Váncsa István nagy sikert aratott szakácskönyve, a Lakoma második része az olasz konyha remekeit veszi sorra a szerzőtől már megszokott módon, szórakoztató, irodalmi, anekdotázó stílusban.
A komoly kutatómunkával összeállított gasztronómiai vallomás a tradicionális olasz étkezés tagolásához igazodva négy nagyobb részből áll: Antipasti, Primi, Secondi és Dolci. Az olvasó ízlése dönti el, hogy lineárisan halad-e a talján konyhatörténelemben, vagy kedvére szemezget a receptek között, egy-egy tájegységre, ételfélére koncentrálva.
A Lakoma második része méltó folytatása az első kötetnek, és ahhoz hasonlóan a gasztronómiai félmúltnak állított emlék, a tradicionális olasz ízek és hangulatok öröksége a jövő generációinak.
Kapcsolódó könyvek
Tóth Endre - Főzzük ki együtt!
Ha reggel nem tudnak felelni arra, hogy "Mit főzzünk ma?", mondjam azt: "főzzük ki együtt!"?
Azt hiszem, stílszerűen hangzik. Tegyük ezt!
Ismeretlen szerző - Csupa csoki
Ehhez a könyvhöz nincs fülszöveg, de ettől függetlenül még rukkolható/happolható.
Renate Wagner-Wittula - Bécsi konyha
A bécsi konyha legendás ételei egyetlen kis könyvben: tányérhús és Sacher-torta, császármorzsa és bécsi szelet, fiákergulyás és talkedli, pejsli és szalontüdő, egytől egyig az élet élvezetéről tanúskodik és főzésre csábít. Ínycsiklandó szomszédolás kultúrtörténeti kitérőkkel. 90 válogatott, könnyen megfőzhető recept, német-magyar ételszótár, gasztronómiai kalauz a bécsi konyhanyelvhez. A szerző, Renate Wagner-Wittula sikeres szakácskönyvíró, a hagyományos osztrák és a bécsi konyha kiváló ismerője.
Ismeretlen szerző - Dr. Oetker - Olasz ízek
Spagetti, pizza, lasagne és tiramisu - sokan kedveljük az olasz konyha klasszikus fogásait. Ebben a könyvben - olyan receptekkel, mint a Vitello tonnato, Gnocchi zsályamártásban vagy Amarettini puding - bebizonyítjuk azonban, hogy a "cuccina italiana" ennél sokkal gazdagabb.
Gabula András - Halmos Monika - Serpenyős ételek
A serpenyőben sütni-főzni egyszerű és a pillanatok műve, ráadásul maga a gyönyörűség. Miért is? Hisz a szemünk előtt egyesülnek az ízek, keverednek a szivárvány színei, egyre ellenállhatatlanabb illatok gomolyognak, beleszimatolni egy édes kísértés. Mennyei muzsika a forró vason remegő hús sercegése, amit a válogatott, finom fűszerek tesznek teljesen ízletessé.
Angelika Ilies - Martina Kittler - Gudrun Ruschitzka - Christa Schmedes - Marlisa Szwillus - Wok gyorsan és könnyedén
A könyv számos receptet tartalmaz a nálunk is egyre népszerűbbé váló edényhez, melyben ínycsiklandó fogásokat készíthetünk gyorsan és nagyon egyszerűen, ünnepi alkalmakra vagy a hétköznapokra egyaránt. Minden recept hozzávalói megvásárolhatók a szupermarketekben, megtudhatjuk mit érdemes a kamrában tartani, hogy bevásárlás nélkül is elkápráztathassuk vendégeinket.
Sabine Salzer - Sebastian Dickhaut - A főzés alapkönyve
Az evés élvezet! De a főzés is! Ez a könyv megmutatja, hogyan tanulhatunk meg gyorsan jól főzni, mire figyeljünk a vásárlásnál, tárolásnál és tálalásnál. Több mint 100 kedvenc receptje szerez örömet azoknak, akik többre vágynak annál, hogy csak jóllakjanak.
Halász István - Európa és a világ ízei magyarul
Ennek a könyvnek ugyanaz a célja, mint www.mitfozzunkma.hu internetes oldal Hei autentikus című rovatának, vagyis: „megnézünk egy távoli (vagy közeli) országból származó receptet úgy, ahogyan azt az ott élők készítik. Ez egy recept. A másikban megnézzük azt, hogyan készül ez nálunk. Mi azt mondjuk: Európa és a világ ízei magyarul. Ez ennek a könyvsorozatnak a címe is, de eljött az idő, hogy külön kötetben kapjanak helyet ezek a receptek. Lehet ezt úgy is nevezni, hogy fúziós konyha. Mi azt tartjuk: gyakorlati tudományról van szó, és a végeredmény a lényeg, a konyhában ugyanis semmi sem az elnevezésen múlik. Próbára fel: a tapasztalatokra pedig nagyon kíváncsiak vagyunk. Ha sikerült, akkor azért, ha, nem akkor azért. Az egyikhez gratuláció jár, a másikhoz segítség. Mert a konyhában is igaz: ismétlés a tudás anyja."
Fülep Zsófia - Csodás indiai konyha
Az indiai konyha kétségtelenül rendkívül egzotikusnak tűnik, de ez a könyv mégis csupa olyan étel receptjét tartalmazza, amelyek Magyarországon beszerezhető anyagokból elkészíthetők. A magyar ízléshez csak abból a szempontból igazodik a szerző, hogy igen sok húsétel leírása is szerepel. A szakácskönyveknél szokatlanul hosszú bevezető pedig a konyhán keresztül betekint az indiai hétköznapokba. A fényképeket Barhács László készítette.
