Ajax-loader

Sven ​Hassel 1917-ben született Dániában. A nagy gazdasági világválság idején Németországba emigrált, ahol önkéntesként beállt a hadseregbe. Innen Lengyelország lerohanása után (1939) dezertált, de elfogták, és koncentrációs táborba küldték. A biztos halál elől az menekítette meg, hogy besorozták az Oroszországba induló büntetőezredbe. A minden támadásnál elöl menetelő, visszavonuláskor pedig hátvédet alkotó ezreddel Hassel szinte az összes európai fronton megfordult, és megjárta a poklot.
Háborúellenes műveiben a tényeken kívül saját élményeit is megírja, felidézve mindazt a szenvedést, amelyet társaival együtt el kellett viselnie. A szerzőn kívül megismerkedhetünk Portával, Picivel és Papával, akik mind létező személyek, és sajnos nem mindannyian élték túl a háborút..
Hassel első regénye a Kárhozottak Légiója.
*
Az csak természetes, hogy ajánlom ezt a könyvet a háborús regények kedvelőinek. Ilyen jót ugyanis rég olvashattak ebben a műfajban.
Azok számára viszont, akik a háborút koruk, tapasztalatlanságuk vagy elmeállapotuk miatt képesek valamiféle romantikus erőpróbának, a férfiasság végső megnyilvánulásának látni, legszívesebben kötelező olvasmánnyá tenném. Ez a könyv talán megértetné velük is, hogy a háború kegyetlen, ostoba, nyomorúságos és teljességgel értelmetlen. Sven Hasselnek talán elhinnék. Tudja mit beszél. Egy büntetőzászlóaljban harcolta végig a második világháború szinte valamennyi hadszínterét, ők voltak azok, akiknek támadásánál elől volt a helyük, visszavonuláskor pedig a hátvédben. Szemtanúként írja le a pusztító, hatalmas tankcsatákat, a véres utcai harcokat, a kétségbeesett, néma küzdelmet egy szál késsel valamely föld alatti alagútban. Szökését a szovjet hadifogolytáborból és a német börtön gyötrelmeit. A békés perceket, a váratlanul felbukkanó és eltűnő szerelmet, a “vadbaromvadászatot”: a gyilkos parancsnok kilövését.
Na igen, és ajánlom ezt a könyvet az irodalom barátainak is, mert Sven Hassel igen jó író. Valódi sorsok, valódi jellemek tárulnak elénk ebben a való élet által ihletett vérbeli regényben.

Kapcsolódó könyvek

Értékelések

Rukkola értékelés
-/5

Statisztika

19.3
átlagos pontszám i
0
aktív példány
0 példány értesítés alatt
0 prerukkolt példány
0 elérhető példány
0 eladó példány
0
stoppolás
0
folyamatban lévő rukk / happ

Címkék

Kollekciók