Ajax-loader

A ​gyakorlati életből származó algoritmikus feladatok megoldásában a véges matematika, ezen belül is leginkább a gráfelmélet ismeretanyaga és eszköztára gyakran nélkülözhetetlen. Ez a könyv az ilyen szemléletű módszerek kutatásával foglalkozó kombinatorikus optimalizálás tudományába kíván betekintést nyújtani. Az első részben általános módszereket ismertet (lineáris programozás, matroidelmélet, közelítő és ütemezési algoritmusok), a másodikban konkrét esettanulmányokkal foglalkozik (megbízható távközlési hálózatok tervezése, nagybonyolultságú integrált áramkörök huzalozástervezése, lineáris villamos hálózatok analízise, rúdszerkezetek merevségének vizsgálata).

A könyv eredetileg a BME-n a műszaki informatikus hallgatók számára tartott Rendszeroptimalizálás, valamint az alkalmazott matematikus hallgatók szám-ára tartott Kombinatorikus optimalizálás című tárgyakhoz készült. Azt reméljük azonban, hogy a tudományegyetemek matematikus képzésében meghirdetett, hasonló témájú tárgyak hallgatói is haszonnal forgathatják. A könyv megértéséhez szükséges előismeretek nem lépik túl az alapképzésben oktatott matematikai alapműveltség szintjét.

A könyv szerzői évek óta oktatnak hasonló tárgyakat a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemen, valamint az Eötvös Loránd Tudományegyetemen.

Kapcsolódó könyvek

Értékelések

Rukkola értékelés
-/5

Statisztika

5.5
átlagos pontszám i
0
aktív példány
0 példány értesítés alatt
0 prerukkolt példány
0 elérhető példány
0 eladó példány
0
stoppolás
0
kívánságlistán
0
folyamatban lévő rukk / happ

Címkék

Kollekciók