Ajax-loader

További értékelések

Az alábbi értékelések a Moly.hu-ról származnak. A Rukkola értékelésekhez kattints ide.


Újraolvasás ​vége. Illetve angolul az első olvasás.

Drága romantikus Bradbury, hogy meg tudja érinteni az ember lelkét, hogy az ujja köré tudja csavarni az olvasóját, még a legcsúnyább hibáit is elnézi neki. :) Mert vannak hibái, de hát volna szívem fél csillaggal többet levonni értük?

Amikor megszólítja és kézen fogja azt a tinédzsert, aki Vörösmartyt meg Arany Jánost szavalt magában a kukoricaföldön címerezés közben, hogy jobban teljen az idő? Azt, aki bekezdéseket tudott fölmondani folyamatosan Az ellopott futárból? Azt, aki még a Bradburyvel való megismerkedése előtt elképzelte, mi történne, ha egymaga maradna meg a világon, és minden elpusztulna körülötte, miféle történeteket vinne magával és hogyan? {{A módszert Bradbury elegánsan kihagyta a regényből. Nehezményezem.}}

Megszólítja és kézen fogja most is. Úgyhogy továbbra is szeretem a beszédes nevű Montagot, {{akivel, akár a hétfővel, véget ér valami régi, és kezdődik valami új,}} félve figyelem a beteljesült jóslatokat, sajnálom azokat, akik csak zajban tudnak élni, #és néha szorongva nézek a könyvtáramra, arra gondolva, hogy meg kéne tanulni legalább egy-két kötetet.#

Azért persze most már mást is figyelek. Például a stílust. Valahogy soha nem mutatkozott még meg teljes szépségében, érzékletességében, költői erejében. Biztosan a fordítás is lelkiismeretes munka, de örülök, hogy angolul olvastam újra. Figyelem a szimbólumok erejét, ahogy már kezdettől fogva sugalmazzák a végkifejletet, például a Beatty kapitányhoz kapcsolódó főnix-figura. A szalamandrát, amely pár száz éve a tűz állatának számít, ezért nevezik el róla a tűzőrség kocsiját. Nem számolva azzal, hogy a szalamandra nem éget, nem pusztít, hanem él a tűzben. Mégis jó helyen van az a regényben ott, ahol van: a regényvilág legnagyobb önellentmondására mutat rá. A legutóbbi Fahrenheit-olvasásom óta olvastam Jungot és jungiánusokat, Paracelsust, _Picatrix_ot, szóval most már azt is észreveszem, hogy a Szalamandra legfontosabb utasát, Montagot se pusztán a foglalkozása köti a tűzhöz, hanem a hirtelen fellobbanásokra, ellenőrizhetetlen kitörésekre hajlamos, adott esetben erőszakos, ön- és közveszélyes természete is, amelyet roppant munkával próbál hamu alá fojtani a társadalom. De arra is figyelek, hogy mit talál a főszereplő a természetben – mondom, hogy drága édes romantikus lélek ez a Bradbury, Thoreau-nak repesne a szíve tőle.* :)

Meg észreveszem azt is, mit szúrt el a bácsi. Én galád. Mi az, amit fölöslegesen pakolt bele.* Mi az, amivel komolyan mellélőtt a célnak.** Az utóbbiból az utószó szerint ő is megsejtett valamit utóbb, és igazat adott Truffaut-nak, amikor az a filmben “kijavította” az egyik hibát.

Meg érdekel a jubileumi kiadáshoz készült elő- és utószó. Bár a regények keletkezéstörténete többnyire hidegen hagy, most megfogott az a bátorság, amely ennek a megírásához és kiadásához kellett. Az a bizonyos demokrácia, amely az ötvenes években, ha messze is állt a kelet-európai színvonaltól, azért csöppet sem működött olyan gyönyörűen, annyi szabadságot biztosítva, ahogy szeretjük elképzelni. Eddig sose gondoltam bele abba, hogy nemcsak a fogyasztói társadalom, hanem McCarthy is ott volt a háttérben, és még az elnöknek is bátorságra volt szüksége, hogy kiálljon ellene.

