Ajax-loader

További értékelések

Az alábbi értékelések a Moly.hu-ról származnak. A Rukkola értékelésekhez kattints ide.


robinson
5.0/5

Egy ​fantasztikus EMBER alakja, sikeres élete bontakozott ki a lapokon. Tartalmas, olvasmányos könyv. Örüljünk és legyünk büszkék rá, hogy itt volt velünk és értünk élt, dolgozott.

http://gaboolvas.blogspot.hu/2017/03/ket-eletem-egy-halalom.html


„Áprilisban ​leszek 80 éves. Az élet szép!”- így fejezte be a a könyvét Czeizel Endre 2015. februárjában. Az élet szép? Tényleg szép…, de Czeizel Endre nagyságát mutatja, hogy a halál torkában is kijelenti ezt. Miután átesett több kemoterápián, szervezete legyengült, elfogadta, hogy életének hamarosan vége, egyszercsak jobban lett, mintha kapott volna még egy kis időt ajándékba Istentől, a Sorstól, az Élettől. Megélte a 80. születésnapját, sőt a hosszabítás – ahogyan ő mondta – még tovább tartott pár hónappal.

Nekem nem volt idealizált képem Czeizel Endréről, és úgy gondolom, hogy pár réges – régi tévéműsorból, egy-két televíziós hírből és a pletykalapok tudósításaiból nem lehet leszűrni komoly véleményt egy emberről.

A saját elbeszéléseiből, szavaiból, stílusából annál inkább. Elolvasva ezt a könyvet, az a véleményem alakult ki, hogy Czeizel Endre egy fantasztikus ember volt, sokszor egy magyar Don Quijote.
Bővebben: http://konyvutca.blogspot.nl/2015/12/m-kiss-csaba-czeizel-endre-ket-eletem.html


Debut
5.0/5

Mi ​különbözteti meg a tudóst az átlagembertől? Egy egyszerű gondolat köré lehet szervezni a választ: A tudós szét akarja választani a hiedelmeket a valóságtól. Miként kerülnek a képbe a zsenik vagy géniuszok? Ők lennének azok, akik mélyebbre tudnak merülni, akár a valóság, akár a hiedelmek tengerét választják is. Sokunkat foglalkoztat a kérdés, hogyan is lesz valakiből zseni. Mostanra a tudományos világban elég egyöntetű módon egyetértenek abban, hogy a zsenik arra születtek, hogy létrejöjjenek. Mi köze van ennek az egésznek ehhez a könyvhöz? Nagyon is sok.

Az elmúlt száz év egyik legfontosabb embere enged betekintést az életébe. Nem sokan mondhatják el magukról, hogy munkájuk révén gyermekek milliói születhettek és születhetnek meg egészségesen. Czeizel Endre igen.

Életrajzi „jellegű” könyv lenne ez, ha szabad ilyen pongyolán fogalmazni .A kötetben három „szál” fut párhuzamosan. Az életrajzi szemelvények Endre születésétől a közelmúltig terjedően mutatják be a magánéletét, a munkásságát és hányattatását a magyar labirintusban. A tipikus magyar sors a „sodródva haladó” Endre életére is jellemző. Az akadályt állító emberek minimum 3:1-re nyertek a haladást támogatókkal szemben – lényégében a politikai tér hőmérsékletétől függetlenül. Újra meg újra végignézhetjük, ahogy a szakmai racionalitást sutba vágják és érdekek mentén hozott döntések eredményeinek a kellemetlen következményeit szenvedhetjük el.

Egy másik szálon a betegségének a története követhető egészen a közelmúltig. Az elme még alkotna, a test viszont elenyészik közhely nagyon is helytállóan írja le a valóságot. Érzelmileg ezek eléggé megterhelő részek. Nagyon finoman felsejlik az, ahogy a betegség átalakítja a családtagok egymás közötti viszonyait. Ezeket a részeket olvasni kell és személyesen átérezni.

