Ajax-loader

Nyugat-Európában ​sokan úgy tartják, hogy Hermann Hesse a huszadik század legnagyobb német írója. Sziddhárta című műve – melyet az első világháború után írt és Romain Rolland-nak ajánlott – ma is valódi bestseller az angolszász világban, de több millió példányban adták ki Japánban is, s ami a legérdekesebb: tizenkét különböző indiai nyelvjárásra fordították le.

A keleti filozófiák örökösei tehát magukénak ismerték el az európai író “hindu regéjét”, és szívükbe fogadták Sziddhártát, német fejlődésregények hőseinek hindu fivérét. Mert akárcsak amazok – például Wilhelm Meister vagy Hans Castorp -, az ifjú bráhmana is útra kel apja házából, hogy megismerje – nem a világot, hanem tulajdon életének értelmét. Az aszkétáktól éhezni, várni és gondolkodni tanul, s megismeri a nagy Buddhát, akit nem tanításáért csodál, hanem egyéniségének kisugárzásáért. A szerelem, a gazdagság, a játékszenvedély mind-mind állomásai az életútnak, mely csak az önzetlen szeretet és a fájdalmas lemondás megtapasztalása után ér el a végső bölcsességhez – ami egyúttal az igazi boldogság. Az örök folyó partján mosolyogva szemlélődő, vénséges vén Sziddhárta egy személyben testesíti meg mindazt az értéket, amivel a keleti bölcselet és a keresztény tanítás megajándékozta az emberiséget.

Értékelések
4.9/5 - 6 értékelés alapján
Posta Tibor
5.0/5

Kedvenc könyvem, amit soha nem olvastam!

Mivel sok időt töltök autóban be van készítve jónéhány hangoskönyv.
A Sziddhártát legalább ötvenszer végighallgattam (nem túlzok) és biztos, hogy még nagyon sokszor megteszem.
Minden új alkalommal kihallok belőle valamit, amit korábban még nem.
Vannak tipikus élethelyzetek, amikre rettentően rezonálnak egyes fejezetek, vagy részek.
Öröm, bánat, elengedés, gyerek, szülő, szerelem, elmúlás, tanulás, fáradság, kihívás, egyszerűség, gazdagság, szegénység, csömör, szomjúság… Természetesen a sornak itt nincs vége.
Van, amikor csak egy-egy fejezetre vagyok újra kíváncsi, mit mond abban a bizonyos élethelyzetben. Mit mond ez a folyó?
Máté Gábor olvassa fel és nagyon sokat tesz hozzá az előadásmódja a tartalomhoz.

Könyv formában már több alkalommal adtam ajándékba. Mindig telitalálat volt.

Révész szeretnék lenni, ha egyszer felnövök. :-)Kapcsolódó könyvek