Ajax-loader

További értékelések

Az alábbi értékelések a Moly.hu-ról származnak. A Rukkola értékelésekhez kattints ide.


Goofry
3.5/5

…És ​vannak történetek, amelyekről már nem kell (http://moly.hu/ertekelesek/1687034), vagy nem lehet (http://moly.hu/ertekelesek/1687032), és éppenséggel olyan is amelyről nem akaródzik hosszasan írnod. Amikor a jó, a rossz és a közepes vadnyugati címkézésen belül, valamiféle szenzitív bírálathoz nincsenek szalonképes, hibákat semlegesítő szavaid. Csak vad-közép-keletiek. Azt meg nem akarod . És máris kipukkadásra kész az általad szándékosan kicsire szabott szövegbuborék. Mert tudod, hogy az eredetieskedés sehova nem vezet, hacsaknem sértettségbe. Egy önként cipelt és örökkön visszahúzó tehernek élethosszig való cipelésébe. Az engesztelhetetlen viselkedés pedig minden korban megbocsáthatatlan…

Már-már mesebelin keletközép-földi vagyok, írtam is meg nem is. :-)


Ciccnyog
2.5/5

Aki ​nem engedi, azon nem lehet segíteni.
Még a történet hagyján, azzal nem is volt bajom, @ppeva értékelése nagyjából le is fedi, amit gondolok erről, de a megvalósítás botrányosan iskolás, hiteltelen, halott, felszínes, több helyen magyartalan. Bőven lehetett volna még dolgozni rajta. Így kell elrontani egy ígéretes történetet. Sajnos, ez nekem erősen felejthető kategória.


Kek
5.0/5

Tetszett. ​Rövid, szerteágazó, az élettörténet egy-egy részletét más-más személy szemszögéből láttató, ezáltal pro és kontra árnyaló, mégis egyértelműen kinek merevségét generációs tehertételként beállító, enyhületre, változásra csakis a sértettek oldaláról igényt tartó mű. Eszmefuttatást mégsem írhattam, mert szerencsére nem az. Egy életutat leíró, a sérelmes tényeket felsorakoztató, a következményeket bemutató, de megérteni mégsem tudó, a végére éppen ezért mégis csak világos állásfoglalás, ami számomra csak azért megdöbbentő, mert én még fiatalabb generációhoz tartozom, mint a szerző, elvileg tehát a tolerancia oltárán áldozó, rugalmasabb ebadtának illene lennem, mégis a sértettek világát érzem át zsigerileg. Pedig nem vagyok sváb, sem zsidó, sem kulák leszármazott, sem…, sem… Koromból adódóan voltam kisdobos és úttörő, noha az egyik avatást orvosi ügyből kifolyólag megúsztam, de attól még azzá vált az ember, porszemmé a fogaskerekek közt, de tudom, milyen gyűlöletes volt anyám szemében a párttagsági igazolvány. És akkor lapoznék is, szerintem a mi fiatalabb generációnknak nem az a problémája, hogy a jelenlegi baloldaliaknak milyen érintettségük van a régi komcsi világból, sokkal inkább az, hogy a jobboldalon szárnyalók hogy-hogy olyan magasan és régóta szárnyalhatnak, noha ennek ára volt, mint mindennek. És akkor már megint a tűlevelűek metszésénél tartunk.


labe
4.0/5

Csányi ​jó, Csányi jó, Csányi nagyon jó.
De ez most nem tetszett annyira.
Pedig a témája olyan húsba, családba vágó.
Hiánypótló lett volna egy olyan regény, ami beépíti azoknak az embereknek a sorsát, tragédiáját kicsit tágabban, árnyaltabban (amiről én is oly’ sokat hallottam otthon, és láttam 50 év után a gyermekkori házuk kerítését szorongató, zokogó idős embereket), akiket kitelepítettek, meghurcoltak, jogtalanul megaláztak.
Persze ez a könyv egy barátság(?) történetét villantja fel, és igazából a korrajz nem rossz, de mondatai néha túlontúl szájbarágósak. Dániel pedig nagyon egysíkú.
Azért örülök ennek az írásnak, bár kicsit meg vagyok sértve.


cukkini
4.0/5

Könnyed, ​érthető nyelvezete van. Olvastatja magát, mondjuk ezek az időben ugrálások nekem annyira nem jönnek be. Viszont kellettek a háttérsztorik, hogy fel lehessen építeni az egészet. Az idősek, vagy az ő gyerekeik még néha mondogatják: ti nem éltetek akkor, azt sem tudjátok mi volt. Valóban nem. Ez a kisregény egy apró szeletet ad abból az időkből. Ma is vannak azért olyanok akik olyanokat komcsiznak, vörösöznek, kapitalistáznak le aki nem azok. Mai világban, számomra szinte elképzelhetetlennek tűnne egy ilyen szintű népüldőzés, mint amit itt leírtak.


V_Virág
4.0/5

Érdekes ​megközelítés, ilyen nézőpontból még nem olvastam az “átkosról”. Megdöbbentem, hogy a svábok kitelepítése nekem se nagyon volt meg, pedig mindig figyeltem töri órán.


pulse
4.5/5

A ​szerzőn kívül, akit eddig tudományos írásai alapján ismertem, a borító verebei miatt választottam a könyvet. Megérte. Bár nem szeretem a bánatos történeteket, és ez egy szörnyű történet, mégis szívesen elolvastam, mert szépen volt megírva.


Akiba2
4.0/5

Ennél ​a könyvnél hitelesebben még nem találkoztam annak az antikommunista indulatnak a bemutatásával, ami egyfelől teljesen jogos, másfelől gátolja a kiegyezést és a továbblépést, és máig hatóan mérgezi az emberi kapcsolatokat. Mivel a bűnök haszonélvezői erkölcsi elégtételt sem adnak az áldozatoknak, ami a fenti indulatok értetlenkedő fogadtatásában is megnyilvánul, ezért nincsen tisztességes megoldás helyzetre.

(Más:Csányi amihez nyúl, ott érdekeset alkot. )


← Vissza a könyv adatlapjára


Értékelések

Rukkola értékelés
-/5

Statisztika

-
átlagos pontszám
0 példány értesítés alatt
0 prerukkolt példány
0 elérhető példány
0
folyamatban lévő rukk / happ
0
lezárult rukk / happ

Címkék

Kollekciók