Ajax-loader

További értékelések

Az alábbi értékelések a Moly.hu-ról származnak. A Rukkola értékelésekhez kattints ide.


Látjátok, ​ezért jó a moly, mert @A_Shara barátnőm ajánlására vettem meg ezt a könyvet. Megértem, hogy miért lett kedvenc. Szeretem azokat a történeteket, amikor az egyszerű fiatal fiúból hős lesz. Kvothe van akkora hős, mint Eragon, persze sárkány nélkül, és aki élvezettel olvasta Jennifer A. Nielsen Hatalom trilógiáját, az szintén nem fog csalódni. Ez a történet tulajdonképpen visszaemlékezés. A mesélő nem kertel vagy ködösít, őszintén mesél magáról. Ebben a részben boldog gyermekkoráról, csavargó koldusként töltött éveiről és a nagyszerű Egyetemről, ahová nagyon vágyott. Barátokról és egy befolyásos ellenségről, aki kétszer olyan gonosz, mint Draco Malfoy. Ne rettentsen vissza senkit a 800 oldal, mert izgalmas, érdekes és olvasmányos féltégla volt. Mielőtt nekilátnék a folytatásnak, már csak az a kérdés, hogy Rothfuss mikor adja ki végre a 3. kötetet.


Noro
4.5/5

Rothfuss ​azt mutatja meg A szél nevében, hogy meddig lehet elmenni egy hősénekben, mielőtt az a hitelesség nevében teljesen felismerhetetlenné nem válik. Hiszen miről van szó? A világraszóló (és élve vagy halva keresett) hős előadja saját történetét, saját szavaival egy krónikásnak. Arról, hogyan ölte meg családját az Ősgonosz, és ő hogyan állt bosszút. Mi szerepel ilyenkor egy tipikus hősénekben? Megszerezni a varázskardot, megtanulni a varázsigéket, árkon-bokron át vágtatni, minden ellenséget legyőzni, és megkapni a meseszép szüzet, akit szeretünk. Hát egy nagy frászt.

Mert itt jön be a képbe a hitelesség. Ha ugyanis hősünk nem kozmikusan determinált a világ megmentésére (magyarán: nem Kiválasztott), akkor először is fel kell nőnie. Aztán le kell tisztáznia magában, hogy mit is akar csinálni. Aztán pénzt kell szereznie, hogy megtanulhasson harcolni/varázsolni/satöbbi. És máris eljutottunk egy nyolcszáz oldalas regény végére, amelyben nem csak a végső győzelmet, de még az ellenséget sem látjuk közelről! (Igaz, sárkányölés esik benne, de az is szinte már komikus módon történik.) Meggyőződésem, hogy Rothfussnál ez a ménkű hosszúra nyúló történet, amely Kvothe összes apró pofára esését, történetének összes vargabetűjét, mindenkori vagyoni helyzetét és zoknijának a színét is részletesen tárgyalja, a koncepció része. Vagyis sok más fantasy szerzővel ellentétben nem öncélúan szószátyár, hanem trollkodik. Ezt nektek, lineáris felépítésű hősmítoszok és sorsszerű véletlenek által vezérelt héroszok, az én karakterem úgy vergődik át az életén, hogy nem a végzetét, de a holnapi napját sem látja előre! Az mellékes, hogy például Conan ennyi idő alatt nem egy királyt gyilkolt volna meg, hanem három főpapot, két gyémántos trónt és legalább egy fél elfeledett istenséget is elpusztít, csoportos kedvezménnyel.

A könyvet persze nem csak ez a bizarr módon dekoncentrált történet, hanem Rothfuss ízléses és változatos előadásmódja, valamint egy alaposan kidolgozott világ is hizlalja. A szél neve elsősorban egy varázslóiskola köré szövődik, amelyeket manapság a Harry Potter könyvekkel szokás összekötni, pedig kerek fél évszázada szerves részei a klasszikus fantasy irodalomnak. Az Arkánum nevezetű intézmény, amelyet Kvothe balhéival szerencséltet, elsősorban a Szigetvilág varázslóiskoláját idézi fel Le Guin regényeiből. Persze jóval modernebb változatban, és modernebb mágia-képpel párosítva, de aligha véletlen, hogy mindkettőben a dolgok valódi nevének megtanulása áll a középpontban. Rothfussnál a nevek azonban már a mágia csúcsát jelentik: a köznapi arkanisták tudománya egy rész tiszta akaratból, egy rész varázsformulából, és egy rész kőkemény fizikából áll. Ami megint csak azt példázza, hogy a szerző kész a legszemtelenebb módon ötvözni a klasszikus fantasy mesés elemeit a modern irányzatok realizmusával.

