Ajax-loader

További értékelések

Az alábbi értékelések a Moly.hu-ról származnak. A Rukkola értékelésekhez kattints ide.


Kkatja
5.0/5

Remek ​és gondolatébresztő kis történet volt minden amerikai hatásvadászatával együtt, nekem tetszett a szuper intelligens gorillával folytatott párbeszéd is.

Igen, alaptételként meg kellene értenünk és el kell fogadnunk, hogy ez a világ NEM az embereké, nem azért vagyunk itt, hogy tönkretegyük, ledózeroljuk, és elpusztítsunk minden más életformát, ahogyan most tesszük, hogy nekünk jó legyen, mert enélkül nem tudunk/nánk JÓL élni. Miért nem lehet összhangban és békében meglenni a többi lénnyel, nem leuralni és elpusztítva más életformákat, csak azért mert nekünk így tartja kedvünk? Csak azért mert megtehetjük, mert “erősebbek” vagyunk? Ki hatalmazta fel az emberiséget erre? és ki állíthatja meg ezt a folyamatot, mielőtt tönkretéve mindent magunk körül, mi is elpusztulunk? Nem lenne sokkal jobb visszatérni a Meghagyók szelíd gyakorlatához és leküzdeni magunkban az Elvevők ostoba brutalitását, ami az emberi civilizáció összeomlásához vezet, ha így folytatjuk?

El kell ezeken erősen gondolkodnunk és hamar kitalálni a megoldást, ami lehet a vissza/kivonulás a természetbe, az önellátásra való berendezkedés csoportosan, az ökológia lábnyomunk csökkentése fogyasztásunk erős korlátozásával, pl. nem kell megvenni mindent, amit az orrunk alá dörgölnek, nem muszáj úgy élnünk és gondolkodnunk, ahogyan azt mások teszik vagy elvárják, legyünk kreatívak, és gondoljuk tovább a könyvben leírtakat, hogy méltóak lehessünk arra, hogy embernek születhettünk, ne pedig szégyellnünk kelljen!


Chöpp
3.5/5

Vegyes ​érzelmekkel viseltetem iránta. Az alapgondolat és a szándék kitűnő. A megvalósítás ramaty. Nagy kár érte! Bár, tekintve, hogy sokaknak tetszik – aminek nagyon örülök, mondom, a tartalma miatt -, talán eléri a célját: elvevő civilizációnk mélyrepülésének legalább tudatosulását, ha mást nem is.
Biztos rengeteget gondolkodott rajta a szerző, ki legyen a bölcs “mindenre” rávilágító mester. Biztos patthelyzetbe került azzal, hogy egy sem lehet az közülünk, hiszen mindannyian Kultúra Anya hazugságaiban cseperedtünk fel, így zombiként zuhanunk az Apokalipszis felé, anélkül, hogy tudnánk, hogy másként is lehetne. {{De hogy egy gorilla? Sokáig emésztettem.}}
Irodalomnak sajnos nem túl remek, mondanivalóját tekintve azonban jó szívvel ajánlom mindenkinek. Olyan nekem, mint [[https://moly.hu/konyvek/marlo-morgan-vidd-hiret-az-igazaknak]]. Olvasni kell! Sejt és szövet szinten induljon el a változás. Közel sem vagyunk tökéletesek. Az isteni belátás nélküli önző tudás mindent és mindenkit elpusztít!


imma
2.5/5

a ​könyv második, és negyedik negyede érdekes volt. gondolatokat ébresztett, még ha nem is pontosan olyan gondolatokat, amiket az író szánt nekem. viszont az egész bosszantóan szájbarágós, és olyan értékeket próbál rám erőszakolni, amit fölösleges erőszakolni, alapvetően bennem vannak, én így nevelkedtem. érdekes eszmefuttatás, de nem ad válaszokat. szóval még mindig nem tudom, hogy is mentsem meg a világot. kimossam a tejes dobozokat, hogy be lehessen dobni a szelektívbe, vagy inkább spóroljam meg azt a vizet az unokáimnak? vagy vegyek egy tehenet?