A harmadik szál Endre tudományos munkásságnak bizonyos kiemelt eredményeit mutatja be. Bepillantást nyerhetünk a géniuszok világába, az „erkölcstelen” költőink magánéletébe, a születésünk nem is annyira csodás statisztikai oldalába és a zsidó „mítosz” is bizonyos értelemben magyarázatot kap. Az itt leírtak Endre könyveiben szétszórva már nagyrészt szerepeltek, így összegyűjtve itt olvashatók egyben először.

Czeizel Endre géniusz lenne? Ő maga nem tud erre válaszolni; szerintem az, igen. Számít ez bármit is? Mindenféleképpen! A következő „nagy magyart” már jó lenne támogatni és segíteni, hogy szellemi munkássága kiteljesedhessen. A „szembe szél” ellenére letaglózó eredményeket lehet elérni, jó lenne azt is látni, hogy hátszélben mire lehetnének képesek a kiemelkedő emberek…

Abban én is biztos vagyok, hogy egyszer Endre is megkapja a maga szobrát.


Emmus
5.0/5

Ez ​egy nagyon szerethető könyv, egy nagyon tevékeny ember életéről.
Bár sokszor az volt az érzésem, hogy Czeizel Endre “üldözési mániába” szenvedett, hogy őt valaki, valakik mindig gátolni, akadályozni akarták a munkájában. Lehet, hogy nem alaptalan volt ez az egész, de ez a dolog erősen áthatja a könyvet.
Összességében egy jól megírt könyv egy kiváló képességű emberről akinek sokat köszönhetünk.


Tartalmas, ​informatív könyv. Egy csomó mindenre rácsodálkoztam benne. Nem csak Czeizel doktor életét ismerhetjük meg belőle, hanem a tudományos és politikai háttérbe, más híres emberek életébe is betekintést nyerhetünk. Engem nem zavartak az ismétlődések, az időbeli ugrások, és a hármas tagolás. Azt meg hogy hiú ember lévén magát is fényezte erősen, megbocsátom a doktor úrnak, hiszen megérdemli a fényezést, és a szobrot is megérdemelné.


Duchon_Jenő
5.0/5

Igen, ​vállalom, ezt az értékelést rögtön a könyv után írom. Lehet, hogy éppen ezért érzelem vezérelt ez az öt csillag, vádoljon meg bárki nyugodtan. Vállalom. Czeizel sokszor panaszolja a könyvben, hogy idehaza szakmai körökben nem tett jót a nyilvánosság. De ha nem tudnánk ki ő, akkor nem olvasnánk ezt a könyvet. Kit érdekel egy kutató, ha azt sem tudjuk ki ő. De Czeizel arcát ismerjük sokan. Ráadásul szeretjük. Elég csak ránézni a borító fotóra, és nem lehet nem szeretni, hiszen egy okos ember néz vissza ránk. Van valami abban a tekintetben, amely okán tisztelet érzünk. Szóval várható volt a könyv sikere. De legyen. Nekem nincs ellenemre a populizmus. Szerintem jó dolog, ha az emberek számára közérthetővé tesszük a tudományos dolgokat (Ezt csinálja Barabási, vagy Csíkszentmihályi is, és még sokan mások) Szóval igenis lehet egy tudós híres ember. Ez amúgy egy szintén visszatérő téma a könyvben. Ha híres leszel, idehaza a szakma ellened fordul. Valahogy úgy, hogy visszahúzunk téged a mocsárba. Ne akarj újítani, változtatni, jó itt dögönyözni, hát így mindenki jóllakik, és mozdulni sem kell. Czeizel sokat bánkódik ezen (persze tudom, ha kérdezzük a túloldalt, van ellenmagyarázat), ugyanakkor ezek azok a részek, amivel nagyon egyet tudtam érteni saját munkámban, szakmámban, életemben is. Persze, nem vagyok nagy tudós, sem picike. De hasonlót érzek magam is. És mint Czeizel, akkor is meg akarom csinálni, amit éppen meg akarok csinálni. :) Szóval indokolhatja az öt csillagot az együttérzés is. De ezzel sincs baj. Egy önéletrajz esetén miért ne érezhetnénk együtt, miért ne azonosulhatnánk? Összességében tehát, egy nagyszerű embert ismerhettünk meg, akinek őszinteségét a már a jövő sem veszélyeztette. Hibákkal, teljesítménnyel, és örökké fejlődni akarással. Meg egy nagy adag szereplési vággyal. De neki legalább volt mire szerepelni, mit felmutatni!


