Ajax-loader

További értékelések

Az alábbi értékelések a Moly.hu-ról származnak. A Rukkola értékelésekhez kattints ide.


Joshua182
4.5/5

A ​maga nemében hiánypótló ez a könyv, kicsit populárisabb megközelítésben próbálja elénk tárni az univerzum működését, kiváló mankó a hozzám hasonló laikusok számára az elméleti fizikához.
Ahogy haladtam vele, a szerző is egyre közelebb került hozzám. Az első olvasásom tőle, eddig főleg a hozzá köthető filmeket láttam, így a munkássága eddig sem volt ismeretlen számomra. Ugyanakkor be kell vallanom, hogy a tudása iránt érzett tisztelethez mindig vegyült egy csipetnyi sajnálat a fizikai kondíciója miatt a részemről. Ez utóbbi érzés a könyv végére teljesen eltűnt, köszönhetően a közvetlen és humoros stílusnak, már amennyire „száraz” tények és elméletek magyarázata közben ez lehetséges, illetve néhány meglepően hétköznapi közbevetésnek. Lenyűgöző, hogy míg az átlagembert egy ilyen betegség valószínűleg az öngyilkosság szélére sodorna, addig Hawking nemcsak szembeszállt a kórral, hanem korunk egyik legragyogóbb, mindenki által elismert géniuszává nőtte ki magát. Meggyőződésem, hogy ehhez az ő esetében nem volt elég a veleszületett zsenialitás, hanem hatalmas mértékű élni akarással és küzdőszellemmel párosult.
A könyvet nagymértékű „rácsodálkozás-faktor” jellemzi az elejétől a végéig, kezdve az olyan banális tényekkel, mint hogy a Föld keleti irányba forog, a holográfián és kvantumfluktuációkon és pébránokon át az olyan érdekességekig bezárólag, mint pl. hogy az idő körte alakú. Érezhető, hogy nagyon meg kellett erőltetnie magát, hogy az átlagember számára is érthetőek legyenek az elvont fogalmak, esetemben nem is járt sikerrel minden alkalommal, helyenként még így is túlfeszítette a (szuper)húrt… Bevallom, bizonyos jelenségeket csupán elképzelni is nehezemre esett (felcsavarodott dimenziók, egymást metsző bránok, időutazás elméleti háttere, stb.), úgyhogy biztosan nem utoljára vettem kezembe a könyvet. A fekete lyukakról szóló részek, illetve a közeljövőre és fajunk jövőjére vonatkozó jóslatai viszont elképesztően érdekesek voltak. Tipikusan az a könyv, amit érdemes újra és újra elővenni, itt töményen megkapja az olvasó azt a tudományos hátteret, amit esetleg hiányol a legtöbb sci-fiből.
Ajánlom mindenkinek, akit kicsit is érdekel az univerzum, nagyon igényes, legtöbbször könnyen követhető, gazdagon illusztrált kiadvány, azzal együtt is, hogy a legfrissebb tudományos áttörések még nem szerepelnek benne (megjelenése idején még nem készült el az LHC), garantáltan lesz benne újdonság mindenki számára.


Nem ​tudom mi jutott eszembe mikor belebotlottam ebbe a könyvbe és azt gondoltam, nekem ezt rögtön el kell olvasnom. Könnyed évkezdő olvasmány, khmm…khm…. nem is sikerült mindent megértenem, de hát sosem volt a fizika az erősségem.
Ettől eltekintve egyébként egy érdekes és elég olvasmányos könyv, sajnos nálam az alapoknál hibádzik a történet, de még így is érdemes volt elolvasni. Az első két fejezet alapozza meg a könyvet, a többi 5 erre épül, de nem egymásra, így van rá esély, hogyha egyes fejezetekben elveszik is az ember, a következőben ez ne okozzon problémát.
Hawking rögtön a könyv elején több oldalt szentel Einstein életének és munkásságának, és hosszan taglalja az általános és speciális relativitáselméletet, amelyeket tulajdonképpen az egész könyv alapjának is tekinthetünk, lépten-nyomon előkerül a könyvben a későbbiekben is. Innen aztán nincs megállás, görbülő tér és idő, fekete lyukak, a világegyetem keletkezése (van-e kezdete a világegyetemnek?), tágulása, antropikus-elv, sokszoros történelem, sokdimenziós terek, az időutazás problematikája, előrejelzés a jövőbe, bránok és hologramok, szuperhúr-elmélet stb stb. Sokszor csak kapkodtam a fejem!
Érdemes lenne egyszer nyugodtabb körülmények között is elolvasni és jobban belemélyedni, mert rengeteg érdekes dolgot fejteget a könyvben.


