Ajax-loader

További értékelések

Az alábbi értékelések a Moly.hu-ról származnak. A Rukkola értékelésekhez kattints ide.


Habók
4.0/5

A ​krimi-vonal ezúttal nem erős, alig is kell nyomozni, Gordianus akkor is némi töprengéssel megoldja a nagy kérdést. A nagy történelmi eseményeket is inkább csak elmesélik, még inkább csak utalnak rá. Viszont az intrika, az udvari és a családi élet, és – igen, amit szeretek benne – a helyszín, ezúttal Alexandria leírása, az most is nagyon élvezetesre sikerült. (Sajnálom, hogy Gordianus ennyire megöregedett. Más csak két kötet van hátra…)


mtanna
3.5/5

Sok ​éve gyűrőm Saylor Roma Sub Rosa sorozatát. Vannak nagyon jó, és kevésbé jó részei. Az utóbbiak miatt állok le velük időről-időre. Ez a kötet is a gyengébbek közé tartozik, cserébe nem hosszú. A táj-és csataleírások elő-, míg a nyomozás háttérbe szorul. Kicsit olyan érzés, mintha megrendelésre, igazi ihlet nélkül írta volna.


Joxer
5.0/5

Újabb ​kötetet olvastam el a Gordianus-sorozatból, ami ismét hozta a jól megszokott ókori hangulatot, és izgalmakat. Nyomozónk ezuttal Alexandriában van, ahol annak ellenére igen mozgalmasan telnek mindennapjai, hogy ezuttal a nyomozás csak minimális részét képezi a történetnek:
- megölik Pompeiust,
- megérkezik Caesar, aki saját érdekében is (szeretné visszakapni az Egyiptomnak adott kölcsönöket) ki akarja egymással békíteni a viaskodó testvéreket, Kleopátrát és Ptolemaioszt, és rá akarja venni őket a közös uralkodásra,
- a két testvér mindent megtesz, hogy Ceasar csak őt válassza, és a történet legvégéig kétséges, hogy melyikük lesz a nyerő (persze a történelem-tanulmányokból ezt lehet tudni)

Főhősünknek magánéleti gondokkal is meg kell küzdeni:
- felesége bár színleg gyógyulni érkezett a Nílushoz, de végül máshogy döntött, :(
- Caesar személyi testőrségéhez tartozó fiával egy ideje zűrös a kapcsolata, bár mindketten szeretnének kibékülni, de csak lassan oldódik köztük a feszültség, és sokáig kérdéses, hogy ki teszi meg az apa-fiú kapcsolat normalizálásáért a döntő lépést,
- ráadásul a saját élete is folyamatosan veszélyben van mindegyik uralkodó folyton változó hangulata folytán.

Ez a kötet is nagyon tetszett, és alig várom, hogy újabb Gordianus történetet olvashassak.


KNW
1.0/5

Ha ​SS minden könyve ilyen, akkor semmit nem fogok tőle olvasni. Rettentően unalmas. A 60. oldalig bírtam, utána átváltottam gyorsolvasásra :( A lányom rákérdezett, milyen a könyv – akkor a 112. oldalnál jártam -, és azt kellett válaszolnom, nem tudom, mert még mindig nem kezdődött el.
Egész egyszerűen Gordianus napjairól olvashatunk ebben a könyvben, és hogy mi történik körülötte, de nincs semmi nyomozás, semmi bűntény…
*
Na, a 198. oldalon kezdődött az a fejezet, amelyben megtörténik a gyilkossági kísérlet. Nem is tudom eldönteni, örüljek-e neki, vagy sem…
Összességében inkább történelmi regénynek lehetne hívni ezt a könyvet, mint kriminek, de a leírások így is unalmasak, és egyetértek a többi értékelővel, aki a feleség varázslatos újra felbukkanását hiteltelennek és fölöslegesnek tartja. Mennyire szeret az a nő, aki nem tudatja a családjával, hogy él, jól van, és aki nem akar velük lenni fél évig?
Az is zavart, hogy egyes nevek helyesírása a magyar szabályokat követi (Ptolemaiosz), másoké az angolt (Gordianus), teljesen logikátlanul :(


mazsof
2.0/5

Az ​első könyvem Steven Saylortól, de azt hiszem, az utolsó is… Ezek után nem szívesen kísérleteznék a könyveivel. Rettenetesen lassú folyású és unalmas, az első 200 oldal alatt szinte semmit nem halad előre a történet. A krimi szál szinte tényleg csak az utolsó oldalakon jelenik meg, ráadásul úgy éreztem, hogy azt is csak azért erőltette bele a szerző, mert “muszáj”. A végén lévő “csavar” pedig egész egyszerűen hülyeség volt, teljesen hiteltelen. Sem történelmi regényként, sem krimiként nem volt számomra értékelhető.


