Limara Praktikáiban Marcsi megmutatja a házi pékeknek, hogyan tudnak jól bevált alaptésztákból, töltelékekből, kreatív formákból és fonásokból plusz egy csavarral még különlegesebbet alkotni. Telis-tele ötletekkel, tippekkel, hogy a már ismert péksüteményeket, kenyereket és kalácsokat hogyan tehetjük ellenállhatatlanná. Lesz itt minden: édes, sós, krém, töltelék, habcsók, olvadó csokoládécsepp, porcukorfelhő, pehelykönnyű szeletelt mandula, csilingelő nevetés és jókedv.
Kápráztassuk el a családunkat és az ismerőseinket egy gyönyörűen megfont barhesszal, egy édes túrókrémmel töltött duplán csavart kaláccsal vagy a sercliért rajongó barátnőinket egy sok csücskű kenyérkoszorúval. Az aprónépet lefoglalhatjuk tésztába csavart vagy malackának álcázott virslivel vagy egy fenyődíszítés utáni közös tobozzsemle-sütéssel.
Korhatár nélküli, kisgyerektől a dédnagymamáig mindenki örömét leli ebben a könyvben. Valaki a készítésében, a többiek pedig a finomságok kóstolásában.
Limara Praktikái szól mindenkinek, aki szeret alkotni, fogékony az újdonságra, vonzza a kreativitás és játékosság.
Kapcsolódó könyvek
Ismeretlen szerző - Rakott finomságok édesen és sósan
A füzetben az egyszerű és elegáns egytálételekig mindenféle receptet megtalálunk. A Rakott finomságok című szakácsfüzetünkben a zamatos, sós ízvilágtól a csábítóan édesig, a klasszikus receptektől kezdve az egzotikusig, a háziastól a különlegesig rengeteg lehetőséget talál
Frank Júlia - A legfinomabb magyaros ételek
A sorozat Frank Júlia, a legismertebb magyar szakácskönyvíró legfinomabb receptjeiből ad válogatást.
Szatmári Ferenc - Főzelékes Feri - 41 zöldségétel feltéttel és feltétlenül
Kevés ennyire megosztó ételünk van, mint ez a tipikusan magyar egytál. Gondoljunk csak a kelkáposzta főzelékre. Ugye, hogy nem lehet szó nélkül hagyni? Én mindig is nagy főzelékrajongó voltam, szerencsére gyerekként sem sikerült elvenni tőlük a kedvem, amiért édesanyámnak azóta is hálás vagyok. Egy klasszikus főzelékért bármikor hazamegyek ma is.
Szatmári Ferenc agrármérnökből lett szakács és blogger. Régi álma teljesült be huszonhat év után: minden napja a főzésről szól. Könyvében nem a megszokott főzelékek szerepelnek, a zöldségeket izgalmas párosításokban, rengeteg fűszernövénnyel tálalja. Eredeti sűrítési megoldásokat mutat, és nagy hangsúlyt helyez az egészséges táplálkozásra. Könyve a diétázók számára is rendkívül hasznos, számos liszt és laktóz mentes recepttel.
Romváry Vilmos - Fűszerek könyve
"... A hajóút 1519. szeptember 20-án kezdődött és az öt spanyol vitorlás alkotta flottából csak egyikük érte el - fedélzetén 18 emberrel - 1522. szeptember 6-án a hazai partokat. A hajó belseje azonban óriási vagyont, azaz 700 mázsa fűszert rejtegetett."
Egy villanás a történelemből! A hires Magellán-expedició tragédiája és a tragédiában is siker: a világ legaromásabb fűszereivel gazdagodott Európa. S mindez akkor történt, amikor a borsot - mint a legértékesebb fűszert - a magyar patikáriusok aranymérlegen mérték és méregdrágán vásárolták lakomáikhoz a gazdagok.
Pillantsunk bele egy XVI. századbeli kéziratos könyvecskébe, "Az erdélyi fejedelem udvari szakácskönyvé"-be. Szinte elöntött a fűszeráradat: "Tehénhús fokhagymás kaszás lével; tehénhús tiszta borssal, kukreittel; tehénhúspecsenye fenyőmaggal, murokkal, répával; vaddisznósült sóban, kakukkfűvel, vadalmával, ecettel, vöröshagymával, zsályával, majorannával, musttal, murokkal..." Az izeknek és illatoknak szinte végtelen sora!
