Kapcsolódó könyvek
Liscsinszky Béla - Reform szakácskönyv
Előszó
Napjaink állandóan visszatérő témája, megoldásra váró feladata a korszerű táplálkozás. Gyakran tesszük el a kérdést, mit is jelent számunkra a korszerű étkezés? Hiszen kissé rideg és tudományos csengésű a "táplálkozás" kifejezés. Sajnálatos módon hosszú idő óta nem tudtak áttörő sikert aratni ezen a területek sem a gasztronómia hivatalos művelői, sem a testsúlyukban egyre gyarapodók egyéni karcsúsodási törekvései. Nagyrészt hiábavaló igyekezet maradt mind a mai napig az egészséges étkezésre való mindenféle figyelemfelkeltés. Úgy tűnik, a nagy ügy egyik komoly akadálya, hogy éppen azoknak a nyersanyagoknak az ára emelkedik, amelyeknek gyakran és nagy mennyiségben kellene étrendünkön szerepelniük. Tehát kis túlzással állíthatjuk, hogy a hozzá nem értő is biztonsággal kiválaszthatja a korszerű nyersanyagokat, mert azok jóval drágábbak a a többinél. Így a zsírszegény, fehérjedús húsok, halak, friss zöldségek, saláták, gyümölcsök helyett gyakran kényszerülünk a hazai hagyományoknak is inkább megfelelő kalóriadús, laktató ételeket fogyasztani. Elsősorban ezekkel a nemkívánatos jelenségekkel igyekszik szembeszállni receptgyűjteményünk. Önálló ételként is fogyasztható zöldségeket, salátákat, tésztaféléket tartalmaz, melyek gazdagíthatják a húst kedvelők étrendjét, és remélhetőleg új ötleteket kínálnak a vegetáriánus étkezés szokásait követőknek is. Könyvem abban a reményben vállalkozik a zöldségek és más vitaminforrások népszerűsítésére, hogy mihamarabb belátjuk: megváltozott életvitelünk új étkezési kultúrát követel. A receptek 4 személyre szólnak.
Liscsinszky Béla - 365 recept (1990)
Ehhez a könyvhöz nincs fülszöveg, de ettől függetlenül még rukkolható/happolható.
Liscsinszky Béla - Négy évszak ételei - Tavasz az Aranysárkány vendéglőben
Ehhez a könyvhöz nincs fülszöveg, de ettől függetlenül még rukkolható/happolható.
Liscsinszky Béla - Négy évszak ételei - Nyár az Aranysárkány vendéglőben
Köszöntöm a korszerű táplálkozás élenjáró harcosainak egyre bővülő táborát. Temérdek feladat vár rájuk kétségtelenül helytelen étkezési szokásaink megváltoztatásában. Jómagam a nagy ügy szolgálatába ezúttal a nyári évadnak megfelelő ételek leírásával és azok fényképeivel szegődöm.
Liscsinszky Béla - Négy évszak ételei – Ősz az Aranysárkány vendéglőben
Ehhez a könyvhöz nincs fülszöveg, de ettől függetlenül még rukkolható/happolható.
Liscsinszky Béla - Négy évszak ételei - Tél az Aranysárkány vendéglőben
Az olvasó olyan receptgyűjteményt tart a kezében, mely legelőször vizuális élményt nyújt. A látvánnyal, a színes ételkompozíciókkal az ételek kiválasztásához, elkészítéséhez, valamint a tálalásához kíván a szerző segítséget nyújtani. A komplett menűsorok végigolvasása is már jelentős hatást fejt ki, elkészítésük és elfogyasztásuk minden bizonnyal még kellemesebb élvezetet eredményez…
A receptek mellett a kitűnő színes felvételeket is a szerző, Liscsinszky Béla készítette.
Ferenczy Béni - Virágoskönyv
Ferenczy Béni csodálatos, virágokat ábrázoló festményeihez magyar költők versei kapcsolódnak: Ady Endre, Juhász Gyula, Babits Mihály, Szép Ernő, Kosztolányi Dezső, Tóth Árpád, Kassák Lajos, Áprily Lajos, Nadányi Zoltán, Erdélyi József, Sárközi György, Szabó Lőrinc, Illyés Gyula, József Attila, Jankovich Ferenc, Radnóti Miklós, Vas István, Kálnoky László, Jékely Zoltán, Weöres Sándor, Rákos Sándor, Kormos István, Nagy László, Garai Gábor és Juhász Ferenc.
Láncz Sándor - Hincz Gyula
Ehhez a könyvhöz nincs fülszöveg, de ettől függetlenül még rukkolható/happolható.
