Ajax-loader

A ​gyengék, elesettek védelme és a róluk való gondoskodás egyidős az emberiséggel. Formái és megvalósulási módjai természetesen szoros összefüggésben voltak és vannak az adott civilizáció szokásrendszerével, az egyes ember társadalomban betöltött szerepével, az ember értékével, ember és természet kapcsolatával, a család és a gyermekek helyzetével.
Ehhez alapot a változó és eltérő gazdasági és társadalmi fejlettség adott, mely különböző filozófiai és ideológiai elképzelésekben is megnyilvánult.
Kik is szorultak az egyes korokban szociális, azaz társadalmi-társas gondozásra? Részben életkorhoz, részben nemhez, részben egészségi állapothoz, részben a megélhetéshez kötődően tudjuk ezt vizsgálni. Ennek megfelelően ide tartoznak a gyermekek, az öregek (főleg a magatehetetlenek), a nők, mint feleségek, a betegek és a nyomorszinten élők.
Mindezt a gondozást-védelmet a hagyományos társadalmakban zömmel a család látta el, de az egyes korok civilizációiban váltakozó formában megjelent az állam, illetve a különböző vallások segítő tevékenysége is.

Kapcsolódó könyvek

Értékelések

Rukkola értékelés
-/5

Statisztika

-
átlagos pontszám
0
aktív példány
0 példány értesítés alatt
0 prerukkolt példány
0 elérhető példány
0 eladó példány
0
stoppolás
0
kívánságlistán
0
folyamatban lévő rukk / happ
0
lezárult rukk / happ

Címkék

Kollekciók

  • Nem szerepel egyetlen kollekcióban sem.