Ajax-loader

További értékelések

Az alábbi értékelések a Moly.hu-ról származnak. A Rukkola értékelésekhez kattints ide.


SteelCurtain
4.5/5

Klasszikus ​szerelmi háromszög, melyben az egyik fél konokul tévúton jár, és más szereposztásban látja ezt a háromszöget, miközben opcionálisan felsejlik egy másik háromszög is. Adva van egy szappanopera minden kelléke: Valaha jobb napokat látott, elszegényedett, ám továbbra is nagy lábon élő anya huszonéves fiával és lányával, akik azonkívül, hogy a létezés fizikai jeleit produkálják, az égadta világon semmit sem csinálnak. Aztán itt van még az anya szeretője, aki az egész rongyrázást finanszírozza, igaz nem éppen hátsó szándék nélkül, s aki mellesleg kéj és pénzsóvár. Utóbbi minőségeiben egyszerre vet szemet az anya házára és lányára. S végül jelen van az anya barátnője, a szerető egykori szeretője, aki a változatosság kedvéért szintén friss húsra epekedik, s hálóját az anya ártatlan fiacskájára veti ki. Habár engem ártatlan ifjúkoromban – (pusztán a fantasztikum kedvéért tételezzük fel, hogy voltam ilyen) – sosem akart középkorú asszony elcsábítani, mégis úgy vélem, hogy aligha az a legcélravezetőbb módszer, ha az illető hölgy napokig nem fürdik. De ez tulajdonképpen mellékes is, mert ez a regény nem a testi, hanem a lelki higiéniáról szól. Arról, hogy az üres lélek nem azonos a tiszta lélekkel. A tiszta lélek egy üres vászon, amire tetszés szerint festhetünk szép vagy csúf dolgokat, s ha gonosszal találkozunk, annak gyökere megtalálható, s talán ki lehet ásni, vagy meg lehet változtatni. Az üres lélek azonban különbséget sem tud tenni jó és rossz között. Az üres lélek vákuum a személyiségben. Minél üresebb, annál nehezebben nyitható meg, hogy valami tartalmat vigyünk bele. Nem nihilista, mert aki mindent elvet, az tudatosan teszi ezt. Az üres lélekben viszont nincs semmi tudatosság. Az ilyen lélek, hogy saját ürességét rejtse, folyton maszkok mögé rejti magát. Álruhában jár és alakoskodik. Nincsenek horgonyai, tehát bármikor képes hátat fordítani annak, ami mellett még az előbb lándzsát tört. Sokan vannak, többen mint gondolnánk, s vannak, akik oly jól választják meg álcájukat, hogy talán sosem leplezzük le őket.
Adott tehát egy szappanopera kelléktára
De mélységesen csalódik aki a klasszikus szerelmi háromszögben egy szirupos történetet sejt. Talán éppen azért olyan alacsonyan értékelt ez a könyv, mert sokan éppen ezt a szappanoperát hiányolják belőle. Csalódnak, mert ez nem az a történet ahol a háromszázadik fejezetben kiderülni, hogy a lány tulajdonképpen a saját anyjának az ikerbátyja. Ellenben kapunk egy tömény lélekboncolást. Vagy inkább lélektelenségét?


quartz
3.5/5

Szinte ​végig vontatottnak és idegesítőnek éreztem a könyvet, idegesített a szereplők unalma, unalomtól szenvedése és cselekvésképtelensége.Persze tudom, hogy ez teljesen szándékos, pont ez a könyv célja, hogy kritikát gyakoroljon a társadalom ilyen, sajnos nagyon is valóságos tagjaira. A vége, mikor Michele végre cselekvésre szánja el magát, sokat javított számomra a történeten, teljes egésszé vált, bezárult a kör.
De ettől függetlenül nálam nincs a topon a könyv. És a borító sem tetszik, valamint a nagy siker volt pecsét minden oldal alján.


hajdutmea
5.0/5

Nekem ​nagyon tetszett a könyv, mert szeretem az olyan regényeket, ahol a szereplők sokat elmélkednek. Másrészt nagyon jó társadalomkritikát adott Moravia a regényen keresztül. Valószínűleg azért lehet ilyen alacsony a könyv százaléka (71%), mert sokan nem bírják elviselni, ha nincs sok történés egy könyvben.


JDani
2.0/5

Nem ​az igazi…


ombiwa
3.5/5

A ​könyv leginkább egy dél-amerikai szappanoperára emlékeztet.
Anya, lánya, fia. Az anya szeretője és a férfi volt szeretője.
A férfi már unja az anyát és kiveti hálóját a lányára, aki már 24 éves. E közben a volt szerető aki az anya legjobb barátnője a fiúra vet szemet.
A szerető jelentős sikereket ér el a lánynál, de a volt szerető nem a fiúnál.
A volt szerető közli a fiúval, hogy a húga már a szeretővel van. Erre a fiú elhatározza, hogy megöli. De olyan béna, hogy a frissen vásárolt revolverbe elfelejt golyót tenni.
Ja és a szerető azért ad folyton kölcsönt az anyának, hogy fillérekért megszerezze a házukat, amit nagyon nagy haszonnal akar értékesíteni.


Gelso
3.5/5

nem ​rajongok Moraviáért, amíg olvastam sem tudtam megszeretni, aztán amikor más könyveibe is belekóstoltam, rá kellett jönnöm, hogy ez a könyve jó, és számomra csak az Agostino kisnovella előzi meg…


← Vissza a könyv adatlapjára


Értékelések

Rukkola értékelés
-/5

Statisztika

5.7
átlagos pontszám i
0
aktív példány
0 példány értesítés alatt
0 prerukkolt példány
0 elérhető példány
0 eladó példány
0
stoppolás
0
folyamatban lévő rukk / happ

Címkék

Kollekciók