Ismeretlen szerző - Dél-Afrika ízei
Dél-Afrikában már sok évvel ezelőtt kialakult az a főzési stílus, melyet Európában fúziós konyhaként emlegetnek: a hagyományos afrikai gasztronómia keveredését európai és ázsiai ízlésirányokkal.
Utazzuk be a fekete kontinens megkapó déli tájait, és fedezzük fel a fokföldi konyha sokszínűségét: a baba ganust, a mazsolás cape-maláj bobotiét, a csirkepotjiét vagy a hagymás-boros mártással kínált kingklipet.
Szántó András - Eleink ételei
Az olvasó olyan írásokból kap válogatást, amelyekhez manapság ritkán lehet hozzájutni, és nemcsak érdekes, régi ízeket fedezhet föl újra, hanem az ódon kifejezéseken, mondatfűzésen is csemegézhet.
Bevezetőül nagy vonalakban megismerkedünk a magyar konyha jellegzetességeivel, a szakácsmesterség kialakulásával. Ezután már a könyveké a szó: 16. századi szakácskönyveké, a Magyar Nemzeti Szakács Könyvé, csak a legfontosabbakat említve.
A válogatás összeállítója arra is gondolt, hogy a mai nyelvből már kiveszett szavakat, amelyek a régi szövegekben felbukkannak, alaposan megmagyarázza.
Bártfai László - 155 recept római tálban
A témánként 155 receptet kínáló sorozatunkban többnyire nem túl bonyolult, bárki által könnyen elkészíthető étel leírását válogattuk össze. A szükséges hozzávalók egytől-egyig beszerezhetők az üzletekben a piacokon.
Lexáné Regéczi Márta - Gyümölcsételek
Nemcsak gyümölcsválasztékunk gazdag, hanem igen széles azoknak az ételeknek a köre is, amelyeket gyümölcsből lehet készíteni. A közismert gyümölcsleveseken és befőtteken kívül lehet belőlük előétel, mártás, köret, felfújt, torta, fagylalt, krém, saláta ital is.
Persze ehhez tudni kell azt is, milyen gyümölcsből mit érdemes csinálni. A szerző ehhez ad különlegesen finom recepteket.
Az egyes fejezetek a különböző gyümölcsök nevét viselik. A fejezeteken belül ételnemek szerint sorakoznak a receptek.
Gerecz Gergely - Könnyű reggelik, vacsorák
Népszerű és eddig nem ismert reggelinek és vacsorának megfelelő ételek receptjei egy könyvben, amik hamar az Ön vagy a család kedvenceivé válhatnak.
Toró Elza - A 100 legjobb kínai étel
Ehhez a könyvhöz nincs fülszöveg, de ettől függetlenül még rukkolható/happolható.
Ismeretlen szerző - Félszáz régi magyar vadétel
Ehhez a könyvhöz nincs fülszöveg, de ettől függetlenül még rukkolható/happolható.
Bernáth József - Így főz Bernáth József stílusosan, lezseren
Első szakácskönyvében Bernáth József a 30+ számára kedves recepten keresztül azt igyekszik megmutatni és átadni az olvasóknak, miként lehet egy alapételből három különböző (nehézségű és tálalású) fogást úgy elkészíteni, hogy az passzoljon (és egy kissé formálja is) a magyar ízléshez, miközben a lehető leghatékonyabban használjuk fel a rendelkezésre álló alapanyagokat és a konyhában eltöltött időt. Mindebben fázisfotókkal is segíti az olvasót, hogy a sikerélmény a lehető legteljesebb lehessen.
Bártfai László - Bártfai Laci bácsi magyaros szakácskönyve
A magyar nemzeti ételeink markánsan különböznek más országok konyháitól. Az évszázadok folyamán az elődeinktől örökölt ételek mellett számos új hatás is érte a magyar konyhát, melyeket fokozatosan beépítettünk ételkészítési módozatainkba. Jellegzetességünk a sokféle alapanyag, az egyedi konyhatechnológiai műveletek és a sajátos fűszerezés, illetve ezek együttes használata. / Ránk jellemző, egyedi ételeink a pörköltek és a lecsók, ráadásul ezeket sem egyformán főzzük, tájegységenként változó az ételek elkészítési módja. Bártfai Laci bácsi, most a nagy elődök – Gundel János, Dobos C. József, Túros Lukács, Venesz József és Glück Frigyes – nyomdokain haladva megosztja önökkel a tradicionális magyar konyha korszerű, de hagyományőrző receptjeit.
Tornyos Balázs - A rántott húson túl
Tornyos Balázs, a veszprémi Olíva Étterem fiatal séfje, mesterszakács, 3 év alatt gyűjtötte, érlelte és találta ki azt a több mint száz receptet, a modern és hagyományos magyar gasztronómia, valamint a különböző nemzetek konyhái és különlegességei közül, melyek ebben az exkluzív kivitelű szakácskönyvben kerültek megjelentetésre.
Horváth Ilona - Marhahúsos ételek
Válogatásunkban Horváth Ilona klasszikusai mellett gyakorlott háziasszonyok és nagymamák legkedveltebb receptjeit gyűjtöttük egy csokorba. Pelle Józsefné, Máté Pálné, Boda Zoltánné és Tóth Gézáné - Horváth Ilonához hasonlóan - mindannyian a hamisítatlan magyar konyha képviselői, egyúttal kiadónk számos alkalommal bizonyított, legsikeresebb szakácskönyveinek szerzői.