Ajax-loader

További értékelések

Az alábbi értékelések a Moly.hu-ról származnak. A Rukkola értékelésekhez kattints ide.


Csabi
4.5/5

A ​könyv 1997-es, átdolgozott kiadását olvastam. Fontos ezt hangsúlyozni, hisz a könyv eredetileg 1989-ben jelent meg, ez a rövid 8 év is hozott olyan változásokat, hogy Mérő érdemesnek találta egy részét átírni. Aztán 2001-ben újra, amikor jelentősen átírta a könyvet, és Új észjárások címen jelent meg. Végül 2008-ban rájött, hogy ezt a haláláig folytathatná, ezért kihúzott a könyvből minden, elavulással fenyegetett részt, és megjelent az Észjárások-remix.
A könyv gyakorlatilag az emberiségnek az emberi gondolkodás működésének feltárására tett erőfeszítéseit mutatja be, annak tükrében, hogy ezeket az eredményeket hogyan lehet felhasználni a mesterséges intelligencia (MI) fejlesztésében. Mint a fenti átírási kálvária mutatja, ezek a kutatások sokrétűek, és sok új eredményt hoznak, de ehhez képest csekély eredményt tudnak felmutatni a MI terén. Hogy mi ennek az oka? Ezt igyekszik Mérő bemutatni fejezetenként csoportosítva a különböző elméleteket, eredményeket, amik felettébb érdekesek, viszont a megértésükhöz néha olyan fogalmakat kell alkalmaznunk, amiket a szerző maga is, bevallottan, nem tud pontosan definiálni. Az egyik ilyen központi fogalom a séma. A sémák valami olyan összetett fogalomcsoportok, amik meghatározzák a gondolkodásunkat az egyszerű logikai folyamatokon túl. Vagy valami ilyesmi. Mindenesetre valahol itt kezdődik a probléma a MI kutatói számára. Mérő a sakkot használva bevezeti a mesterjelölti szintet , mint vízválasztót az emberi gondolkodásban. A MI rendszerek ezt a szintet el tudják érni, de ennek átlépése jelenti az igazi akadályt, amikor a gondolkodás már nem csak egyszerű logikai levezetés, hanem átlép az intuíciók világába. És itt nem csak egyszerűen a számítási kapacitás hiánya az ok, hanem a minőségi ugrás hiányzik a folyamatból.
A könyv többnyire érdekes, bár néhol, használható szemléletes példák híján a laikus számára követhetetlenné és unalmassá válik.
Mérő foglalkozik a gondolkodás misztikus oldalával is, elsősorban a keleti vallások nyugati ésszel befogadhatatlan „logikájával”. Mint keresztény környezetben élő ateistát szokott foglalkoztatni a gondolat, hogy vajon milyen közvetett bizonyítékok lehetnek, amik Isten létét valószínűsítik (és itt most felejtsük el a vulgárkatolikusok rácsodálkozását minden lepkére és mezei virágra). Ez az egyelőre átléphetetlennek tűnő határ is ilyennek tűnik. Ha Isten teremtette az embert, vajon meghagyta volna a számára a lehetőséget, hogy vele egyenértékű dolgot alkosson? Vagy, ha nincsenek határok, akkor előbb-utóbb az ember képes lesz Istent is alkotni? Na, de lehet, hogy kicsit elszaladt velem a ló.

Mindenesetre megihletett a könyv, és magam is írtam egy tanmesét. Figyelem, kitalált történet következik, a valósággal való bármi egyezés az isteni gondviselés műve.