csak egy egészen hangyányit eltúlzott képem a könyvről:

- érted?
- nem értem.
- (elmondja mégegyszer)
- most már értem. (elmondja ő is)
- nem, nem érted. (elmondja mégegyszer)
- értem. (elmondja mégegyszer)
- most már érted.
- értem.


kyarson
5.0/5

Alapmű ​a gondolkodó ember számára. engem megtanított arra, hogy bármit is hallok/látok/olvasok gondolkodjak el rajta , nézzem meg más szemszögből. Daniel Quinn sorait sem kell elhinni, el kell gondolkodni rajta. Mérföldkő.


AnyAnonymous
4.5/5

A ​könyv egy párbeszéd (bár talán sokkal inkább monológ) és a mondanivalója nagyon fontos: Az emberi faj nem különb/jobb a többi fajnál, de mivel ez a kényszerképzete nagyon mélyen gyökerezik, képtelen megállítani magát abban, hogy elpusztítsa a saját faját (illetve minden mást is). Pofon egyszerű. Jönnek is erre a kritikák, hogy “Mind tudjuk, hogy a Föld miattunk beteg, mi irtjuk és szennyezzük. Mi ebben a különleges? Számtalanszor elmesélték már ezt.” Nos, ezt talán igen, de amiben különleges ez a könyv, hogy egy lépéssel tovább megy és felteszi a kérdést, hogy vajon miért nem hat meg senkit a fenti gondolat. Vajon miért nincs kiborulva mindenki (senki) attól, hogy mit teszünk a Földdel? Mert a probléma itt gyökerezik. Még ha ésszel be is látja jó pár ember, hogy mit művelünk és hogy le kéne állni, a többség képtelen érezni ezt. Így változtatni is.

Jön a következő kritika: “A könyv nem ad semmi konkrét tanácsot, hogy mit is tehetnénk, min változtathatnánk.” Ó, dehogynem. Csak ez a része ezek szerint nem elég szájbarágós, de maga a “megoldás” sem egyszerű. Azt mondja, hogy szemléletet kell váltani. (Vagy visszaváltani.) Aminek az az első lépése, hogy szembe nézünk azzal, hogy jobbnak képzeljük magunkat. És hogy ez nagy gond. Jah, hogy Te nem? Te nem hiszed, hogy a világ érted van és hogy jó uralkodóként jogod van eldönteni, ki élhet és ki halhat meg? Az jó. :) Akkor te bizonyára nem ütöd le/fújod le a házadban a pókot, aki semmit sem ártott és bizonyára nem kategorizálod az élőlényeket úgy, hogy “hasznos” és “haszontalan/ártalmas”. Akkor neked nem kell semmin sem változtatnod. Neked akkor tanítanod kell. ;)

Nekem tetszett annak a módja, ahogy a könyv megközelítette a problémát, ahogy az ismert momentumokra új, furcsán más magyarázatokat fűzött fel. Igen, a Biblia-magyarázat is tetszett, bár tudom, hogy ez fájhat olyanoknak, akik erősen hisznek egy másik magyarázatban. Nekem is fájna, ha az általam elfogadott tudományos elméletek helyébe valaki olyat állítana, ami ugyanúgy illeszkedik az adatokra, de teljesen ellentmond mindennek, amiben hiszek. :) (Tudom, ez nagy hiba, ezen még dolgoznom kell. A világ és a tudomány is csak úgy fejlődhet, ha nem ragaszkodunk foggal-körömmel az elméletekhez, csak az adatokhoz (de azokhoz is módjával).) Szóval teljesen érthető egyesek averziója, de nekem tetszett ez az új szempont. Nem feltétlen maga az elmélet, hanem ahogy feszegette vele a becsontosodott értelmezéseket.

Sokakat az zavart, hogy az egész történetet egy gorilla meséli. Nem igazán értem, hogy ezen miért akadtak ki az emberek. Aki ettől nem tud elvonatkoztatni, annak biztos, hogy nem fog átmenni a történet, hisz az is azt kívánja, hogy picit elvonatkoztassunk a berögzült világnézetünktől.