Végső soron azonban az Rothfuss nagy szerencséje, hogy még akkor is szórakoztató tud maradni, amikor éppen semmi konkrét dologról nem ír, csupán fejezeteken keresztül mesélget bele a vakvilágba. Koncepció vagy sem, egy ilyen féltéglából rajta kívül nem sokan tudnának jól kijönni.


Morpheus
4.5/5

Végre ​egy fantasy, amire nem azt írom, hogy bevezető kötetnek megfelelő, de ha nem rak bele többet, akkor abbahagyom, hanem azt, hogy első kötetnek is remek. És akkor elkezdek félni attól, hogy a lécet nem fogja bírni megtartani ilyen magasan, és nagyon csalódott leszek, de abban is reménykedek, hogy képes lesz ugyanilyen teljesítményre. Ha pedig ezt a kötetet is képes lenne felülmúlni… No de meglátjuk. Jöhet a következő kötet.


Rodwin
5.0/5

Sokáig ​gondolkodtam, hogy is állok én a Szél nevével, Kvothe-vel, ezzel az egész világgal, amit Rothfuss teremtett. Hallottam rengeteg jót és rosszat is a könyvről. de azt kell, hogy mondjam nekem nagyon tetszett, mert számomra ez egy varázslatos mese volt.

Szinte már ott éreztem magam a Jelkő fogadóban, egy pipával a számban és mézborral a kezemben. Hallottam, ahogy a Krónikás tolla serceg a papíron és Reshi csak mesél és mesél.
Persze sokaknak sablonos lehet a történet egy fiú, aki hőssé vált. az események is nagyon lassan haladnak, ami nem mindenkinek tetszhet és már, már unalomba fulladhat, de nekem pont ez adta a szépségét.
Miből is lesz a cserebogár, Taerben még egy kis senki tolvaj volt a kis Kvothe, aki a jég hátán is megélt. Rengeteg galibába keveredik csak, hogy nagy álma valóra válhasson és varázstanonc legyen az egyetemen, illetve a szükséges gonosz, Chandrian után nyomozhasson.
Ide bekerülve hősünk barátokra, de inkább ellenségekre tesz szert. Elég sok kettősséget fedeztem fel Roxfort-tal. Hemme simán lehetne Piton professzor, ahogy Ambrose – Malfoy. De Kvothe valami hihetetlen ügyességgel keveredik ki minden bajból.
A mágia is igazán érdekes, ezekkel a szimpatetikus woodoo kötésekkel. Itt nem tűzlabdákkal varázsolnak, hanem vérrel és szövetekkel.
A zenét is meg kell említeni, mert nagy szerepe van a könyvben, Kvothe mestere a koboz pengetésének.
Számomra hihetetlen volt az a fogadós jelenet, szemet gyönyörködtetően volt megírva. Szinte már hallottam a néma csendben a koboz húrjait és a lágy női hangot, ahogy kíséri.
Így megírni, hogy a sorokkal halljam a zenét, nem semmi. :)

Rothfuss nagyszerűen és varázslatosan bánik a szavakkal, már már szépirodalmi, ahogyan ír. A fordításban sem találhatunk hibát, nagyon sok munka van benne ez látszik rajta. Lehet tolvajnak nevezni, mert tényleg volt honnan merítenie, de engem teljesen magával ragadott ez a mese. :)
Szerelem, kaland, rejtély, humor, zene, mágia. Minden benne van, ami egy jó kis fantasy könyvhöz kell.
Szinte sehova se jutottunk az első nap után, ez csak az alapozása volt a történetnek.
Bast személyére is kíváncsi vagyok, hogy ki is ő valójában.
Nekem nagyon tetszett Kvothe története, de nem mindenkinek fog.
Még a kedvenc gombra is rányomtam. :)
Erős a késztetés a folytatás olvasása iránt, de inkább elraktározom későbbre, mert a harmadik rész ki tudja mikor jelenik meg.
Ami egyes nyelvek szerint már meg van írva. Azért ez nem valami egyenes dolog. Talán majd ha jön a film, az is kiadásra kerül, talán…


Turms
3.0/5

Történetmesélésből ​négyes, világteremtésből viszont egyáltalán nem készült, de kap tőlem egy kegyelem kettest. Összességében ez így közepes, leülhet, miszter Rothfuss, és nem kell aggódnia, a közeljövőben nem fogom újra kihívni.


