Ajax-loader

További értékelések

Az alábbi értékelések a Moly.hu-ról származnak. A Rukkola értékelésekhez kattints ide.


_Eriii
5.0/5

Én ​hiszek abba, hogy amíg léteznek olyan emberek mint Gertruda, az SS katona Karl Rink, vagy a plébános, addig az emberiségnek van reménye az olyan emberektől, mint amilyen Hitler is volt. Szívszorító igaz történet, tele fájdalommal, vesztességgel, halállal, bánattal, de a sok rosszban ott volt a szeretet csirája is…..


ggizi
5.0/5

Nem ​lehet megunni olyan személyekről olvasni, akik az embertelen körülmények között is képesek emberek maradni. Nagyon olvasmányos és izgalmas volt, annak ellenére, hogy mégiscsak a Holokauszt borzalmait mutatja be Gertrude és Michael igaz történetén keresztül.


Ibanez
5.0/5

Már ​csak azért is öt csillagot érdemel a könyv, mert napvilágra hozta, mit tett Gertruda. Megvallom, én kissé túlzásnak is éreztem ezt az ígéretet és a betartását. Ha felmerülne a kérdés, hogy az általam megmentett gyereket az ígérethez híven azonnal viszem abba az országba, ahol rám (és ezáltal a gyerekre) egy bizonytalan jövő vár (más vallás, más nyelv, stb.), vagy a saját országomban maradok az ígéret ellenére, de így talán jobb lehetőségeket nyújtok annak a gyereknek is, plusz – ne feledjük! – segíthetem az öreg, éhező szüleimet, hát nekem nem kérdéses, mit választottam volna! Egy kicsit a “fanatizmus” (túlzott vallási buzgalom) lengte be ezt az ígéret-dolgot, nem lett volna annak a gyereknek semmi baja, ha fiatalkorában még Európában nő fel. De mindezek ellenére igazán szép, amit tett, főleg, hogy a teljes saját életét rendelte alá ennek a gyereknek.

A könyvet egyébként két szóval lehetne jellemezni: puritán és fekete-fehér. Itt ne várjunk semmilyen leíró, szín-szag-érzést visszaadó szöveget. Kicsit az elején “száraznak” is hathat emiatt a könyv, hogy minden történés csak le van írva, de mintha nem lenne “körítése”, amit megszokhattunk más könyvekben. Szinte nincs semmiről és senkiről részletes jellemzés, de aztán pont ez válik szerintem a történet erősségévé. Ez nem romantikus regény, hanem a fekete-fehér valóság és csak azt kapjuk, ami történt (történhetett). Pont ezzel az egyszerűségével vágja mellbe az embert az író (ha egy amerikai írta volna meg, akkor biztosra veszem, hogy egy 600 oldalba bővített színes-szagos-romantikus sztoriba ágyazódott volna). Így kapunk egy olyan regényt, ami félig dokumentumregénynek hat, de mégis leköt, izgalmas. Szerintem ideális azoknak, akik a történelmi dokumentumokat száraznak találják, de ugyanakkor szeretnének valamennyire a realitás talaján mozogni.

Az Exodus hajóról karcoltam is, itt találjátok:
https://moly.hu/karcok/1049365


tmezo
5.0/5

Nagyon ​különleges ez a történet, még akkor is, ha háborúról szól. Még akkor is, ha nélkülözésről, félelemről, veszélyről, és halálról szól. Különlegesek a szereplői is, egytől egyig, még az SS katona, Karl Rink is. Gertruda végtelenül elkötelezett nő volt, példa értékű, amit véghez vitt. Michael pedig egy szerencsés ember, hogy egy ilyen igaz lelkű nőt kapott maga mellé a sorstól.
Jól megírt könyv. Részletes, hűen tükrözi a háborút megelőző állapotokat, és magát a háborút. Gertruda révén a gettón kívülről láttam az életet, de ez sem volt könnyű. Munkát, élelmet, fát szerezni mindennapos küzdelem volt a nem zsidóknak is.
Ami a háború után történt a felszabadított zsidókkal, arról kevesebbet tudunk, de itt erről is kaptam egyfajta képet. Egyáltalán nem volt könnyű az eljutás Izraelbe és az élet újrakezdése.


