Ajax-loader

További értékelések

Az alábbi értékelések a Moly.hu-ról származnak. A Rukkola értékelésekhez kattints ide.


Az Aranyesőt ​pontosan tizenötször olvastam tizenkettő és húsz éves korom között. Aztán még egy párszor mostanáig, de sosem elégszer. Hiába tudom kívülről, Janikivszky Éva olyan fantasztikusan jól és érdekfeszítően ír, a szereplői annyira élnek, hogy azt nem lehet megunni. A fiatal lányok útkeresése a legkeményebb szocializmusban alcímmel is futhatna, hiszen mekkora dilemma Ágnesnek, mi legyen, ha nagy lesz? Ápolónő vagy kozmetikus? A szívedre hallgass vagy az eszedre? Csodálatosan ártatlan így 2018-ban, öröm olvasni.
Abban az időben, tinilány koromban ápolónő akartam lenni, bentlakásos iskolába akartam járni, és akartam egy #Kornélt# Andrást, de nagyon.
Egyik se sikerült. Illetve volt egy Bandim, de az nagyon hülye volt, két hét után tipli lett neki. Na de a tinédzserkori vágyak csak addig jók, amíg álmok maradnak.
A legtöbb embernek az Aranyesőről Bódi Guszti jut eszébe, nekem Janikovszky Éva. És ez szerencsére mindörökké így is marad.


Tetszett, ​pedig minden sorában éreztem, hogy ez egy szocialista propaganda. Hogy kizárólag azért írták, hogy a válaszút előtt álló, fiatal lányokat a szocialista erkölcs szerinti legjobb döntésekre sarkallják. És mégis, ez a könyv bejött. És nem értem magamat, hogy amikor egy mai könyv akarja ugyanezt tenni velem, akkor attól meg miért viszolygok (pl. Csendes Nóra Zápor utca című regénye, amit 2016-ban adtak ki, mégis folyamatosan erkölcsileg helyes válaszokra noszogatja az olvasókat). Talán mert azt érzem, hogy egy ötven évvel ezelőtt íródott könyv már nem engem akar megváltani, hanem a nagyanyámat akarta, úgyhogy én már nyugodtan élvezhetem a hangulatát, a világát, a történetét, míg egy mai könyvnél azt érzem, hogy engem akar megváltoztatni és befolyásolni? Nem tudom, komolyan.


B_Tünde
5.0/5

Az ​[[https://moly.hu/konyvek/janikovszky-eva-aranyeso|Aranyesőt]] egy kihívás kedvéért olvastam újra, lehet hogy enélkül soha nem kerül rá sor. Az, hogy egy kissé már eljárt fölötte az idő – velem együtt – eleinte egy kissé zavaró volt, de arra jutottam, hogy ez nem a könyv hibája, és végül ugyanúgy visszakaptam azt az érzést, ami miatt kedvencnek jelöltem a régi emlékeim alapján, még amikor molyolni kezdtem.
A témája most is aktuális – mondhatni, örökzöld: a fiatalok útkeresése, az első pofonok az élettől, majd – szerencsés esetben – a kezdeti sikerek, és természetesen nem maradhatott ki a történetből a legfontosabb sem: az első szerelem. Az események jellemformáló erejét Burián Ágnes cselekedetein és gondolatain keresztül mutatja be Janikovszky Éva, aki végül „magára talál”, és a kezdeti csetlés-botlások után, a lázadó kamaszok makacsságát és önfejűségét feladva érik komoly, felelősségteljes felnőtté. Szóval még ennyi idő után is „átjött” a könyv üzenete, és jól esett újra olvasni.


