Ajax-loader

E ​könyv az általános esztétika alapvető értékfogalmaival ismerteti meg az olvasót. Kifejtésének menetét tekintve az átfogó esztétikai elméletek hagyományait követi: teljességre törekszik, azaz a mezei vadvirágok jószagú szépségétől a világirodalmi remekművek megrendítő igazságáig minden lehetséges esztétikai értékfajtára kitér, s ezek rendszerező elemzését vállalja, olyan módon, hogy lépésről lépésre haladva fejti ki az egyes fogalmak tartalmát és a köztük kimutatható összefüggések fő vonalait.
Egy ilyen átfogó rendszerezés logikája szükségszerűen oda vezet, hogy a festmények színpompájának vagy a versek lüktető ritmusának érzékletes és közismert benyomásaitól el kell jutnunk a filozófiai esztétika színtelen-szagtalan, elvont fogalmainak ismeretlen világába is, ahová a mindennapi ember nem szívesen szokta követni a teória fellegekbe nyíló kapuit érthetetlen szakkifejezések varázsigéivel feltáró szakembert. E könyv szerzőjének azonban konok meggyőződése, hogy az esztétika valójában – sem tárgya, sem módszere révén – nem igényel olyan, csak beavatottak számára érthető kifejezésmódot, mint a felső matematika vagy az atomfizika; az esztétikára is érvényes Tolsztoj megállapítása, miszerint “azt mondani, hogy egy mű jó, de érthetetlen – ugyanaz, mintha egy ételről mondanánk, hogy igen jó, de az emberek számára ehetetlen”.
Ennek megfelelően ez az esztétika bizonyítani szeretné nemcsak rendszerezési elgondolásainak megalapozottságát, hanem azt is, hogy a szépségről szépen s az igazságról meggyőzően is lehet írni.

Kapcsolódó könyvek

Értékelések

Rukkola értékelés
-/5

Statisztika

-
átlagos pontszám
0
aktív példány
0 példány értesítés alatt
0 prerukkolt példány
0 elérhető példány
0 eladó példány
0
stoppolás
0
folyamatban lévő rukk / happ
0
lezárult rukk / happ

Címkék

Kollekciók