Ajax-loader

Az ​amatőr filmezés hazánkban igen elterjedt szórakozás. A filmek témaválasztása a családi és útifilmektől kezdve a játék-és animációs filmek legkülönfélébb változatáig a fejlődésnek színes és sokrétű képét mutatja. A filmek művészi formája és tartalma , amint a gyakorlat is bizonyítja, általában megfelel a filmművészet írott és íratlan törvényeinek és követelményeinek. Kifogás leginkább a feliratokkal kapcsolatokban merül fel. Az amatőr filmezők ugyanis filmjeiknek nagy részét olyan feliratokkal mutatja be, amelyek nélkülözik az alapvető esztétikai követelményeket. Másrészt a grafikai-tipográfiai követelményeknek egyébként megfelelő feliratok is különféle felvételtechnikai hibák miatt gyakran nem felelnek meg teljes mértékben rendeltetésüknek.
A filmfeliratok rendeltetése a filmet a nézőknek bemutatni, megmagyarázni. Ezért is nevezik a feliratokat a film névjegyének. Ez a megállapítás ugyan már közhelynek hat, de azért még napjainban, a hangosfilm és a televízió korszakában is helytálló. A filmfeliratok minden filmnek, így az amatőr filmeknek is megkövetelt tartozékai és nélkülözhetetlen kellékei, amelyeket a hang: a narrátor sem tud pótolni.
Művészi értelemben nem tehetünk különgséget az amatőr és a hivatásos filmek között. Mindkettőre ugyanazok a dramaturgiai és technikai követelmények érvényesek. Az amatőr filmezők tőlük telhetően igyekeznek is eleget tenni ezeknek a követelményeknek. Éppen ezért elgondolkoztató, hogy a sok fáradsággal létrehozott filmalkotást, annak kerek egységét miért éppen a feliratok hevenyészett kivitelével bontják meg, illetve rontják el. A hiányosságokért magától értetődően a film készítőjét marasztalják el. Az sem mentség, hogy az amatőr filmező egy teljes filmgyárat, filmstúdiót utánoz a maga szerény eszközeivel. Alkotásainak művészi értékét még csak tudja biztosítani, de technikai téren feltétlenül hátrányos helyzetben van. Így – ellentétben az amatőr filmekkel – a vetítésre kerülő profi filmekben nem láthatók pl. hibás ragasztási helyek, különböző fedettségű, túl- vagy alulvilágított jelenetek, kép-hang elcsúszások és más egyéb hiányosságok. Ugyanezt a szintet kell az amatőr filmezőknek is elérnie, annak ellenére, hogy vállaira nemcsak a művészi, hanem a technikai kivitel gondjai is nehezednek. A technikai kivitel gondjai is nehezednek. A technikai problémák közé sorolható a filmfeliratok készítése is, amelynek titkai az a (magyar amatőrfilm-szakirodalomban első önálló) könyv kívánja az Olvasó előtt felfedni.
Ebben a műben a feliratkészítés művészi-technikai részleteinek ismertetése az egyszerű, mindenki által elkészíthető feliratokra szorítkozik.
Az alapismeretek birtokában az Olvasó már képes lesz saját kézügyességének és ízlésének megfelelően más, kifogástalan feliratok készítésére is. Az ábrák, illetve a feliratminták elsősorban a betűrajzolásban gyakorlatlan amatőr filmezőknek adnak tájékoztatást, iránymutatást. Minden esetre érvényes kiviteli terveket és megoldásokat adni amúgy sem lehet, mert a filmfeliratok szövege és elrendezése filmenként a cselekmény, a mondanivaló szerint változik.
A mű célja az önálló munkára serkentés. Ezért az Olvasó kerülje el a szolgai másolást, és feliratait a példák nyomán, de saját ötletei, elképzelései szerint készítse, képességeinek és a rendelkezésre álló technikai lehetőségeknek megfelelően.

Kapcsolódó könyvek

Értékelések

Rukkola értékelés
-/5

Statisztika

-
átlagos pontszám
0
aktív példány
0 példány értesítés alatt
0 prerukkolt példány
0 elérhető példány
0 eladó példány
0
stoppolás
0
folyamatban lévő rukk / happ
0
lezárult rukk / happ

Címkék

Kollekciók