Ajax-loader

Karóránkon ​folyadékkristályos kijelző mutatja az időt, a gáztűzhely lángját piezoelektromos kristályból pattintott szikrával gyújtjuk meg… Egyre újabb és újabb tulajdonságú anyagok jelennek meg hétköznapi környezetünkben, s mennyi mindent nem tudunk még a régiekről sem. Miért szilárdul meg a beton? Lehet-e cementből rugót készíteni. .. Miért hajlékony az acél, miért törékeny az öntöttvas, mi a damaszkuszi pengék titka? Mik azok a szupravezető kerámiák? Miért törik az üveg, s miért hajlik az üvegszál? Mi teszi a jénai edényeket hőállóvá?
Megannyi egyszerű kérdés, amelynek megválaszolása még a természettudományokban jártas olvasó számára is nehézséget jelenthet. E könyvben az anyagokkal kapcsolatos hétköznapi kérdésekre adható válaszokból gyűjtöttünk össze egy csokorra valót. Azt kívántuk megmutatni, hogy a környezetünkben található természetes és mesterséges anyagoknak sokféle tulajdonsága megérthető speciális előképzettség nélkül is.
Az anyagi tulajdonságok értelmezésekor általában egyszerű fizikai alapelvekből kiinduló, kvalitatív modellekre támaszkodunk. Reméljük, hogy sikerült olyan anyagszerkezeti összeállítást adnunk, amely indíttatást ad az olvasónak arra, hogy egyéb, a hétköznapi életben felvetődő kérdéseket is hasonló szellemben végiggondoljon.

Kapcsolódó könyvek

Értékelések

Rukkola értékelés
-/5

Statisztika

5.0
átlagos pontszám i
0
aktív példány
0 példány értesítés alatt
0 prerukkolt példány
0 elérhető példány
0 eladó példány
0
folyamatban lévő rukk / happ

Címkék

Kollekciók