Ajax-loader

Elizabeth ​Gilbert új regényének középpontjában a szerelem, az erotika, a kalandok és a tudományos felfedezések állnak. A szegény angol családból származó botanikus, Henry Whittaker a kininkereskedelem révén komoly vagyonra tesz szert, és feleségével együtt kivándorol Amerikába. Itt születik meg lányuk, Alma Whittaker, aki nemcsak apja rengeteg pénzét, de eszét is örökli. Gondos botanikai kutatásai és tanulmányai révén Alma egyre mélyebben elmerül az evolúció rejtélyeiben, amikor is váratlanul betoppan az életébe Ambrose Pike, a tehetséges illusztrátor. Az orchidearajzok mestere egy egészen más irányba, a spiritualitás és a csodák világába vezeti a nőt. Alma a tiszta ész logikáját követő tudós, Ambrose művész. Ami kettőjüket összeköti, az a tudás iránti vágy: hogy a maguk módján megértsék a világ működését.

A lélek botanikája nagyívű regény – egy nagyívű századról. Hatalmas térbeli ugrások jellemzik; az olvasó Londonból indulva eljut Peruba, Philadelphiába, Tahitire és Amszterdamba. Az út során felejthetetlen karakterek tűnnek fel: misszionáriusok, kalandorok, asztronómusok, hajóskapitányok, zsenik és kissé őrült figurák. De mind közül a legfontosabb Alma Whittaker története, aki a felvilágosodás korában született, az ipari forradalom idején élt, és szemtanúja volt az emberi történelem rendkívüli pillanatának, amikor a tudományok, a vallás, a kereskedelem és a társadalmi osztályokat érintő régi elképzelések megdőltek, és helyettük új ideák léptek életbe.

Értékelések
4.5/5 - 2 értékelés alapján

Először egy könyvtárban találkoztam a könyv igen viharvertre olvasott példányával, akkor belelapoztam, és bár ismertem az írónő korábbi könyveit (Ízek, imák, szerelmek – Hűség) amelyek nagyon tetszettek és nagy hatással voltak rám, nem olyan élethelyzetben voltam, hogy a könyvnek nekifoghattam volna. Megjegyeztem, hogy valamikor sort kerítek rá, és ennek nemrég jött el az ideje. A tetszetős borítóról nem vettem különösebben tudomást, az elődök ismeretének fényében tudtam, hogy nem egy rózsaszín puncsra számíthatok, ahogy ezt ígérte a sűrűn szedett 526 oldal is. Az olvasásban elmerülve megállapíthattam, hogy egy mesterien felépített történet alakul a cselekményben, szinte családregénynek is jellemezhető. Ahogy előttem korábban megjegyezték, nekem is nagyon tetszett, hogy a könyvben nem csupa ‘happy end’ van, a főhősnőnek és a mellékszereplőknek is több tragédia, sikertelenség árnyékolja be a mindennapjait, vagy nem tudnak élni a rájuk ruházott képességekkel, amely nem azért pozitívum, mert bárkit örömmel tölthet el az ilyesmi, hanem mert egyszerűen ezek a megmérettetések jelen vannak mindenki életében, nem mindig érhetők el a kitűzött célok vagy élhetők át a régi vágyak, és éppen ezért nagyon valósághű a regény. Komoly olvasmány, és rendkívüli értéke a széles ismeretanyag is a botanika, a történelem, a korabeli tudományos élet és a szereplők jellemábrázolása terén. Ugyanitt szintén kiemelhető a különösen változatos szókészlet, rengeteg ismeretet lehet szerezni és számos idegen kifejezést tanulni a regény olvasása során, amely azonban mégis olvasmányos és érthető.Kapcsolódó könyvek

Értékelések

Rukkola értékelés
4.5/5

Statisztika

112.0
átlagos pontszám i
0
aktív példány
0 példány értesítés alatt
0 prerukkolt példány
0 elérhető példány
0 eladó példány
0
folyamatban lévő rukk / happ

Címkék

Kollekciók