Végül a kiadványról: Elektronikus könyvet olvastam, három és fél dollárért árulta a Kobo. Volt is közben néminemű kísérteties élményem (https://moly.hu/karcok/1174710). Megfordult persze a fejemben a szokásos ellenvetés, amit hallani szoktam: valódi könyv-e az ilyen? Hisz nincs se szaga, se tapintása, se semmije, amit éppen ebben a regényben úgy szeretnek, amit éppen ez a regény indokolttá tenne. Éppen ennek a regénynek az esetében nem is szabadna elektronikus kiadáshoz fordulni, mondhatná… nos, szóval valaki. :) És tévedne, jó nagyot. Mert éppen ez a regény éppen arról szól, hogy tökmindegy, hol az a betű, kőben, égetett agyagban, préselt nádroston, birkabőrön, papíron, képernyőn, franc tudja, min. Ez mind nem számít. A fejed számít, ahol megőrzöd. Az meg pár ezer éve tök ugyanúgy néz ki. Legalábbis belülről. Nahát.

  • Repesne és rászólna, hogy ennyire nem kell túltolni, ez már súrolja a hamis nosztalgia határát, amit Bradbury csinál. Tipikus “városi ember csodálata”, nem biztos, hogy minden eleme helyénvaló.
  • {{A kisebbségek érzékenységének elítélésére semmi szükség nem volt. Azon kívül, hogy igazságtalan, szükségtelen is, sőt ellent is mond a többi indoknak. Bőven elég a könyvégetés megindoklására az, hogy mindenkinek egyformának kell lennie. Az pont elég ijesztő is. Ha mindenki egyforma, akkor nincs is kisebbség, akkor minek belekeverni őket? NB: Ezt Truffaut se javította ki, sőt rá is játszott a filmben.}}
  • {{Nem lesz se jobb, se rosszabb a könyv attól, hogy azt a kettő darab rokonszenves női szereplőt a felénél kinyírják, a többiek meg egytől egyig buták, korlátoltak, legfeljebb tudat alatt lázadnak. Csak az én gyomrom émelyedik fel egy kicsit. Lányoknak ebben a könyvben nem létezik megváltás. Sem átalakulás. Clarisse kezdettől fogva olyan, amilyen. Ja, és önálló gondolata nem nagyon van, pusztán a nagybátyja visszhangja meg Montag tükörképe. Nem lesz se jobb, se rosszabb a könyv attól sem, hogy csupa egyetemet végzett ember képviseli a könyveket ÉS a jót – egyéniségük nincs is, mondjuk, arra kielégítő magyarázatot is ad a könyv, hogy miért nincs -, csak az én szám íze lesz egy kicsit keserű. Mert eszembe jut a paraszt dédapám, aki a hat elemijével Voltaire-t olvasott a méhesben. Neki se jutna a megváltásból.}}

