Ajax-loader

További értékelések

Az alábbi értékelések a Moly.hu-ról származnak. A Rukkola értékelésekhez kattints ide.


entropic
5.0/5

Nemsokára ​megyek Hamletet nézni, úgyhogy előtte gyorsan újra kellett olvasnom (szörnyű teher és kárhozat, tényleg, egy ekkora szuper drámát újraolvasni).

Már gimiben szerelmes voltam kicsit ebbe a kételkedő, bizonytalan, agyas, (túl?)érzékeny, egzisztencialista és idealista (és, hm, kissé töketlen) Hamlet-srácba, aki kristály eszmékben hitt, nem az emberi agyagban*, s aki magában hordozta a saját (meg mások) bukását. És hát – még most is kicsit szerelmes vagyok bele. És asszem, értem az üldözési mániáját (végül is tényleg üldözik) meg a magányát meg azt, hogy kb. senkiben nem bízik – meg azt is, hogy így nem lehet (túl)élni.

(Mellékes megjegyzés, de emlékszem, valaha azt tanultam, hogy az angol nyelv nem változik olyan gyorsan, mint pl. a francia, de azért 400 év alatt változott elég sokat, és jó az, hogy van a példányomban vagy 30 oldal szövegmagyarázat meg még angol-angol miniszótár is [eleinte lapozgattam is hátra becsületesen, de aztán úgy döntöttem, inkább csak rábízom magam a sorsra vagy Shakespeare-re – a lényeg úgy is érthető volt]).

  • https://moly.hu/idezetek/22800

szikszai_2
5.0/5

Ahhoz ​képest, hogy angolul olvastam egész jól megértettem a történetet. Shakespearet csakis eredetiben volna érdemes olvasni. Persze Arany fordításai zseniálisak.


Ri_ver
3.5/5

Valahogy ​a Hamlet nem tudott annyira megfogni, mint a többi mű amit Shakespeare-től olvastam eddig. Shakespeare stílusát még mindig imádom, és Hamlet karakterét is sikerült megszeretnem, de a cselekmény, meg a többi szereplő nem lett a szívem csücske. A befejezést is kicsit elkapkodottnak érzem…


Genie
4.5/5

Most ​olvastam másodszorra ezt a művet, bár első alkalommal magyarul. Rengeteg filozófiai gondolat van benne, nehéz megemészteni. Komolyabb mű, mint amiket eddig olvastam Shakespeare-től… Azt hiszem, a jövőben még egy párszor felkerül az olvasmánylistámra. Talán akkor jobban megértem.


KatieV
2.5/5

Shakespeare ​műveinek többségével úgy vagyok, hogy középiskolában nem igazán szerettem, de az egyetemi éveim alatt (köszönhetően a nagyon jó és lelkes reneszánsz irodalom tanáromnak) megkedveltem. Nos, a Hamletre ennek pont az ellentéte igaz. Gimiben még szerettem, most viszont már nem igazán értem, miért tartja mindenki olyan nagy számnak, amikor Shakespeare-nek annyi ezerszer jobb drámája van.


Sheila
3.0/5

Shakespeare: ​Hamlet.
Nem a kedvencem.
Nekem Hamlet karaktere túl melankolikus, depresszív és zavart. Sosem tudtam megállapítani, hogy akkor ő csak megjátssza, vagy tényleg őrült. Lehet egy kicsit mind a kettő.

Az egyetlen része a drámának viszont, ami igazán megragad minden alkalommal, az a szellem, mivel ő az elindítója és a mozgatórugója mindennek. Vajon ő tényleg Hamlet apja, aki addig nem talál végső nyugalmat, míg fia meg nem torolja a gyilkosságot és trónbitorlást – vagy esetleg ő maga az ördög egy szeretett személy alakját felvéve?
Ha az előbbi – akkor milyen apa az, aki azt várja el a fiától, hogy tönkretegye magát (esetleg valóban bele is bolonduljon), a körülötte lévőket (beleértve a szerelmét és az anyját is) a megjegyzéseivel, a viselkedésével, csakis a megtorlás miatt?
Ha pedig az utóbbi – nos ez nekem jobban illik a képbe. Ugyanis ha életében jó uralkodó volt Hamlet apja és szeretett személy (ahogy a drámából megtudjuk), miért változna ez meg a halála után? Miért kérne olyat a fiától, amivel mindenkinek csak árt? Miért kívánna ennyi halált és mocskolná be többek között a volt felesége nevét is…?

Shakespeare: Hamlet.
Nem a kedvencem.
De a szellem karakterének megfejtése igazi kihívás.


LiiL
3.5/5

A ​magam részéről, egy életre elegem lett a Hamletből az utóbbi fél évben. Anglisztika szakon tanulok, ahol kötelező volt elolvasni angolul a művet, ami még rendben is lett volna ha nem ezzel foglalkozunk egész félévben. Majdhogynem minden egyes mondatát kielemeztük, és átbeszéltük. Szerintem nem is ez Shakespeare legjobb műve – bár ki vagyok én hogy megmondjam ? :D – ráadásul időhúzás…minden a “delay” körül forog, no meg hogy miért nem öli meg Hamlet már rögtön az elején Claudiust ? Megspórolt volna pár oldalt :]


Glavar
4.5/5

Angolul ​meglehetősen nehéz volt, de megérte.


chibizso
5.0/5

A ​Hamlet az egyik kedvenc drámám. Nem is tudom miért, csak arra emlékszem, hogy kilencedikben nagyon megérintett, ahogy Hamlet küzd az udvarban folyó igazságtalanság ellen. És végre, eljutottam oda, hogy angolul is elolvassam a drámát. Nehéz küzdelem volt, hisz ott a régies a szöveg, a szereplők szájába adott költői képek tömkelege, a sok “thee” meg “hath”, de így is megérte elolvasni. Az őrültséget tetető Hamlet a maga kis fanyar humorával, a féreg Polonius, az áldozat Ophelia, az egérfogó jelenet, a szellem eljövetele, Yorick, a “to be or not to be” és még lehetne sorolni. Hamlet valahogy így tökéletes. És Shakespeare stílusa (már amennyit a kvartóból össze tudtak szedni) csak még inkább tökéletesebbé teszi.


← Vissza a könyv adatlapjára


Értékelések

Rukkola értékelés
-/5

Statisztika

10.0
átlagos pontszám i
0
aktív példány
0 példány értesítés alatt
0 prerukkolt példány
0 elérhető példány
0 eladó példány
0
stoppolás
0
folyamatban lévő rukk / happ

Címkék

Kollekciók