Hugh Fearnley-Whittingstall díjnyertes író, műsorvezető és gasztronómiai aktivista, a szezonális, etikusan termelt élelmiszerek rendíthetetlen elkötelezettje új szakácskönyvében a zöldségeket tette meg főszereplőnek. Vegetáriánus receptjeivel – bár a szerző maga nem vegetáriánus, és nem is áll szándékában bárkit rávenni arra, hogy az legyen – bevallottan életeket próbál megváltoztatni. Célja az, hogy meggyőzze az olvasót, egyen több zöldséget. Sokkal több zöldséget. Tegye a zöldségeket a mindennapi főzés alapelemeivé, ezáltal pedig fogyasszon kevesebb húst. Hogy miért? Mert a zöldségek tesznek leginkább jót az embernek, és ezek okozzák a legkevesebb kárt a bolygónknak.
“Nevezzenek nyugodtan hatalommániásnak, de most életeket próbálok megváltoztatni. Azt szeretném elérni, hogy az olvasóim több zöldséget egyenek. Sokkal több zöldséget. Bízom benne, hogy ehhez nem szónoklatokra van szükség, hanem csábító ételekre…
Be kell vallanom, amikor elhatároztam, hogy többször főzök és eszem zöldséget, és persze megírom ezt a könyvet, akkor kissé nehéz volt megszabadulnom a saját húsimádó, kicsinyes előítéleteimtől. De őszintén mondhatom, minden aggodalmam – hogy a hús nélkül készült étel valahogy kevésbé lesz élvezetes, ízletes vagy könnyen elkészíthető – alaptalannak bizonyult. Valójában nagyon is felszabadító élmény volt… Íme hát: több mint kétszáz zöldséges recept River Cottage-ból.” (a Szerző)
Kapcsolódó könyvek
Kollár Anita - Gluténmentes és finom!
Amikor kiderül, hogy amit eddig megettünk, ártalmas nekünk, olyan, mintha összedőlne körülöttünk a világ. Az első sokk után jön a szembesülés, hogy korántsem egyszerű a gluténmentes étrendet megoldani. A kész termékek nagyon drágák és nehezen beszerezhetők, az alapanyagok pedig sokfélék és idegenek. Pánikra azonban semmi ok!
Ez a szakácskönyv finom és egészséges recepteket kínál a diétára kényszerülőknek, amelyek ráadásul a készen kapható termékek árának a töredékébe kerülnek. Kenyerek, kalácsok, pizzák, tésztaételek, fánkok, lángos, pogácsa és ínycsiklandó sütemények – csupa olyan alapvető étel, amely hiányzik egy lisztérzékeny életéből. Emellett néhány izgalmas, gabonából készült fogással is megismerkedhetünk, és a szükséges alapanyagok, valamint beszerzési forrásaik bemutatása sem marad ki.
A könyv üzenete, hogy nem kell lemondanunk a finom ízekről. A többszörösen tesztelt, jól követhető receptek túlélőkészletül szolgálnak azoknak, akiknél frissen diagnosztizálták a problémát, és azoknak is hasznára válnak, akik úgy érzik, már belefáradtak a nehezen tartható, macerás diétába. Az ételek jó részét laktózérzékenyek is megehetik, és természetesen azok egészségéhez is hozzájárulhatnak, akiknek nincs semmiféle ételallergiájuk.
Kollár Anita az ELTE-n végzett nyelvészként, ugyanakkor a Testnevelési Egyetemen sportedzői diplomát is szerzett. Több mint 10 éve dolgozik Stahl Judit mellett. Rendszeresen publikál gasztronómiai tárgyú írásokat, jelenleg a Kulinária Kiadó vezető szerkesztője. 2012 januárjában állapították meg gluténérzékenységét, azóta él ezen az étrenden.
Ismeretlen szerző - Húsételek
Ehhez a könyvhöz nincs fülszöveg, de ettől függetlenül még rukkolható/happolható.
Saly Noémi - Semmiből is finomat!
„Hogy ki ne maradjon nagyanyáink legfontosabb titka: minden konyha első számú, elengedhetetlen hozzávalója a szeretet.”
A magyar konyha jelentős korszakait bemutató kultúrtörténeti szakácskönyv-sorozatunk, a „Régi idők konyhája” második darabja. Megjelent: Csapó Katalin gyűjteménye, Az ínyenc polgár asztalánál, amely a világhírű magyar vendéglátás megszületését idézi fel.
Képes szakácskönyvünk, a Semmiből is finomat azokat a trükköket és titkokat eleveníti fel, amelyeket a háziasszonyok - nagyanyáink, dédanyáink - ínséges időkben alkalmaztak, hogy tápláló, finom ételekkel lakassák jól szeretteiket. A színes nyomatokkal, hirdetésekkel, élelmiszerjegyekkel gazdagon illusztrált kötet régi-új receptekkel, befőzési, bevásárlási tanácsokkal szolgál, ráadásul a legkorszerűbb főzésre, helyi alapanyagok, idénygyümölcsök és -zöldségek felhasználására buzdít.