Gödel, a nagyszerű matematikus Japánban tartott egy előadássorozatot, ahol vendéglátói felhívták a figyelmét a legmélyebben tisztelt zen mesterre, az ország legnagyobb gondolkodójára, Furaki Maszatosira. Gödel természetesen találkozni szeretett volna a mesterrel, de vendéglátói közölték vele, hogy a mester vidéken él, és soha nem jön a városba. Gödel hajlandó volt elmenni vidékre, csakhogy találkozhasson Maszatosival. Majdnem egész nap utaztak rossz utakon, mire elértek egy kis faluba egy hegy lábánál. Innen gyalog kellett továbbmenniük, mert a mester a falutól távol élt, egy kunyhóban. Hosszas gyaloglás után elértek a kunyhóhoz, ami nagyon szegényesnek bizonyult, ajtaját is csak egy lebegő rongy helyettesítette, a ház körül pedig mindössze egy kecske legelt a gazban. Gödel a tolmács kíséretében lépett be a kunyhóba, aminek összes berendezése egy földre vetett pokróc és egy étkező tálka volt. Miután a tolmács bemutatta őket egymásnak, Gödel a következő kérdéssel fordult a mesterhez:
- Mester, ön szerint mi az oka, hogy a tükör megfordítja a vele szemben lévő dolgok jobb és baloldalát, de nem fordítja meg a fentet és a lentet?
A mester nem sokat habozott a válasszal:
- Miféle tükör?


Aurore
3.0/5

Ezt ​a könyvet szerintem nem mostanában kellett volna olvasnom, de az is lehet, nem nekem íródott. Azért mondom ezt, mert olvasás közben rengetegszer kaptam magam azon, hogy nem bírok rá odafigyelni, csak haladok a sorok között, és fogalmam sincs, miről szólt amin az utóbbi 10 percben végigszánkázott a szemem. De amikor próbáltam jobban odakoncentrálni, akkor sem fogtam föl előle szinte semmit. Jóformán már a definícióknál elakadtam. Ennyi. Nem fogja föl az agyam.

Lehet, hogy csak túl fáradt vagyok mostanában, túl sok képernyőt bámulok, de nem akarom erre fogni. Most végigpörgettem az idézeteteket, és inkább csak az anekdotákat írták ki mások is, nem a formális magyarázatokat és eszmefuttatásokat, tehát valószínűleg nem csak az én készülékemben van a hiba; de megdőlt bennem az a hit, hogy ha valamit elég lassan és figyelmesen olvasunk, akkor nincs az az isten, hogy ne értsük meg.

Ennek az élménynek kapcsán némi együttérzés alakult ki bennem a funkcionális analfabéták irányában. Ők valószínűleg MINDEN szöveggel kapcsolatban így érzik magukat, nem pusztán az olyanok esetében, amelyek elvontabb, formai gondolkodást igényelnének. Mindenesetre szerintem Mérő is rájött, hogy ez nem annyira nyerő, és azóta már lightosabbb, populárisabb műveket ír. Hja, bizonyára neki is meg kell élnie valamiből.

Összességében tehát nem gondolom, hogy ez a könyv rossz, hanem valószínűleg rosszkor találtam meg vagy nem is nekem íródott. Még Az idő rövid történetét is jobban értettem, az pedig talán mégiscsak jelent valamit.


AsesinaReina
4.0/5

Hát ​talán még élvezni is tudtam volna, ha nem 1 hét alatt kell bedarálnom. Néhol vicces volt, néhol pedig tényleg száraz. Esti olvasáshoz nem ajánlott, csak agyf@szt kap tőle az ember :D


Disti
4.0/5

Zseniális.


Etike
4.0/5

Nehéz ​értékelni, hol lenyűgöző volt, hol meg kicsit száraz.


pulse
5.0/5

Ezt ​olvastam először tőle, azóta is Laci bácsinak nevezem:)), annyira tetszett.


← Vissza a könyv adatlapjára


Értékelések

Rukkola értékelés
4.0/5

Statisztika

20.3
átlagos pontszám i
0
aktív példány
0 példány értesítés alatt
0 prerukkolt példány
0 elérhető példány
0 eladó példány
0
stoppolás
0
folyamatban lévő rukk / happ

Címkék

Kollekciók