Kapcsolódó könyvek
Gordon Ramsay - Karácsony Gordon Ramsay-vel
A Karácsony Gordon Ramsay-vel a séf kedvenc ünnepi fogásait mutatja be. Gordon Ramsay most először osztja meg az olvasókkal titkait arról, hogyan készíthetnek egyszerűen, megfizethető áron és kapkodás nélkül ízletes karácsonyi ételeket. A klasszikus recepteket újszerű felfogásban, néhol meglepő ízekkel fűszerezve tálalja, új dimenziót adva az ünnepi lakomáknak. Szaftos, omlós pulykasültje biztos befutó, de ugyanígy garantált lesz a siker, ha a karácsonyi Wellington-bélszínt, a mézes sonkát, a serpenyőben sült tengeri sügért vagy az illatos libasültet készítjük el. A siker kulcsa a jó szervezés, ezért az előkészületekhez és a helyes időbeosztáshoz is hasznos tanácsokat kapunk.
A karácsonyi menük mellett Gordon partikon felszolgálható falatokkal, valamint ellenállhatatlan desszertleírásokkal is segít. Remek ötleteket olvashatunk továbbá reggeli, brunch, ebéd vagy vacsora készítéséhez, amelyekkel még könnyebbé tehetjük az ünnepi sütés-főzést. Különlegessége még a könyvnek, hogy a receptek mindegyike fényképpel illusztrált. Akár a karácsonyi menü összeállításához, akár a maradék pulyka, sonka vagy sajt felhasználásához szeretnénk ötleteket, Gordon Ramsay karácsonyi könyvében megtaláljuk, amit keresünk.
Adolf Hitler - Harcom
A Mein Kampf (Harcom) Adolf Hitler nemzetiszocialista vezető egyetlen, még az életében kiadott könyve, melyet landsbergi fogsága idején kezdett el írni, miután 1923-ban az ún. sörpuccsban való részvételéért börtönbe zárták. A könyvben áttekintette addigi pályafutását és megfogalmazta világnézetét, valamint politikai programját. A mű a nácizmus ideológiai alapvetése lett.
Hitler magát a könyvben nem politikusnak, hanem programadónak (Programmatiker) ábrázolta. Eszerint „a programadó feladata nem az, hogy az ügy teljesíthetőségének különböző fokait megállapítsa, hanem, hogy az ügyet mint olyan megvilágítsa: másként szólva: kevésbé kell törődnie az úttal, mint a céllal.” Továbbá: „[a programadó] jelentősége csaknem mindig csupán a jövőben mutatkozik meg, mivel ő nemritkán az, akit „világidegen” szóval illetnek. Mert ha a politikus művészete valóban megfelel a lehetséges művészetének, a programadó azokhoz tartozik, akikre áll, hogy az isteneknek csak úgy tetszenek, ha a lehetetlent követelik és akarják.”
Hitler ezzel az írással egy átfogó elméletet kívánt a nép elé állítani a marxizmus ellenében. Emellett úgy kívánta bemutatni addigi pályáját, mint ami pártja és az egész nép ideális vezetőjévé teszi őt a zsidóság, mint közös ellenség elleni összefogásban. Megerősítette az NSDAP 25 pontos programjának érvényességét. Megállapította, hogy a nemzeti szocializmus egyik elődjének számító Völkisch mozgalom sikertelen maradt és ideje lejárt; ezzel szemben az NSDAP modern, céltudatos gyűjtőmozgalommá vált, amely sikerrel tömörítheti a weimari köztársaság nacionalista és antidemokratikus erőit.
Beryl Dhanjal - Jelek és jelképek
Vannak jelek, jelképek, amelyek mindenki számára egyértelműek, hiszen a gyors kommunikációt szolgálják. De gyakran előfordul, hogy egyszerűen elsétálunk az olyan szimbólumok mellett, amelyeket nem értünk. Hajlamosak vagyunk arra, hogy ne is törődjünk az ilyen jelképekkel, pedig ezek gyakran ősi és lenyűgöző dolgokról mesélnek. Mivel ezek a jelképek nem a hétköznapi dolgokat írják le, ezért a pontos jelentésüket sokféleképpen lehet magyarázni. Könyvünkben áttekintjük ezeket az si jelképeket, és megpróbálunk választ találni arra a kérdésre is, hogy miért nem értjük meg manapság e régi szimbólumok üzenetét.
