Ajax-loader

További értékelések

Az alábbi értékelések a Moly.hu-ról származnak. A Rukkola értékelésekhez kattints ide.


Algernon
4.0/5

Távol ​állok az irodalomtól, a moderntől meg pláne, manapság minden második ember ír valamit, bevásárócetlit, blogot, kritikát, naplót, verset, könyvet, vagy csak egyszerűen önmagát. És minden vers, ami nem ér ki a lap szélére.
Jó esetben a kusza tintahajók kikötnek, és megjelennek, a közönség nagy örömére, rosszabb esetben meg felötlik a fejükben a #wtf# “hát-ezt-meg-ki-engedte-meg???”-életérzés, s egy idő után már csak legyintünk, hiszen van az a pénz ugyebár.

Őszinte leszek, féltem, és nagyon sokáig lamentáltam azon, hogy egyáltalán megrendeljem-e a kötetet. Minek vegyek meg egy könyvet, ha soha nem fogom levenni a polcról, egy magánkönyvtári bejelölés nem ér ennyit nekem.

És be kell vallanom, amióta megkaptam, szinte minden nap leveszem a polcról, és elidőzöm egy-egy illusztrációnál, irománynál. Desszertként fogyasztom őket, naponta többször.
Na ez a nem mindegy.


Leoni
5.0/5

Közel ​állt hozzám, pont megfelelő hangulatban talált, könnyű volt így illusztrálni. Köszönöm a lehetőséget!


Ciccnyog
4.5/5

T-intába ​mártott mementók képzelete.
E-sőként kopogó szívcseppek tenyereden.
T-etováltatni a holdat abszurd-kékben.
O-ly méltósággal múlni, mint a fák kérge.
V-árosi éjszakát fényképezni keringőzve.
Á-tlőtt spirál nyugalma séta közben.
L-assan ringó szavak egy ölelésben.
T-etőn lopakodó macskák nevetése.

M-etrón felejtett plüssmackó könnye.
E-lfújni pillangó szárnyával a szelet.
M-ozaikba tűnő hajnali emlékképek.
E-rdei utak lenyomata szemed mélyén.
N-eonfény árnyéka a gramofon tűjén.
T-engerbe süllyedő homokóra-szemcsék.
Ó-rák nélkül is tudni az idő szépségét.


Az ​olvasó emberek nem ritkán írnak is. Ki így, ki úgy, ki az asztalfióknak, ki szűkebb, ki szélesebb rétegnek. A moly.hu egyes tagjai úgy döntöttek, megmutatják, mit tudnak ők, és két tag pedig vállalta annak a terhét, hogy válogasson műveik közül.

A kötetben a versek szerepelnek túlsúlyban, de pár rövidebb novella is helyet kapott. Az utóbbiak hozzám sokkal közelebb állnak, de a versek közül is több volt, amely megfogott.
Amely a legnagyobb pozitívuma az antológiának, hogy egy-egy tag nem csak egy, hanem több művével is szerepel benne, és mindenkinek legalább egy műve illusztrációt is kapott. Az illusztrációk nekem nagyon elnyerték a tetszésem, ötletesek, szépek és egységes képi világúak.

És bár volt egy-két mű, ami nem igazán nyerte el a tetszésemet, összességében azt kell mondjam, egy igazán színvonalas kiadványt foghatunk a kezünkbe, amely hűen tükrözi azt, hogy milyen is, amikor olvasó emberek írnak.


robinson
5.0/5

Miután ​elolvastam, (már kétszer is), csak ámulok és örülök!
Ennyi sok tehetséges, érzésekkel megfogalmazott vers és történet egyben, itt a moly tagoktól.
Remek! Nagyszerű és erős válogatás. Nem emelnék ki senkit, sok nagyon tetszett és megtalált. Mindegyikben ott rejlik a csoda. Gratulálok, jó, hogy leírtátok és még jobb, hogy elkészült ez a válogatott lelki tetoválás gyűjtemény.
Az illusztrációk tökéletes hangulatot adnak a könyvnek.
http://gaboolvas.blogspot.hu/2014/03/tetovalt-memento.html


