Az ifjú angol mesterszakács sose tagadta, hogy imádja az olasz ételeket. Keresztül-kasul bejárta hát Itáliát, és mindenütt igyekezett ellesni az olasz konyhaművészet fogásait, hogy a legjobb, legegyszerűbb és legélvezetesebb olasz szakácskönyvet nyújthassa át neked. Az Olasz kaják ennek az utazásnak a gyümölcse – és tobzódik az ízekben. A rizottótól a sülteken át a spagettifélékig és salátákig több mint 120 vadonatúj receptet tartalmaz, a könyv felépítése pedig a jellegzetes trattoria étlapját idézi: előételek, első fogások, saláták, főételek, köretek és édességek sorakoznak benne. Szicíliától Toszkánáig az olasz vidékeket bejárva Jamie összegyűjtötte az évszázadokon át nemzedékről nemzedékre hagyományozott és bevált családi recepteket. Mert nemcsak a csodálatos ízeket osztja meg veled, hanem az olasz családok szívet melengető légkörét és vendégszeretetét is, azt a nem múló szenvedélyt, amely az ételek elkészítésénél és közös elfogyasztásánál egyaránt érvényesül. A remek fotóival hamisítatlan olasz légkört árasztó szakácskönyv az ízek, az élet élvezetéről szól. És mindehhez még csak Olaszországba sem kell utazni, mert Jamie receptjeivel ezt te itthon is megteremtheted!
Kapcsolódó könyvek
Jamie Oliver - Jamie főzőiskolája
Isten hozott a Főzőiskolámban!
Sok olyan emberrel találkoztam már, akik azt mondták, sose lennének képesek megtanulni főzni, ezért nem is akarnak. Ehhez a könyvhöz ők adták az ötletet. Az ilyen gondolkodás úgy hat rám, mint bikára a vörös posztó, mert meggyőződésem, hogy az egyszerű házi koszt elkészítése alapvető emberi készség, és mindenkinek tudnia kell főzni, hogy képes legyen gondoskodni magáról, családjáról meg a barátairól. Megírtam hát ezt a könyvet, hogy egyszerűen és gyorsan megtanítsalak főzni - téged, vagy azt, akinek ajándékba adod. Kiválasztottam egy csomó receptet, csupa olyan ételt, amit mindenki szeret, és elmondom, illetve képek segítségével be is mutatom, hogyan lehet ezeket a lehető legegyszerűbben elkészíteni. Szinte kézen fogva vezetlek be a finom, ízletes ennivalók világába. Miért haboznál hát? Akár bátortalan kezdő vagy, akár gyakorlott szakács, aki egyszerűbb megoldásokat keres, engedd, hogy segítsek, és meglátod, milyen ínycsiklandó ételek kerülnek majd ki a kezed alól. VÁGJUNK BELE!
Stahl Judit - Gyors olaszos tészták
A sorozat ezen kötete ínycsiklandóan izgalmas olaszos tésztákat kínál, pontokba szedett, jól követhető receptekkel és rengeteg színes fotóval, mindenkinek, aki szeretne egy kicsit jobbat, finomabbat, változatosabbat főzni.
Rachel Allen - A család kedvencei
A TV Paprika nézői már jól ismerik Rachel Allent, a kedves, szőke, ír fiatalasszonyt, aki fáradhatatlan lelkesedéssel mutatja be a minőségi alapanyagokat, a legújabb trendeket, és a praktikus megoldásokat.
A könyvben Rachel Allen a legutóbbi tv-műsorában bemutatott ízletes, inspiráló és könnyen elkészíthető fogásokat mutatja be, melyek híressé tették. Rachel a nemzetközi konyhaművészet alapjaira, a tradícionális vidéki konyhára, valamint a jó öreg családi klasszikusokra épít, és ezáltal bármilyen alkalomra kreatív lehetőségeket kínál fel az olvasóknak, akár egy egyszerű családi ebédre vagy ünnep vacsorára kívánunk főzni, esetleg egy romantikus fogást készítenénk a párunknak, vagy ha egy ragyogó piknikre vágyunk, vagy ha éppcsak kedvenc harapnivalónkat majszolnánk a kanapén heverve, netán muffint sütnénk a gyermekeinkkel.
