Állítom, hogy a kalóriaszámítás az elhízás szempontjából nézve teljes félreértés vagy szándékos félremagyarázás, sőt hazugság!
Az emberi szervezet nem általánosságban vett energiából, kalóriából, hanem mindenekelőtt szénhidrátból képes egy bonyolult mechanizmus révén energiát nyerni. Szervezetünk a feleslegesen elfogyasztott szénhidrátból épít zsírszövetet, hájat, így tartalékol a nehezebb időkre.
A túl sok tartalék, a feleslegesen bevitt szénhidrát az oka az elhízásnak. Ráadásul a finomított szénhidrátok túlzó inzulintermelésre kényszerítik a szervezetet, s előbb-utóbb kimerítik az inzulintermelő sejteket. A rákos sejtek cukorral táplálkoznak, így a cukorbetegség többszörösére növeli a rákos megbetegedések – amúgy sem alacsony – kockázatát.
Elhízás, cukorbetegség, rák. Lényegében mind a háromért a túlzásba vitt finomított szénhidrát-fogyasztás a felelős!
Kapcsolódó könyvek
Ismeretlen szerző - Rákmegelőző étrend
A daganatos betegségek kezelésének modern orvosi megközelítése olykor kudarcot vall. A súlyos betegségek esetében is igaz a mondás, hogy könnyebb a bajt megelőzni, mint utólag orvosolni. Ez a kézikönyv Hippokratész tanácsát szem előtt tartva - ételed legyen egyetlen gyógyszered - megismerteti az olvasókkal azokat a hatékony és jóízű orvosságokat, amelyek bőségesen rendelkezésre állnak a konyhakertekben és a piacokon. A zöldségfélék és gyümölcsök olyan vegyületeket tartalmaznak, melyek megakadályozzák a sejtek rosszindulatú elfajulását, s a már beindult folyamatban természetes kemoterápiaként hatnak. Egészségvédő ételreceptek gyűjteménye zárja a kötetet.
Berente Ági - Vitaminok kertje
A test és a lélek gyógyítása természetes módszerekkel.
Ivólevek házilag, gyógyturmixok, saláták, főzelékek és gyógyteák
Mezei Elmira - Paleolit finomságok gyerekeknek
Sok mozgás, friss levegő, napfény és paleolit finomságok – ezekre van szüksége gyermekünknek, hogy egészséges és boldog legyen. Mezei Elmira régóta várt, új szakácskönyve változatos, ötletes és egyszerű receptekkel segít a paleo iránt elkötelezett szülőknek összeállítani az ideális étrendet gyermekük számára. Az életmódváltást fontolgató családok is számtalan hasznos tanácsot kaphatnak, remek ötleteket meríthetnek a könyvből, hogy miként kerülhetik el a modern nyugati táplálkozás csapdáit és buktatóit, és hogyan nyújthatnak egészségesebb alternatívát gyermekeiknek s önmaguknak egyaránt. Ez a kifejezetten gyermekek számára összeállított, hiánypótló receptkönyv segítséget nyújt a paleolit étrend híveinek, hogy minél egészségesebb és finomabb ételek kerüljenek gyermekeink asztalára, és azok is tanácsot/útmutatást kapnak, akik szeretnék már gyermekkorban megalapozni a természetes ízek és ételek szeretetét. Receptkönyvünkben a legapróbbaktól a tizenévesekig minden korosztály megtalálhatja a neki való finom és tápláló paleolit ételeket, melyeknek tápanyagtartalma hozzájárul a gyermekek egészséges fejlődéséhez.
Boros Szilvia - Fekete Krisztina - Lelovics Zsuzsanna - Sporttáplálkozás szabadidő-sportolóknak
Testünk optimális - lelki, szellemi és fizikai - működéséhez fontos, hogy a tápanyagfelvétel arányban legyen a felhasználással. A szabadidő-sportoló táplálkozása alapvetően nem tér el az egészséges táplálkozástól, a különbség főként a nagyobb folyadék- és energiaigényben van. Az energia-, fehérje-, szénhidrát-, folyadék-, ásványianyag- és vitaminpótlás kérdéséről általánosságban azt mondhatjuk, hogy a szükségletek a fizikailag inaktív vagy kevéssé aktív személyekéhez képest bizonyos mértékig nőnek. Könyvünk gyakorlati tanácsokat ad az egészséges táplálkozáshoz, az edzések és a versenyek hatékony teljesítéséhez szükséges megfelelő étkezésről. Reméljük, hozzájárulunk ahhoz, hogy Olvasóink a tudatos táplálkozás kialakítása után még több sporteseményen sikeresen szerepeljenek.