Milena Lamarová - Olga Herbenová - Ludmila Kybalová - Képes divattörténet az ókortól napjainkig
Az emberek ősidők óta ruhával fedik be testüket, egy-egy öltözködési forma mellett azonban ritkán tartanak ki hosszú ideig.
A divat nagoyn jellemző a korra és a társadalomra, illetőleg bizonyos társadalmi rétegre. Alakulásának ismerete, figyelemmel kísérése tehát nagyon tanulságos bepillantást nyújt elődeink életébe. Aki a mai színek, a mai formák iránt érdeklődik, az szívesen nézegeti az elmúlt idők ruháit, cipőit, kalapjait és hajviseleteit is, a néha szép, máskor bizarr, sőt olykor valósággal nevetségesnek nevezhető divatot.
A régi korokból nagoyn kevés eredeti ruhadarab maradt ránk, így tehát az öltözködés történetének tanulmányozásához a képzőművészeti ábrázolásokat kell segítségül hívnunk. Ezek az alkotások minden utólagos elméleti rekonstrukciónál hitelesebben mutatják nekünk, mit, mikor és hogyan viseltek, sőt sezrencsés esetben még az egykori környezetet is megörökítik. számot vetettek ezzel a könyv szerkesztői is, és rendkívül gazdag illusztrációs anyagukat hiteles képet nyújtó kortársi ábrázolásokból állították össze: festményekből, szobrokból, metszetekből, rajzokból, illetőleg a legújabb kori részben divatlap-illusztrációkból és fényképekből.
A könyv első része a történeti fejldősét mutatja be, az ókori Egyiptomtól és Mezopotámiától egészen napjainkig, nem hagyva ki egetlen olyan országot sem, amely jelentős szerepet játszott egy-egy adott időpontban a divat fejlődése terén. A második rész az egyes ruhadarabok alakulását kíséri nyomon, a fejfedőktől a lábbeliig, de nem felejtkezik meg olyan divatos tartozékokról sem, mint az ékszerek, a kesztyűk, a legyezők vagy a napernyők.
A gyors áttekintést, a különféle helyeken felbukkanó ruhadarabok összekapcsolását gondosan készített névmutató biztosítja.
41 színes táblával és 995 fekete-fehér képpel
Akiko Fukai - A divat története a 18-20. században
Ruha teszi az embert. Szári, kimonó vagy üzleti öltöny: az öltözék mindig viselője kultúrájáról, társadalmi rangjáról, személyiségéről vagy vallásáról árulkodik. A Kyoto Costume Institute a viselet történeti, szociológiai és művészi jelentőségével foglalkozik. Az 1978-ban alapított KCI a világ egyik leggazdagabb ruhagyűjteményével rendelkezik, melyet világszerte számos kiállításon mutat be. Elsősorban a nyugati divatú női öltözékeket gyűjti a 18. századtól napjainkig, történeti kosztümöket, alsóneműt, cipőket és divatkellékeket. A könyv, melyet az olvasó a kezében tart, lenyűgöző időutazás háromszáz év divattörténetén keresztül: köszönhető ez a múzeum archívumában őrzött kitűnő fotóknak, melyek speciális bábukon mutatják be a nagy szakértelemmel összeválogatott ruhákat. A gyűjtemény a női divat változásait mutatja be olyan ritka kincsekkel, mint a 17. századi vasfűző és a 17. századi hímzett ruhaderék, egészen napjaink divatkreációiig, Yves Saint Laurent-ig és Calvin Kleinig. A kötet lehetővé teszi, hogy gyönyörködjünk elődeink ruhatárában, rácsodálkozzunk napjaink divatjának hihetetlen sokszínűségére, s talán azt is, hogy elképzeljük, hogyan öltözködnek majd utódaink a távoli jövőben, mert a divat feltartóztathatatlanul halad előre.
