Biztosak vagyunk benne, hogy Önnek nem okoz gondot japán óra- és autómárkákat, elektronikai termékeket felsorolni. Viszont tudja-e mi a sushi, hogyan készül a tempura és a suki yaki? Nos, ezek a csodálatos dolgok Japánban készülnek. A japán hagyománytisztelet és életfilozófia a mai életben is meghatározó a gasztronómia területén. Így talán nem érdemtelen megismerkedni vele egy kicsit közelebbről. Könyvünkkel elsősorban segíteni szeretnénk az alapfogalmak tisztázásában és csak néhány ételt mutatunk be. Az ételek elkészítése látszólag egyszerű, de a különleges anyagok és a szigorú technológiai előírások miatt a tökéletességet a japán szakemberek is több évtizedes gyakorlással érik el. Mindenképpen javasoljuk, hogy először próbáljanak eredeti japán szakács által készített ételt kóstolni. Szándékunk volt, hogy a Kedves Olvasót segítsük, hogy felkészülten válogathasson az étlapról is, ha felkeres egy igazi japán éttermet. Erre már Budapesten is van lehetőség. Tisztelettel és szeretettel invitáljuk egy rövid körutazásra. Úticél: a japán konyha. (Sarai Midori)
Kapcsolódó könyvek
Deborah Gray - 500 vegetáriánus étel
Az 500 vegetáriánus étel új ragyogó gyűjteménye a zöldségalapú, zömében állati összetevőktől mentes fogások receptjeinek. Minden alkalomra szolgál ízletes ételekkel, a reggelitől, családi étkezésektől kezdve a vendéglátásig és az ünnepekig. Egyes receptek ismerős fogások vegetáriánus, sőt vegán változatai, míg mások kifejezetten azért születtek, hogy bemutassák az állati összetevőktől mentes, azaz vegán étkezés vonzó oldalát. Alapos útmutató a vegán ételkészítéshez, beleértve, hogy hogyan csináljuk, és hogyan ne, sok ötlettel, tanáccsal az egyes alapanyagok vegán helyettesítéséhez. Olyan alapreceptek gyűjteménye, melyeket egyszerűen nem nélkülözhet. A könyv receptjei nyomán elkészíthető ételeket egy sor konyha ízei ihlették, a klasszikus európaitól a mexikói és amerikai kedvenceken át India, Délkelet-Ázsia, Kína és Japán különleges zamataiig.
K. Pataki Márta - Kenyerek, tészták, édes-sós harapnivalók
Reményeim szerint, ha megvetted, és most boldogan a kezedben tartod a folyamatosan megjelenő PaleoVital Receptgyűjtemény I. részét, a Kenyerek, tészták, édes és sós harapnivalók 100% paleo című könyvet, akkor ez a vásárlás olyannyira tudatos volt a részedről, hogy Loren Cordain és Szendi Gábor tudományos okfejtéseit ismered, tehát alapvetően tisztában vagy a paleolit táplálkozás lényegével.
2010 júliusában kezdtem el BB Boldogbuldog nick néven a Paleolihlet blogomat írni. 2011 februárjában, miután a Paleolihlet kinőtte a kereteit, indítottam el a PaleoVital blogot. Mindkét blogom a mai napig él. Az új PaleoVital a 100%-os paleos ételek blogja lett, a Paleolihlet - a kompromisszumos paleos ételeké. 2011 tavaszán több mint 500 paleos recept olvasható a két blogon. Ezennel saját kiadásban - egy könyv-sorozatot indítok útjára, felhasználva összegyűjtött receptjeimet. A receptek nagy részét jómagam találtam ki, de igen sokat paleos barátaim küldtek el nekem, azzal a céllal, hogy tegyem azokat közhírré a blogomon. A most induló könyvsorozattal szeretnék hozzájárulni ahhoz, hogy minél több emberhez jusson el a paleos szemléletű étkezés és életmód. A könyv formátum lehetővé teszi, hogy olyanok is olvashassák a recepteket, akik nem számítógépeznek, és olyanoknak is fontos lehet a könyv, akik az interneten kívül még mindig szívesen forgatnak papír alapú kiadványokat. Bízom abban, hogy a paleos szakácsok szívesen használnak majd főzés közben egy konyhabarát receptgyűjteményt, mert úgy gondolom, hogy manapság még kevesen főznek lap-top-ot a hónuk alá csapva módszerrel.