A BBC -ahol műsorai nagy sikerrel futnak- minősítése szerint Rachel az "Ír szakácskirálynő". A Good Food Magazin szerint pedig az ír konyhát végleg elhelyezte a világ gasztrotérképén.
Illés Andrea - Repka Noémi - Csizma az asztalon
Csizma az asztalon. Furcsa látvány, metaforában megfogalmazva, mégis éppen ez szakácskönyvünk célja: az olasz csizma tartományaira jellemző ételeket terítékre rakni. A könyv nem egyszerűen receptek gyűjteménye: számos érdekességgel, gasztronómiai-kulturális jellegzetességgel, régiónként eltérő hagyománnyal ismerkedhetünk meg lapozgatása során. Északról dél felé haladva veszi sorra a húsz olaszországi régiót, s mindenhol komplett menüsorokat kínálva mutatja be a sajátos helyi konyhát. A klasszikus minestronén, spaghetti alla carbonarán vagy tiramisun kívül számos izgalmas lekvárról, borkülönlegességről is szó esik, sőt a likőrkészítés fortélyai szintén helyet kapnak e különleges illusztrációkkal díszített kulturális szakácskönyvben. Hogyan kerül hát a csizma az asztalra? Forgassa a könyvet, és meglátja!
Valentina Sforza - 500 olasz étel
E gyűjtemény 500 ínycsiklandó olasz fogás receptjét tartalmazza az egyszerű minestronétól a bonyolultabb homáros rizottón át egészen a rusztikus, laktató desszertekig. Minden alkalomra találhatnak benne megfelelőt, legyen szó családi étkezésről, baráti összejövetelről vagy különleges lakomáról.
Nigella Lawson - Nigellissima
Nigellissima takes inspiration from Italian cooking to bring the spirit of Italy into the kitchen and onto the plate, pronto. At the heart of Italian cookery lies a celebration of food that is fresh, tasty and unpretentious; Nigella Lawson reflects this in recipes that are simple and speedy, elevating everyday eating into no-fuss feasts. Italian food has colonised the world. Nigellissima shows us how and why in over 100 delicious dishes - from telephone-cord pasta with Sicilian pesto to the crustless Meatzza, from Sardinian couscous to Venetian stew, from penne to papardelle, from rag to risotto, from Italian apple pie and no-churn ices to panna cotta and sambuca kisses - in a round-Italy quickstep that culminates in a festive chapter of party food, with an Italian-inspired Christmas feast as its mouthwatering centrepiece. From the traditional to the unfamiliar, here are recipes to excited the taste buds and the imagination, without stressing the cook. Nigella's gastronomic heart is in Italy, and in this new book she conjures up, with passionate relish, the warmth, simplicity and directness of Italian cooking, with an Anglo-twist. Illustrated with gorgeous photographs to instruct and delight Nigellissima is accompanied by a major new BBC TV series.
Vrábel Krisztina - Végtelen spagetti
Sokszor elmondjuk a gyerekeknek, az étel nem játék. Mutassuk meg nekik, hogy az ételkészítés viszont az! Méghozzá az egyik legjobb közös játékunk lehet! Ötven, a gyerekek segítségével is könnyen megvalósítható, egészséges recept szerepel Vrábel Kriszta legújabb, családi szakácskönyvében, amelyben a receptek egy-egy jól ismert mesefigurához köthetők. Megsüthetjük Boribon kalácspudingját, Bogyó és Babóca csokoládés kekszét vagy éppen Rumini narancsos-vaníliás rakott piskótáját. Ötletek reggelire, tízóraira, hétvégi ebédekre, ünnepekre.