mandris
4.5/5

Talán ​nem olyan jó disztópia, mint a Szép új világ, vagy épp az 1984, de talán még a Gépnarancsnak sem ér nyomába. A valóság, a társadalom, a politikai élet állapota, stb. nincs olyan jól kibontva (pedig de jó is lett volna erről többet olvasni), az akció rész pedig kevésbé hangsúlyos, mint például a Logan futásában, a Menekülő emberben vagy épp az Éhezők viadalában (Ez utóbbit mondjuk én kevésbé bánom). Ugyanakkor, meglepő módon egy disztópiától, egészen optimista a végkifejlet… {{már, persze, ahhoz képest, hogy pár sorral előbb pusztult el a városi civilizáció egy percekig tartó atomháború jóvoltából.}} {{Milyen érdekes lenne, ha lenne egy folytatása, amely innen kezdődik…}}
Szóval, ott venném ismét fel a gondolatfonalat, hogy talán nem ez a disztópiák csúcsa, de talán ez az, amelyet itt a molyon sokan a leginkább át tudnak érezni, hiszen ott fog meg minket, amitől talán az egyik legnehezebben válnánk meg: az olvasásnál.
A könyv 1953-ban jelent meg, úgyhogy 60 év távlatából talán némileg felsóhajthatunk, hiszen a könyvek, úgy tűnik, valahogy mégis túlélték mind a hidegháborút, az ilyen-olyan cenzúrákat (sőt, egy könyv betiltása, illetve a megbotránkozás utóbbi időben mintha sokszor kifejezetten jót tenne az olvasottságának), sőt még a rádió, televízió, majd legújabban az internet aknamunkáját is. Persze, a pesszimisták rögtön felhozhatják a legfrissebb oktatásszociológiai kutatások eredményeit, ugyanakkor azt mindenképpen leszögezhetjük, hogy alaptalan a félelem, hogy egyszer arra kelünk az éjszaka közepén, hogy egy tűzőrbrigád jött megsemmisíteni a magánkönyvtárunkat.
Bár a regény ilyen konkrét megvalósulásától remélem nem csak nekünk, de a jövő generációknak sem kell tartaniuk, azt jól látja az író, hogy az olvasáskultúra hanyatlása súlyos következményekkel jár. Szintén “tetszett” (értsd: hihetőnek, ám annál szörnyűbbnek találtam), hogy az olvasás tiltása nem felülről bevezetett intézkedés, hanem alulról jövő (civil társadalmi) kezdeményezésként indult, a hatóság csak a közvélemény szolgálatába állt. Ugyanakkor az még így is irreálisnak tűnik, hogy valaki ennyi nem megújuló energiaforrást fordítson egy ilyen kétes kimenetelű dologra, mint a könyvégetés, annál sokkal (költség)hatékonyabb a könyv elhallgatása: fölösleges elégetni, elég, ha nem olvassák az emberek. És akkor visszatérve ahhoz, amire szintén nagyon jól ráérzett a szerző, az a bármely ideológia hordozóiban megfigyelhető túlérzékenység azokra a véleményekre, gondolatokra, amelyek nem kellően kompatibilisek saját világképükkel. Úgyhogy, ha valamitől félnünk, és a könyveket félteni kell, az szerintem egyrészt az érdektelenségnek, másrészt ennek a túlérzékenységnek a fokozódása, a kerozintól aligha.


Szentinel
5.0/5

Az ​év: 2001. Egy fiatal fiú magyar órán folytat vitát egy osztálytársával a tanár kérésére. A téma: könyvek vs filmek. A fiú a filmek pártját fogja, azzal érvelve, hogy egy film látványosabb, könnyebben élvezhető, gyorsabb élményt biztosít. A vita végére ráébreszti osztálytársa, hogy ha nincsenek könyvek, sok film nem is létezne. Végül a fiú is olvasóvá vált évekkel később. Ez a fiú voltam én, tizenegy évesen.

Szenvedélyes könyvmollyá csak évekkel később váltam. Most már az életem árán is megvédeném ezeket a könyveket, melyeket kisfiúként utáltam. Ehhez pedig köze volt Bradburynek is, mikor 2009-ben végre a kezembe került a Fahrenheit 451 magyar kiadása. Nagyon gyorsan végeztem vele, és nagy hatást tett rám kezdő sci-fi olvasóként. Guy Montagban pedig valamennyire magamra ismertem. Azóta közel tíz év telt el, és ideje volt újra kézbe venni. Ezúttal egy angol nyelvű példányt választottam, mivel szokásommá vált régi kedvenceket angolul újraolvasni. Ironikus, hogy az antikvárium, ahol megszereztem a saját, celluxszal megszerelt zsebkönyvemet, bezárt azóta. Nem sokkal azután, hogy én magamhoz vettem a Fahrenheit 451-et. Most mobiltelefonos üzlet van a helyén. Nem az az antikvárium volt az egyetlen, számomra fontos könyves hely, ami bezárta kapuit. A Book Station nevű idegennyelvű könyvesbolt is megszűnt, ahol nagyon sok pénzt vertem el antikvár olvasnivalókra. Nem is írom le, mi van most a helyén. Valahogy, ahogy teltek-múltak az évek, azt vettem észre, hogy Bradbury disztópiája közel jár a megvalósuláshoz. Ez akkor lett számomra nyilvánvaló, mikor megtudtam, hogy a Huckleberry Finnből kiveszik a „nigger” szót, a Ne bántsátok a feketerigót! című regényt pedig eltávolították több iskola ajánlott olvasmánylistájáról a témája miatt az Egyesült Államokban. Ahogy már többször is említettem, a politikai korrektség az emberiség egyik legnagyobb rákfenéje, ami könnyen vezethet bennünket a duplagondolhoz és társaihoz. A Fahrenheit 451 (néhány értelmezéssel ellentétben) nem a televízió és a média emberre mért hatásaival foglalkozik. Ilyenkor sajnálom, hogy a magyar kiadások nem mindig vesznek át új kiadásokhoz írt utószavakat. Az én amerikai kiadásom végén található egy nagyon tanulságos CODA című pár oldalas írás Bradburytől. Ezt ő még az 1970-es években írta, egész pontosan 1979-ben.