És vajon hol tartunk ma? Élünk-e a századokon át felhalmozódott fűszergazdagsággal?
Dr. Buga László, közismert orvosi tanácsadónk, e könyv ajánló oldalain nem éppen igenlő választ ad: "Ahogy a történelmi fűszerek között csatangolok, az az érzésem, hogy a hires magyar konyha sokféle ize napjainkban kissé elszegényedett, megkopott. Mintha a szakácsok és gazdasszonyok megfeledkeztek volna róluk." A könyv szerzője még rá is dupláz: "Fűszereink nagy részét nagyanyáink nemcsak hogy ismerték, hanem kertjükben termesztették is. Ma azonban a boltban vásárolt borson, köményen, hagymán, petrezselymen, babérlevélen, majorannán kivül alig ismerünk más izesitőt."
Nem használjuk ki tehát lehetőségeinket. A fűszerválaszték ma újra óriási, csak éppen nem tudunk róla. A könyv célja az, hogy részletesen ismertesse a kiváló, de elfelejtett, a meglevő, de helytelenül használt, az új és ezért még ismeretlen fűszerféléket és a fűszerezés tudományát. Olvasóink mindent megtalálnak itt, amit a fűszerekről, fűszerkeverékekről tudni jó: eredetüket, jellemzőiket, tulajdonságaikat, felhasználási lehetőségeiket, termesztésüket. Megismerkedhetnek a különböző pácokkal, mártásokkal, izesitőkkel, a fűszeres növényi ecetek összetételével, elkészitésével, használatával és tanácsokat kapnak fűszeres italok keverésére is.
A könyv harmadik kiadását a szerző jelentősen átdolgozta és kibővitette. Néhány új növényt közöl, részletesen tájékoztat a fűszernövények házi termesztésével és tartósitásával kapcsolatos teendőkről. A modern táplálkozáshoz jó tanácsokat adnak az újonnan megirt fejezetek: "Korszerű ételek - korszerű ételizesités", "A méz, mint izesitő", "Fűszernövények a szépség szolgálatában". Mindezeken túl sok új receptet és ötletet találunk az átdolgozott műben.
Ajánljuk minden háziasszonynak, diétás étrendű embertársunknak, a vendéglők és nagy éttermek szakácsainak, konyhafőnökeinek és a vendéglátóipar más szakembereinek.
(Mezőgazdasági Kiadó, Budapest, 1979, Ötödik kiadás)
Kiss Ottó - Ati és a holdvilág
Ati egy nyaraláson ismerkedik meg Ármin bácsival, aki érdekes dolgokat mesél neki a Holdról. De vajon honnan tud ilyen sok mindent róla? És vajon honnan ismeri azt a lányt, aki fent él a Holdon?
Ármin bácsi azt is elárulja, hogy egyszer járt már Hanna kisasszonynál, és nemsokára megint menni fog. A garázsban épp egy különleges autót épít, olyat, amilyennel annak idején a Holdra utazott. Már majdnem teljesen összeszerelte, és most megmutatja Atinak is.
Kiss Ottó könyve a klasszikus mesekönyvek hagyományát eleveníti fel: a főszereplő kisfiú és egy öregember megismerkedésének története hétköznapinak tűnik, de valójában tele van varázslattal.
Hanga Réka derűs színvilágú, részletgazdag, varázslatos illusztációjával a kiadvány megjelenésében is a régi, hagyományos, böngészésre, gyönyörködtetésre alkalmas mesekönyvek világát idézi.
Janikovszky Éva - A Hét Bőr
A 7. b., azaz a HÉT BŐR részesül abban a „megtiszteltetésben”, hogy az iskola tatarozásának végeztéig vendégeskedhet néhány hétig a kertvárosi iskolában. Hát nem kiderül, hogy iskolába – persze a sajátjukba – járni egész jó dolog? Élményeiket a rajnaplóban fogják rögzíteni, ez a HÉT BŐR rajvállalkozása. Meg az is, hogy segítenek a kissrácoknak és az egyedülálló öregeknek. Ja, hogy a kissrácok cseppet sem szorulnak segítségre, és Vilma néni is köszöni szépen, inkább egyedül menne moziba?