Tehát Kedves Paleosok! olyanok, akik azért követitek ezt az életmódot, mert óvni szeretnétek magatokat és szeretteiteket a különféle betegségektől, továbbá olyanok, akik már sajnos megbetegedtetek, de gyógyulni és élhetőbb életet kívántok élni! Szeretettel köszöntelek Benneteket! Remélem, hogy a PaleoVital Receptgyűjtemény valamennyi része sok hasznos információt ad majd számotokra!
Jó egészséget kívánok mindenkinek!
Loren Cordain - Paleolit étrend
Egészséges, egyszerű és finom: ez a három legfontosabb jellemzője a paleolit étrendnek, amely az ember természet adta táplálkozását igyekszik rekonstruálni. Dr. Loren Cordain, a neves táplálkozási szakértő állítja: ma is kőkorszakiak vagyunk, akik az űrkorszakban élnek! Étrendi igényeink legalábbis pontosan ugyanazok, mint egykori őseinknek. A szerző úgy véli, a paleolit étrend nem csupán a fogyni vágyóknak válhat hasznára, de korunk számos népbetegségére – a szív- és érrendszeri megbetegedésektől kezdve a diabéteszen át a rákig – jótékony hatással lehet. Cordain szerint ez a diéta valóban csodákra képes, pedig nem tartalmaz egyetlen varázsszert sem: csupán azokat az alapanyagokat, amelyekhez az ember az évmilliók során alkalmazkodott.
A könyvben több mint száz ízletes – és olykor egzotikus – étel receptjét is megtalálja az olvasó, amelyek a hathetes fogyókúrás programba illesztve fényesen bizonyítják: fenséges lakomák mellett is megőrizhetjük egészségünket!
Liptai Zoltán - 33 étel a paleolit táplálkozás jegyében lépésről lépésre
Nem mindennapi szakácskönyvet tart kezében a sütés-főzést, no és a hasát kedvelő olvasó. Munka közben lestük meg mesterszakácsunkat, hogy Ön lépésről lépésre, vele együtt haladva készíthesse el a finomabbnál finomabb fogásokat. A receptek mindegyikét kipróbáltuk, ezt bizonyítják a főzés közben készített fotók is. Reméljük, hogy a színpompás képek meghozzák kedvüket a könyvünkben található finomságok elkészítéséhez. Az ételek leírását több hasznos információval egészítettük ki, így biztosan nem marad megválaszolatlan kérdés, melyiket válasszuk.
Cornelia Schinharl - Wok - vegetáriánus ételek
Elég, ha egyszer kipróbálja a mogyorós zöldség-golyókat mangóágyon, a rántottát édes-csípős zöldségekkel, a ropogós tésztát kukoricával és spenóttal, valamint a többi zöldségekkel, tofuval, rizzsel és tésztával készített ételt - bizonyára rabul ejti a fenséges ízek birodalma. Rázogatva kevergetés, pirítás, gőzölés, párolás, főzés, olajban sütés: a mindentudó wokban a világ minden tájáról származó vegetáriánus receptek gyorsan és vitaminkímélő módon elkészíthetők. Konkrét tippek és gyakorlati tanácsok a wok vásárlásához, tisztításához és persze főzéshez.
Cornelia Raab - Hagyományos kínai orvoslás kezdőknek
Így kezelhetjük önmagunkat a hagyományos kínai orvoslás segítségével.
A könyvben az alábbi témákról olvashatunk:
-A kínai orvoslás alapelvei és lényege: A jin és a jang; Az életenergia, a csí; Betegségokozó tényezők; Az évszakok és a test működési területei.
-A kínai orvoslás öt alappillére - Technikák és alkalmazási területeik: Akupunktúra és akupresszúra; Tuina-masszázs, a kínai manuálterápia; Csikung, a tudatos mozgás gyógyító ereje; Táplálkozás, az élelmiszerek szerepe és hatása (élelmiszer-táblázatokkal); Gyógynövény-terápia: használjuk ki a növények gyógyító erejét.
-Segítség az öngyógyításhoz: leggyakoribb panaszok -a meghűléstől a migrénen és az asztmán át a magas vérnyomásig és az emésztési zavarokig- s azok kezelése a kínai orvoslás segítségével.