Posta Renáta - Paleolit konyha hedonistáknak
A paleolit étrendről a többségnek a diéta és a lemondás jut az eszébe. Nekem a fittség, az életerő és a tartós karcsúság mellett a jóllakottság és az élvezetes étkezések.
Ebben a könyvben megosztom veled saját történetemet. Gyakorlati tippeket, alapvető tudnivalókat, hasznos bevásárlólistát adok a kezedbe a közel 100 étvágygerjesztő és gyorsan, egyszerűen elkészíthető ételrecept mellett.
Megtanítalak ízletes paleo kenyeret, pompás steaket és mandulás pisztrángot, kívül ropogós, belül omlós kacsacombot sütni. Megmutatom, hogyan kell kókuszdiót feltörni. Tejszín és habarás nélküli krémleveseket főzhetsz, karfiolrizst piríthatsz, bűntudatmentes csokoládéparfét, karamellkrémet és jégkrémeket keverhetsz. 15 perc alatt gofri- és palacsintahegyeket gyárthatsz, a már megunt sültekből partihúsgolyókat gyúrhatsz, és paleotzatzikivel párosíthatod őket. Házilag készíthetsz friss kókusz- és mandulatejet, lazactatárt, mustárt.
Szeretném, ha neked már sokkal könnyebb dolgod lenne, mint nekem volt négy évvel ezelőtt, amikor áttértem a paleo étrendre. Könnyen alkalmazható böjttippekkel is szolgálok. Nem fogsz éhezni, mégis eredményesen méregteleníted a szervezeted.
Gusztusos, finom és közben egészséges ételek kerülhetnek az asztalodra.
Ez a hedonizmus a koplalást meghagyjuk másoknak!
Győződj meg róla te is, hogy ez mennyire így van!
Kollár Anita - Gluténmentes és finom!
Amikor kiderül, hogy amit eddig megettünk, ártalmas nekünk, olyan, mintha összedőlne körülöttünk a világ. Az első sokk után jön a szembesülés, hogy korántsem egyszerű a gluténmentes étrendet megoldani. A kész termékek nagyon drágák és nehezen beszerezhetők, az alapanyagok pedig sokfélék és idegenek. Pánikra azonban semmi ok!
Ez a szakácskönyv finom és egészséges recepteket kínál a diétára kényszerülőknek, amelyek ráadásul a készen kapható termékek árának a töredékébe kerülnek. Kenyerek, kalácsok, pizzák, tésztaételek, fánkok, lángos, pogácsa és ínycsiklandó sütemények – csupa olyan alapvető étel, amely hiányzik egy lisztérzékeny életéből. Emellett néhány izgalmas, gabonából készült fogással is megismerkedhetünk, és a szükséges alapanyagok, valamint beszerzési forrásaik bemutatása sem marad ki.
A könyv üzenete, hogy nem kell lemondanunk a finom ízekről. A többszörösen tesztelt, jól követhető receptek túlélőkészletül szolgálnak azoknak, akiknél frissen diagnosztizálták a problémát, és azoknak is hasznára válnak, akik úgy érzik, már belefáradtak a nehezen tartható, macerás diétába. Az ételek jó részét laktózérzékenyek is megehetik, és természetesen azok egészségéhez is hozzájárulhatnak, akiknek nincs semmiféle ételallergiájuk.
Kollár Anita az ELTE-n végzett nyelvészként, ugyanakkor a Testnevelési Egyetemen sportedzői diplomát is szerzett. Több mint 10 éve dolgozik Stahl Judit mellett. Rendszeresen publikál gasztronómiai tárgyú írásokat, jelenleg a Kulinária Kiadó vezető szerkesztője. 2012 januárjában állapították meg gluténérzékenységét, azóta él ezen az étrenden.
Szabó Péter - Állj félre a saját utadból!
"Mindannyian kizárólag saját magunk állunk az áhított boldog élet elérésének útjában. Ahhoz, hogy ki tudjuk hozni az életünkből mindazt, ami benne van, arra van szükség, hogy igazán megismerjük, megértsük, és megszeressük saját magunkat. Ez a kulcs!