Csupa régi-új helyzet Janikovszky Éva jól ismert, feje tetejére állított világából. Az sem számít, hogy nincsenek már őrsök és rajok, nincs takarékbélyeg és kazettás magnó sem, a gyerekek és a szülők nem változnak. Ahogy Janikovszky Éva és Réber László sem.
Bartos Erika - Anna, Peti és Gergő - Petikönyv - Gézengúzok könyve
"Én mint "Petike", nagy élvezettel olvastam fel gyermekeimnek a könyvet. Igazán szívderítő olvasmány, és nagyon helyesek az illusztrációk. Jó szívvel ajánlom az összes gyermeknek és a nekik felolvasó felnőtteknek." (Gerendás Péter, kilencgyermekes apuka)
Ha ismered Anna, Peti és Gergő történeteit, akkor biztosan várod már, miről szól a Petikönyv! Ez a könyv egy nagyon jókedvű, szeretni való fiúról szól, akivel mindig történik valami! Olvashatsz kisautókról, focizásról, homokozásról, farsangról, egy pókról, és arról is, mi lesz majd Peti ha nagy lesz!
Berg Judit - Rumini
Hallottatok már Pelevárról? Ott található a világ legnagyobb kikötője és a híres bazár. Sehol máshol nem lehet zsugorító meg növesztő port kapni; van itt láthatatlanná tevő kalap, látószelence, a régi pajzsokról, késekről, fegyverekről, kincses ládákról és csodakenőcsökről nem is beszélve. A Szélkirálynő nevű hajó éppen Pelevárba tart, fedélzetén két mindenre elszánt hajósinassal, a két jóbaráttal, Ruminivel és Balikóval. Az út hosszú és veszedelmes, a Szélkirálynő egyik veszélyből a másikba sodródik. Miért félelmetes hírű a Ragacs-tenger? Hogy lehet átkelni a rettegett Sárkány-szoroson? Mit rejt a lakatlan sziget, ahol vízért szállnak partra? És hová tűnt Rumini?
Berg Judit - Maszat épít
Újra itt van Maszat és Hóchóc! Ezúttal villamoson utaznak és segítségére sietnek Pötyinek, a bajba jutott játékbabának. Később madáretetőt eszkábálnak, hogy a cinkék és rigók ne éhezzenek télen. Csakhogy Tigriske, a szomszéd macska is a közelben settenkedik. Maszat és Hóchóc végül mindenre talál megoldást.
Agócs Írisz rajzait nézegetve pedig nemcsak számtalan járművet és madarat láthatunk, de a figyelmes olvasók még egy kis zsiráf kalandjait is nyomon követhetik.
Bálint Ágnes - Az elvarázsolt egérkisasszony
Mi történik egy kisegérrel, ha minden tilalom ellenére megeszik egy mézeskalács boszorkányt? Bizony maga is boszorkánnyá változik! Ez esett meg hősünkkel, Fánival is Cukoranyónál, a mézesbábosnál. Szégyenében mi mást tehet, elbujdosik. Furfangos Szigetre kerül, ahol Hercsula Macska fogadja be. Itt ismerkedik meg Surranóval, a templom egerével, akivel egy jövőmondó varázstükör miatt ellenségeskedés után mégis összemelegednek, s már a menyegzőjükre készülnek. Sikerül-e Fáninak visszaváltozni egérré, s megtarthatják-e a lakodalmat? Mindez kiderül a bájos és nagyon is emberi egértörténetből.
Ismeretlen szerző - Autósmesék
"Mi ketten" – mondja az öreg kisasszony az öreg autójának Mosonyi Aliz meséjében. – "Te meg én." És a kötet egészét sem tudnánk ennél jobban jellemezni: az "autó és én". Hiszen kortárs meseszerzőink legjobbjai Berg Judittól Lackfi Jánoson át Kiss Ottóig és Mosonyi Alizig autókról mesélnek. A gyűjteményes kötetben szerepelnek játékautók, igazi autók, kukásautók, locsolóautók, érző és gondolkodó autók, öreg és megbízható autók, fiatal és szemtelen autók – egy a lényeg: minden mesében az AUTÓ áll a középpontban, és az autó nem szimplán használati tárgy, hanem társ, játékszer, rokon, barát, varázseszköz. Talál magának olvasnivalót mindenki, kicsi és nagy, fiú és lány egyaránt. Sőt, nem csak olvasni-, de néznivaló is akad bőven: az Autósmeséket Rubik Anna mulatságos Autósrajzai kísérik.