Cornelia Schinharl - Kínai konyha
Édes-savanyú sertéshús, csirke rizsborban, párolt gyömbéres hal - ízletes és egyszerű receptek a kínai konyha rajongóinak és bárkinek, aki érdeklődik a kulináris élvezetek iránt. A kezdők is könnyen boldogulhatnak hiszen minden ételről, a hozzávalókról, a konyhatechnikáról színes fényképek segítik a tájékozódást.
Cornelia Adam - Saláták
A 74 legízletesebb frissítő salátát gyűjtöttük össze ebben a szakácskönyvben.A klasszikus összeállítások és a zöldsaláták ,valamint a friss zöldségek és fűszerek újszerű kombinációja új energiát,friss lendületet adnak a mindennapokhoz.
Ingrid Früchtel - Zöldségek változatos módon elkészítve
Főzési tanácsadó sorozatunk páratlan a maga nemében. A sokféle ötlet mindenki szája íze szerinti, naponta használható, étvágygerjesztő receptekkel és tippekkel szolgál. Tanácsokat ad nemzeti ételkülönlegességek elkészítéséhez, speciális étkezési szokásokhoz, egészségügyi előírások betartásához, hideg- és melegkonyhai készítmények elkészítéséhez. A szerzők nemzetközileg elismert gasztronómiai szakemberek, orvosi tanácsadók, természetgyógyászok. Számos kötet kiadását tervezzük rendszeres gyakorisággal, az igényektől függően.
Kicune - Az ágyas
A középkori Japánban, miután apja hatalmi intrikák áldozatává vált, egy kamaszlány hosszú útra indul. A Császárvárosba tart, és sejti, ha útja véget ér, semmi jó sem várhat rá. Egy "tiszteletre méltó" hölgy házába kerül, ahol valóra válnak rémálmai. A megaláztatásban csak a régi mesék és versek nyújtanak neki vigaszt. Ezekből meríti a túléléshez szükséges erőt és az ötletet, hogyan változtassa meg életét - hogyan nyerje vissza szabadságát. A sorsába bele nem nyugvó lány izgalmas történetét eredeti kínai, japán és indiai romantikus és erotikus mesék, versek teszik még élvezetesebbé és színesebbé.
Peter Mayle - Egy év Provence-ban
A mulatságos történetek és páratlan gasztronómiai élmények olvasása közben észrevétlenül is szakértőivé válunk a legendás Provence-nak, s olyan értékes információkhoz jutunk, melyek semmiféle útikönyvben nem szerepelnek.
Umberto Eco - A szépség története
A népszerű publicista, író és irodalomtudós, Umberto Eco szerkesztésében látott napvilágot e kötet, mely több száz, nőkről és férfiakról alkotott remekművet sorakoztat fel a szépség kifejezőeszközeként vagy annak igazolására. Az olvasó mégsem elsősorban művészettörténeti albumot tart kezében, hanem olyan szemelvénygyűjteményt, mely az ókor nagyjaitól kezdve korunk gondolkodóiig közöl idézeteket arra vonatkozólag, hogy mely kornak miféle elképzelése volt a szépségről, mikor ki volt a szépségideál. Az impozáns kivitelezésű kötetet előző kiadása kapcsán a 200510012-es számon ismertettük részletesen.
Ismeretlen szerző - Mesék életről, halálról és újjászületésről
Egyszer volt, hol nem volt... Számtalanszor hallottuk gyermekkorunkban ezt a mesekezdő formulát, amelyet mi is így adunk tovább. De vajon belegondoltunk-e valaha, mit jelent ez az egyszerűnek és könnyednek tűnő kijelentés: egyszer lenni, másszor meg nem? Pedig a réges-régi időkből származó teremtésmítoszok, élet-és haláltörténetek többek között azért őrződtek meg számunkra, hogy felelősséggel lássuk s éljük mindennapjainkat, és újra meg újra szembenézzünk az élet végességével. A varázsmesék hősei nemcsak sárkányokkal viaskodnak a mesékben, s nemcsak királylányokat mentenek meg a veszedelemből, hanem útnak indulnak azért is, hogy megszerezzék az élet vizét. Az élet vizét megszerezni akaró hős leereszkedik a Halál Birodalmába, hogy megküzdjön az újjászületésért. Akik jártak már ezen a vidéken, tudják, mi található ott: folyók, hidak, tengerek, csónak, fák, barlangok, szakadékok, démonok és kapuőrök. Ha a hős eligazodik ebben a világban, és kiállja az alvilági próbákat, bátorsága jutalmaként megkapja az élet vizét.