Lenyűgöző időutazás háromszáz év divattörténetén keresztül. A nagy szakértelemmel összeállított kötet és a kitűnő fotók lehetővé teszik, hogy gyönyörködjünk elődeink ruhatárában és rácsodálkozzunk napjaink divatjának sokszínűségére.
Fritz Gesing - Kreatív írás
A könyv azoknak a kezdőknek segít, akik szeretnék bedolgozni magukat az írás művészetébe, de számos értékes tanácsot és ösztönzést kínál tapasztaltaknak és „profiknak” is. Kreatív írás bevezet a regény- és történetírás technikáiba, alapszabályokat oszt meg az olvasóval, és beszédes példákkal támasztja alá ezeket a világirodalomból. Az írás kétségkívül mesterség és titok szimbiózisa... A titkok területén csak találgathatunk, a mesterség ezzel szemben tanulható..." Fritz Gesing klasszikussá vált alapműve, a Kreatív írás, bevezet a regény- és történetírás technikáiba, alapszabályokat oszt meg az olvasóval, és beszédes példákkal támasztja alá ezeket a világirodalomból. Emellett sok praktikus tanácsot, illetve ötletet ad az írási problémák megoldásához. Alkalmas lehet egyéni tanulmányokra, de írói kurzusok, tanfolyamok számára is tan- és munkakönyvként szolgálhat.
Gordon Ramsay - Ramsay legjobb menüi
Ez a kötet 52 menü fantasztikus gyűjteménye. Az év minden hetére választhatunk egy-egy ételsort! Sőt, ha kombináljuk az egyes fogásokat, 140 000 különböző menüből szemezgethetünk.
- A három részre vágott oldalaknak köszönhetően könnyedén variálhatjuk az egyes recepteket, újabb és újabb menüsorokat hozva létre.
- Szezonális menük és különleges nemzetközi ételsorok. Az olasz, a francia, a spanyol, a mediterrán, a brit, a kínai, a thai, a délkelet-ázsiai, az indiai, a marokkói, a mexikói és a közel-keleti konyha legjobb fogásai.
Gordon Ramsay - Vasárnapi ebéd
Gordon Ramsay saját magáról elnevezett étterme már évek óta kiérdemli a minden szakács által hőn áhított három Michelin-csillagot. További Michelin-csillagos éttermei a Gordon Ramsay at Claridge's, a Gordon Ramsay at the Connaught, a Pétrus a Berkeley Hotelben és a The Savoy Grill. Gordon karizmatikus és temperamentumos személyiségének köszönhetően televíziós műsorai is igen népszerűek (mint például a hazánkban is műsorra tűzött Ramsay, a konyha ördöge és A fickó F-fel).
Gordon Ramsay célja, hogy a közös családi és baráti főzés és étkezés ismét életünk fontos eseményévé váljon. Nagy sikerű televíziós műsorának második sorozatában az országot járta, hogy a helyiekkel közösen készítsen el vasárnapi fogásokat - a hagyományos sültektől kezdve az egyszerűbb ételsorokon át a francia, olasz, spanyol és ázsiai ihletésű menükig. A tévéműsorban elkészített ételeket most pontos időbeosztással és hasznos tippekkel ellátott, háromfogásos (előételt, főételt és desszertet tartalmazó) menükre bontva kapja kezébe az olvasó. A könyvnek ott a helye minden Gordon Ramsay-rajongó polcán.
F. Dózsa Katalin - Párizs és Budapest a divat tükrében - 1750-2003
Párizs a Napkirály óta a divat fővárosa. Budapest, "Kelet Párizsa", mindig is a párizsi divatot követte, és olykor hatással volt rá...