Hargitai György - Az én alapszakácskönyvem
Amikor Horváth Ilona több mint ötven éve megírta zseniális szakácskönyvét, még nem sejthette, hogy évtizedeken át ez lesz az, melyből a sütés-főzés tudományát nemzedékek sora tanulja meg. Ám az eltelt fél évszázad alatt sok minden változott konyhán és környékén. Más lett a választék, beszerezhetők az egzotikus gyümölcsök, a tengeri herkentyűk, és sok egyéb is kapható, ami pár évtizede még elképzelhetetlen volt. Már azon sem lepődik meg senki, ha olasz lasagne, kínai édes-savanyú leves vagy éppen zamatos thai rizses csirke az ebéd. De nemcsak a szokásaink és a körülmények változtak, hanem a felfogásunk is: figyelünk, mi kerül a kosarunkba vagy a tányérunkba, tudatosabban étkezünk. Átértékelődött tehát sok minden. Az én alapszakácskönyvem célja, hogy egy pillanatig sem feledve a magyar konyha számtalan kitűnő fogását és követendő hagyományait, az új kihívásoknak is megfeleljen. Így nemcsak a klasszikus hazai ételeket gyűjti össze, hanem sok-sok külföldi, de már itthon is rendszeresen főzött "mennyei" specialitást is. Helyet kapott még benne egy terjedelmes táplálkozási lexikon valamint egy kalóriatáblázat; a recepteket pedig kiegészíti számtalan fortély és egy olyan egyedülálló - a tudatos étkezéshez nélkülözhetetlen -, kis összefoglalás, melyből megtudhatjuk az adott étel kalória-, tápanyag- és koleszterintartalmát.
Ismeretlen szerző - Világhírű magyar ételek
Ehhez a könyvhöz nincs fülszöveg, de ettől függetlenül még rukkolható/happolható.
Berg Judit - Galléros Fecó naplója
Kedves Olvasó!
Emlékszel még Galléros Fecóra, Rumini barátjára, a Szélkirálynő bátor, mindig vidám, agyafúrt matrózára? Az ő titkos naplóját tartod most a kezedben, amit száműzetése izgalmas éveiben írt.
Mi történt Fecóval Datolyaparton? Hogy került az északi Ércszigetre? Hányan törtek az életére és kikkel kötött életreszóló barátságot?
Izgalmas kalandok, életveszélyes csetepaték, pókerpartik, kalózok, rablók, beszélő papagájok, vérszívó denevérek és rengeteg különleges alak bukkan fel Fecó feljegyzéseiben. És mellesleg az is kiderül, hogy néha a mindig vidám, mindig barátságos matrózfiúnak is vannak szomorú percei.
Galléros Fecó saját rajzaival (segítségére volt: Kálmán Anna), és eredeti tengerészballadákkal (tolmácsolja: Tóth Krisztina) közreadja: Berg Judit.
Cserna-Szabó András - Darida Benedek - Nagy macskajajkönyv
Az iskolában megtanuljuk, hogy a versek, eposzok és regények hősiességről, szerelemről és halálról szólnak. Megszámoljuk a szótagokat, elemezzük a cselekményt, dicsérjük az alkotó míves nyelvezetét. De soha egyetlen tankönyv sem említi, hogy az egész világirodalom, tokkal-vonóval felfogható egyetlen gigantikus lakomaként is, ahol tengernyi alkoholt fogyasztanak el a résztvevők. Hiszen hogyan indul az európai filozófia? Szókratész és haverjai egy rettentő buli után, pocsolyamásnaposan a szerelemről elmélkednek - közben persze újra berúgnak. A szerzőpáros könyve pedig visszavonhatatlanul bebizonyítja: ez a buli azóta is tart, csak a szereplők és a piák cserélődnek.
A borral, a mámorral, az eksztázissal már sokan foglalkoztak, de a legkomolyabb gondolkodók is restek voltak ahhoz, hogy mulatozás közben benézzenek az asztal alá, ahol bizony mocskot, üzekedő párokat és görnyedve okádó iszákosokat találunk. Szerzőink magukat sem kímélve hatoltak be a felfedezetlen területre, és megírták a másnaposság regényes kézikönyvét, egyúttal megalkották a katzenjammerológia tudományát is.