Megdöbbentő számomra, hogy milyen sok ember hazudik magának, és tagadja, hogy a kisebbségi érzés és az önutálat dolgozik benne. Pedig ha valakivel igazán őszintének kell lennünk, akkor saját magunkkal. A tagadástól egyáltalán nem oldódik meg a helyzet, sőt. A tagadás olyan, mintha leragasztanánk egy üres üzemanyagtankot jelző mutatót egy smiley-val...
A könyvben a száraz elmélet helyett sok esetben személyes történeteimen, példáimon keresztül mutatom be azokat a gyakorlati módszereket, amelyek, - ha alkalmazod őket! - a segítségedre lesznek abban, hogy igazán boldog lehess a saját bőrödben, és valóban élvezd az életed! Kívánom, hogy Állj félre a saját utadból!, és hozd ki az életedből mindazt, ami benne van!"
Lakatos Márk - Stíluskalendárium
Lakatos Márk harmadik könyve egyszerre praktikus öröknaptár és remek tippek gyűjteménye. A régi kalendáriumok hangulatát idéző nosztalgikus kiadványban az élet számtalan területéhez - öltözködés, szépségápolás, rendszerezés, egészséges életvitel, dekorációk, konyhai trükkök - kapunk tanácsokat, ötleteket. A kiadványt receptek, horoszkóp, idézetek, valamint számtalan hasznos tudnivaló gazdagítja.
Horváth Jánosné - A szivárványtól balra
Mi lehet a szivárványtól balra? Vajon miféle titkok rejtőznek az eső utáni napsütésben megszülető tündérszép körív túloldalán? Könnyen megtudhatja bárki, ha fellapozza ezt a kis könyvet, mert ez az a kulcs, amely kinyitja a szivárvány alatt átvezető kaput. A szivárványtól balra elterülő világban is minden szín az élet csodáját hordozza születéstől az elmúlásig. De ott nem csak a környezetnek és a tárgyaknak van színe: az ég kékje, a mezők zöldje, a rózsa vöröse, a napsugár aranya, a holdvilág ezüstje és ezer más szín mellett színe van az érzelemnek, az érzeteknek, a tulajdonságoknak, az álmoknak, a szimbólumoknak, a lelki állapotoknak, az egészségnek, a betegségeknek és azok gyógyszereinek is. E a világ egy kicsit misztikus, egy kicsit furcsa, de nagyon izgalmas, érdekes és színes. Érdemes hát felfedezni, mert ott választ kapunk furcsa kérdéseinkre, szelíd gyógyírt testi-lelki betegségeinkre, vigaszt bánatunkban, mert közelben van az örömfakasztó szimbólum, a szivárvány csodája.
Mezei Elmira - Ünnepek paleolit módra
Advent, Mikulás, karácsony, szilveszter, farsang, Valentin-nap, húsvét, nyári és őszi jeles napok, családi évfordulók… Minden ünnep nagy kihívást jelent a paleo iránt elkötelezett házigazdáknak, hiszen a klasszikus, bevett fogások „áthangszerelt” változatait úgy kell elkészíteniük, hogy minden családtagjuk, barátjuk és vendégük elismerését kivívják. Azokét is, akik esetleg nem a paleolit étrendet követik.
MEZEI ELMIRA valódi harmóniát teremt a hagyományos gasztronómia és a paleolit konyhaművészet között. Legújabb könyvében az ünnepek szerint csoportosított fogások és menüjavaslatok között paleós és nem paleós egyaránt megtalálhatja az ínyére valót.
A kötet ahhoz nyújt segítséget, hogy finom és különleges ételekkel tudjuk megörvendeztetni szeretteinket anélkül, hogy eltérnénk a paleolit irányelvektől. A hagyományos magyaros ételek paleolit változata és a világkonyhák ínyencségei harmonikusan megférnek egymás mellett az ünnepi asztalon.
Az ünnepre való készülődés, a meghitt családi együttlét, a különleges ételek élvezete a szerző szavaival élve „egy csepp fényességet hoz a hétköznapjainkba”, és segít abban, hogy e jeles alkalmakkor ünneplőbe öltözzünk kívül-belül.
