Ajax-loader

Milyen ​hosszú az út a szocialista Magyarország szürkeségéből Párizsba, a fény és a divat városába? És vajon lehetséges-e, érdemes-e visszafelé is megtenni ezt az utat? Hogyan lesz egy furcsa, akaratos kisfiúból egy nemzetközileg jegyzett divatmárka tervezője, és hogyan tudja megtartani és megvalósítani sajátos személyiségét egy olyan rendszerben, ahol a konformizmus és az igazodás fontosabb és jövedelmezőbb, mint az egyéniség és a kreativitás? Az itthon és külföldön egyaránt híres és elismert divattervező, Náray Tamás önéletrajzi ihletésű regényének első részében ezekre a kérdésekre keresi a válaszokat főhőse, Dárnay Dávid történetén keresztül. Megismerjük a főhős nem mindennapi családtagjanak sorsát és személyiségét, Dávid gyermekkorát, első szerelmeit és első tapogatózásait is a művészet irányába, melyhez aztán csak jóval később, váratlan fordulatok és szerencsés véletlenek után sikerül visszatérnie, míg végül rátalál igazi hivatására és küldetésére. De Párizs csupán a kezdet, ahol egy még nagyobb, még izgalmasabb történet veszi kezdetét… Náray könyve egyszerre lenyűgöző karriertörténet, fejlődési regény és egy különleges család különleges gyermekének portréja, aki a legkilátástalanabbnak tűnő helyzetekben is mindig mert és tudott önmaga lenni.

Értékelések
4.8/5 - 2 értékelés alapján

OrosAndi
5.0/5

Lekötötte a figyememet, érdekes személyiség Náray Tamás. Néha kicsit önigazolósnak éreztem, de sok okos meglátással tudtam azonosulni. Engem kifejezetten érdekel mások élete, szeretm követni, hogyan lesz valaki az, aki. Ezzel egyidejűleg szerintem pontos látleletet kapunk Magyarrszágról is, és arról, miért olyan amilyen. Akit irritál az erős önbizalom, nem biztos, hogy szeretni fogja.


Kota Jolán
4.5/5

A könyv itthon és külföldön elismert divattervező, Náray Tamás életrajzi ihletésű munkája. Nem valaki más írta, hanem ő: nem szépirodalmi mű, hanem „valóságos regény”.

A főhős Dárnay Dávid nevet kapott a történetben. Arisztokratikus, elitista szemlélettel tekint a világra, makacs, érzékeny, öntudatos. Gyermekkorát a kádár korszak elfojtásai, a szocializmus vidám barakkja jellemzi, ahol szüleinek úgymond jól ment, kocsijuk volt, külföldre jártak – kocsi és „tőkés” országokba járás nagy szó volt ám akkoriban! Kinyílt előttük a világ, olyanokat láttak a maguk valóságában, amelyeket más hazánkfia képekről sem. Rokonságát megtaposta az akkori rendszerváltás, kitelepítések, kisajátítások jellemezték sorsukat. Ebből a szempontból érthető Náray utálkozása az általa prolinak minősített életforma iránt.

Abban megegyezhetünk, hogy Náray Tamás sikeres ember.

Mit mond ki a szerző a sikerrel kapcsolatban a könyvében? Nem kevesebbet, mint:

- az önfegyelem,
- a rend,
- a szorgalom,
- az igényesség,
- és a kitartás

nem pénz kérdés. Tehetség és lehetőség a fentiek nélkül üres héj csupán: semmi, pára a levegőben, ami pillanatokon belül megfoghatatlanul elillan.

A történet olvasása közben az volt az érzésem Nárayval kapcsolatban, hogy bármit ki lehet símogatni belőle hozzáértéssel és szeretettel. Erőszakkal, rámenősen, nulla tudással soha semmit.

Olvasd hát saját történetét, tanulj vele Párizsban, figyelj mellette divatbemutatókon, és hallgasd, miről mi a véleménye.

Ne a regényírót keresd a műben.
Az embert.


Kapcsolódó könyvek

Értékelések

Rukkola értékelés
4.8/5

Statisztika

129.0
átlagos pontszám i
0
aktív példány
0 példány értesítés alatt
0 prerukkolt példány
0 elérhető példány
0 eladó példány
0
folyamatban lévő rukk / happ

Címkék

Kollekciók