Hugh Fearnley-Whittingstall - Három jó dolog... a tányéron
"Szeretnék friss, kreatív irányt mutatni a főzésben, felfedve azt a sémát, amely sok közkedvelt ételt jellemez. Mire is gondolok? Paradicsom, avokádó és mozzarella; Szent Jakab-kagyló, bacon és zöldborsópüré; rebarbara, morzsa és sodó... Jól működő kombinációk, ugye? Talán nem is újdonság ez a megállapítás, hiszen nem titok, hogy a három bűvös szám, és ezeknek a fogásoknak mindegyike egyszerűen annyi, mint három jó dolog a tányéron. Három jó dolog ihletett elrendezése ki nem hunyó fénnyel képes elárasztani a legszerényebb alapanyagokat is, s a konyhaművészet magasabb szintjére emeli őket, hogy együtt valami olyat alkossanak, ami nagyszerűbb, mint a részek összessége." (a Szerző)
Ismeretlen szerző - Spanyol kulinária
Spanyolországot sokan szeretik napos tájai és fehér strandjai miatt, az ország azonban szenved is e szeretet miatt. A klisék mindig elszigetelt falatkákra korlátozzák a valóságot, ami a spanyol kultúrára ugyanúgy érvényes, mint az ország konyhájára: a paella és a tintahal, a vörösbor és a sangría annyira elterjedt a spanyol konyha specialitásaként, hogy alig hagy helyet új felfedezéseknek.
Ennek a könyvnek az a célja, hogy „étvágyat” csináljon az olvasónak Spanyolország sokféleségéhez, tájainak, kultúrájának és konyhájának számtalan apró összetevőjéhez. Már az olyannyira eltérő éghajlati adottságok miatt is kézenfekvő, hogy nem lehet egységes konyhaművészete: északnyugat nedves-hűvös klímája teljesen más terményeket eredményez, mint a Földközi-tenger állandóan enyhe partvidéke vagy Közép-Spanyolország kopár fennsíkja forró nyaraival és jeges teleivel.
A könyv meghívás az élvezetekre. Spanyolországon végigvezető kulináris utazásra csábítjuk az olvasót. Még ha a szívhez a gyomron át vezet is az út, ennél talán tovább is jutunk – hiszen az evés érzéki élmény: a szemnek és a nyelvnek, a szívnek és az észnek.
Ismeretlen szerző - Spanyol konyha lépésről lépésre
A spanyol konyhaművészet több hagyományból táplálkozik - galíciai, katalán és andalúz elemeket egyaránt felfedezhetünk benne -, s ezek mindegyike külön-külön is eltérő történelmi fejlődés és változatos földrajzi adottságok eredője. Közös vonásuk azonban a hagyományos ízek dominanciája, az olívaolaj szinte kizárólagos alkalmazása és a sertéshús kiemelkedően fontos szerepe. Spanyolország gasztronómiai körképe azonban nem teljes a kelta, római vagy arab hatások, illetve az Újvilágból érkező és az ország kulináris szokásait alapjaiban megváltoztató élelmiszerek nélkül.
Joanne Harris - Fran Warde - A francia konyha
Anouchka, Madame Douazan, Simone nagynéni... Tévedés ne essék, ők nem Joanne Harris valamelyik regényének szereplői, hanem a francia konyha ínyencségeinek megihletői. Mint Framboise, az Ötnegyed narancs hősnője, Joanne Harris - francia gyökereivel együtt - is megőrizte a nemzedékről nemzedékre öröklődő családi recepteket, és szerencsére közkinccsé tette őket A francia konyha című szakácskönyvben. A raguk, sültek, saláták, torták és desszertek ellenállhatatlanul csábító gyűjteményéből semmi sem maradt ki, még a nagymama hagyományos kalácsa, vagy az olyan klasszikus francia finomságok sem, mint a marinált kagyló vagy a párolt hátszín. Az író, aki szeret főzni, és az egykori főszakács, aki szeret írni róla, együtt "főzte ki" ezt a különleges receptes könyvet. A francia konyha igazi családi hagyaték.
