Ajax-loader

Horváth ​Sándor O. P. születésének 100. évfordulójára

Az idők folyamán roppant szellemi, kulturális értékek halmozódtak föl az emberiség életében. Ezek az értékek elismerten vagy rejtetten hatnak jelenlegi szellemi életünkre; táplálják és irányítják gondolkodásunkat és magatartásunkat. Rejtett értékekre legtöbbször csak jelesebb évfordulók alkalmából eszmélünk. Jelesebb évfordulók hozzák fölszínre a már elfeledett vagy elhanyagolt kincseket.
Horváth Sándor, akinek 1984-ben ünnepeltük születésének százéves évfordulóját, szintén az elfeledett és rejtett kincsek közé tartozik. Élete és munkássága még elérhető közelségben van, mégis távolinak és elérhetetlennek tűnik. Hazánkban és külföldön sokan ismerik nevét, de sajnos igen kevesen ismerik alaposabban szellemi hagyatékát. Pedig páratlan jelentőségű bölcseleti, teológiai, erkölcstani és társadalombölcseleti szempontok rejtőznek hátramaradt műveiben. Spekulatív szellemi ereje szinte egyedülálló a magyar szellemi életben. Akik személyesen is találkoztak vele, megérezték egyéniségén átizzó tudományos és metafizikai “szenvedélyét”. A skolasztikus metafizika és teológia iránt hatalmas szenvedély lobogott benne.

A jelenlegi évforduló alkalmat ad számunkra, hogy legalább fölvillantsuk Horváth Sándor személyét és munkásságát. A jubileumi év kötelezi a magyar hittudomány képviselőit, művelőit, hogy föltárják és gyertyatartóra tegyék szellemi kincseit. A jeles évforduló fölkínálja Horváth Sándor szellemi hagyatékát azoknak a világiaknak is, akik érdeklődnek a keresztény bölcselet és teológia iránt. Korunkra rászakadt hatalmas erővel egy szellemi válság és zűrzavar. Talán már látjuk a kivezető utakat, és talán már tudjuk kik azok, akiktől biztos eligazítást és támpontot kaphatunk az örök hata felé való vándorlásban.

Kapcsolódó könyvek

Értékelések

Rukkola értékelés
-/5

Statisztika

-
átlagos pontszám
0 példány értesítés alatt
0 prerukkolt példány
0 eladó példány
0
stoppolás
0
kívánságlistán
0
folyamatban lévő rukk / happ
0
lezárult rukk / happ

Címkék

Kollekciók