Ajax-loader

Értékelések

Az alábbi értékelések a Rukkola felhasználóitól származnak. További értékeléseket itt olvashatsz.
Zsirai Réka
4.0/5

A könyv alaptörténete nem annyira jó… Vagyis én nem értem Hannah-t. Mind a 13 oka mondvacsinált dolog. Szóval ez nem tetszett. Viszont a fordítás zseniális, egy percre nem bírtam letenni és azóta is többször elolvastam már.

→ Az értékelés eredetileg itt jelent meg:

https://moly.hu/konyvek/jay-asher-tizenharom-okom-volt/en-es-a-konyv/reka1021
Alexia
4.0/5

A könyv világa beszippantott, a hangulata magával ragadott.
Maga az ötlet kitűnő…csak az a 13 ok sántít…

→ Az értékelés eredetileg itt jelent meg:

https://moly.hu/konyvek/jay-asher-tizenharom-okom-volt/en-es-a-konyv/alexiaaaHa elolvasod a hátoldalát, akkor valószínűleg te is nagyon érdekesnek találhatod a témát. Én egy remek ötletet fedeztem fel benne, csak a kihasználtsága volt a rossz.
Először is: Hamar kiolvastam, nekem tetszett első nekifutás után, valószínű az érzelmesebb emberek, a fiatalság nagyja (hisz ez nekik íródott) is ugyanígy élveznék.
Másodszor: Az író arra akart rávilágítani érzésem szerint, hogy miféle traumák érnek manapság egy fiatalt és hogy ez milyen súlyos hatással tud rá lenni. És ez bizony egy nagyon is reális, ugyanakkor mindennapi probléma is. Én is átéltem, mint sokan mások az ilyesmit. Hallhattunk is már nem egy olyan diákról, aki szintén öngyilkos lett vagy az akart lenni, mert hasonló cipőben járt, mint Hannah. Erre érdemes lehet felhívni a figyelmet. Csakhogy
Harmadszor: Az már egyáltalán nem reális, hogy valaki öngyilkos legyen. Sajnálom Hannah-t, talán leginkább azért, mert a közösség felől ugyanúgy, ugyanolyan negatív élményeket szedett össze, mint én vagy mások. A különbség a kettő közt azonban az, hogy Hannah halott, én nem. Nem azért lehet ez, mert valaki könnyebben birkózik meg az ilyesmivel, van aki meg nehezebben vagy egyáltalán nem. Ilyesmik miatt, bármilyen elkeserítő, nem kéne öngyilkosnak lenni, főleg, hogy többet is tehetett volna a saját érdekében ellene. Kicsit Hannah inkább hagyta magát, sőt az író hagyta Hannah-t, sőt az író túlreagálta a dolgot. Igazából egy olyan rendkívüli súllyal bíró dolog, mint az öngyilkosság az élét veszti, ezért pedig minden járhat az írónak, csak dicséret nem. Nehogy valaki a könyvet olvasva azt gondolja, hogy az öngyilkosság nem is olyan vészes, mint mondják.
Az, aki mégis öngyilkos akar lenni azok után, mint Hannah, nem szívesen mondom ezt, de (és tulajdonképpen bárki más is, aki öngyilkos akar lenni) el kell mennie orvoshoz, pszichiáterhez, hogy valaki ésszerűbben gondolkodjon, ha már ő képtelen rá.
← Vissza a könyv adatlapjára


Értékelések

Rukkola értékelés
3.7/5

Statisztika

34.3
átlagos pontszám i
0
aktív példány
0 példány értesítés alatt
0 prerukkolt példány
0 elérhető példány
0 eladó példány
0
folyamatban lévő rukk / happ

Címkék

Kollekciók