Ajax-loader

További értékelések

Az alábbi értékelések a Moly.hu-ról származnak. A Rukkola értékelésekhez kattints ide.


gumicukor
4.5/5

Nagyon ​örülök, hogy elolvastam ezt a könyvet. Az iskolában tanultakat jól kiegészíti egy ilyen napló, sokkal közelebb hozza az emberhez a történelmet. Egy valós, hús vér ember, ráadásul egy terhes/kisgyermekes nő érzései, tapasztalatai kézzefoghatóbbá teszik az eseményeket. Sokkal több naplót, visszaemlékezést kellene szerintem kiadniuk a könyvkiadóknak, mert ezek értéke felbecsülhetetlen. Nem elhagyagolható tény, hogy az szerkesztők magyarázatai, forráskritikai észrevételei nagyon kellettek az események megértéséhez, és ahhoz, hogy az egyes információk igazságtartalmát az olvasó a helyén tudja kezelni. Ezt az igényt pedig minőségi szinten kielégítették a könyv szerkesztői.


Risus
5.0/5

Egy ​év, amely megváltoztatta egy anya életét, és vele együtt több ezer ember életét Magyarországon.
A könyv egy napló alapján készült el, de annyit hozzá kell tennem, hogy rengeteg korrekcióra szorult, így tele van lábjegyzettel, ugyan is több részlet utólagosan lett hozzáírva, így a hitelesség kedvéért a szerkesztők ezt mindig jelezték és leírták.
A könyv végén közel 40 oldalon ennek az egy évnek a leírását olvashattam, amely a magyarországi helyzetről és politikájáról szól. Rengeteg munkát igényelt és ez látszik is a könyvön, így az 5 csillagot a szerkesztők kapják.
A könyv egy zsidó család, de inkább egy anya mindennapos életéről szól. A könyv elején a legnagyobb gondjuk az volt, hogy nem tarthatnak cserédet, de a könyv végén rájött/ek, hogy az anyagi dolgoktól is van fontosabb: maga az élet.
A könyvben többször olvasható, hogy ennek a családnak is többször volt esélyük elmenekülni, de vártak egy csodát. Csak a csoda nem érkezett meg, és Budapest és Magyarország sem lett kivétel. Ennek a családnak szerencsésnek mondhatja magát, mert több veszteség érte őket, de nem deportálták őket, mint e testvéreket, és a háború végén volt még otthonuk. Igen, ez kicsit rosszul hangzik, de gondoljunk bele, hogy más még ennyi szerencsével sem rendelkezett, nem volt kihez vagy hova hazamennie.


berg
4.0/5

[[https://moly.hu/konyvek/heltai-jeno-negy-fal-kozott|Heltai ​Jenő naplójának]] bevezetéséül szántam ezt az olvasást. A naplóírót körülvevő hely és idő azonossága ellenére valószínűleg markáns lesz a különbség. Ezt a szöveget nem közzétételre szánták, ennek a lehetősége távolról sem merül föl, a napló vezetésével nem is a történtek rögzítése, vagy elmesélése volt a cél. A szerzője egy háziasszony, kereskedőfeleség, apró és nagyobb gyermekkel, öreg szülőkkel, aki „csak” a lelki szenvedéseit próbálta enyhíteni azzal, hogy jól kipanaszolkodta magát a papírnak. Ezért olvasás közben leginkább lelki szemetesládának éreztem magam. Könyvvé azáltal válik az írás, hogy komoly szerkesztői munkával lábjegyzetelték, elő- és utószót írtak hozzá. Ezekből tudom, hogy négyszáznál is több rendeletet, utasítást, felhívást, hirdetményt stb. kellett volna ismernie és betartania a jogkövető állampolgárnak, úgy, hogy rádiót, telefont legálisan nem birtokolhatott – lehetetlen (nyilván az információhiány is az üldözés aljas eszköze volt). Így már nem okolom a szerzőt a kakofóniáért, a zűrzavaros előadásért. Helyszínek, arcok váltják egymást, mint elmosódott, alulexponált fényképeken (találó a borító). De ott lehetünk a helyszínen, hallhatjuk az emberi hangokat, a zajokat, érezhetjük a fűtetlen szoba hidegét, az éhezést, a kétségbeesést.


tmezo
-/5

Nem ​tetszett. Számomra gondolatok voltak ömlesztve. Szertelen, kapkodó, csapongó.
Bizonyára az események hatása is befolyásolta ezt az írást, de akkor sem érezhető belőle semmiféle félelem, vagy rettegés. A kapkodó sorok közül nem tudtam kiolvasni az érzéseit.
Az látszik, hogy mindennel próbálkoznak az emberek a túlélés érdekében, és, hogy fokozatosan fosztották meg őket mindenüktől, de sajnos a naplóból az igazi érzések hiányoznak.