Tolnai Orsolya - Érzékenyek szakácskönyve
Jó szívvel és meggyőződéssel ajánlható ez a receptgyűjtemény mindazoknak, akik szeretik a gyorsan elkészíthető, ízletes ételeket, akik szívesen kísérleteznek új alapanyagokkal úgy, hogy a siker garantált, akik számára fontos az egészségtudatos táplálkozás és természetesen azoknak, akiket érzékenyen érint a hagyományos nyugati étrend.
A szerző olyan, mint ez a receptkönyv. Jól összeszedett, színes és fantáziadús személyiség. Tolnai Orsolya kitűnő példa arra, hogy az elsőre nehéznek tűnő élethelyzet - "mit fogok ezentúl enni?!" - hogyan válhat kitartással, pozitív hozzáállással és egy nagy adag kísérletezőkedvvel sikerré. Ez a szakácskönyv, melyet a kezében tart, több táplálék intoleranciát is figyelembe vevő, kreatívan megalkotott ételek gyűjteménye, amelyben megtalálható a modern és nemzetközi konyha ízvilága. Nagyszerű segítséget nyújt ahhoz, hogy a táplálékallergiával kűzdők étkezése ne a korlátokról, hanem a lehetőségekről szóljon.
"2013 májusában, amikor a meglévő inzulin rezisztenciám mellé laktóz-, és glutén érzékenységet is diagnosztizáltak, feltettem magamban a kérdést: "Ha se cukrot, se laktózt, se glutént tartalmazó élelmiszereket nem fogyaszthatok, akkor mit fogok ezentúl enni?" Mindig is szenvedélyem volt az evés és a főzés, de akkor nem volt más választásom, gyökeresen meg kellett változtatnom az életmódomat, a bevásárlási és a főzési szokásaimat. Száműztem a konyhámból az egészségem megőrzése érdekében a gabonaféléket, kivéve a zabot és az amarántot, a hüvelyeseket, a burgonyát, a finomított cukrokat, a laktózt, a glutént és a tartósítószereket tartalmazó feldolgozott élelmiszereket. Elkezdtem új alapanyagok után kutatni, kísérletezni, és felfedeztem, hogy az eddig tőlem távol álló hozzávalókból milyen gyorsan össze lehet dobni pár finom fogást. Ebben a szakácskönyvben leírom, milyen ételeket eszem otthon nap, mint nap, és megmutatom, hogy elkeseredésre semmi ok, a laktózt-, a glutént és a cukrot az étrendünkből elhagyva is fogyaszthatunk változatos, finom ételeket. Bízom abban, hogy receptjeim által segítséget nyújthatok azoknak, akik hozzám hasonlóan egy új, jobb életet kívánnak kezdeni." (Dr. Tolnai Orsolya)
Ismeretlen szerző - Paleokonyha
Manapság rendkívül népszerű a fogyni vágyók és az egészséges életmódra törekvők körében a paleolit diéta, melynek segítségével nem csupán a kilóktól szabadulhatunk meg, de nagyobb eséllyel kerülhetjük el az úgynevezett civilizációs betegségeket is. Az elmélet szerint mintegy tízezer évvel ezelőtt a földművelés megjelenésével új élelmi anyagok kerültek étrendünkbe, és ehhez a mai napig nem történt meg a genetikai alkalmazkodás. Nem véletlen, hogy a természeti népek körében, akik javarészt fehérjéket, zsírokat és csak igen kevés szénhidrátot fogyasztanak, ismeretlen a nyugati embereket érintő betegségek nagy része. Akár hiszünk ebben az elgondolásban, akár nem, mindenképpen előnyünkre válik, ha kipróbáljuk ennek az étrendnek a változatos fogásait.
Verő Juli - Jámbor Zsóka - Olcsón, egészségesen
Ehhez a könyvhöz nincs fülszöveg, de ettől függetlenül még rukkolható/happolható.
Dr. Csernus Imre - A férfi
Mitől boldog egy férfi? Miért van a férfiaknak szüksége pótmamára? Milyen az érzelmi
intelligenciájuk? Miért nem képesek udvarolni? Miért nem képesek pihenni és egyedül is jól érezni magukat? Miért szűnt meg bennük a bátorság? Miért hasonlít a legtöbbjük egy
papucsállatkára? Egy nyúlra? Egy majomra? Egy vörösboros marhaszeletre... Miért nem mernek felnőni és miért ennyire rövidlátók?
Dr. Csernus Imre a nők után ezúttal a férfiak felé fordul, hogy merész és őszinte kérdéseket szegezzen szembe férfiközpontúnak mondott világunk hazugságaival.