A Fahrenheit 451 a politikai korrektségről szól, és egy olyan jövőképet vázol fel, melyben megvalósul ez a beteges utópia. Konkrétan egy olyan társadalom mindennapjaiba enged betekintést, ami nem külső nyomásra lesz érzelmi és értelmi nyomorék, hanem saját magától, kényelme miatt válik emberi szemétteleppé. A média nem tesz mást, mint kiszolgálja az igényeket. Semmi nem kerülhet az emberek elé, ami kényelmetlenséget okoz. Ami gondolkodásra késztet. Ami óvatosságra int. Még a háborúról festett kép is idealizált, ahogy a gyerekvállalás is kinek felesleges nyűg lett, kinek egyfajta „hazafias kötelesség”, mellyel csak addig kell foglalkozni, amíg mások le nem veszik rólunk ezt a “terhet” is. Ne törődj semmivel! Élj a mának! És honnan indult az a hullám? A megerősödő kisebbségektől. Bradbury már akkor, az 1950-es években látta, hova vezet az, ha egy társadalom túlságosan is engedékeny lesz a kisebbségekkel szemben. A CODA fejezetben ír arról, hányan fordultak hozzá panaszlevelekkel. Feministák kevesellték a nőket a Marsbéli krónikákban, a feketék pedig az alulreprezentáció miatt panaszkodtak. Megjegyzés: nem arról szól a fáma, hogy Bradbury amellett foglalna állást, hogy muszáj elnyomni a kisebbséget, hanem arra hívja fel a figyelmet, hogy a kisebbség megpróbálja majd uralni a többséget. Egész jól haladunk ebbe az irányba. De Bradbury másra is felhívja a figyelmet, jobban mondva, kimondatlanul is feltesz egy kérdést Beatty képében: „Vajon a magas intelligencia és műveltség tényleg előny? Nem lehetséges, hogy épp evolúciós hátrány inkább?” Ezt részletezem.