A ​Sub rosa sorozat olyan, mint egy hullámvasút, ez előző kötet, amit olvastam nagyon tetszett, az azt megelőző nem annyira. A Caesar ítélete a kevésbé tetszik kategória. Bár Saylor szokásához híven plasztikusan festi elénk az ókori Egyiptomot, de a könyv kb. kétharmada inkább családregény. Viszont azért veszem le a polcról a Gordianusról szóló könyveket, hogy egy hangulatos antik krimit olvassak. Ez a szál ebben a kötetben meglehetősen gyengére sikeredett.


Nate
4.0/5

Főhősünk ​ismét a dolgok sűrűjébe csöppen. Ezt a szokását a kezdetek óta tartja, ami így a sokadik kötetnél lehetne hatalmas klisé is, de voltaképpen a karakter egyénisége eleve adottá teszi ezt, így ezt továbbra sem tartom negatívumnak.
Gordianust szokás szerint híres történelmi személyek veszik körül, teszik ezt ráadásul olyan helyszínen, ami önmagában is érdekes lenne.
Még mindig szeretem amikor az író szinte lubickol a helyszínleírásokban, vagy éppen a tárgyak leírásában, alapossága, és aprólékossága még mindig nagyon jó.
A történet egészének szempontjából azért vannak hiányérzeteim (pl: a haláleset rejtélyének megoldása ámbár logikailag tetszetős volt, de önmagában az eset nem ért fel a korábbi kötetekben tapasztalt krimiszálakhoz), de változatlanul szórakoztató ez a sorozat. Picit sajnálom, hogy már csak 1 kötet van hátra.


nyirog
2.5/5

Az ​előző kötetről azt hittem, hogy csak egy mélyrepülés volt a Gordianus sorozatban, és a következő könyv majd jobb lesz. Sajnos nem lett. Úgy tűnik a sorozat, és egyúttal Gordianus karaktere kifulladt és elfáradt, az idős nyomozót most már hagyjuk inkább megpihenni. Szerencsére Saylor is érzi ezt, így már csak egy kötet maradt hátra, amiben végre visszatérünk Rómába.
A Caesar ítéletében nem a megszokott nyomozós szál érvényesül. Gordianus csak sodródik az eseményekkel, midenhol ott van ahol történik valami, de nem ő a főszereplő, hanem maga a történelem. Tökéletes történelmi hűséggel mutatja be a szerző Caesar Alexandriában töltött idejét, és a hozzá vezető eseményeket, de ez így egyben inkább egy tankönyvre hasonlít sok érdekes eseménnyel kiszínezve, mint krimire. Remélem a sorozat utolsó részében méltó formábáan búcsúzunk Gordianustól, mert ez most gyenge volt.


latinta
5.0/5

Kleopátra, ​Caesar – Róma és Gordianus sorsa. Egy ítélet alapjaiban képes megváltoztatni mindkettőt…


Amapola
4.0/5

Krimi? ​Nos, volt benne gyilkosság {{a kétharmadánál következett be végre, addig aggódhat az olvasó, hogy kit nyírnak majd ki}}, volt benne nyomozás {{de írónk nem nagyon vesztegette erre az oldalakat}}, legfőképp azonban Gordianus járt-kelt benne és találkozott a kor összes főszereplőjével {{bizony, akkor is ott volt, amikor Caesar kigöngyöli Kleopátrát a szőnyegből :-)) ezen mindig vigyorgok, mert a Carry on jut eszembe, amikor akkora lendülettel bontják a szőnyeget, hogy Kleo majd’ összetöri magát – 0:25-től itt: https://www.youtube.com/watch?v=W2F1r4Jh7CA}} A lényeg, hogy ha bolyonganál egyet Alexandriában i. e. 48-ban, akkor olvasd, ha jól felépített izgalmas nyomozásra vágysz, akkor keress tovább :-)


← Vissza a könyv adatlapjára


Értékelések

Rukkola értékelés
-/5

Statisztika

23.0
átlagos pontszám i
0
aktív példány
0 példány értesítés alatt
0 prerukkolt példány
0 elérhető példány
0 eladó példány
0
stoppolás
0
folyamatban lévő rukk / happ

Címkék

Kollekciók