Ajax-loader

További értékelések

Az alábbi értékelések a Moly.hu-ról származnak. A Rukkola értékelésekhez kattints ide.


Chöpp
4.5/5

Nagyon ​örültem, hogy végre ráakadtam Heisenberg önéletrajzi írásának első részére. Több ismerősöm érdeklődött, hogy mi vesz rá, hogy ilyeneket olvassak. A kérdés roppant fantáziátlan, és végletekig leegyszerűsített. Valami hasonló kaliberű választ fontolgattam magamban, de mindannyiszor kedvem támadt volna valami velős gorombaságra, megszólalt bennem a kisördög is, hogy a kérdezők konvencionális és sztereotipikus gondolkodására enyhe odacsippentéssel adjam meg az odaillő választ. /Merthogy egy molynak ez éppen abba a kérdés-kategóriába tartozik, mint a “Miért olvasol?” vagy a “Megőrültél, hogy Ezt olvasod?”. És ezek bizony az önérzetes molyokban felébresztik az iróniát, ne adj’ Isten a maró gúny “szúrd le és hagyd ott elvérezni” ösztönét./
Szóval türelmesen rámutattam arra, hogy ez egy önéletrajzi írás, tele történetekkel, zenével, filozófiával, híres fizikusok beszélgetéseivel, kirándulásaival. Átpörgettem, hogy még véletlenül sem lát benne ugye diagramokat, egyenleteket? Na ugye! Mi is akkor a gond Heisenberg-el? Nos kérem: semmi. A rész és az egész egy pálya, egy életmű része. Nem az egész, minden esetre számomra öröm volt vele töltenem a szabadidőm.


tide
5.0/5

Az ​1932-ben Nobel-díjat kapott20. század általam egyik legfontosabbnak tartott gondolkodója Werner Heisenberg (1901-1976). A 60-as években kezdi írni önéletrajzi könyvét, amely nem sokkal halála előtt, 1971-ben jelenik meg A rész és az egész (Der Teil und das Ganze) címen.

A 20. század első harmada hihetetlen izgalmas időszak volt a művészetek, az irodalom és a zene, filozófia, pszichológia, gyakorlatilag az élet minden területén. A természettudományok pedig szintén robbanásszerű változásokat hoztak. Einstein relativitás elméletétől az atomi részecskék felfedezésén át a kvantummechanikáig, Heisenberg „bizonytalansági tényezőjéig” nincs megállás. Erről a fejlődésről, gyakorlati és gondolkodásbeli változásról szól a könyv.

Hihetetlen izgalmasak azok a párbeszédek, amelyek a matematikán és fizikán túlmutató témákról szólnak, mint hit, filozófia és nyelv, s amelyek számomra sokkal érthetőbbek, mint „a béta-bomlás során kibocsátott tömeg nélküli részecskék”, amelyek „ csak egyetlen alakban, mondjuk a bal csavar formában léteznek”, és „az antineutrínó”, amely viszont „kizárólag jobb csavar formában fordul elő”.
Izgalmas és szívszorító annak a leírása, hogyan élték meg a német atomtudósok az amerikai atombombák ledobását, döbbentek rá mily kevés választotta el őket attól, hogy maguk is hasonló borzalom részesei legyenek, és az a küzdelem, amelyet az atomfegyverkezés megállításáért vívtak.

A hívő keresztény Heisenberg (ez a magyar fordításból nem tűnik ki, bár teljesen nem lett kihagyva), az indiai és a keleti filozófiával ötvözi saját világlátását. Teljesen egyetért Fritjof Capra 1975-ben megjelent The Tao of Physics: An Exploration of the Parallels Between Modern Physics and Eastern Mysticism könyvével (melyet a szerző röviden így foglal össze: “Science does not need mysticism and mysticism does not need science. But man needs both.” (A tudománynak nincs szüksége a miszticizmusra és a miszticizmusnak a tudományra. De az embernek szüksége van mindkettőre.) Az indiai filozófiáról pedig Rabindranath Tagoreval folytatott beszélgetése után kijelentette: „some of the ideas that seemed so crazy suddenly made much more sense”.


silex
5.0/5

Nagyon ​érdekes betekintést nyújt a modern fizika kialakulásának körülményeibe. És még olvasmányosan is teszi. Ahogy édesanyám mondta: “Amíg olvastam, úgy éreztem, mintha érteném a fizikát.”


Csanád89
-/5

Izgalmas ​életrajzi leírások és a tudomány óriásai között lezajlott viták mellet tartalmazza a szerző alapvető elgondolását a fizika fogalmáról, eszközeiről, célkitűzéseiről és jövőbeni fejlődéséről és kapcsolatát az egész tudománnyal. Minden a világ egyre jobban való megismerésére vágyó ember számára kötelező mű.


Pontosan ​azt kaptam amit vártam. Egy hiteles korrajzot a század eleji tudományos életről. Ez a könyv az egyik legjellemzőbb példája annak, hogy az “igazság vita közben születik meg”.
Lényegében ismeretelméleti párbeszédek gyűjteménye. Van benne utalás, hogy miért is maradt a náci Németországban. Puszta hazaszeretetből, és ez az ami miatt később a legtöbb kortársa lenézte, és támadta. Egy zseniális tudós, zseniális visszaemlékezései.


melózni ​kellett vele, de megérte


sothis
5.0/5

Zseniális. ​Ha valakinek be akarnám mutatni a modern fizika születésének időszakát, ezt a könyvet adnám a kezébe, mert nem csupán erről ír, hanem mindenről, ami a témához kapcsolódik, de mégis sok ilyen célzattal készült műből kimarad. Szerepel benne filozófia, történelmi momentumok, érzékletes képed ad az akkori tudományos légkörről – mindezt egy olyan ember szemén, benyomásain és gondolatain keresztül, aki vezető szerepet játszott a folyamatban.


metahari
4.5/5

Rész ​az Egészből.


ppayter
4.5/5

Nagyszerű ​könyv egy nagyszerű fizikustól, de nem csak fizikáról, hanem az egész korról, mely a modern fizika meghatározó időszaka volt.
Nem árt némi természettudományos érdeklődés hozzá, de ha nem fanatikus az ember, akkor is szórakoztató és olvasmányos (akármit is jelentsen ez) írásra lel e könyvben az ember.


← Vissza a könyv adatlapjára


Értékelések

Rukkola értékelés
-/5

Statisztika

9.0
átlagos pontszám i
0
aktív példány
0 példány értesítés alatt
0 prerukkolt példány
0 elérhető példány
0 eladó példány
0
stoppolás
0
folyamatban lévő rukk / happ

Címkék

Kollekciók