Azért tartom Beatty kapitányt remek ellenfélnek, mert rátapint egy-két kellemetlen igazságra a könyvekkel kapcsolatban. Leginkább az írói hiúságot támadja, és az összes ezzel járó kellemetlenséget. Amikor egy író pusztán azért ír egy könyvet, hogy bebizonyítsa, neki van igaza, és mindenki más hülye. Minden nő kurva, még véletlenül sem én vagyok puhapöcs. Még véletlenül sem én vagyok beszűkült és korlátolt. Nem, csakis a másik tehet róla! Beatty egy olyan nemzedék tagja a regény világán belül, aki mélyrehatóan tanulmányozta a könyvekben rejlő tudást, és azt a következtetést vonta le, hogy túl sok az ellentmondásos adat. Túl sok a szubjektív, túl sok a képzelgés, a felesleges szócséplés és önfényezés. És mivel ezek a szűnni nem akaró ellentmondások mindig is jelen lesznek, ezért (a jelenség érthetetlenségére hivatkozva) égetni kell a könyveket. Ugyanis nem hordoznak valódi tudást, legalábbis nem olyat, melyet Beatty fontosnak tarthatna. Beatty kiábrándult az írókból és az irodalomból. Ekkor jön Montag, a könyv főszereplője, a Beatty keze alatt dolgozó tűzember, akit egy fiatal lány gondolkodtat el, aki szimplán másképp lát dolgokat. Montag pedig rájön, hogy neki van erre igénye. Ő Beatty ellentéte ideológiai szempontból. Beatty a sok okoskodót unta meg, míg Montag okosságot akart tanulni a sok hülye között. Beatty sok vackot olvasott, míg Montagnak még minden könyv szép. Beatty úgy érzi, hogy a könyvek csak összezavarják a világot, míg Montag számára épp a könyvek nyitják meg azt. Montagban ott az igény arra, hogy új dolgokat ismerjen meg, és ez által más színben láthassa a világot. Ezért is kezd el könyveket lopni és olvasni. Az ő és Beatty között lezajló párbeszédek voltak a kedvenceim, mivel Bradbury el tudta érni, hogy mindkettő tűzembert megkedveljem. Montag felesége, Mildred pedig remek példa azokra az emberekre, akik megtestesítik a tipikus hülyét. A hülyeség ugyanis a legtökéletesebb emberi védőmechanizmus, mivel minden ellen megvédi az elmét, ami megváltoztatja a gondolkodásmódot. Kritikát olvasol magadról? „Bunkó ember! Hogy merészel bírálni?! Nem is ismer!” Valaki szeretne gondolkodásra késztetni? „Haggyá’ má’ ezzel a sok szarral!” Vitába keveredsz, melyet érvekkel kell megvívnod? „Kussoljá’, vagy leszívom az arcod, vaze!” Az emberi hülyeség azzal magyarázható, hogy nagyon sokan nem akarnak gondolkodni, csak élni, élvezni az életet. Épp ezért nem indul meg náluk a fejlődés. Nem lesznek jobb emberek. Viszont Beatty a másik véglet, aki túl sokat gondolkodott, és szélsőséges válaszokra bukkant.

Bele sem merek gondolni, milyen ember lennék ma, ha anno nem veszek a kezembe könyvet, és nem kezdek el olvasni, önszorgalomból. Épp ezért gondolom azt, hogy a Fahrenheit 451 a világ legfontosabb könyve. Hogyha egy pillanatra is kétségbe vonnád a könyvek és a nyitott elme fontosságát, akkor mindenképp vedd kézbe ezt az amúgy igencsak rövid és könnyen olvasható regényt. Amit még érdekesnek tartok a könyv utóéletével kapcsolatban, hogy Bradbury ponyvaregénynek szánta, ez pedig érezhető is rajta. Ha a Marbéli krónikákkal, a Gonosz lélek közeleggel vagy az Októberi vidékkel összeeresztjük, akkor valóban nem a legszebben megírt Bradbury-regény. Viszont – szvsz – ez a legcselekményesebb regénye, és talán a legfilozofikusabb is. Épp ezért mosolygom meg elégedetten, amikor valaki ebből a kötetből idéz. Amit az író ponyvának szánt, végül világirodalmi klasszikussá nőtte ki magát.

Legyünk hálásak a könyvekért, srácok. Nagyon sokat köszönhetünk nekik.

(ui: hű, ez volt a századik, angolul olvasott könyvem! O_o)


troublemaker
3.5/5

Túl ​sokat vártam ettől a könyvtől. Az üzenete fontos, viszont magát a történetet, amin keresztül ez tálalva van, sajnos nagyon üresnek találtam.