Szabó Sándorné - Horváth Ildikó - Tészták
Mindenki ízlését igyekszünk kielégíteni szakácskönyvsorozatunkkal, melyekben kitűnő, ízletes fogások találhatók. Nem kell gyakorlott szakácsnak lenni a receptek elkészítéséhez, a viszonylag egyszerű alapanyagok felhasználásával bárki könnyedén finom ételt főzhet, süthet a saját, a családtagok és a vendégek megelégedésére.
Csapó Katalin - Az ínyenc polgár asztalánál
A világhírű magyar vendéglátás megszületését idézi fel képes szakácskönyvünk, Az ínyenc polgár asztalánál. A színes képekkel és korabeli metszetekkel gazdagon illusztrált kötet nemcsak annak jár utána, hogyan és mit ettek ínyenc elődeink, de ma is megfőzhető receptekkel, tipikus menüsorokkal csábítja olvasóit kísérletezésre. Csapó Katalin könyve a magyar konyha jelentős korszakait, illetve témáit bemutató kultúrtörténeti szakácskönyv-sorozat, a Régi idők konyhája első darabja.
Gordon Ramsay - Mennyei halételek
Gordon Ramsay a többszörös Michelin-csillagos sztárséf a különlegesen könnyű, mégis intenzív ízvilágú fogásairól ismert. Miután a Passion For Flavour (Ízek bűvöletében - T.bálint Kiadó, 2010) című könyve elnyerte a Glenfiddich Év Könyve díjat, figyelmét most azokra a fogásokra irányítja, melyek a legkedvesebbek számára: a halakra és a tenger gyümölcseire.
A könyv kifejezetten azokat a hobbi szakácsokat célozza meg, akik eddig talán még soha nem tapasztalták azt az örömet és dicsőséget, amit a tengeri fogások elkészítése okozhat.
Halételei gyorsan elkészíthetőek, egészségesek és rendkívül változatosak, pontosan illeszkednek Gordon főzési stílusába, melynek alapja a frissesség és a különlegesség. Ezt a két jellemzőt szem előtt tartva a "Mennyei halételek" – száz színes fényképpel illusztrálva – összefoglaló képet ad arról, hogy milyennek kell lennie egy páratlan fogásnak.
Sabine Salzer - Sebastian Dickhaut - A főzés alapkönyve
Az evés élvezet! De a főzés is! Ez a könyv megmutatja, hogyan tanulhatunk meg gyorsan jól főzni, mire figyeljünk a vásárlásnál, tárolásnál és tálalásnál. Több mint 100 kedvenc receptje szerez örömet azoknak, akik többre vágynak annál, hogy csak jóllakjanak.
Ismeretlen szerző - Csupa csoki
Ehhez a könyvhöz nincs fülszöveg, de ettől függetlenül még rukkolható/happolható.
Renate Wagner-Wittula - Bécsi konyha
A bécsi konyha legendás ételei egyetlen kis könyvben: tányérhús és Sacher-torta, császármorzsa és bécsi szelet, fiákergulyás és talkedli, pejsli és szalontüdő, egytől egyig az élet élvezetéről tanúskodik és főzésre csábít. Ínycsiklandó szomszédolás kultúrtörténeti kitérőkkel. 90 válogatott, könnyen megfőzhető recept, német-magyar ételszótár, gasztronómiai kalauz a bécsi konyhanyelvhez. A szerző, Renate Wagner-Wittula sikeres szakácskönyvíró, a hagyományos osztrák és a bécsi konyha kiváló ismerője.
Rezi György - Görög ételek
Ehhez a könyvhöz nincs fülszöveg, de ettől függetlenül még rukkolható/happolható.
Szatmári Ferenc - Főzelékes Feri - 41 zöldségétel feltéttel és feltétlenül
Kevés ennyire megosztó ételünk van, mint ez a tipikusan magyar egytál. Gondoljunk csak a kelkáposzta főzelékre. Ugye, hogy nem lehet szó nélkül hagyni? Én mindig is nagy főzelékrajongó voltam, szerencsére gyerekként sem sikerült elvenni tőlük a kedvem, amiért édesanyámnak azóta is hálás vagyok. Egy klasszikus főzelékért bármikor hazamegyek ma is.
Szatmári Ferenc agrármérnökből lett szakács és blogger. Régi álma teljesült be huszonhat év után: minden napja a főzésről szól. Könyvében nem a megszokott főzelékek szerepelnek, a zöldségeket izgalmas párosításokban, rengeteg fűszernövénnyel tálalja. Eredeti sűrítési megoldásokat mutat, és nagy hangsúlyt helyez az egészséges táplálkozásra. Könyve a diétázók számára is rendkívül hasznos, számos liszt és laktóz mentes recepttel.
Paul Gayler - Hamburgerek
Az elismert séf, Paul Gayler innovatív burgerreceptjeivel friss, nemzetközi megközelítésből tekint az egész világon népszerű témára. Megszokott kedvencek és szokatlan, rafinált verziók receptjei egyaránt megtalálhatók a könyvben: a finoman fűszerezett thai halburgertől a klasszikus, „full extrás” burgerig. Paul segít visszahelyezni a burgert méltó helyére: a családi asztalokra. A világ legjobb szakácsainak közreműködésével, az izgalmas szószok, saláták, köretek receptjeivel a siker biztosított!