mefi69
5.0/5

Fantasztikus. ​Ember, élet, könyv, olvasmány. Nagyon nehéz szavakba öntenem, amit a könyv olvasásakor éreztem. Ez az érdekfeszítő élettörténet egyszerre olvasmányos, inspiráló, és elkeserítő. Czeizel meg akarta váltani a világot, és meg is váltotta, még ha nem is Magyarországot. Az ő munkássága miatt gyermekek (akik ma már felnőttek, sőt talán már nekik is gyermekeik vannak) százai-ezrei születtek meg egészségesen. Irigylésre méltó a a tudása, a tudatossága, a munkabírása, a munkaszeretete, a kitartása, a megtörhetetlensége, az állhatatossága, ugyanakkor jókora szerencse is kísérte az életben. Nem az vált belőle, aki szeretett volna lenni, de a sors, Isten (?) pofoncsapásai után azzá lett, akivé kellett, a magzatok megmentőjévé. Ugyanakkor elkeserítő és gusztustalan volt olvasni kudarcainak történetét, hogy az észérveket, a racionális döntéseket is mennyire felülírják az egyéni érdekek, a pénzéhség, ill. a politika, mely úgy gondolom rendszer független, úgy tűnik a rosszindulatot, az irigységet, a kapzsiságot nem sikerült megváltani a rendszerváltáskor. Aki közel ül az aktuális tűzhöz, az boldogul.
Számomra külön izgalmas élmény volt a könyv olvasása, amiatt is, hogy tanulmányaim kapcsán megismert híres orvosok, akik neve eddig előadótermekhez, szobrokhoz, tankönyvekhez kapcsolódott csak, éltükben tűnnek fel.
A kamaszkori álom- és vágybuborékok kipukkanása után nem marad más, mint annak végérvényes felismerése, hogy nem én fogom megváltani a világot, számomra a már-már fájdalmas középszerűség jutott. Idővel bele is lehet törődni. Azért eddig is próbáltam jól csinálni, amihez értek, vagy érteni vélek, de könyv elolvasása után még jobban próbálom, több erővel, több türelemmel, több kitartással, nagyobb elhatározással. Mert hát ki tudja?


Judit_1968
5.0/5

Nagyon ​sok érdekes adatot, különleges és tanulságos összefüggést tudtam meg a genetikával, a világ géniuszaival, az “áldott állapottal”, a fejlődési rendellenességekkel, a gyógyszerekkel kapcsolatban, mindamellett, hogy kicsit megismertem Czeizel Endrét, a munkásságát és az ő “mozgató rugóit” a szakmai és a magánéletében.


tunczo
5.0/5

Zseniális ​könyv, sokat tanultam belőle!


Dora_Holdosi
5.0/5

Renegeteg ​tanultam, nem csalódtam.
Czeizel professzorban nem, de Magyarországban megint.


← Vissza a könyv adatlapjára


Értékelések

Rukkola értékelés
-/5

Statisztika

31.0
átlagos pontszám i
0
aktív példány
0 példány értesítés alatt
0 prerukkolt példány
0 elérhető példány
0 eladó példány
0
stoppolás
0
folyamatban lévő rukk / happ

Címkék

Kollekciók