Ajax-loader

További értékelések

Az alábbi értékelések a Moly.hu-ról származnak. A Rukkola értékelésekhez kattints ide.


pkdrogab
5.0/5

Az ​európai és a magyarországi madárhatározás alfája és omegája.
Rendszeresen, 2-3 évente frissítik.
Egyes kiadásokhoz puha fedelű könyv is készült.

Az európai és a magyarországi madárhatározás alfája és omegája.
Rendszeresen, 2-3 évente frissítik.
Egyes kiadásokhoz puha fedelű könyv is készült.


lamucat
3.5/5

Taratalmában ​kitűnő madárhatározó, kellemetlen, a használatot kényelmetlenné tevő, sőt megnehezítő technológiai hibákkal!
Tartalmilag azáltal emelkedik a többi – általam ismert és naponta használt – madárhatározók fölé, hogy nagyobb teret szentel az egyes madarak viselkedése leírására, és külön kis rovatot áldoz a madarak hangjának megismertetésére. És mind a viselkedési, mind a hang-rovatban jellemzően nagyon igényes, tartalmas ismertetőket találunk.
A könyv értékeléséből viszont nálam sokat levonnak a technológiai hibák, azaz a tipográfiai és a nyomdai kivitelezés tévedései. Mindenekelőtt, a legfőbb kifogásom:
- A belívek nyomtatására nehéz műnyomópapírt használtak, így a vaskos keményfedéllel együtt olyan súlyú a könyv, hogy terepi használatra teljességgel alkalmatlan!
Tipográfiai hibák:
- A leíró szöveg nyomtatására nem mély, teli fekete színt használtak, hanem valami gyengített, inkább sötétszürke-szerűt, és mivel a választott betűtípus sem a legszerencsésebb, így a szöveg olvashatósági foka igencsak gyenge, különösen, ha nem napfényes délidőben nézi az ember. De a napfényes délidőben sem a legjobb, mert akkor meg előjön a krétafehér műnyomópapír vakító hatása. Vagyis ezek az elemek sem segítik a könyv terepi használatát!
Otthon, éppen jó megvilágításban lehet olvasgatni, nézegetni!
- Az egyes madarak neve, ami pedig a legfontosabb keresési eszköz, a leíró oldalakon nem verzál betűkkel, hanem egy nagyobb fokozatú kurrenssel vannak szedve. Bár ezek legalább igazi feketék, de az emberek szeme úgy van begyakorolva, hogy a verzálist jobban észreveszi, mint az akár nagyobb betűmagassággal szedett kurrenst! És ez a megoldás annak is ellentmond, hogy a leíró oldallal szembeni, rajzos oldalon viszont – szerencsére – verzális a madarak neve, de ott meg egy sűrített, keskenyített betűt alkalmaztak, nehogy végre valami jól olvasható legyen!
És bizony találtam olyan madárkákat is, amelyek azonosítását nem segíti a közölt rajz, mert a színek eléggé eltérnek a jellemző valóságostól!
De, nem sorolom tovább, ennyi elég is, mert ezek a legfeltűnőbb hibák!


← Vissza a könyv adatlapjára


Értékelések

Rukkola értékelés
5.0/5

Statisztika

8.0
átlagos pontszám i
0
aktív példány
0 példány értesítés alatt
0 prerukkolt példány
0 elérhető példány
0 eladó példány
0
stoppolás
0
folyamatban lévő rukk / happ

Címkék

Kollekciók