A hangoskönyv a szerző előadásában hallgatható meg.
Schirilla György - A legnagyobb hazugság
Nehéz nem elfogultnak lenni, ha az embert olyasvalamire kérik fel, hogy egy nem mindennapi teljesítményeket felmutató ember - jelen esetben Schirilla György - legújabb könyvéhez előszót írjon. Az ő esetében ugyanis csak legekről lehet beszélni, legyen az bármi is. A végletek embere, aki már sok alkalommal megmutatta, hogy az emberi teljesítőképesség határai szinte végtelenig is kitolhatók, csak megfelelő alany kell hozzá. Schirilla ilyen, nem mindennapi, vagy ahogyan mondani szokták, "hétköznapi" ember. Ő jelenség minden tekintetben, még a magyar sport egén is. És akkor is, ha nem volt igazi, őt megillető megbecsülésben része soha még. Pedig, hogy mennyire megérdemelte volna az igazi elismerést, azt igazán csak most mérhetjük fel, amikor a sport szürke hétköznapjait éli. És az eredmények is csak "ad hoc" születnek.
Szendi Gábor - Paleolit táplálkozás kezdőknek
A "Paleolit táplálkozás kezdőknek" azoknak szól, akiknek eddig nem állt módjukban vagy nem volt idejük alaposan elmélyedni a paleolit táplálkozás rejtelmeiben. Szendi Gábor könyve arra vállalkozik, hogy röviden és lényegre törően az ő számukra is bemutassa a legfontosabb, legalapvetőbb paleo ismereteket. Hiszen rendkívül sokan vannak, akik elfoglaltságaik, rohanó életük mellett is szeretnének lehetőséget kapni arra, hogy a természet rendje szerint táplálkozva megőrizhessék vagy visszanyerjék egészségüket.
A "Paleolit táplálkozás kezdőknek" kedvcsináló egy sorsfordító étrend bevezetéséhez és a témában való további elmélyüléshez. Megtudhatjuk, miért és hogyan okoznak a nyugati életmód által átalakított táplálkozási szokások olyan civilizációs betegségeket, amelyek a természeti népeknél ismeretlenek, hogyan okoz a túlzott szénhidrátfogyasztás szív- és érrendszeri megbetegedéseket, hogyan győzhetjük le könnyűszerrel a paleolit étrend segítségével a 2-es típusú cukorbetegséget, valamint hogy miként vezet a paleolit táplálkozás elveinek követése koplalás nélkül is gyors fogyáshoz és az egészséges testsúly folyamatos fenntartásához.
Szendi Gábor legújabb könyvében is a tőle megszokott tudományos alapossággal foglalja össze kutatásainak eredményeit, hogy megértsük ezt a forradalmian új, minden tekintetben tudományosan megalapozott, az ember evolúciójára épülő táplálkozástant.
Posta Renáta - Paleolit fogyókúra hedonistáknak
"A legtöbb fogyókúra nem szól másról, mint a mértéktartó porciókról, a számolgatásról és a bűntudatról. Köszönőviszonyban sincsenek valós vágyainkkal! Pedig a fogyókúra is csak akkor jó, ha szívesen csináljuk, nem pedig azért, mert "muszáj"...
Amikor évekkel ezelőtt kipróbáltam a paleolit étrendet, 180 fokos fordulatot vett az életem: helyreállt az egészségem, és mindössze három hónap alatt lefogytam! Azóta is tartom a súlyomat, ez az életmód pedig a szenvedélyemmé vált. És továbbra is imádok főzni, jó étvággyal, sokat enni. Azok, akik követik a blogomat vagy olvasták első szakácskönyvemet, már tudhatják: a paleolit étrend és a hedonizmus igenis jól megfér egymással!
Új kötetem megírásához hosszasan tanulmányoztam különböző étrendeket, amelyek összhangban vannak a paleóval, és ezek alapján állítottam össze az eddigi leghatékonyabb, ugyanakkor élvezettel teli módszert. De mivel csupán elmélettel nem lehet jóllakni, ezért több mint száz ínycsiklandozó ételvariációt és egy harmincnapos mintaétrendet is találsz a könyvemben. Sokkal több mindent eszel majd, mint korábban, és egyetlen nap sem kell korgó gyomorral nyugovóra térned. Épp ellenkezőleg: pompás lakomákat csaphatsz a segítségemmel!
