Ajax-loader

További értékelések

Az alábbi értékelések a Moly.hu-ról származnak. A Rukkola értékelésekhez kattints ide.


ziara
3.0/5

Nem ​tudtam megszeretni ezt a könyvet. Nem tudta eldönteni magáról, hogy romantikus regény akar-e lenni vagy fejlődésregény, de a kettő ötvözete se nagyon sikerült. Frances-t a regény utolsó lapjaiig nem kedveltem meg, és ez eléggé levon a történet értékéből is számomra. Ha nem tudok egy kicsit sem azonosulni a főhőssel, akár jó legyen, akár rossz, akkor nem is érdekel.
A három csillag inkább az egész afrikai miliő leírásának, a gyémántbányászat rettenetes volta bemutatásának szól, amit elég jól el lehetett képzelni a szöveg alapján. Végül is nem bánom, hogy olvastam, de az Elfújta a szélhez hasonlítani elég nagy bátorságra vall:)


szilvamag_
5.0/5

A ​regényt (többek között) egy fiatal orvos naplója ihlette, aki a dél-afrikai gyémántbányákban kitört himlőjárvány nyilvánosságra hozataláért harcolt. McVeigh erre a történetre alapozta a regény díszletét, melyben Frances útkeresése zajlik.
Amikor a kezembe vettem a könyvet, még nem is sejtettem, hogy az idei év egyik legszórakoztatóbb és legjobb könyvével lesz majd dolgom. Pedig de! Imádtam ezt a regényt és természetesen kedvenc lett. :)
Bővebben: https://szilvikonyvespolca.blogspot.com/2014/06/jennifer-mcveigh-afrikai-akac.html


Amilgade
3.5/5

Szóval…
Mondtam ​már, hogy elég nehezen viselem a nagyon, de nagyon naiv lányokról szóló történeteket?? A főszereplő Frances olyan buta és naiv, hogy már festeni kell. Lehet, hogy én olvastam rosszkor ezt a regényt, de alig bírtam átrágni magam rajta. Csak azért olvastam tovább, mert érdekelt a bányászat, Dél-Afrika, a négerek sorsa. Mert kérem szépen egyébként gyönyörű tájleírásokat kaptam, és a lányon kívül mindegyik szereplő szimpatikus volt.
Mint már említettem Afrika vad tájain járhattam a szereplőkkel, sokszor odaképzeltem magam én is. A gyarmatosítók brutalitásáról már néhány könyvet olvastam, de még mindig megdöbbent, és sajnálattal tölt el. Azoknak a kemény embereknek állít emléket ez a regény, akik megpróbáltak szembeszállni a kizsákmányolókkal, haszonlesőkkel.


Trudiz
3.5/5

Frances ​egy butuska úrilány, akinek az egész regény során olyan cselekedetei követik egymást, melyekkel nem tudtam azonosulni. Igaz, nem érte sok pozitív élmény szegényt, de akkor sem így kellett volna viselkednie. A regény végére kialakult magatartása már elfogadhatónak, kedvelhetőnek bizonyult.


Tetszett. ​Olvasmányos, érdekes regény két igen eltérő személyiségű ember kapcsolatáról, Afrikáról, a járványokról, szeretetről, elfogadásról és a változásra képesség művészetéről.
Az egy csillag levonás azért jár, mert majdnem végig egy nagy kedvencem, a “Színes fátyol” kockái peregtek le a szemem előtt olvasás közben… És az imént említett mű sokkalta kifejezőbb alkotás, mint ez, bár erről is sok dicsérő szót tudok ejteni. :)
Ajánlom. :)


Véda
3.0/5

Még ​hogy Scarlett O’Hara! Abban a nőben legalább működött az életösztön és nem egy színtelen-szagtalan báb volt. Aki az Elfújta a szelet nem szerette a főhősnő miatt, az el ne olvassa ezt a könyvet, mert Frances kb. egy milliószor idegesítőbb karakter Scarlettnél!
Az eleje a regények egy rémálom, követhetetlen kusza fonalakból kell kitalálni a cselekmények egymásba folyását, nem mellesleg dögunalmas is. Az Afrikáról szóló részek és a természet leírások értek valamit az egész nyűglődésben.


tgorsy
4.0/5

A ​történet vége tudható, ami miatt mégis érdeme elolvasni, az McVeigh könnyűkezűsége. Nem könnyedén ír, hanem könnyen. Úgy folynak klaviatúrájából a szavak, mint hűs patak az árnyas fák alatt.


