Ajax-loader

További értékelések

Az alábbi értékelések a Moly.hu-ról származnak. A Rukkola értékelésekhez kattints ide.


Remekmű.
Nem ​egy szokványos, száraz adatokkal teletömött életrajz.
Élvezet volt olvasni.

A könyv Michelangeló életét írja le ifjúkorától, amit a Mediciek palotájában töltött, olyan társaságban mint pl Machiavelli, Savonarola.

Miközben bepillantást nyerünk egy különc, magányos, önmarcangoló férfi életébe, aki életre kelti a követ ( olyan alkotások születnek mint pl a Kentaurok harca, Baccus, Pietá, Dávid szobor ) a háttérben megelevenedik a reneszánsz Itália tele hatalomért folytatott harccal, cselszövéssel, be nem teljesült szerelemmel.

" Tudnod kell, hogy van egy olyan hatalom, amely olyan kincsekkel halmozhat el téged mint senki más, igen, a művészet olyan kincseivel…
- Miféle hatalom az? (…)
- Az alázat"

" Nagyszerű érzés mozgásba hozni a formák sokaságát"

“Ezek a sebek éppúgy formálnak, alakítanak engem, mint én a követ. Csak a sebek tudják kialakítani az alakot.
A sebek és a kő, a megkövült fájdalom, az élet”


Véda
5.0/5

Ötcsillagos!


milcsi
5.0/5

Nekem ​legmaradandóbb, és egész további életemet meghatározó könyvélmény. Több mint húsz éve olvastam először, de a mai napig kedvenc könyvem. Mindig is vonzott a reneszánsz Itália, és legfőképpen Firenze. A regény csodálatosan ábrázolja, a világ egyik legnagyobb (szerintem Ő a legnagyobb), de ugyanakkor emberi megnyilvánulásai miatt egyik legvitatottabb művészét. Tavaly olvastam Passuth: Medúzafej (Caravaggio) c. művét és a két mű stílusában, és a két életútban van némi hasonlóság. A Kőbe zárt fájdalomban képesek vgyunk beleélni magunkat Michelangelo örömeibe, szorongásaiba, belső vívódásaiba, mély vallásosságába és megismerjük minden elkövetkezendő kort túlélő művészetét. Csodálatos a bolognai tartózkodása ahol megismerjük egész további életére kiható egyetlen igaz szerelmét. És ez a regény egyik fő erénye: a sokszor homoszexualitással megvádolt művész jobb megismertetése, a valódi lélek és érzelmek útján. Ezenkívül hű képet fest a quattrocento végének, és a cinquecento virákora nagy művészeinek életéről, hű képet kapunk Leonardoról, és a köztük húzódó kibékíthetetlen ellentétekről. Ugyanakkor a regény elején az író elvezet minket a Medici kertekbe, nagyon átjön a szinte paradicsomi hangulat. Majd Savonarola festmény, és könyvégetései, késöbb a szerzetes kivégzése. Nem is folytatom, mert egyszerüen oldalakat lehetne írni a regény méltatásáról, és hogy milyen örömet, és boldogságot adott olvasása. Ha egy lakatlan szigetre kerülnék, és csak három könyvet vihetnék magammal, az egyik a Kőbe zárt fájdalom lenne. Kár hogy a könyv befejezetlen, félbeszakította az író halála.


Hiranneth
3.0/5

Én ​szeretni akartam ezt a könyvet. Nem sikerült.
A történet jól van felépítve, és hitelesek a szereplők, a viselkedésük, a környezeti háttér. Mégis…engem sokszor kizökkentett az olvasásból, amikor fél oldalnyi szövegnél a nagy része latin, vagy imádság, vagy példázat szövege, és néhol közbe ékelve némi magyar szöveg. Vagy az, hogy egyik pillanatban még a környezetet figyeljük külső szemlélőként, illetve hogy mi történik benne, aztán minden jelzés nélkül már valamelyik szereplő gondolatait olvashatom.
Michelangelo alakja elég vegyes érzéseket keltett bennem, sajnáltam a családi háttere miatt, és ha igazságtalanság történt vele, meg akartam védeni, és csodáltam állhatatosságát, hűségét. De rosszul tűrtem mikor kettős mércével mért, vagy mikor semmivel sem volt elégedett.


acsferi
5.0/5

Ugyanaz ​volt az érzésem, mint Alexej Tolsztoj Első Péterének olvasása után, egyre jobb kedett lenni a regény, és akkor abbamaradt… Sajnos ez is befejezetlen maradt, pedig remek Michelangelo életrajz, miközben a kor történelmi viszonyait is remekül elénk tárja. Remekmű.


Évuka
4.0/5

ezer ​éve olvastam,de azt hiszem emiatt lett M. A KEDVENCEM.


Ditta
4.5/5

Nehezen ​indult a könyv számomra. Nehezen jutottam túl a latin szövegeken, az idézeteken. Mindeközben maga a történet, a Mediciek világa, Michelangelo életútja, munkái megszületésének története, a XV. századi Firenze és Itália, a pápaság mindennapjainak leírása egyre jobban bekúsztak a gondolataimba, és a könyv egyre olvashatóbbá vált. Úgy éreztem, hogy még többet és még többet szeretnék megtudni a korról, a könyvben szereplő személyekről, szobrokról, festményekről, épületekről. Majd egyszer csak félbeszakadt minden.
Amikor elkezdtem olvasni a könyvet, tudtam, hogy a szerzőnek nem maradt ideje a befejezésre. Amikor a végéhez értem, mégis rosszul esett a befejezetlenség. Azt hiszem, ettől jobban semmi sem bizonyíthatná azt, hogy egy nagyon jó könyvről van szó.


belata
-/5

Már ​nagyon régen olvastam,de megrenditő Michelangelo,élete hatalmas műveinek megalkotása.El kell olvasnom újból