Székely András - Szántó Piroska
A rendhagyó album a sokoldalú szentendrei festő- és grafikusművész, Szántó Piroska (1913-1998) életét és munkásságát mutatja be. A művésznő 1937-től a városka művészeti életének szereplője. Sokoldalú tevékenységére jellemző, hogy a festményeken kívül gobelint is készített, illusztrátorként tevékenykedett. Politikus beállítottságú alkotó volt; az Európai Iskola tagjaként hosszabb ideig nem szerepelhetett tárlatokon. A kényszerű hallgatás ideje alatt illusztrátorként tevékenykedett. 1957-ben állított ki ismét, ettől az időtől kezdve elismert művésszé vált. Második férjével és alkotótársával, a költő Vas Istvánnal összefonódó élete a második világháború utáni magyar művészeti közélet jelentős személyiségévé tette. A művészettörténész szerző esszéjellegű tanulmányában az életrajz és pályakép mellett megjeleníti a korszak művészeti közéletének szereplőit is, a házaspár sokoldalú kapcsolatát, munkásságukkal kapcsolatos megnyilvánulásaikat, politikai állásfoglalásaikat. Igen sok dokumentummal, újságcikkekkel, a pályatársak emlékezéseivel, önvallomásaikkal, személyes és hivatalos levelekkel támasztja alá elemzéseit. A kötet javarészt színes illusztrációi, gazdag képanyaga méltóképpen reprezentálja a művésznő sokszínű munkásságát, több, kevéssé ismert alkotást is bemutat a szerző.
Pethő Mária - A falusi turizmus gyakorlata
A turizmus egyik leggyorsabban fejlõdõ ágazata a falusi turizmus. A hagyományos falusi településkép eddig megszokott megismertetése mellett üdítõ színfolt lehet a tradicionális konyha élményszerű bemutatása a helyi vendéglõkben, éttermekben vagy a falusi vendéglátók asztalánál.
Haraszti Sándor - Pethő Tibor - Útikalandok a régi Magyarországon
Útikalandok sorozatunknak ezzel a kiadványával nem távoli országokba, messzi földrészekre hívjuk az olvasót. Mégis érdekes, ismeretlen tájakat mutatunk be ... vagy talán nem is ismeretlenek, csak az idegen szem tette őket azzá. Hogyan látták közel ezer éven át a régi Magyarországot az ittjárt külföldi utazók? Ki szeretettel, ki ellenséges érzelmekkel, ki a fölényes idegen módján, ki pusztai csikósromantikát keresve jött ide hozzánk, s ki-ki hangulata szerint írta meg a látottakat, nagyjából úgy, ahogyan ma is teszik külföldi vendégeink. Az ő élményeikből állt össze ez a színes csokor, melyet gondos válogatással Haraszti Sándor és Pethő Tibor szerkesztett kerek egésszé.
Ismeretlen szerző - Vegetáriánus szakácskönyv
Ehhez a könyvhöz nincs fülszöveg, de ettől függetlenül még rukkolható/happolható.
Sarah Brown - Ezerízű vegetáriánus szakácskönyv
Ehhez a könyvhöz nincs fülszöveg, de ettől függetlenül még rukkolható/happolható.
Korpádi Péter - Patyi Árpád - A magyar konyha remekei
A magyar konyha remekei a házias, hagyományos magyar konyha legjobb, számunkra legkedvesebb fogásainak receptjeit tartalmazza. Az édesanyák főztjének feledhetetlen ízeit hozza vissza, hozzátéve és módosítva sok mindent a modern táplálkozás jegyében. Könyvem a történelmi hatások által gazdagított, finomított, de eredendően magyar konyha receptjeit kínálja az olvasónak. Mindenekelőtt leveseket, mivel levest kedvelő nép vagyunk, s az ebéd többnyire levessel kezdődik nálunk. Aztán a magyaros előételek receptjei következnek, s nem hiányoznak szakácskönyvemből a magyar folyók, tavak halainak ízei sem. A borjú- és marhahúsból, sertéshúsból, bárányból, vadhúsokból, baromfiakból készült fogások közt minden idényben, minden alkalomra megtalálja az olvasó az éppen kedvére valót. A jó ebéd vagy vacsora méltó befejezése - pláne ha névnap, születésnap alkalmából vagy ünnepnapon történik - egy olyan sütemény, amelynek ízeit évszázadok hagyománya formálta. A diós-mákos beiglitől az aranygaluskáig, a dobostortától a zserbószeletig ilyen sütemények receptjeit kínálom könyvemben, jó főzést, sütést és jó étvágyat kívánva hozzájuk. Korpádi Péter
Liscsinszky Béla - Magyar ízek varázsa
A szerző mesterszakács, odaadó híve és elkötelezett propagálója a magyar konyhának. "Főzzünk magyarul" című könyvéből, amely szintén a M-érték Kiadónál jelent meg, több kiadásban, sok ezren sajátíthatták el a magyar konyha alapételeinek elkészítési módját. Legelső szakácskönyvsorozata, a "Négy évszak ételei az "Aranysárkány vendéglőben" című pedig ma már antikváriumok ritkasága.
