Ajax-loader

További értékelések

Az alábbi értékelések a Moly.hu-ról származnak. A Rukkola értékelésekhez kattints ide.


Mit ​jelent a következő mondat (segítek, semmit, illetve hülyeség): “Az álom morális, olykor egyenesen metafizikus érzelmek rendkívüli kifinomultságát teszi lehetővé, tartja fenn, őrzi, világosítja meg, az emberi kapcsolatok, a körmönfont különbségek legbonyolultabb értelmét, a legmagasabb rendű civilizációról való tudást, egyszóval egy tudatos, hallatlan érzékenységgel tagolt logikát, melyet csak egy éjt nappallá tevő, intenzív munka volna képes elérni.”
Ez a könyv tartalmaz olyan mondatokat, amelyek szépek, olyanokat, amelyek okosak, olyanokat, amelyek csak szakértők számára megítélhetők, és olyan mondatokat is, amelyeknek nincs értelmük. Ez az én olvasatom, és a szerző szerint csak szubjektív olvasat van, nincsenek normák, tehát az én olvasatom épp úgy érvényes, mint bárki másé. Sajnálom azokat, akiknek ilyen szövegekből tanulniuk kell, amelyet aztán számon kérnek.


postmodjane
4.0/5

Hogyan ​jönnék én ahhoz, hogy Barthot értékeljem?
A vége kicsit nem tetszik, mert nem tűnik átgondoltnak, olyan Woolf által alkalmazott tudatfolyam technika szerűség. Maga a gondolati mag persze egyedülálló.
Egy dolgon viszont sokat gondolkodtam: van-e nyelven kívüli szöveg? Mert szerintem nincs, de szerinte pedig van…
“Hogy lehet egy szöveg, amely nyelvből van, nyelven kívüli?” (92.)
Amúgy én is edződtem eleget, de ez az olvasható, mi több, az érthető elméleti írások között van.


Hát, ​nagyot néztem, hogy mi ez a könyv. Barthesról eddig úgy tudtam, nagyszerűen ír, nagyon ért az irodalomhoz. Ehhez képest mit kapok? Itt egy könyv, amiben alig találtam olyan mondatot, amit értettem volna. Mellesleg néhol nagybetűvel ír olyan szavakat, mint Regény, Irodalom, Történelem. Minek? Adytól még oké, ő legalább költő volt. De Barthes? Nem tudom, ez a könyv nem hozott lázba. Inkább azt akartam, hogy minél előbb a végére érjek. Csak azért nem dobtam el korábban, mert vizsgákhoz kell. De igazából nem lettem okosabb a könyvtől. Csak annyit tudtam meg, hogy Barthesot nem érdemes olvasni.


entropic
4.0/5

Tényleg ​van valami gyönyörteli (és sokszor perverz) Barthes szövegeiben – s nemcsak a filozófiájában, úgyhogy sokszor nagyon élvezetes volt ezeket az írásokat olvasni.
Néha viszont meglehetősen fárasztóak, fésületlenek, és kiforratlannak tűnők voltak a gondolatmenetei, úgyhogy gyarló módon arra gondoltam, hogy lehet, hogy elég lett volna nekem Barthes-ból annyi, amennyit az egyetemen tanultam/hallottam róla.


lotaria
4.5/5

Foglalkoztam ​már újabb elméletekkel is, de valahogy mégis ez a könyv mindig megfog, és feldobja a kérdést az utókornak meg az elemzőnek.
Én most A szöveg örömével foglalkoztam alaposabban, abszolút az én világom.


← Vissza a könyv adatlapjára


Értékelések

Rukkola értékelés
-/5

Statisztika

5.0
átlagos pontszám i
0
aktív példány
0 példány értesítés alatt
0 prerukkolt példány
0 elérhető példány
0 eladó példány
0
stoppolás
0
folyamatban lévő rukk / happ

Címkék

Kollekciók