Nyáry Krisztián - Így szerettek ők
Nyáry Krisztián néhány évig költészettörténetet tanított a pécsi egyetemen, majd a 90-es évek közepén otthagyta a katedrát, azóta kommunikációs tanácsadóként dolgozik. Vezetett pr-ügynökséget és közvélemény-kutató intézetet, volt állami szervezet kommunikációs igazgatója, de a hobbija az irodalomtörténet maradt. 2012 elején barátai szórakoztatására kezdte publikálni a Facebookon magyar írók és művészek szerelemi életéről szóló képes etűdjeit, amivel néhány hónap alatt nagy népszerűségre tett szert. A barátoknak szánt bejegyzésekből mára több mint tizenötezer olvasót vonzó kulturális ismeretterjesztő sorozat lett. A szerző célja, hogy a tankönyvi életrajzok papírmasé figurái helyett a valós, izgalmas, de kevesek által ismert párkapcsolati történetek felidézésével szerethető, hús-vér embereket mutasson be, és ezzel kedvet csináljon a művek olvasásához.
40 történet Petőfitől Vas Istvánig, Benedek Elektől Szabó Magdáig, múzsákról, megcsalt szeretőkről, örök hűségről és a szerelem sokféle arcáról.
Gordon Ramsay - Baráti lakomák
Az éttermek zajos, rohanó világával ellentétben Gordon Ramsay otthoni konyhájában nyugalom honol. A főzés kikapcsolódás, a rokonoknak, barátoknak szánt fogások elkészítésében az egész család részt vesz. A könyvben szereplő ételek Gordon régóta hangoztatott hitvallását tükrözik: használjunk szezonális, friss alapanyagokat, támogassuk a helyi termelőket, és őrizzük meg a nemzeti tradíciót.
Ramsay elkötelezett híve a brit konyhának, és ezzel a könyvvel is bizonyítja, hogy kínálata nem csupán fish and chipsből áll. A "Baráti lakomák"-ban kedvenc, klasszikus brit ételei szerepelnek - kóstoljuk meg a lassú tűzön sült mézes sonkát, a tanyasi csirkecombot zöldborsóval, vagy lepjük meg barátainkat egy jó kis vörösboros marhasülttel. Készítsünk hagyományos shepherd's pie-t, és legyen a desszert Bakewell-torta. Ebédre dobjunk össze a gyerekekkel szalonnás, zöldborsós, zsályás tésztát vagy grillezett zöldséges lasagnét.
A "Baráti lakomák" több mint 100 olyan étel receptjét tartalmazza, amelyet Ramsay a családjának vagy a vendégeinek készít. Az egyszerű receptek mellett hasznos tanácsokat is ad a szerző, és jó néhány rafinált trükköt is elárul az olvasóknak.
Gordon Ramsay - Világkonyha
Olaszt, kínait, esetleg valami könnyű francia menüt? Globalizálódó világunk előnye, hogy egyre több konyha ízeit kóstolhatjuk meg anélkül, hogy kitennénk a lábunkat otthonról. Ebben segít Gordon Ramsay új könyve, a Világkonyha, amelyben a Föld különböző tájairól összegyűjtött kedvenc receptjeit tárja az olvasó elé. A sztárséf útmutatásai alapján egyaránt a konyhánkba varázsolhatjuk a rafinált francia, a csodás olasz, a varázsos keleti vagy éppen a pikáns thai gasztronómia remekeit.
Az étvágygerjesztő előételek, főfogások és desszertek leírása mellett Ramsay elárulja néhány ügyes trükkjét, így az ételkészítés még egyszerűbbé válik. Könnyedén megtanulhatunk raviolit, samosát vagy éppen kínai töltött tésztát készíteni. A séf a tőle megszokott lelkesedéssel ír az adott konyhák alapanyagairól, és abban is segít, hogyan készítsük el minél változatosabban például a steaket, a spárgát, a pizzát vagy a kínai zöldségeket.
Ha egzotikus ételre támad étvágyunk, Gordon Ramsay Világkonyhájában biztosan megtaláljuk hozzá a megfelelő receptet.
Gilles Néret - Gustav Klimt
Egy izgalmas élet és egy csodálatos életmű legfontosabb állomásait tartalmazza az album. "Aki jobban meg akar ismerni, az szemlélje figyelmesen a képeimet." Gustav Klimt
Gordon Ramsay - Csak könnyedén
Gordon Ramsay híres könnyed stílusáról, Michelin-csillagos éttermeiről és remek könyveiről, melyekben arról ír, hogyan is főzhetünk éttermi menüt otthon. A Csak könnyedén Gordon új oldalát mutatja be.