Kay Scarlett - Egy falat... Olaszország
Itáliának nemcsak a történelme, építészete, kultúrája, hanem a konyhaművészete is évezredes múltra tekint vissza. Az olasz gasztronómia a Római Birodalom terjeszkedésével egy időben indult el a fejlődés útján, melynek eredményeként ma a sokszínűség, az ízgazdagság és a méltán megérdemelt világhír jellemzi az itáliai konyha remekeit. Ez a gyönyörű ország nem csupán a "pasta" és a "pizza" hazája. Az umbriai szarvasgombás olívapástétom, a norciai vaddisznóból készült kolbászfélék, az aricciai "porchetta", a csontok nélkül, kemencében, egészben sült malac, csupán néhány példa az olasz specialitások széles választékából. Valójában az "olasz konyha" nem létezik, hiszen tartományonként, és ezen belül nagyvárosonként is egyedi, összetéveszthetetlen ízek és receptek jellemzik az országot. Jómagam, a római magyar nagykövetség szakácsaként kilenc éven át ismerkedhettem az olasz konyhaművészettel, és élvezhettem Itália ellenállhatatlan ízeit. Az Egy falat...Olaszország című könyv finom esszenciája az olasz konyhának, és egyaránt szól azoknak, akik - akárcsak én - már hosszú évek óta az olasz konyha szerelmesei, de azoknak is, akik csak ezután kötnek életre szóló barátságot Itália ízeivel.
Vrábel Krisztina - Dolce Vita Magyarországon
Autentikus olasz konyha, magyar szemmel. A szerző népszerű internetes gasztroblogjából főzésre csábító album született, amely több, mint receptek gyűjteménye: olaszországi gasztro-történetek és egy kis gasztro-történelem színesítik a változatos fogások leírásait.
A szerző összeválogatta a kedvenc, egyszerűen és gyorsan elkészíthető olasz receptjeit. Azon ne csodálkozzunk, ha a könyvben nem találjuk a lasagne vagy a milánói makaróni leírását, azt azonban megtudhatjuk, mit esznek Palermóban a pizza helyett, a bor mellett mi készül Toszkánában a szüreti szőlőből, mi Velence legnépszerűbb húsos fogása vagy mi a finom, ropogós házikenyér titka.
A receptek itthon is egyszerűen beszerezhető, friss alapanyagokból elkészíthetők. A változatos fogások mellett az olasz hagyományokról és a szerző főzés közben szerzett tapasztalatairól is olvashatunk. Az étvágygerjesztő ételfotók mellett olaszországi pillanatképek teremtik meg az igazi dolce vita hangulatot.
Ismeretlen szerző - Lépésről lépésre a konyhában - Olasz ételek
Ez a szakácskönyv nélkülözhetetlen mindazoknak, akik imádják a finom ételeket, de nem kedvelik a bonyolult recepteket. Ráadásul valamennyi fogás elkészítését fotók mutatják be lépésről lépésre, így hibázni sem lehet. A receptek között találunk előételeket, tésztákat, rizottókat, húsos, szárnyas és halas fogásokat, valamint desszerteket. A fényképek mellett könnyen érthető utasítások vezetnek végig bennünket a hozzávalók összeállításától és előkészítésétől a kész remekműig. Jó étvágyat!
Hugh Fearnley-Whittingstall - Hugh's Three Good Things
'I want to set you off in a fresh creative direction, by showing you a pattern that underpins many well-loved dishes. Tomato, avocado and mozzarella; scallops, bacon and pea purée; rhubarb, crumble and custard ... they all work, don't they? This should come as no great surprise. After all, it's no secret that three is a magic number, and all these dishes are, quite simply, three good things on a plate.'
Ismeretlen szerző - Ízek városa - Firenze
A méltán világhíres észak-olasz konyhaművészet legjavából, azon belül is Firenze városának ínyencségeiből kaphatunk ízelítőt ebben a különleges, ízléses kivitelezésű kötetből, amely inkább nevezhető egyfajta kultúrtörténeti-gasztronómiai kalauznak, mint szakácskönyvnek. A rövid történeti áttekintést követik az ételleírások, amelyek között találunk nemesen egyszerű fogásokat, étvágygerjesztő falatkákat, leveseket, tésztákat, húsokat és tenger gyümölcseit, zöldséges és tojásos finomságokat, illatos mártásokat, valamint édességeket. A színes fotókkal, igényes reprodukciókkal illusztrált kiadvány végén hasznos tudnivalók gyűjteményét találjuk.
Jamie Oliver - Jamie's Italy
'There is such diversity in lifestyles, cooking, traditions and dialects. This is why as a chef I find this country so damn exciting. You know what? I should have been Italian. The truth is, when I'm in Italy I feel Italian.'