makitra
4.5/5

“Ezért ​is örültem, hogy a kötet szerzői közül egyet sem ismerek élőben, a Molyon is csak egyiküket. Így biztos nem vádolnak részrehajlással, mikor azt mondom: köszönöm @Littlewood-nak a csodás felütést, a Sherlockban mélység van, Tiplis Térd törzsfőnököt pedig rögvest a szívembe zártam. @Grapefruitossy incselkedő hangja és tipikus élethelyzetei jókedvvel töltöttek el. @csucsorka saját jogon nagyszerű, mind Kényszerképze(le)te, mind a futurban bemutatott életszerű pillanata megfogott, a bemutatkozásban talán nem más által kellene meghatároznia önmagát. Klára meséje @dora_horvath_cat tollából mágikus élvezet, szomorú dal, @Hullócsillag Mobilis in mobili-je rendhagyó utazás, @Ciccnyog rajza ismerős pillanat. @_selene_ ráébresztett, hogy „élni/rá kell/érni”. @balagesh-nek jellegzetes a hangja, még ha gondolataival nem is értek mindenben egyet. @virezma verseiben múlt és tapasztalat dobog. @adricca Csinovnyikja maga az élet, amiben élek. @Juci minden szava arany, a Van egy országban lírával mondja ki, amit gondolok. @Seifert_Péter versében benne van a mindennapok hazugsága és kapcsolataink valósága. @cippo karakterei bájosak, míg @Biedermann_Izabella számomra szépiaszínű nosztalgia. @Leoni rajzai ihletettek, bár nem mindig adnak pluszt az élvezethez, de Sherlock rajza vagy a Hullámhoz készült illusztrációja kedvenc.

Olvasás közben ráadásul rájöttem, hogy mekkora bátorság kellett ahhoz, hogy ezek a versek nagyközönség elő kerüljenek. Olyanfajta, amiben én nem bővelkedek, de megtanultam értékelni. Más értékelőkhöz hasonlóan én is kedvet kaptam az antológia hatására az íráshoz, de azt hiszem, kiadatlan remekműveim maradnak a sufniban és inkább kritizálok. Esetleg nem születik később a molyos értékelésekből is egy válogatás? Oda talán beneveznék… De addig azt hiszem, máskor is élvezni fogom ezt a míves kiadványt, ami mindenben felveszi a versenyt a könyvkiadók kiadványaival. Büszke lehet rá minden résztvevő."

Bővebben: http://tubicacezar.blogspot.hu/2014/04/tetovalt-memento-egy-moly-antologia.html
(Bocs a sok ismeretlen kukacolásért!)


Röfipingvin
5.0/5

Ahogy ​Tomi – @Galádviziló – mondaná: “Röfi, már megint a kályhától kezded!”
De hát tehetek én róla, hogy így kívánkozik ki belőlem?
Szóval a munkahelyemen – iskola – április 11-én pénteken a Költészet Napján egy kis felolvasást fogunk tartani a kollégáknak, diákoknak. Amikor ment körbe a kérdés, hogy ki szeretne felolvasni, szavalni, esetleg megzenésített verset előadni, én azt válaszoltam, hogy a hajlandóság megvan bennem, de még nem mondom biztosra, hogy vállalok szereplést. (Szerintem most már vannak, akik sejtik, hogy miért a kályhától kezdem az értékelést.) Azt válaszoltam, hogy meg van bennem a hajlandóság vers felolvasásra, de még nem tudom, hogy mit. Majd időben szólok. Vártam. Persze vannak hatalmas kedvenceim, mind a magyar mind pedig a világirodalom palettájáról, de én valami különlegeset szerettem volna.
Arra gondoltam, hogy ha a kezemben, és – egy pár óra elteltével – a fejemben lesz a kötet, akkor tudni fogom, hogy mit olvassak fel.
És nem. Halvány lila segédfogalmam sincs, hogy mit olvassak fel. Ugyanis szívem szerint a fél kötetet felolvasnám.
Szóval azt hiszem ez mindent elárul. Legalábbis nekem.


virezma
4.5/5

Mivel ​benne van a kezem, nehéz értékelni, mégis szeretném megtenni. Egyrészt fontos a marketing, másrészt alapvetően a befogadó oldalról találkoztam ezekkel a szövegekkel (most már jó sokszor, pedig fizikai valójában még nem tartottam a kezemben a kötetet).
Amikor kiírtuk a pályázatot, volt bennünk egy kis félsz, hogy vajon milyen írások érkeznek majd. Utána meg attól ijedtünk meg, hogy alig egy-két pályázat szállingózott be, míg aztán a határidő előtti 10 napban (különösen szilveszter napján) rengeteg írás bezúdult a postafiókunkba. Amin még inkább meglepődtünk, hogy a jelentkezők kb. 90%-ának még csak a nicknevét sem hallottuk előtte, tehát sikerült elérni a kezdeményezés célját, azaz azt, hogy megmozgassuk a molyok most már nem is kis közösségét.
Meglepett a pályázók sokszínűsége (bizony tinédzsertől pedagógusig mindenféle ember előfordul itt, számomra meglepő módon több informatikus is) és a beérkező művek színvonala. Gyerekvers, haiku, szonett, mese, egyszóval változatos műfajú írások érkeztek, és nyilvánosan merem vállalni azt a véleményemet, hogy bizony több szöveg kortárs szépirodalmi porondon is megállná a helyét.
Igyekeztünk úgy összeállítani a kötetet, hogy ne csak érfelvágós opuszokból álljon. Több ironikus, humorizáló szöveget is betettünk, és azt gondolom, hogy tényleg jó kis könyv lett (lesz) belőle. Ami az igazi különlegességét megadja, az pedig @Leoni rengeteg illusztrációja. Sikerült megragadnia egy-egy jellegzetes vonást, és ezek a kis gondolati magvak olyan terebélyessé nőtték ki magukat, mint a borítóhoz rajzolt életfa.
Úgyhogy nagyon remélem, hogy a többi olvasónál is működni fognak a szövegek, és sikerül értéket visszaadni a molyok közösségének.