Gyulai Gábor - Govinda szakácskönyve
Ez a szakácskönyv remélhetően könnyen megvalósíthatóvá teszi minden nyitott és kíváncsi ember számára a vegetáriánus étkezés kultúráját.A könyv az éttermünkben nap mint nap megfőzött népszerű ételeket tartalmazza, igazából vendégeink kérésére állítottuk össze, akik éveken át sürgettek - be kell mutatnunk a nagyközönségnek ezeket az egyszerűen elkészíthető, egészséges és ízletes indiai ételeket.A receptúra mellett bemutatjuk azt is, hogy hogyan építsük be azokat mindennapi táplálkozásunkba, azaz hogyan tegyük akár kultúránk részévé, hogyan fedezzük fel az ősi, egyszerű főzési módszereket. Az alapanyagok és fűszerek könnyen megvásárolhatóak, s általuk új, egzotikus ízű ételeket is megvalósíthatunk, ha kedves vendégeink érkeznek egy-egy ünnepre.
Frank Júlia - A legfinomabb magyaros ételek
A sorozat Frank Júlia, a legismertebb magyar szakácskönyvíró legfinomabb receptjeiből ad válogatást.
Frank Júlia - A legfinomabb ünnepi ételek
Ehhez a könyvhöz nincs fülszöveg, de ettől függetlenül még rukkolható/happolható.
Herbst Péterné Krausz Zorica - Magyarországi zsidó ételek
A zsidó háziasszonyok kezét igen szigorú rituális szabályok kötötték meg. Nagy leleményességre volt szükségük, hogy a megszabott korlátokon belül minél több ínycsiklandó és tápláló ételt varázsoljanak az asztalra - különösen a heti ünnepnap, a szombat, továbbá a sok évközi ünnep étrendjébe. Jó néhány receptjét átvette a nem zsidó konyha is, így a remek sóletét, a népszerű flódniét stb. E szakácskönyv a magyarországi zsidóság étkezési és ételkészítési szokásait örökíti meg
a századforduló idejéből.
Ismeretlen szerző - Smoothie-k és turmixok
Az egészséges táplálkozás nélkülözhetetlen velejárója a gyümölcs- és zöldségfogyasztás, mely biztosítja a mindennapi rost, vitamin-, ásványianyag-szükségletünket. Napjainkban egyre népszerűbbek a friss gyümölcsökből és zöldségekből készített sima, kémes állagú italok, a smoothie-k. A smoothie nem csak ízletes, de kellemesen frissítő és energizáló hatással van a szervezetünkre. Ízesítéséhez többféle fűszernövényt, magvakat, édesítőszereket, a hígításához pedig egyaránt használhatunk, teát, ásványvizet, gyümölcslevet, joghurtot, állati és növényi eredetű tejet. Kedvünk szerint bármilyen összeállításban fogyaszthatjuk.
Ismeretlen szerző - Gluténmentes konyha olasz módra
Mi az a gluténérzékenység, hogyan diagnosztizálható, és hogyan éljünk együtt ezzel az ételintoleranciával, ami egyre elterjedtebb? Ezekre a kérdésekre kapunk választ a könyvből.
Ezenkívül a kötet nagy részét egy receptgyűjtemény alkotja, amely segíti a betegeket, hogy biztonságosan és egészségesen táplálkozzanak, anélkül, hogy a hagyományos gasztronómiai élvezetekről le kellene mondaniuk.
Ennek során újraértékelhetik azokat az élelmiszereket, amelyek gluténmentesek (rizs, kukorica, hajdina stb.), és a diétában is engedélyezettek
Bártfai László - 155 étel a szabadban
A témánként 155 receptet kínáló sorozatunkban többnyire nem túl bonyolult, bárki által könnyen elkészíthető étel leírását válogattuk össze. A szükséges hozzávalók egytől- egyig beszerezhetők az üzletekben és a piacokon. Kedvcsinálóként nem szeretnénk kiemelni a receptek közül, hiszen rendkívül változatos nem csak a hozzávaló alapanyagok és a fűszerek kínálata, hanem az ételek elkészítési módja is: készülhetnek nyárson, fóliában , bográcsban, tárcsában, vaslapon, grillen , vagy egyszerűen a parázsba bújtatva is. A szabadban készült sültek elengedhetetlen kísérői a saláták. A nyári grillszezon idején minden hozzávalót frissen beszerezhetünk. Külön fejezet tartalmazza az öntetek, marinádok, pácok minden ízlést kielégítő választékát.
Ismeretlen szerző - Rakott finomságok édesen és sósan
A füzetben az egyszerű és elegáns egytálételekig mindenféle receptet megtalálunk. A Rakott finomságok című szakácsfüzetünkben a zamatos, sós ízvilágtól a csábítóan édesig, a klasszikus receptektől kezdve az egzotikusig, a háziastól a különlegesig rengeteg lehetőséget talál