Ebben az új könyvben a mesterszakács kedvenc ételeinek receptjeit adja át nekünk. A receptek mindegyike alkalmas arra, hogy akár kezdő, akár már ínyesmesterré avanzsált hölgyek és urak fenséges új ételeket tudjanak alkotni a segítségükkel. Az alapanyagok magyar boltokban, kertekben és piacokon beszerezhetőek, nem kell hosszasan utánuk járni. Csak arra kell ügyelnünk, hogy mindig pontosan azt a fajtát válasszuk, amit a recept előír, így nem fogunk csalódni az ízhatásban. Vagyis bízzunk meg Liscsinszky kiváló ízlelésében és ízlésében.
A szerző másik szenvedélye a fotózás. A könyv remek ételfotóit ő maga készítette, általuk a könyv már a puszta látvánnyal megbizsergeti az ízlelő bimbóinkat.
Lukács István - Novák Ferenc - Nagy László - Mesterszakácsok receptkönyve
Ehhez a könyvhöz nincs fülszöveg, de ettől függetlenül még rukkolható/happolható.
Nagyváthy János - Magyar házi gazdaasszony
Harmintz esztendeje szintén, a' mikor a' Házi-Gazdasszony elkészítését megigértem. Sok idő! úgy hogy az egészen megöregedett addig, míg kitanúlt. E' nem tsuda: mert egy jó Gazdasszonytól sokat kivánnak a' Férjek. Én itt magamat értem, és nekem kellett olly hoszszú időt a' tanulásban eltöltenem, hogy a' kezdőknek tétovázás nélkűl megmondhassam: Ezt tedd, 's így csináld. A' sok tudakozódás, a' sok probatétel, és hibás útmutatások, a' kedvetlen megcsalattatáson felűl minden melleslegvaló időmet megemésztették.
De mind ezt nem sajnálom, ha fáradozásimat a' Magyar Asszonyságok, mint Anyák, vagy Házi-Gazdasszonyok jónak találják, és nekik Leányaik kitanítását e' részben megkönnyítem.
A' mi ezen Könyvben van, az meg van több Asszonyságok által 's magam házánál többször próbálva, és nagy részben Magyar Asszonyságok fogásai. Az idetartozó Magyar Írókban pedig sem egész, sem szoros megválogatás; és Hazai fogás még-inkább nem találtatik.
Azok az Asszonyságok, a' kik engem hol itt, hol ott, hol ebben, hol amabban útba vezettek és házi igazgatásaik által a' Hazának, ez vagy amaz vidékében magokat mások előtt érdemesekké tették, rá fognak azon számos fogásokra esmérni, a' mellyeket tőlők írtam le, és a' mellyeket kérésemre megpróbáltak, sőt megis igazítottak.
E' szerint az én Hazámbeli Asszonyságoknak is van mivel bűszkélkedni. Van nekik kirekesztőleg tulajdon, van köz, van olly fogások is, a' mellyet más országbeli Asszonyságoktól tanúltak, rámára vontak, és meg is javítottak.
Ezt a' hazai érdemet azok az Írók, a' kik az én jégtörésem után a' Magyar Szépnem gazdasszonyságán javításokat fognak tenni, soha el ne mozditsák szemek elől, igy meszszebb, fognak menni, és az Asszonyságok magok fogják őket azokba útasítani, a' mellyek még elmaradtak, vagy nálam hijjánosan vannak feljegyezve.
Nagyváthy.
Dr. Szerb Zsigmond - Diétás szakácskönyv
Ehhez a könyvhöz nincs fülszöveg, de ettől függetlenül még rukkolható/happolható.
Kapitány Ágnes - Kapitány Gábor - Magyarságszimbólumok
A szerzőpáros a mindennapi életben megjelenő magyarságszimbólumok szociológiai felmérésére és kulturális antropológiai elemzésére vállalkozik. A problémafölvetés rendkívül aktuális, a szűkebb, szakmai olvasóközönségen túl is méltán tart igényt az érdeklődésre. A bevezetés pontosan, korszerűen körülhatárolja a vizsgált témát és megadja az elméleti hátteret az ezt követő elemzéshez. Ezt követi a hipotézis ismertetése, amely földrajzi-természeti (hegy és vízrajz, éghajlat, flóra és fauna, települések) és kulturális (szín, címer, öltözet, zene-tánc, építészet, járművek, ünnepek, foglalkozások, ételek-italok, sport, mentalitás, politika) tényezőkhöz köti a magyarságszimbólumokat. Az eredmények a számszerű adatok ismertetéséből és elemzéséből, értelmezésből állnak össze. Ez utóbbihoz a néprajz, antropológia, szociológia, szociálpszichológia kutatási eredményeit fölhasználva, a kérdést tágabb társadalmi kontextusban helyezik el a szerzők. A kutatás legfőbb erénye, a téma aktualitása mellett, az egyenrangú kvantitatív és a kvalitatív elemzés: a szociológiai kérdőívezés és a jelenségeket mélységükben is bemutató, értelmező, antropológiai analízis.
Ismeretlen szerző - Magyar ételek régen és ma
Ehhez a könyvhöz nincs fülszöveg, de ettől függetlenül még rukkolható/happolható.