Ajax-loader

További értékelések

Az alábbi értékelések a Moly.hu-ról származnak. A Rukkola értékelésekhez kattints ide.


Molymacska
2.0/5

Értékelésemnél ​előre le kell szögeznem, hogy tudom, hogy ez a könyv 1983-ban készült, én mégis 2020-as szemmel fogok rá nézni (és sajnos nem tudok máshogy ránézni, akármennyire is szeretném). Tehát minden, amit leírok, az a saját értékrendemhez való viszonyítás lesz.
Míg a fiús kötetre azt mondtam, hogy olyan tulajdonságokat tartalmaz, amit alapvetően minden személyre pozitív értékként lehet írni, addig a lányos kötet csak olyan felszínes dolgokat tartalmaz, mint hogy legyen szép a lány, tudjon főzni, legyen kedves, és jó gyerek. Nőként mondom, hogy sose voltam elég szép az ilyen elvárásoknak, sosem voltam konyhatündér, és a legnagyobb vágyam az életben nem egy gondoskodó férj. Az pedig, hogy így festik le egy nő életét, számomra nagyon szomorú. Mert nem csak ennyi, hanem ennél sokkal több.
Az szívbemarkoló számomra, hogy egyszer megjelenik egy képecske erejéig, hogy talán a lány lehet okos is, mire az anyja azt mondja, azért jobban örülnék neki, ha nem lenne. De miért? miért nem lehet egy lány okos, miért kell csak szépnek lennie, miért ez a fontos?
Míg a fiús kötetnél az anya a férj mintájára pozitív és negatív elvárásokat látta a gyerekben, addig ez a lány könyvnél nincs meg, hiszen saját magában nem látja a negatívumot (valószínűleg, mert a negatívum, hogy kutyába se veszik, de ezt tanítja a gyereknek, ellentmondani meg lehet, csak nem érdemes). Így azokat a részeket, ahol a fiús könyvben az apa jobb, tökéletesebb verziója, ott a lánykönyvben az anya-lánya kapcsolatban bontakozik ki. Hogy mindig vele lesz, divatosak lesznek, testvéreknek fogják nézni őket, ilyesmi. Én meg nem igazán értem, ez amúgy miért jó. Mármint ez picit olyan, mintha le akarná tagadni a korát,és a személyisége egy részét (az, ami mondjuk a korához áll közel) azért, mert lánya lesz. De miért? Egy egészséges anya-lánya kapcsolat is nagyon szép és boldog.
Mint a fiús könyvnél, itt is csak azt tudom mondani, hogy mesetörténetileg nagyon érdekes, de 2020-ban egy gyerek kezébe nem adnám.


Mindig ​is szerettem Janikovszky Évát. Már gyerekkoromban is szívesen nézegettem a könyveit. Sok rajz, kevés szöveg. Ideális olvasmány egy kezdő számára. Ez mellet mulatságos, megmosolyogtató történetek. Ilyen a mostani könyv is. Ami azt bizonyítja milyen jó, hogy kislánya született, mert azok nagyon aranyosak, nem úgy mint a fiúk.


GytAnett
3.0/5

Sajnos ​csalódtam ebben a pici könyvecskében. Annyira biztos voltam benne, hogy be fog találni, hogy annál nagyobbat koppantam.
Azt hittem, hogy arról lesz szó, hogy a lánygyerekekkel mi a helyzet, ebben mégis inkább azt éreztem, hogy anyuka mit akar, amit csináljon a gyereke, mivel könnyítse meg a saját helyzetét. Mármint a gyerek az anyukáét. Nem tudom tényleg, hogy nálam mi siklott félre, de tényleg úgy éreztem, hogy ez igazából az anyáról szól, csak közvetetten a gyerekről.
Nem mellesleg nagyon zavart benne, hogy az anya lánya, meg az apa lánya, de egyszer sem a MI lányunk. Mindig csak az enyém vagy az övé… Ez azért mindenre utal, csak egy egészséges párkapcsolatra nem. Nem tudom, hogy akkoriban, amikor a könyv íródott mi volt a szokás, de ez engem zavart. Apa részéről is inkább a kihasználást és az elnyomást érzékeltem. Varrja fel a gombot, ne kísérletezzen új dolgokkal a konyhában… Na mindegy, ez most csak egy mellékvágány volt.
Többen írták, hogy mennyi igazság van ebben a könyvben. Nem tudom, én annyira nem éreztem ezt. Egy kislány miért ne akarhatna motorozni pl.? Mivel még nincsen gyerekem, csak magamból tudok kiindulni, én nagyon fiús lány voltam. Kismotor meg a tricikli volt az életem. És természetesen az utóbbit sem rendeltetésszerűen használtam, úgyhogy a szüleim nagy örömére ki is ficamodott a bokám. :D
Lehet, hogy teljesen másként tekintenék erre a könyvre, ha már anya lennék. Lehet, hogy majd akkor is elolvasom.