No, de akkor írok picit arról is, hogy miért nem 5 csillagos ez a könyv. Részemről azt tartom a legnagyobb hibájának, hogy nem vagyok igazán a célközönsége. Próbál nagyon szájbarágós lenni időnként, mindent ezerszer megismétel, de a főhösnek kell is ez, mert ritka lusta, gondolkodni nem igazán akaró ember. Nem tudtam vele azonosulni és néha a fejemet akartam az asztalba verni tőle.
A másik gondom azzal a résszel volt, amikor az író megpróbál más szerepet találni az embernek, mint amit eddig magáénak vallott, csak hogy legyen miért elengednie a mostanit. Ez kicsit erőltetett nekem, pláne, hogy azon a megalapozatlan elméleten alapszik, hogy az evolúció tudatosan egy irányba halad, így tudjuk, hogy hová fut ki. Ez részemről már erős elrugaszkodás a tényektől, de ártalmatlannak ítélem. Ha valaki tud ebben hinni, és ez elég, hogy váltson, akkor szerintem megérte ez a ferdítés.

Szóval nem tökéletes a könyv, de azért így is érdekes és értékes darab.


Enccso
5.0/5

Egy ​környezetvédelmi kötelező olvasmány? tegye fel a kezét aki ezek után bármi jóra is számítana? De belevágtam és földhözvágott. Földhözvágott, hogy kimondott egy csomó olyan triviális dolgot amihez tényleg csak a szemellenzőt kéne kicsit arrébb csúsztatni. Összefésült egy halom dolgot amik belénk vertek az iskolában de mégsem értettük az összefüggéseket. Megmondta, hogyan váltsuk meg a világot? Hirtelen véres szájú környezetvédő lettem? Nem. De ezzel a szemléletváltással nekem annyit adott, amit nem sok más könyv még. Legalább majd ha bekövetkezik az elkerülhetetelen, én is hátradőlve konstatálhatom, hogy na megmondtam!


Már ​régóta hallottam erről a könyvről, hogy mekkora igazságokat tartalmaz, meg mennyire gondolatébresztő… aztán most rászántam magamat, hogy kibetűzgessem.
Szerintem is nagyon jó – gyakorlatilag összefoglalta mindazt, amit én is gondolok – vagy intuitív fogalmakat alkottam, csak szavakba önteni nem tudtam – világnézetről, emberiségről, törzsfejlődésről, fenntartható fejlődésről, ökológiai ökonómiáról.

Számomra egyáltalán nem volt zavaró, hogy a hirdetést feladó tanító egy majom. Nagyon találó! Annál szomorúbb lettem Izmael sorsa miatt. (Akkor is, ha látok benne némi szimbolikát.)


essence032
5.0/5

Ezt ​a könyvet minden embernek el kéne olvasnia…


sajtkukac
5.0/5

Nem ​is tudom mikor került kezembe ez a könyv, az biztos, hogy az egyetemi évek alatt.
Életem első olyan könyve, mikoris este lefeküdtem olvasni és együltő helyemben elolvastam. Érdekes, mert mikor apukámnak odaadtam, ő alig bírta átrágni magát rajta, s talán nem is olvasta el végül.
Már nem emlékszem minden részletre, de azt tudom, hogy rám óriási hatással volt.
Mikor befejeztem a könyvet, úgy gondoltam, hogy ezt mindenkinek el kellene olvasnia a világon.
S mivel nem emlékszem minden részletre, ezért ma újra elolvasom… :)


Ariadne
5.0/5

Nagyon ​jól kidolgozott történet, csak sajnos a vége nagyon szomorú. Mindenkinek csak ajánlani tudnám.


← Vissza a könyv adatlapjára


Értékelések

Rukkola értékelés
5.0/5

Statisztika

15.7
átlagos pontszám i
0
aktív példány
0 példány értesítés alatt
0 prerukkolt példány
0 elérhető példány
0 eladó példány
0
stoppolás
0
folyamatban lévő rukk / happ

Címkék

Kollekciók