Nigella Lawson - Nigella falatozója
Nigella Lawson a brit szakácskönyvírók legifjabb nemzedékének egyik legjobb és legismertebb képviselője, s mindemellett kiváló háziasszony is. Könyveivel sikert aratott hazája határain belül és kívül egyaránt. Nigella a Vogue konyharovatának vezetője, de rendszeresen publikál az Observer és a Times Magazine hasábjain is. Jelenleg Londonban él két gyermekével. Szakácskönyveivel valamint televíziós sorozatával Nigella valóságos fogalommá vált a háziasszonyok körében. A jó étel igen jelentős szerepet tölt be mindennapjainkban, és mára Nigella jelképezi mindazt, ami a főzésben és az étkezésben igazán szép, jó, örömteli és mentes minden fölösleges hókuszpókusztól. Mostani könyve szorosan kapcsolódik az azonos című televíziós sorozathoz. A Nigella falatozója a képernyőről már jól ismert recepteken kívül számos új étel leírásával is megajándékoz bennünket, melyek, legyenek bár a régi kedvencek izgalmas változatai vagy éppen vadonatúj alkotások, mind a szerző és a televíziós sorozat szellemiségét tükrözik: egyszerűek, frissek, eredetiek, és nagyszerűen illenek mai életmódunkhoz. Egy fárasztó munkanap után is egyszerűen összeüthetjük őket, akár a gyerekeket is bevonva a munkába és a szórakozásba, hogy aztán együtt csodálhassuk munkánk ínycsiklandó eredményét, és élvezhessük az evés örömét. Nigella minden vágya, hogy olvasói és nézői osztozzanak vele a főzés és evés nyújtotta örömökben, ennek köszönhetően már a receptek olvasása és a fotók nézegetése is gyönyörűséggel tölthet el bennünket.
Jamie Oliver - 30 percesek
Megmutatom, hogyan készíthetsz el egy teljes menüt röpke 30 perc alatt!
Nemcsak egy ételt, hanem egy komplett ebédet vagy vacsorát!
Ha te is annyira szeretsz főzni, mint én, és a fárasztó munkanap végén még éhes szájakról kell gondoskodnod, engedd, hogy megismertessem veled ezt a teljesen új módszert. Könyvemben megmutatom, hogyan lehetséges egy többfogásos étkezést megfőzni annyi idő alatt, amennyit eddig egyetlen ételre fordítottál. Ígérem, szemed-szád eláll, ha meglátod, mire vagy képes 30 perc alatt. Az enyém elállt, az biztos!
Nem arról van szó, hogy engedj a minőségből. A lényeg, hogy szervezd meg a munkát, dolgozz gyorsan, és vess be ügyes mesterfogásokat – így szinte pillanatok alatt észbontóan finom ételeket tudsz az asztalra varázsolni. A _30 percesek_ben olvasható 50 ételsor mindegyikének leírása lényegre törő: semmi hókuszpókusz, csak lendületes, gyors főzés. A menüket úgy állítottam össze, hogy az egyes ételek jól passzoljanak egymáshoz; a receptek könnyen követhetők. A főzésnek ez a módszere arról szól, hogy célirányosan használjunk ki minden percet, érezzük jól magunkat, és a konyha nyerje vissza végre azt a funkcióját, amire kitalálták.
Lehet, hogy most beléd villan: ilyen nincs, de én garantálom, hogy lehetséges. Lapozz bele, hogy lásd, milyen életsorokat fogsz megalkotni. Ha egyszer elkezdesz így főzni, nemcsak hogy imádni fogod: sose főzöl többé a régi módon!
Hugh Fearnley-Whittingstall - The River Cottage Year
"Shopping seasonally is not a high-minded duty, or a restrictive chore, but a liberating pleasure. The downside of the modern food culture of infinite year-round choice is a kind of options paralysis - there's so much on offer that you don't know where to start. Understanding the seasons frees you from this ball and chain. In a world where the production and marketing has gone mad, seasonality is sanity. It implies freshness, good taste and even good health. And it offers the best and quickest solution to the never-ending question, what shall I cook today?" - Hugh Fearnley-Whittingstall