Le ​a kalappal a szerkesztők előtt. A könyv elég jelentős része ugyanis magyarázat, helyreigazítás, kiegészítés.
De sajnos a többi részről, magáról a naplóról nem sok jót tudok mondani.
Felháborított az elkényeztetett, túlságosan jómódhoz szokott, határozottan hisztis nőszemélynek az önimádata.
Végig arról szólt, hogy jajénszegény, jajmileszvelem, jajnekemnemsegítsenki.
Az nem jutott eszébe, hogy bombáznak, háború van, emberek milliói pusztulnak el, de neki az a gondja, hogy a férjének is pont most kellett elmennie otthonról, mintha az a szerencsétlen önként robotolna mások kénye-kedve szerint.
Arról nem is beszélve, hogy van egy 13 éves kisfia, akiről csak akkor tesz említést, amikor cipelni kell utána a foteljét, mert ő csak abban tud nyugodtan pihenni. Jaj, szegény.
Pusztulnak körülötte az emberek, az épületek, a világ, de őnagyságát csak az érdekli, hogy dagad a lába, és neki kell mosnia a saját ruháit.
Amekkora lendülettel kezdtem bele, amennyire vágytam az olvasására, annyira felháborított a főszereplő viselkedése.
Sajnálom, nem lesz szerelem a kapcsolatunkból.


kitti_th
3.0/5

Az ​a baj, hogy általában nagy elvárásokkal kezdek bele az olyanokba, amik a deportálásokról, holokausztról, a második világháborúról szólnak. Itt is lettek volna elvárásaim, de a 200+ oldalon keresztül egyszer sem éreztem azt, hogy érdekel a naplóíró története. Végig semmi másról nem írt, csak arról, neki mennyit kell futkároznia ide-oda, és hogy mennyi dolga van a mindennapos takarítással és főzéssel. A gondolatok csapongtak, semmi érdemlegesre nem derült fény.


mona0618
3.0/5

Belemélyedve ​Dévényi Sándorné naplójába, nem egészen ezt vártam a könyvtől, amit végül kaptam. A napló végigvezet bennünket azon, ahogy egy kismama igyekszik túlélni gyermekével a szíve alatt, majd a kezében ebben a zsidók számára nehéz időszakban, de magáról a terhesség időszakáról körülbelül csak a mű negyede szól. A leírás alapján úgy gondoltam, részletesebben belemegy ebbe a témába.

Bővebben:http://bookhangover.hu/2018/03/29/egy-fiatalasszony-naploja-a-nemet-megszallastol-1945-juliusaig-huhak-helena-szecsenyi-andras-szivos-erika-szerk-kismama-%E2%80%8Bsarga-csillaggal/


ponyponypony
5.0/5

Gyönyörű ​és szörnyű volt egyben. A történelmi magyarázatokat nagyon díjaztam, mivel hiányosak az ismereteim.
Múlt hónapban szültem a kislányomat,ezért is érzékenyen érintett.


Kicsit ​csalódás a könyv más ilyes témájú könyvek után! Az biztos hogy nehezen lehet boldogulni, ha sose volt rászorulva hogy a családjára főzzön, takarítson, dolgozzon és a gyerekeit ellássa segìtség nélkül, mindezt háború idején.


← Vissza a könyv adatlapjára


Értékelések

Rukkola értékelés
-/5

Statisztika

72.3
átlagos pontszám i
0
aktív példány
0 példány értesítés alatt
0 prerukkolt példány
0 elérhető példány
0 eladó példány
0
stoppolás
0
folyamatban lévő rukk / happ

Címkék

Kollekciók