Andilány
5.0/5

Nem ​könnyű és nem könnyen emészhető könyv, mégis sikerült másfél nap alatt elolvasnom, mert nem bírtam letenni. Nem szeretek háborúról olvasni, főleg ha az igaz történet. Elrettent a kegyetlenség, a kilátástalanság, a szenvedés. Nem is tudom mit írhatnék. Csodálom Gertrudát a kitartásáért, a szeretetéért, hogy képes volt túlélni.


robinson
4.5/5

Döbbenetes, ​megható, elgondolkodtatóan szép történet. Szeretetről, kitartásról és élni akarásról. Olvasmányos és igaz. Gertruda tényleg mindent megtett ezért a kisfiúért, akit rábíztak. Ajánlom.
http://gaboolvas.blogspot.hu/2014/10/gertruda-eskuje.html


White13
5.0/5

Gertruda ​esküje szeptemberben jelenik meg magyarul. Nagyon várom már, igazán lenyűgöző ez a könyv. Érdekes, fordulatos és nagyon emberi. Ráadásul igaz történet. Mindenkinek jó szívvel ajánlom akit érdekel a téma, nem fog csalódni ebben a könyvben!
Megtudhatjuk a könyvből, hogyan és miért védi az élete árán is egy katolikus nevelőnő Michaelt, a lengyel zsidó kisfiùt, továbbá azt is, hogyan végződik a története annak a német férfinak, aki szerelemből házasodva zsidó nőt vesz feleségül, majd a gazdasági válság idején belép a pártba, és SS tiszt lesz…nagyon megrázó, és elgondolkodtató mű.


szilvamag
4.5/5

A ​Gertruda esküje egy igaz történet, melyben Ram Oren a holokauszt két különböző történetét szövi lebilincselő módon össze. A szerző tényszerű írásának hála az események úgy peregtek a szemeim előtt, mintha egy dokumentumfilmet néztem volna, sok párbeszéddel és eredeti fényképekkel tarkítva. Ennek köszönhetően a történet könnyen olvasható volt, annak pedig kifejezetten örültem, hogy az író egyáltalán nem akart hatásvadász lenni, ugyanis Ram Oren nem tett mást, csak elmesélte a könyvben szereplő emberek igaz történetét, tényszerűen, minimális érzelem és mindenféle sallang nélkül, és úgy gondolom, hogy ettől lett olyan különleges ez a könyv.
Bővebben: http://szilvamagolvas.blogspot.hu/2014/09/ram-oren-gertruda-eskuje.html


Hiranneth
5.0/5

Ez ​az öt csillag jár azon embereknek, akik kitartottak. Akik emberek maradtak azok között a körülmények között is, és hiába féltek, segítettek másoknak.
Gertruda-nak, mert ha nem is vér szerinti, de anyja volt a rábízott kisfiúnak. Joseph Berman-nak, és családjának. Karl Rink-nek, kit még az elején el is vakított a hit, a későbbiekben segített, amikor tudott.
Az ilyen történeteket olvasva elképzelni se tudom úgy igazán azokat a borzalmakat és félelmeket, amiket a szereplőknek át kellett élni. Ezért azt hiszem hálát adhatok. Nem egy egyszerű könyv, az érzelmi töltések miatt, de minden szörnyűsége ellenére is magába szippant, és nem ereszt.


Citadella
4.5/5

„– ​Aki egy embert megment – idézte –, az egész világot menti meg.” Gertruda ezt tette. Megmentette a kis Michaelt, és megmentett egy világot. Példát mutatott, hogy így is lehet. Ahogy Arany János írta: “Ember lenni mindég, minden körülményben.”
Két ember sorsát, drámáját követhetjük nyomon ebben a regényben. Gertrudáét (illetve a gyermek Michaelét), aki tesz egy ígéretet, amit be is tart, és Karlét, aki hisz egy eszmében és csalatkozik. Szép történet, és mentes minden sallangtól. És igaz!
https://www.youtube.com/watch?v=llH7tiVFhKs
https://www.youtube.com/watch?v=Oah78r-uDHY


← Vissza a könyv adatlapjára


Értékelések

Rukkola értékelés
-/5

Statisztika

113.7
átlagos pontszám i
0
aktív példány
0 példány értesítés alatt
0 prerukkolt példány
0 elérhető példány
0 eladó példány
0
stoppolás

Címkék

Kollekciók