Vincenza
5.0/5

Ez ​egy csodálatos könyv!
A maga mágia-rendszerével, rengeteg karakterével és Rothfuss káprázatos stílusával! Éreztem, hogy kis híján én is ott ülök egy kupa mézborral a Jelkő fogadóban, és szinte hallottam a sorok között, a pendülő koboz húrjait.
Meg persze a fordítás!!! A vaják sorozat mellett néha felüdülés volt A szél nevét olvasni, annyira jól sikerült a fordítás. Nagyon szép szókinccsel dolgozik Bihari György és szóismétlés nélkül. Neki is köszönöm az élményt, mert így vált teljessé ez a Könyv!
Én egyedül két alkalommal rémültem meg:
1. #Amikor azt hittem a történet átvált a Roxfort-ba#
2. Az elején amikor egyre jobban azt éreztem, hogy ez egy erős heroikus, hős fantasy lesz. Nem szeretem a tökéletes karaktereket, de ezt, mintha megérezte volna Rothfuss, mert hirtelen megmutatta nekem Kvothe hibáit, azt, hogy ő még mindig gyerek és nagy galibákat tud csinálni. Amúgy pont ezért számomra nagyon szerethető volt Kovthe együtt is tudtam vele érezni, olyan igazi emberi személyiség lett. #és nem egy Szuperhős, szerencsére ^^#
Ajánlom ezt a könyvet, azoknak, akik szeretik a különleges mágia-rendszereket és a jól megalkotott varázslatos világokat.


Dawnofmyth
5.0/5

Nem ​tudom, hogy mit is mondhatnék. Nagyon tetszett, de olyan sok túlírás volt benne. Úgy tűnt, mintha az egész történet vissza lenne fogva. Ettől függetlenül, nem tudtam megvonni tőle egy csillagot sem :) Kvothe érdekes karakter. A gyermekkoráról szóló rész nagyon kedves. Aztán ugye jön a tragédia, és a sorsa igen hányattatott lesz. Abenthy, Auri és Bast szimpatikusak, bár Bast kicsit ijesztő volt a végén. Denna egyáltalán nem lopta be magát a szívembe. Reméltem, hogy több kiderül a miértekről, de erre még várnom kell. :) Tetszett, tetszett, sok helyen egyhangú volt, de tetszett…


hpatrik97
5.0/5

Minden, ​amit egy komoly fantasy imádó el tud képzelni! Már lassan egy éve ült a polcomon, és ezért annyira haragszom magamra. Már réges-régóta el kellett volna ezt olvasom. Nem is tudok róla igazából hosszan regélni itt, azt hiszem elég annyi, hogy ez tényleg ennyire jó! :D


Kawaii_vIVIv
2.5/5

Sajnos ​engem nem ragadott magával ez a könyv. :( Voltak benne jobb részek, de leginkább csak túl akartam lenni rajta. Nem csigázott fel eléggé, ezért nem fogom elolvasni a folytatást. Lehet rosszkor olvastam, nem tudom, de egyenlőre nem akarom látni többet ezt a könyvet.


Wee
5.0/5

Zseniális!
Egyszerűen ​képtelen vagyok nem szuperlatívuszokban beszélni róla… Fenomenális hangulata van, bekúszott a bőröm alá, beette magát minden porcikámba.
Ez a Rothfuss nagyon tud, annyi szent!
Még szerencse, hogy kéznél van már a második része. Előrelátó voltam :)


← Vissza a könyv adatlapjára


Értékelések

Rukkola értékelés
5.0/5

Statisztika

52.7
átlagos pontszám i
0
aktív példány
0 példány értesítés alatt
0 prerukkolt példány
0 elérhető példány
0 eladó példány
0
folyamatban lévő rukk / happ

Címkék

Kollekciók