Marcsi
5.0/5

Minden ​sora annyira találó! :)
Körülöttem mindenki, beleértve engem is, érezte (nem tudom honnan), hogy kisfiút várok. Hiszen én csakis fiús anyuka lehetek, nem is tudnék mit kezdeni egy kislánnyal…
Természetesen 16 hetesen kiderült, hogy kislány és mintha elvágták volna az előző érzéseimet, rögtön tudtam, hogy ennek így kell lennie, sőt a férjemet el se tudnám képzelni máshogy csakis lányos apukának! :)
Szuper kis könyv, mindenkinek csak ajánlani tudom, én végigmosolyogtam az egészet. Hisz az én lányom is majd csak is ilyen lehet! :)


Régi, ​de kedves bájos kis szösszenet ahogy egy friss anyuka elábrándozik, hogy miért is jó, hogy kislánya született. Kicsit butácska vagy naiv.. Jó hangulatú, mosolygós.


Trudiz
5.0/5

Itt ​aztán minden jó lehetőség felsorolásra került, hogy miért is örülhetünk, ha lánykánk születik. Ismét felsorakoztak a kedves rokonok, akik számos okos véleményüket megosztották velünk. Kedvelem a JÉ könyveket.


encsy_eszter
3.5/5

Nagyon ​nem arra gondoltam olvasás közben, amire számítottam. A felszínen egy cuki, lánygyereknek örömködő kis könyvecske, de azért jóval több… ha figyelmesen olvassuk, benne van az anya és az apuka eléggé elhidegült kapcsolata (a nő folyton úgy emlegeti a lányt, mint valakit, aki majd megteszi helyette a dolgokat a férjének, aki majd bebizonyítja ezt és ezt; a férj pedig csak követelésekkel fordul a nőhöz, illetve elmarasztalással: varrjon gombot, nem tud vezetni, minek kísérletezik új ételekkel?). Én érzem a felszín alatt az anyuka elkeseredését, aki az összes álmát a gyerekével akarja beteljesíteni. Nyomokban megjelenik a könyvecskében a “na jó, nem muszáj rózsaszín kötényes szakácsnőnek vagy fodrásznak lenned, még akadémikus is lehet manapság a nőkből”, de azért elég elhanyagolható vonulat.
Szóval, itt van egy anyuka, aki már alig várta, hogy gyereke legyen, rájön, hogy a kislány az nem is rossz, majd kitölti vele az egész (sivár?) életét, ők lesznek a legjobb barátnők, és elterelődik a figyelme saját magáról.
Így olvasni azért sokkal szomorúbb, de azt hiszem tartalmasabb is. Gondoljátok végig…


Snow_White
3.0/5

Aranyos ​kis könyvecske, csak sajnos manapság már nagyrészt aktualitását vesztették a benne lévő állítások. 20-30 éve még megállta a helyét, de a mai világban inkább sztereotip mondanivalója van.


hencsa06
5.0/5

Aranyos ​, kis könyvecske.
Végig mosolyogtam , az egészet. Nálunk amúgy is épp aktuális a téma ( kisfiú vagy kislány? )
és különben is bármit gondolunk , vagy tervezünk a való életben úgyis teljesen másképp történik.
Azért sok igazság van ebben a könyvecskében még, ha nem ma íródott is. Mert már én is tapasztalom, hogy, ha kislány lesz szépen lehet öltöztetni…meg olyan aranyosak… mondják az ismerősök. :-) Mintha bármit is számítana, a lényeg , hogy egészséges legyen !


lenne
5.0/5

Ez ​a könyv felkészített, hogy ha lány lesz a következő, akkor is örüljek! – Bred Pitt
Hihetetlen, fantasztikus! – Emily W. K. Scott
Egy ismeretlen kis ország világrengető kis könyve! – NewYorkTimes
Jó volt, de hát gondoltam, mert Janikovszky és Réber… Egyértelmű. – deardurr, a molyról


← Vissza a könyv adatlapjára


Értékelések

Rukkola értékelés
-/5

Statisztika

22.0
átlagos pontszám i
0
aktív példány
0 példány értesítés alatt
0 prerukkolt példány
0 elérhető példány
0 eladó példány
0
stoppolás
0
folyamatban lévő rukk / happ

Címkék

Kollekciók