A mű javított, jelentősen bővített kiadásában már 40 írásban ismertetik a legnagyobb piás művészeket és halhatatlan alkotásaikat, amitől az a szörnyű gyanú ébred bennünk, hogy a remekművek döntő többségét semmirekellő szeszkazánok alkották, macskajajosan fetrengve. Teszik mindezt alapos tárgyi tudással, lelkesedéssel - és a remekművekhez hasonlóan - megfelelő szótagszámmal, remek cselekménnyel, míves nyelvezettel. Miközben végigdülöngélünk a világ- és a hazai művészet vigalmi negyedén, 66 receptet is kapunk ajándékba, hogy hatékonyan vehessük fel a küzdelmet a katzenjammer ellen.
Egészségükre, proszit és fenékig!
Tobai Róbert - Receptek marhához, sertéshez
Olyan alapanyagok ezek, amelyeket mindig is szerettünk - ha bevalljuk, ha nem. Mind a marha, mind pedig a sertés - már ha tehetjük persze, remélem, igen - mindennapi vendég lehet, lehetne az asztalon. Egy recept akkor jó, ha nem kell tőle megijedni, sem a hozzávalóknál, sem pedig az elkészítéskor. Ezt tartottam szem előtt, amikor válogattam. Remélem, nem ijesztő egyik recept sem, sőt, inkább étvágygerjesztő. Hiszen épp utóbbi a céljuk!
Rutkai Bori - Málna ünnep
Ehhez a könyvhöz nincs fülszöveg, de ettől függetlenül még rukkolható/happolható.
Berg Judit - Maszat alszik
Maszat és Hóchóc az asztalnál ülve kártyázik. Kint sötét van már - és egyszer csak a szobában is sötét lett. Áramszünet van, és Maszat fél az áramszünettől. Szerencsére ott van vele Hóchóc, aki megmutatja: ilyenkor lehet a legjobb játékokat kitalálni. Milyen kár, hogy nem tartott tovább az áramszünet!
Hóchóc akkor is segít, amikor Maszat nem tud elaludni, mert mindig kinyílik a szeme. De ha sorban elmondjuk, mi minden és ki mindenki alszik, talán Maszatnak is sikerül elaludnia. Sőt, még Hóchócnak is.
Mautner Zsófia - Chili & Vanília
Csili és vanília.
A könyv címét legalább egymillió ember ismeri: ennyi volt a szerző, Mautner Zsófia blogjának rekord-látogatottsága. Így lett a chiliesvanilia.hu Magyarország legnépszerűbb gasztroblogja, azaz olyan internetes naplója, ahol a szerző rendszeresen beszámol kulináris élményeiről: recepteket ír, éttermi beszámolókat ad, cseveg és információt cserél a gasztronómia tárgyában. Szakácskönyve régóta várt olvasmány, de sokkal több lett, mint receptgyűjtemény: izgalmas utazás, kultúrkörkép és élménybeszámoló, rengeteg gyönyörű fotóval. Szerzője, Mautner Zsófia sokat utazott és világot járt egykori diplomata, aki szenvedélyesen szeret enni és főzni. Könyvében Isztambul, Marokkó, Brüsszel, Párizs, Szardínia, Portugália, Spanyolország, New York és Budapest ízei elevenednek meg, színes leírásokkal, remek, kipróbált és sokszor tesztelt receptekkel és csodaszép fotókkal.
A leírásokat praktikus receptkereső egészíti ki, és segítséget kapunk egy-egy különlegesebb fűszer vagy hozzávaló beszerzésében is.
Berg Judit - Rumini Datolyaparton
A Szélkirálynő ismét útra kel, és ez az utazás, ha lehet, még az eddigieknél is kalandosabb. Rumini és barátai egy háborúskodás kellős közepébe csöppennek: a dzsungel különös népei állnak harcban a túlélésért. Galléros Fecó régi barátai, a mindenre elszánt ripacsok, a jó kedélyű denevérek, és az igazságtalanul száműzött trónörökös próbálják megmenteni Datolyapartot a végső pusztulástól, és ebben a Szélkirálynő legénysége is segítségükre siet. Vérszívó denevérek, cápák, egy ostoba selyemmajom király és egy titokzatos varázsló is nehezítik egér-tengerészeink küldetését. S hogy a baj még nagyobb legyen, egy kalóztámadás során maga a Szélkirálynő is odavész.