Bogas
5.0/5

Nem ​tudom eldönteni, melyik az elvetemültebb: könyvben olvasni vagy képernyőn nézni egy világot, amit képernyők hada és könyvégetés határoz meg? Esetleg színpadon megnézni, hogy meglegyen a 3D-élmény.
Ha mostanában lassacskán átfordulnánk ebbe a világba, feltételezem, kezdetben mindenképp több könyv lenne, mint ahány Book People. Mi döntené el, hogy mi az, amit feltétlenül meg kell jegyezni és mi az, aminek az elveszését meg lehet kockáztatni? A Szürke ötven árnyalata maradjon? A Micimackó? A Kőszívű ember fiai? A Fahrenheit 451?


flamepetals
5.0/5

Ez ​tuti újraolvasós. A történetet nagyjából ismertem, mert már láttam a filmet, de még a Netflixes sorozat előtt el akartam olvasni. És imádtam! Guyról nagyon szerettem olvasni, ahogy az ellenfeléről is, és majdnem az összes többi karakterről is. Érdekesnek találtam a könyvek nélküli világot, és hogy ennek milyen hatása lett a társadalomra Látszik, hogy tényleg könyvimádó ember írta. Az egyetlen problémám a női karakterekkel volt. Szerintem ezen a tájon meglátszik a könyv kora, de azon kívül Bradbury azért elég sokmindent eltalált. A PC kultúrától a virtuális családig elég sokminden megtalálható a mai társadalmunkba, csak persze egy kicsit máshogy. A legijesztőbb igazából Beatty beszéde volt, amiben elmesélte, hogy miért is alakultak a tűzoltók. Remélhetőleg azért idáig sosem fajulnak a dolgok.
A történet vége egy kicsit meglepett, a városra nem emlékeztem.

Fun fact: {{Nem sokkal a kiadása után a Playboy magazinban is leközölték részletekben. Ezt azért nem gondoltam volna :D}}


mrsp
2.0/5
  • ​nem fejezetem be, mert:*

A nyelvezete, a stílusa nem igazán tetszett, túl régies volt. Habár tekintve, hogy mikor íródott, ez nem meglepő. Egyszerűen csak nem jó időben kapott el.


szbogi
5.0/5

A ​könyv alaptörténetében hasonlít a Szép új világhoz, egy olyan társadalmat ír le, amiben az embereket kényszerrel megfosztották a gondolkodástól, könyvek olvasásától, művészeti termékek élvezésétől, azért hogy boldogok legyenek. Itt nem kézzelfogható, bevehető drogokkal felejtetik el velük az érzéseket, hanem termékekkel, szolgáltatásokkal, élvezetekkel.
A főszereplő Montag, a fireman {{kíváncsi vagyok magyarul hogy hangzik}} akiben Clarisse kelti életre a gondolkodás szikráját. Aki egyszer átérzi ezt és gondolkodik, beszélgetni szeretne, társat találni lelkesedésében, emiatt lázasan menekül a hatóság, saját kollégái elől. (A mechanical hound számomra is borzongató volt.)
A könyv tehát az igazi boldogságról szól és a könyvek, a gondolkodás és a beszélgetés fontosságáról életünkben. Bevallom, általában nem szeretem a generációk közti különbségekről szóló vélemény alkotásokat, a mai világról kialakult nézeteket, mert nagyon gyakran sztereotípiákon alapszanak és általánosítanak, vannak helyzetek, amikor egy élvezeti tárgy tesz boldoggá (csoki) vagy ha vásárlok valamit, de ettől még nem ezen alapszik a generációm, szeretek mélyen elgondolkodni dolgokról, utánajárni, utánaolvasni, olyan véleményt alkotni ami széleskörű, megvizsgálja az indokokat. Vannak viszont olyan emberek – bármikor szülessenek is, akiknek más a fontos az életben, beleszoktak a sztereotípiákban való gondolkodásban, mivel úgy az egyszerű, ezzel szerintem sok kárt tudnak tenni a világ fejlődésében, vagy más emberben. (Kis megjegyzés mert így is túlzottan belemerültem, de ettől függetlenül nem hibáztatom ezeket az embereket, gyakran nem is volt lehetőségük kitörni ebből.) Persze kérdés, ki lesz többségben, ki volt többségben több éve akár. Mindig is lesznek olyan emberek, akik gondolkodnak és harcolnak a gondolkodásért, a könyvekért {{ahogy a könyv vége is mutatja}}

Nagyon értelmes könyv, ami sok gondolatot ébreszt az olvasóban.


ujhelyiz
5.0/5

Minden ​könyvnek története van, amelyen lassan, nyugodtan végighaladva nagyon sok mindenre lehet jutni. Ezért is megbocsáthatatlan, ha valaki tudatosan a könyvek értékeit próbálja pusztítani.