A paleolit fogyókúra alatt a vércukorszinted megnyugszik, és stabilizálódik a lassan felszívódó, rostban gazdag zöldségeknek köszönhetően. Emellett beindul a zsírégetésed, mert sok fehérjét, egészséges zsiradékot eszel, és közben nem koplaltatod a szervezetedet. A jó étvágyad megmarad, és minden szinten egészségesebbé válsz. Kevés ennél csodásabb állapot van!
Örülök, ha neked is a segíthetek mindebben!" (a Szerző)
Szilágyi Ágnes - Hunyadvári Lászlóné - Az egészséges életmód étrendje
Korunkban szinte közhellyé vált a keringési rendszerbetegségek vezető szerepének emlegetése a megbetegedési statisztikák élén. Ez a betegség több halál okozója az iparilag fejlett civilizációkban, mint valamennyi más betegség együttvéve.
Ezen kórformák lényege az arerioszklerózis, közhasználatú nyelven érelmeszesedés, amely progresszív betegség, keletkezésekor még tüneteket nem okoz, de igen korán kezdődik, az első tünetek felléptekor már kifejlődött és az első tünet jelenkezése akár végzetes is lehet.
Az okozott elváltozás abban áll, hogy koleszterin rakódik az érfal belső felületére, ott egyenetlenségeket, megvastagodásokat okoz, szűkíti az ér belvilágát - lumenét -, ennek következtében az éren áthaladó vérmennyiség csökken. Az ér által ellátott terület kevesebb vért és ezáltal kevesebb oxigént kap, mint amennyire szüksége lenne. Ha ez a szívizmot ellátó ún. koszorúérben alakul ki, mellkasi szorító fájdalmat, angina pektoriszt okoz. Az érszűkítő folyamat a teljes elrázódásig fokozódhat, ebben az esetben megszűnik a szívizomkészlet vérellátása, az izomkészlet elhal - szívizominfarktus keletkezik.
A civilizáció, az urbanizáció, az ipari fejlettség vívmányai, az abszolut és relatív jólét félreértett kifejeződéséért nagy szív és érrendszeri árat kell fizetnünk egy kitűnő tudós megfogalmazása szerint. A felfokozott életritmus a stresszhelyzetek, a hajszoltság kedvezőtlenül hatnak az ezekre különösen érzékeny személyiségekre. A feszültség levezetésére szolgáló szerek közül a cigaretta igen előkelő helyet foglal el a rizikótényezők sorában. Hazánkban az évi cigaretta fogyasztás 3250 db/fő.
Feladatunknak tekintjük, hogy minden érdekeltnek rendelkezésére bocsássuk étrendjeinket, receptjeinket, azokat a konyhatechnikai eljárásokat, amelyek erre alkalmasak, s hogy ezeket tanítható és tanulható formába öntsük
Giulia Enders - Bélügyek
Miért pont a belek?
A bélrendszer közel 8 méter hosszával a legnagyobb szervünk, mégis kínos beszélnünk róla. Kakilás, hányás, hasmenés fúj, gusztustalan! Pedig ha meggondoljuk, hogy immunrendszerünk 80 %-ban a beleink állapotától függ, akkor ez nem kis dolog. Egyre nyilvánvalóbb tudományos adatok igazolják , hogy a túlsúly, a depresszió, a különféle allergiák és számos komoly betegség mind-mind összefüggenek beleink állapotával. Ha tehát egészségesek akarunk maradni, törődnünk kell az emésztésünkkel. Giulia Enders fiatal német kutatóorvos könnyed hangvételű könyvében közérthetően és szellemesen kalauzol el a belek világába. Számos praktikus tanáccsal is szolgál, hogy a sokak életét megkeserítő kisebb-nagyobb emésztési gondoknak végre búcsút lehessen inteni.
"Ez a kislányos külsejű, csinos diáklány nem csupán tabukat dönt, de az emberi test csodáiról is mesél."
Frankfurter Allgemeine Zeitung
"Enders bebizonyítja, hogy a tudomány is lehet szórakoztató. Könyve lebilincselő olvasmány."
Fit For Run
Ránky Edit - A natúrkonyha nyersanyagai és receptjei
Ehhez a könyvhöz nincs fülszöveg, de ettől függetlenül még rukkolható/happolható.