Ajax-loader

Őrizkedj ​a kritikusoktól! Így szól A mélység kényszere című elbeszélés intő üzenete, amelyben egy tehetséges fiatal grafikusnő túlságosan szívére veszi a műbírálatokat. A Viadal egy sakkparti története, amelyben azonban a sakknál jóval több forog kockán. A Mussard mester testamentuma című novellában egy férfi olyan felismerésre jut, amelytől a szó szoros értelmében megkövül. Az Amnézia in litteris címet viselő értekezésében pedig Patrick Süskind azt a pillanatot írja le, amelyben az ember rádöbben, hogy csak halvány emlékei vannak azokról a könyvekről, amelyeket valamikor olvasott. A kötet nem mindennapi és nem mindennapi módon megírt történetek gyűjteménye.

„Patrick Süskind nyelvi-ritmikai eleganciája elbeszéléseinek olyan könnyedséget kölcsönöz, amely megfosztja nyomasztóságától azt, ami nehéz, és jelentéktelenségétől azt, ami mellékes, mert egészen megindító és mégis művészien távolságtartó az, ahogyan mindezt elbeszéli.” Konrad Heidkampf, Die Zeit, Hamburg

Értékelések
3.0/5 - 1 értékelés alapján

Összességében egyszer olvashatónak érzem ezt a kis gyűjteményt, tagadhatatlanul Süskind írások, valamit mégis hiányolok belőlük. Talán pont a rövidségük miatt nem alakult ki az a mély élmény, amit Süskind olvasása közben várok. Lehet, hogy az a baj, hogy ezeknek a történeteknek nincs is igazán mélységük, esetleg eljárt felettük az idő, megkövesedtek? Vagy egyszerűen csak elfelejtődtek? Mindenesetre, nekem nem lett kedvencem.

→ Az értékelés eredetileg itt jelent meg:

https://szellemicsemegek.blog.hu/2022/07/14/patick_suskind_a_melyeg_kenyszere


Kapcsolódó könyvek

Értékelések

Rukkola értékelés
3.0/5

Statisztika

9.5
átlagos pontszám i
0
aktív példány
0 példány értesítés alatt
0 prerukkolt példány
0 elérhető példány
0 eladó példány
0
stoppolás

Címkék

Kollekciók