Bibi_3
4.5/5

Te ​jó èg :) Egy kihívàshoz vettem elô, hogy jól van ilyen még úgysem volt. :) Azt kell mondjam, hogy uhhhh èn meg a fizika… mondhatni Makó Jeruzsàlem, ahogy a mondàs tartja :) De ez a könyv èrdekes volt, nem csak azèrt, mert èrdekesen írta le (nèha nagyon “zsargonos volt”) de a millió àbra, kèp ès egyszerûsített rajz …….:) tetszett:)


Lalauda
5.0/5

Szeretem ​Stephen Hawking stílusát. Olyan dolgokról ír, amik azt gondoljuk, számunkra bonyolultak és értelmetlenek. De ő mégis egy kicsit közelebb tudja hozni, érthető(bb)é tudja tenni. Ráadásul humort is tud belecsempészi.
Több téma jelenik meg, félig egymásra épülve, félig önmagukban. Az egyetlen, ami nem tetszett túlságosan, az az emberiség jövőjére, fejlődésére vonatkozó rész volt. Vagyis annak egy része. Értem, hogy miért gondolja azt, amit, és lehet, hogy teljesen így is van, de én például nem tartom elképzelhetőnek (vagy feltétlen jónak) hogy 100 éven belül már az emberi testen kívül fogjuk az emberi magzatokat felnevelni, hogy a szülőcsatorna mérete ne jelenthessen korlátot az agy, és így az intelligencia méretének. De persze tudományos szempontból nézve, miért ne valósulhatna meg…
Ami nagyon tetszett ebbe a könyvbe, hogy körülbelül minden oldalra jut egy ábra. Egyrészt tényleg szemléletesek voltak, és sokszor segítettek, hogy megértsek egy-egy dolgot, másrészt barátságosabbá is tették az egészet.


Risus
5.0/5

Bevallom, ​hogy félve kezdtem el ezt a könyvet. Féltem, mert úgy gondoltam, hogy ennél a könyvél is többször fogom használni a Google keresőt, mint bármikor máskor, de nagyon kellemesen csalódtam!
Nagyon érdekes témákat olvashattam a könyvben, sokkal érthetőbb volt ez a könyve, mint az eddig olvasott, jól fel van építve, jól magyarázta el a példákat és sokat segítettek az ábrák.


Rocketdog
4.5/5

Érződik ​a könyvön, hogy valóban Az idő rövid történetének folytatása, amolyan második rész. Abban nagyon az alapokat tárgyalja Hawking, itt kevesebb elméletről esik szó, de azokat jobban részletezi és mélyebb összefüggéseket mutat be. Helyenként nehezebb is volt megérteni, ezért többször szorultam segítő beszélgetésre. Dehát a fizika mindig jó téma :D
Az illusztrációk nagyon szépek és segítőkészek. Ráadásul nem csak egy margónyi helyet kaptak, sőt, sokszor a képek állnak a középpontban.
Kedvencem a 6. fejezet volt, amiben a jövőnkről ír. Számomra ez a fejezet tartalmilag kilógott a többi közül, illetve nem is volt olyan részletes. Szívesebben olvastam volna többet arról, hogyan lehet az emberi teljesítményt technológia segítségével a gépekéhez közelíteni, illetve a robotokat emberszerűvé tenni és ezeknek milyen hatásai lennének a társadalmunkra. Bár a jövőkutatás ilyen részletei már egy külön könyvet kívánnak, és nem is Hawking az elsődleges képviselője.


bmgrapes
4.5/5

Olvasmányos ​könyv, nagyon sok képpel és rengeteg hasonlattal, Hawking egyedi stílusával, vagyis néha nagyon képben voltam,máskor elvesztettem a fonalat, mindenesetre élvezetem az utazást a világűrben, az Univerzum történetében, szerkezetében.
Szeretem a kozmológia könyveket, és igyekszek időnként elolvasni egyet-egyet, hogy lépést tudjak tartani a tudomány fejlődésével. Ez a könyv kiváló volt erre.


Röfipingvin
5.0/5

Töredelmesen ​bevallom, hogy nem értettem meg mindent a könyvből, igaz, sosem tartozott a fizika a kedvenc tantárgyaim közé.
Ennek ellenére érdekesnek találtam a könyvet, új ismereteket adott, tetszettek az ábrák, a széljegyzetek. Előbb vagy utóbb fogok még ismerkedni Hawking munkáival.


padmee
4.0/5

Újraolvasás ​volt, és nem értettem meg többet, mint elsőre. Ennek oka szerény felfogóképességem mellett az is, hogy ami rögtön nem volt világos, azt annyiban hagytam. A kozmológia jellemzően nincs közvetlen hatással mindennapi életünkre, számomra inkább szórakoztató érdekesség, ezért csak kellemes szintig erőltetem meg az agysejtjeimet :) A könyvből legjobban a bránokról szóló rész tetszett, valamint a jövőbe tekintő fejezetből az emberi genom feljavítása, ami előbb-utóbb természetes igény lesz, csak szokni kell a gondolatot. Hiszen ki ne akarna egészségesebb és tehetségesebb lenni?


voisin
5.0/5

Gondolatébresztő ​könyv, Hawking mindenféle matematikai magyarázat használata nélkül is érthetően ír, az ábrák nagyon szemléletesek, valahogy a felcsavarodott dimenziók is könnyen elképzelhetőek általuk.
És bár látom az okait, de azért kicsit sajnálom, hogy a gimis fizikaanyagban nem igazán kerülnek elő ezek a dolgok (pl. a kvantummechanika, az unalmas, de hasznos mechanika helyett :)), mert az ebben leírt elméletek tényleg elég aktuálisak, kutatják őket talán éppen most is.
Külön plusz még a néha beszúrt humorosabb, vagy éppen bírálóbb mondatok miatt, valamint a könyv végén lévő ajánlott olvasmánylista is elég hasznos :)


← Vissza a könyv adatlapjára


Értékelések

Rukkola értékelés
-/5

Statisztika

71.0
átlagos pontszám i
0
aktív példány
0 példány értesítés alatt
0 prerukkolt példány
0 elérhető példány
0 eladó példány
0
stoppolás
0
folyamatban lévő rukk / happ

Címkék

Kollekciók