Ebben a könyvben azt osztja meg velünk, hogyan készíthetjük el a konyhánkban minden idők legjobb ételeit anélkül, hogy bankot kéne robbantanunk, vagy órákat kellene a konyhában töltenünk. Mindig a legjobb minőségű alapanyagokat használja (de azért nincs túl sokra szüksége belőlük). Briliánsan kihozza az ételek legfinomabb aromáit a legegyszerűbb főzési eljárásokkal.
Több mint 100 receptet állított össze minden lehetséges alkalomra - legyen szó akár reggeliről vagy ebédről, vacsoráról kettesben vagy egy egész vendégsereggel, meghitt családi vagy baráti partikról. A receptek elegánsak, kifinomultak - de egyszerűek is.
A könyv gyönyörű fotói is azt mutatják: lehet nagyon jól, mégis lazán főzni.
Gordon Ramsay - Ízek bűvöletében
Gordon Ramsay ma már nemzetközileg elismert séf. Könyvében több mint 100, könnyed és fantasztikusan ízletes fogás receptjét osztja meg velünk. A legfrissebb hozzávalók, minimális vaj és tejszín, valamint a legtisztább, legkifejezőbb ízű alaplevek segítségével készít olyan káprázatos ételeket, amelyek minden alkalommal elbűvölően hatnak.
A cuisine légére, avagy a könnyű konyha titka négy építőelemben rejlik: alaplevek, szószok, tészták és édes tészták. Ha ezek elkészítését elsajátítjuk, akkor amatőr szakácsként is teljes magabiztossággal kezdhetünk neki Gordon Ramsay fantasztikus receptjeinek megvalósításához. A könyvben találunk recepteket levesekhez, előételekhez, tésztákhoz, rizottókhoz, halakhoz, húsokhoz, szárnyasokhoz és vadakhoz. Geoff Lung káprázatos fényképei megragadják a fogások elképesztő könnyedségét és Gordon Ramsay szakácsművészetének lényegét, ami által ez a könyv felejthetetlen élményt nyújt mind a fejlődni vágyó amatőr szakácsok, mind az igazi gourmet-k számára.
„Gordon főzés iránti szenvedélye áthatja a könyv minden oldalát….. a legelemibb összetevők kombinációjával képes olyan fenséges fogást alkotni, ami maga a költészet.”-Thane Prince (gasztronómus, a suffolk-i főzőiskola vezetője).
Gordon Ramsay - Nem piskóta
Mindenki azt hiszi, ismeri az igazi Gordon Ramsayt: goromba, nagyhangú, mániákus és rettenetesen önfejű. Ez most itt az ő valódi története...
Gordon Ramsay most először tárja elénk a teljes történetét annak, hogyan lett ő a világ leghíresebb és leghírhedtebb séfje: mesél nehéz gyermekkoráról, öccse heroinfüggőségéről, zsákutcába jutott futballista-karrierjéről, televíziós szerepléseiről, arról, hogy megszállottan törekszik a gasztronómiai tökéletességre - azaz mindarról, amitől mára ünnepelt kulináris tehetséggé és médiasztárrá vált.
Hejjné Détári Angéla - Régi magyar ékszerek
A régi magyar ötvösség remekmüvei nemcsak elődeink pompa szeretetének tárgyi bizonyítékai, hanem a müvészet- és művelődéstörténetnek is értékes emlékanyaga. Héjjné Détári Angéla müvészettörténész, az Iparmüveszeti Múzeum ötvösgyüjteményének tudományos kutatója e kötetben a honfogIalástól a XVIII. század első feléig ad összefoglaló áttekintést az iparművészet egyik jellegzetes, magas szinvonalú műfaja, az ékszermüvészet tőrténeti fejlődéséröl. Válogatásában a szerző a legszebb és legjelentősebb ékszeralkotásokat szemlélteti. Emellett ismerteti a készítés technikai változásait és a viselésmód alakulását is. Bemutat olyan társadalmi eseményeket, melyek alkalmat adtak és hátteret szolgáltattak egykor az ékszerek viseléséhez, s ezzel a szerző megfelelő keretet biztosít a téma plasztikus megrajzolásához.
