Ajax-loader

“Az ​utóbbi években világossá vált számomra, hogy Középfölde immár nem egyszerűen az a világ, amelyet J. R. R. Tolkien megalkotott. Inkább egy óriási festővászon, amelyre sok művész felvázolta perspektíváját és interpretációját valaminek az időtlen szeretetéről, amely soha nem létezett és nem fog létezni, de mindig is bennünk volt. Középfölde történetei érthető módon beindítják a képzeletet. Ez egy hihetetlenül vibráló és fejlődő világ… Már közel járunk ahhoz, hogy kulturális örökségünk jogos részeként ismerhessük el, mert Középfölde csodájának élnie kell. És a lényeg, rajongótársaim az, hogy napjainkban már igazán köztünk él ez a csoda.”
Michael Martinez

Tolkien eredetileg csak az általa kitalált nyelvekhez szeretett volna érdekes, romantikus, erkölcsi mondanivalóval rendelkező hátteret alkotni, mégis jóval többet tett ennél. Majdnem ötven év alatt megalkotott egy teljes kultúrát: nyelvekkel, földrajzzal, teremtéstörténettel, kozmológiával, sok ezer éves történelemmel, szívhez szóló regékkel, társadalmi, vallási és filozófiai háttérrel. A Gyűrűk Urát több mint 30 nyelven adták ki, és világszerte több mint 80 millió példány fogyott el belőle. Ma a filmek hatására még többen ismerik a történetet. Ha az utcán sétálva elkezdenénk azt kiáltozni, hogy „Hé, vannak köztetek hobbitok?”, szinte már senki sem lepődne meg a kérdésen.
Mindegyikünknek megvan a maga Középfölde-képe, s nincs két Tolkien-rajongó, akiben ugyanaz a kép élne Középföldéről. Emiatt rengeteg kérdés merül fel Tolkien káprázatos világának részleteiről…
Hol élt Aragorn népe? Kik a dúnadánok? Mi volt a nemestündék terve Középföldével? Milyen volt az élet Bríben? Milyen a mágia természete Középföldén? Tud-e repülni a balrog? Ismeri-e bárki a teljes igazságot a törpökkel kapcsolatban? Milyen az igaz szerelem középföldi módra? Milyen volt Aragor és Arwen kapcsolata? Tényleg az angolszász népek szolgáltak mintául a rohírok megformálásánál? Mik voltak a buckamanók? Vajon Középfölde alapvetően feudális jellegű világ? Meg lehet tanulni tündéül? Létezik-e folytatása a Gyűrűk Ura történetnek?
E tanulmánykötet két tucat írásban próbálja megválaszolni a leggyakrabban feltett kérdéseket.

A szerző, Michael Martinez, egyike napjaink legismertebb, gyakran idézett elsősorban Interneten publikáló Tolkien szakértőinek, aki nem hagyományos értelemben vett, irodalmi jellegű Tolkien kutatást végez, hanem elsősorban a professzor által konstruált mitológia belső összefüggéseinek, történelmi, filozófiai hátterének elemzésével foglalkozik.

Kapcsolódó könyvek

Értékelések

Rukkola értékelés
-/5

Statisztika

13.3
átlagos pontszám i
0
aktív példány
0 példány értesítés alatt
0 prerukkolt példány
0 elérhető példány
0 eladó példány
0
stoppolás
0
folyamatban lévő rukk / happ

Címkék

Kollekciók