Kezdjük ​azzal, h nem én vagyok a könyv célközönsége.
Nekem nem tetszett. Nem tudtam megkedvelni a szereplőket, kifejezetten idegesített a szereplők modora, és ahhoz képest, h elvileg egy fejlődésregény, inkább feladásregény, vagy elengedésregény volt. A küzdelem helyett mindig a könnyebbik utat választotta Ágnes, vagy azt akarta h valaki döntsön helyette, és intézze is el neki. Csak azért mert a végén meggondolta magát, és maradt, még nem érzem azt, h fejlődött volna.
Jó, majd adok neki még egy esélyt, akkor lehet, h átírom a véleményem.


cicus61
3.0/5

Annak ​idején az összes csíkos, pöttyös könyvet elolvastam. Most valahogy nem jöttünk össze. Azért jó volt egy kicsit visszamenni az időben, hiszen Én is ebben nőttem fel, elég nehéz volt az élet akkoriban, viszont jó is volt, mert jobban odafigyeltek az emberek egymásra, mint manapság. [spoiler]Mondjuk Ági családja nem teljesen így élt, nagyon nem szerettem őket. Sok butaság után aztán jó döntéseket hoz és a vége is heppiend.[/spoiler]


KBCsilla
5.0/5

Bár ​ez a könyv még tőlem is idősebb, de a társadalmi konvenciók nagyjából hasonlóak, mint az én fiatal koromban voltak.
Ennek és Janikovszky Éva stílusának köszönhetően nagyon élveztem a könyvet.
Különösen tetszett Burián Ágnes útkeresése, akinek kálváriája már születésekor megkezdődött, amikor elírták a nevét.
Jó és rossz is volt érzékelni, hogy mennyit változott a világ. Mennyivel kedvesebbek, udvariasabbak voltak anno a fiatalok, persze akkor is okoztak számtalan galibát, gondolok itt konkrétan a lányokkal való bánásmódra, a házibulik tisztaságára.
Majd, ahogy az életben nem mindig, itt szerencsére megnyugtató véget ér a történet.
A szerelem az persze örökérvényű.
Talán csak az és semmi más.


aram76
5.0/5

Janikovszky ​Éva azon nagy írók egyike, aki valamit nagyon tudott. Írni. Érdekesen, emberközelin, a könyvei nemtől és kortól függetlenül mindenkinek adnak valamit, valami többet.


Hollóhát
4.5/5

Mamám ​által indított családi csatárláncon keresztül jutott el hozzám. Azt hiszem a maminak is friss felfedezés volt, nem ifjúkori kedvenc. Erről majd ki kell faggatnom.

Hiába választott el Ágitól sok-sok évtized, egy egész világ, mégis magaménak éreztem a problémáit. Nem is volt olyan régen, amikor hasonlóan tanácstalanul tártam szét a karomat a világ előtt: Nos univerzum, most mit tegyek? Egészen izgultam ezért a lányért, hogy a végén jó döntéseket hozzon, és ne dobja el magától azt, ami fontos. Közben pedig színes, szagos, valódi képekkel gazdagodtam a 60-as évekről, ami egyszerre volt idegen és mégis nagyon ismerős.


Cs_N_Kinga
4.5/5

Hát ​ez mekkora csalódás volt, de pozitív értelemben!!!!! Talán én lepődtem meg a legjobban, de nagyon tetszett! Jó Ágnes nyávogását, sértődését és kicsinyességét tudtam volna nélkülözni, de talán így volt egész a történet, hiszen egy emberről/lányról szól, aki mint a valóságban nem volt hibátlan. Ebben az életszagú könyvben minden benne volt, amit csak gondolhattunk az akkori tinédzserekről/fiatal felnőttekről. Hmmmm még emésztenem kell egy kicsit, de nyugodtan forgassátok! Nem kidobott idő!


anesz
4.5/5

Ha ​nem egy kihívásra olvastam volna, abbahagytam volna az első 50 oldal előtt. Milyen nagy kár lett volna érte! Amikor az első döcögős részen túljutottam, kifejezetten megszerettem. A szocializmus korában játszódik, de a pályaválasztás dilemmája nagyon mai téma. Ágnes konoksága néha idegesített, de a vége nagyon jóra sikeredett. Érdekes volt olvasni erről a korról, az akkori viszonyokról. A szereplők nem voltak sematikusak, lehetett őket szeretni és utálni. Szerintem korrekt könyv volt, örültem, hogy @csgabi – nak köszönhetően a kezembe került!


← Vissza a könyv adatlapjára


Értékelések

Rukkola értékelés
4.8/5

Statisztika

6.0
átlagos pontszám i
0
aktív példány
0 példány értesítés alatt
0 prerukkolt példány
0 elérhető példány
0 eladó példány
0
stoppolás
0
folyamatban lévő rukk / happ

Címkék

Kollekciók