Ajax-loader

Kedves ​Olvasó!
A Kelével, Bogánccsal Tüskevárig című könyv száz levéllel ismerteti meg az olvasót, amit városunk egykori kiválósága Fekete István, a jeles író küldött Dalányi Józsefhez, volt tanító szomszédjához, aki a Kései vallomás memoárjában – e könyvet megelőzőleg – már elmondott egyet s mást együttélésük idejéről.
Könyvünk időrendi sorrendbe állított levelei a két barát „gyóntatószéki vallomása", ahogy arról Fekete István nemcsak kettejüknek, – a történelmi jövőnek is vallott… Amelyeket Dalányi József naplójának feljegyzései kötnek össze, segítve a háttéresemények, a tágabb értelemben vett feketeistváni életmű jobb megértését.
A szerző könyvének rendkívüli forrásértéke van a személyi-kultusz időszakának nyomasztó légköréről, irodalomtörténeti információiról. .. Kettőjük kapcsolata ez, melyet csupa emberség és nemes érzelem hat át. Igazolja a szépírói vénát is, ahogyan a lektori vélemények vélekednek a „Kelével, Bogánccsal Tüskevárig" szerzőjének szerepéről. (Nem volt olvasható eddig ez sehol… Sem Veszprém megyei írásokból, sem a Fekete István monográfiában, de az író önéletrajzában sem.)
Századunk történelmének valós feltárásához szükség van az ilyen dokumentumokra és arra, hogy a történetírókon kívül a közvélemény – de legfőképpen a jövő ifjúsága megismerje azokat!
Nagy megtiszteltetés Ajka városának, hogy a Kései vallomás után, – mely visszatekint az 1930-as, 1950-es évekre, hű képet festett Ajka két évtizedének eseményeiről -, ismét kiadója lehetett egy irodalomértékű műnek.

Kapcsolódó könyvek

Értékelések

Rukkola értékelés
-/5

Statisztika

-
átlagos pontszám
0
aktív példány
0 példány értesítés alatt
0 prerukkolt példány
0 elérhető példány
0 eladó példány
0
stoppolás
0
folyamatban lévő rukk / happ
0
lezárult rukk / happ

Címkék

Kollekciók

  • Nem szerepel egyetlen kollekcióban sem.