Galagonya33
2.5/5

Annyira ​utálom, amikor számomra nagy formátumú műhöz hasonlítanak egy középszerű könyvet, márpedig nekem az Elfújta a szél az! Ez meg sem közelíti.
Frances, a főhősnő, olyan hideg személyiséggel bír sokáig, mint a jégcsap, olyan mint egy baba, totálisan fogalmatlan ösztönlény, ugyanígy Edwin, aki olyan távolságtartó, hogy nem ért el hozzám. Szenvedély annyi volt bennük, mint egy tál hideg zacskós rizsben.
Az utolsó oldalakig ez az érzés kísért, aztán valahogy előkapartak némi érzelmet, de az már nem sokat segített.
Néhol olyan terjengősen romantikus, hogy fáj. Az ilyen megfogalmazástól pl. “Nagyon világos szeme van, gondolta, majdnem szürkének látszik az udvara néző ablak zöld üvegét már langyosító hajnal fényében.” ráz a hideg.
Nekem nagy csalódás volt.


Virágszépe
4.0/5

Jennifer ​McVeigh igazi mesemondó, nagyon ügyesen adagolja a romantikát és a realizmust.
Árvaságra jutott úrilány, hosszú hajóút, szenvedély, ezzel szemben a gyémántbányászat kegyetlen világa, a pénz utáni hajsza, szerencselovagok vadászterülete. Sajnos a szereplők nekem nem voltak rokonszenvesek, nem tudtam aggódni értük, pedig arra szükség van, hogy valakivel azonosulni tudjak, vagy szeressem, izguljak érte. A főszereplő, Frances annyira vak és ostoba, hogy az már bűn. Összességében igazán érdekes történet, szép mondatok, gondolatok, leírások. Szívesen olvastam. (A végeredmény: nincs tökéletes férfi. :) )


Miestas
4.5/5

Az ​a fura helyzet állt elő olvasás közben, hogy nem a főhős Frances miatt éreztem rokonszenvet, hanem Edwin Matthews doktor a férje iránt. Romantika ide vagy oda elképzeltem, ha a központi figura Edwin vajon milyen a történetet lehetett volna regénybe foglalni?
Nagyon érdekes volt a gyémántbányászat, az ehhez kapcsolódó társadalmi problémák taglalása, nekem ezek a részek sokkal jobban tetszettek, mint Frances próbálkozásai a két férfi irányába. Az első harmad nem is igazán fogott meg, nem volt túl érdekes, nem volt túl izgalmas, de ezt pótolta a könyv többi része. Amikor Kimberly-be költözik Edwin és Frances olyan élethű a város nyomorának, nyüzsgésének, a szegénységnek a bemutatása, hogy álmomban is visszetértek az olvasás közbeni általam elképzelt utcák.
Persze aki csak a címlapon található ajánló miatt venné meg a könyvet miszerint az Elfújta a szélhez hasonlítható ne vegye meg. Scarlett sokkal , de sokkal karakteresebb, erősebb, önzőbb és szenvedélyesebb, persze ez semmit nem von le Frances érdemeiből.

ui: nem szeretem , ha egy szerzőt másvalakihez hasonlítanak, szerintem mindenki egyszeri és megismételhetetlen!


← Vissza a könyv adatlapjára


Értékelések

Rukkola értékelés
5.0/5

Statisztika

49.7
átlagos pontszám i
0
aktív példány
0 példány értesítés alatt
0 prerukkolt példány
0 elérhető példány
0 eladó példány
0
folyamatban lévő rukk / happ

Címkék

Kollekciók