Lahara
5.0/5

Szálltam. ​Szálltam fejekbe be, fejekből ki. Szálltam a széllel, emlékekkel, álmokkal, megtörtént és meg nem történt pillanatokkal. Egyszerre itt voltam, majd eltűntem a víztükör túloldalán, ahol kavargott a levegő, minden csupa szín és illat. Minél tovább olvastam, annál mélyebbre merültem, és nem találtam a létrát, amin felmászhattam volna, s nem is nagyon kerestek. Szavak gyűltek a számba, szavak, hogy kimondhassam őket, szavak, amiket más szavak ihlettek. Szavak és betűk, gondolatok, párhuzamos világok. Aztán este lett, éjjel, és elaludtam, könyvvel a kezemben, éppen akkor, amikor egy hajó elindult délre. Úgy ébredtem a sötétben, könyvvel a kezemben, óvatosan tettem félre, nehogy baja essék, nehogy az ágyamba szóródjanak a történetek. Több ezer év telt el, befejeztem, elmerültem a fehér papírtengerben, ahol betűk, szavak, érzések a halak és a tengeri csillagok. Becsuktam a fedelét, lehajtottam, hirtelen. Hirtelen. Hirtelen visszhangzott, hirtelen csend lett. Találomra újra kinyitottam, a közepe felé, csodálatos muzsika szólt, majd újra becsuktam, csend.

A fenti volt az első, amit kiváltott belőlem, amikor először végigolvastam. Örülök, hogy benne lehetek, ez számomra afféle földöntúli boldogság. És valóban, minél többet olvasom, annál inkább írni akarok, újra és újra, és folyamatosan, mindörökké.
A másodikat a versek váltották ki, nekem kicsit sok volt, de azt töredelmesen bevallom, ha nem lettek volna versek, nem lenne ihletem, és nem tudtam volna megírni az értékelés első részét.
A harmadik rész az illusztrációnak szól, mesés és számra nem csak akkor él és mozog, ha a könyvtrailert nézem, hanem bármikor, ha bármelyikre rápillantok.


The_General
4.5/5

Azzal ​kell kezdenem, kedves Hölgyek és Urak, hogy köszönöm szépen! Köszönöm, hogy megosztottatok velünk egy darabot magatokból. Nem is akármilyen darabot, igazi drágaköveket. Nem mondom, hogy mindenki írása egyformán megfogott, de egyértelműen kijelenthetem, hogy gyenge írások nem kerültek bele a gyűjteménybe. Nem akarok senkit kiemelni a szerzők közül név szerint, mindenkinek éppúgy köszönöm!
Akiket viszont muszáj név szerint megemlítenem: Andi, Niki, Juci és Maya. Ne haragudjanak a Hölgyek, amiért ilyen közvetlen vagyok így ismeretlenül! Fantasztikus, hogy összehoztátok ezt a könyvet, tényleg nagyon magas színvonal, mind a kiválasztott művek révén, mind a kiadás minősége révén. Az illusztrációkra pedig nincsenek megfelelő dicsérő szavak. Mindig mikor jött egy újabb rajz, az jutott eszembe, hogy “Na ez a legjobb!”.
Néhányotoknak nagy rajongója lettem titokban kedves molyok, bocsássátok meg nekem, ha titokban “figyellek” Titeket! :)
De azért, hogy ne csak dicsérjek, bár szeretem a verseket, örültem volna több prózának. Persze tudom, hogy a szerkesztők abból tudtak csak válogatni, amit kaptak, de azért jó lett volna még egy-két novella. :)


← Vissza a könyv adatlapjára


Értékelések

Rukkola értékelés
-/5

Statisztika

22.0
átlagos pontszám i
0
aktív példány
0 példány értesítés alatt
0 prerukkolt példány
0 elérhető példány
0 eladó példány
0
stoppolás
0
folyamatban lévő rukk / happ

Címkék

Kollekciók