A legtöbb esetben a történet bele van írva, de máskor az legalább olyan érdekes, ami a kötettel történt az olvasás pillanatáig. Az én kiadásom pont ilyen: nem tudom, hogyan jutott el hozzám 2003-2004 körül németül tudók által angolul tanulóknak írt változat (gondolok itt arra, hogy minden oldal alján lábjegyzetelve vannak szavak és kifejezések németül, ill. a végén az utószó is német nyelvű). Ráadásul benne van, hogy csak Németországban, Ausztriában és Svájcban árusítható. :) Akkor érdeklődés hiányában félretettem, és mostanában került elő, és ezután szégyellem magam.

Ugyanis a könyv izgalmas, általam kedvelt stílusú, és 65 éves kora (igen, ez a könyv már egy öreg nagypapa, aki sok mindenre emlékszik még, amit mi nem láthattunk még; tanuljunk tőle) ellenére több, mint aktuális. Elvégre mindannyian láthatjuk, hogy igénytelebbnél igénytelenebb programokat néznek az emberek nagy számban; egyre kevesebb időt töltünk csendben, és egyre nehezebben tűrjük, ha nem érünk el azonnal valamit, amit szeretnénk. És ha a könyvnek hinni lehet (és én hajlok rá), ennek messzemenő következményei lesznek (vannak?) a társadalmunk számára.

Maga a könyv rövid, egyszerű, mégis roppant hatásosan továbbítja a mondanivalóját. Most már csak rajtunk múlik, hogy ezt hallgatjuk-e meg, vagy valami mást, ami esetleg nem gondolkoztat el egyáltalán.


agiking
4.0/5

Hihetetlen ​mennyire bejött minden, amit az 50-es évek elején megírt!!! Mintha a mai korról szólna. Nem is értem, akkoriban hogyan lehetett ezeket leírni…A felgyorsult tempó…az ötvenes években (innen visszatekintve vicces)…a hatalmas tv képernyők (azaz falak inkább), és bennük sok idióta műsor…pedig állítólag akkor még értékes műsorok voltak.
Nagyon jó, hogy elgondolkodtat a könyvek szerepéről. Ami nem egyértelműen pozitív szerintem. Ahogy azt Beatty is képviseli. Ezzel is egyetértek. Az olvasás egyébként is egy magányos foglalatosság, elképzelt világokba repít, ami (akár csak a tv nézés) egyfajta menekülés a valóságból. Illetve kínálhatnak olyan megoldásokat, amik tévútra vezethetnek. Érthető az, aki csalódott a könyvekben. Tehát itt is az a lényeg, hogy válogassunk – ahogy azt Faber is mondta, az első lényeges szempont a “quality” – , és az, hogy a saját valóságunkban éljünk, ne a könyvekében. Nem tudom, érthető-e mit akarok. És hát Bradbury nem regényeket említ sorsfordító könyvekként, hanem filozófiai műveket, a Bibliát.
És félelmetes, hogy a hatalomnak tényleg szinte alig kell erőszakot használnia, elég csak a népbutítás, és máris lehet szélsőséges érzelmeket keltve, manipulálva irányítani.
Azért a 4 csillag, mert nekem kissé hatásvadász a stílusa. A végén az erdőben a csak férfi ex-professzorok meg egyenesen nevetségesek. Egyébként is, valahogy olyan elnagyoltnak tűnik a vége.
Összességében, alapmű, jó gondolkodás serkentő, gondolatébresztő.


← Vissza a könyv adatlapjára


Értékelések

Rukkola értékelés
-/5

Statisztika

6.0
átlagos pontszám i
0
aktív példány
0 példány értesítés alatt
0 prerukkolt példány
0 elérhető példány
0 eladó példány
0
stoppolás
0
folyamatban lévő rukk / happ

Címkék

Kollekciók