A magyar történelem jelentős eseményei határolják a külőnböző művészeti stíluskorszakokra osztott fejezetek ismeretanyagát, melyet hangulatilag jól aláfestenek a régi magyar költészetből vett és az ékszerekre vonatkozó idézetek. A felhasznált egykori írott forrásanyag fokozza az olvasmány tanulságait és tudományos igényű képjegyzékkel együtt hitelesíti az előadottakat.
Csíkszentmihályi Mihály - Eugene Rochberg Halton - Tárgyaink tükrében
Mi a szerepe a tárgyaknak a mai világban? Miért tulajdonítunk különböző jelentéseket a minket körülvevő dolgoknak?
Csíkszentmihályi Mihály és Eugene Rochberg-Halton a századfordulón nyolcvan chicagói család körében végzett felméréseket, és meglepő összefüggéseket találtak az anyagi javakhoz való viszony, a modern kultúra és az egyénről való gondolkozás között.
A kutatás eredményeit összegző könyvükben rámutatnak, hogy napjaink környezeti válságára és a tárgyaktól való függésünkre csak az jelentene megoldást, ha szenvedélyünket és kreativitásunkat más irányokban hasznosítanánk.
A Tárgyaink tükrében nem csak szociológusok, pszichológusok vagy kulturális antropológusok számára izgalmas és tanulságos olvasmány, hiszen mindannyian számtalan eszközt használunk mindennapjaink során, és mind sajátos viszonyt alakítunk ki ezekkel.
Nigella Lawson - Hogyan váljunk házi istennőkké
Nigella legújabb könyve segítségével visszahozza mindannyiunk életébe a régi idők konyhájának meghitt, családias hangulatát. A kötet a süteményekről -és általában véve a sütésről- szól ugyan, ám mégsem tekinthető hagyományos értelemben vett szakácskönyvnek. Bebizonyítja, hogy nem is akkora ördöngösség egy tálcányi muffint, vagy akár egy szülinapi tortát megsütni. Azután pedig micsoda siker és öröm koronázza erőfeszítéseinket!
Kiss Tibor - Neonradír
Sokan tudják, kevesen ismerik: Kiss Tibi, a Quimby frontembere, költő és rockikon diplomás képzőművész.
„Emlékszel, egyszer egy újságíró azt kérdezte tőled, hogy csinálod azt, hogy írsz, zenélsz és festesz is? Azt mondtad, amit élek, azt játszom, amit játszom, azt festem, amit festek, azt írom."
A Neonradír új oldaláról mutatja be az énekes-gitáros-dalszövegírót – az évekig készülő album Kiss Tibi életének és gondolatainak képeskönyve: az egyetemista, szárnyait bontogató festő, a mámor démonaival megküzdő sztár és az újrakezdő művész alkotásainak gyűjteménye, amelynek minden oldala önálló műalkotás.
Korai, érett munkáival indít a kötet: tanulmányrajzok, verseskötetekhez készített illusztrációk, bizarr figurákat felvonultató festmények. Ezeket követik a pokol bugyraiba alámerülő művész jártában-keltében fecnikre firkantott skiccei, „egy olyan korszak lenyomatai, amikor semmi sem működött". Majd kiszínesednek, élettel telnek meg a képek, a humoros, ironikus, kritikus, erotikus, játékos és kísérletező, motívum gazdag festmények, grafikák és vegyes technikájú kompozíciók.
Az alkotásokat Kiss Tibi gondolattöredékei, színes történetei, és a zenésztárs, jó barát Livius párbeszédes jelenetei kísérik.
„A rajz mindig jelen van az életemben, akkor is ha turnéra megyünk, lemezt készítünk vagy utazom: egy mappa, egy jegyzetfüzet, pár filctoll mindig van nálam, ha más nincs, akkor firkálok.”