A mesékben nincsenek legyőzhetetlen ellenfelek, a halál sem az. A mese lehetővé teszi az ember számára, hogy -- ha csak átmenetileg is -- győzelmet arathasson a halál felett, és megteremtse saját világát.
,,Világot teremteni" pedig azt jelenti, hogy az ember teremtő erejének tudatában formálni és alakítani tudja azt a világot, amelyben él, legyen ez a világ benne vagy rajta kívül. A kötet meséi felidézik, mintegy újra az emlékezetbe vésik, valamint működésbe hozzák ezt a régi mágikus tudást.
Claude Lévi-Strauss - Strukturális antropológia
Lévi-Strauss bizonyosan se nem az első, se nem az egyetlen, aki a társadalmi jelenségek strukturális jellegét aláhúzta; eredetisége abban áll, hogy ezt komolyan is vette, és minden következményét rendíthetetlenül le is vonta” - Jean PouillonA két kötetben a következő írások olvashatók: • Struktúrális antropológia • Nyelv és rokonság • Társadalmi szerveződés • Mágia és vallás • Művészet • Módszer és oktatás problémái • Távlati képek • Társadalmi szerveződés • Mitológia és ritus • Humanizmus és humán tudományok.
Szendi Gábor - Értelmes szenvedés: a boldogság
Képzeljük el, hogy jóllakottan, napbarnítottan és egészségesen üldögélünk az úszómedencénk partján, a vízben boldog gyermekeink lubickolnak, mellettünk fekszik csodaszép feleségünk/jóképű férjünk, a garázsban állnak a drága autók, a kertész a háttérben éppen gereblyézi a füvet… Vajon ha e pillanatban megkérdezné tőlünk valaki, boldogok vagyunk-e, mit felelnénk rá?
SZENDI GÁBOR szerint a válasz nem egyértelmű. A valódi boldogság ugyanis szinte mindig küzdelemmel, verejtékkel, nyugtalansággal jár: az érzést a remény és a kétség közti hányódás, a kudarcok és a sikerek, a meg nem értettség és az elismertség, a kitaszítottság és az elfogadottság váltakozása jellemzi.
Szendi új kötetéből kiderül, hogy milyen technikákkal, módszerekkel lehet előidézni és fenntartani ezt a boldog állapotot, fokozni a boldogságszintet, vagyis elsajátítani azt a szemléletmódot, amely révén boldogabbak lehetünk. A szerző tehát állítja: a boldogság tanulható!
Polcz Alaine - Főzzünk örömmel!
"Polcz Alaine - talán éppen azért, mert az élettel szükségszerűen velejáró, de annak elkerülhetetlen végével, a halállal foglalkozik hivatásszerűen: a szó abszolút értelmében s elementárisan - életpárti.
Azaz: ételpárti.
Ez a könyve az örök női géniusz otthonteremtő, házi tűzhely körüli varázslástudományának és titkainak leleplezése- feltárása.
A maga módján egyfajta mágia. Egy hiteles személyiség konyha- és életvezetési kalauza..." /Szilárd Gabriella/
Colin Renfrew - Paul Bahn - Régészet
Colin Renfrew az elmúlt évtizedek talán legkiemelkedőbb angol őstörténésze: ezt a művét világszerte alaptankönyvként használják. A kötetet tudománytörténeti áttekintés vezeti be, majd végigveszi azokat a problémákat, amelyekkel a régész a munkája során találkozhat. Tárgyalja a régészeti adat természetét, a tereprégészet módszereit, a kormeghatározási eljárásokat. A szokásosnál nagyobb teret szentel a történetiség felé mutató témáknak, így részletesen tárgyalja a társadalom, a környezet, a táplálkozási szokások, a technológia, a kereskedelem, a művészet, a vallás, az emberi test, a demográfia és a kultúra változásainak régészeti problémáit. Bemutat néhány nagy régészeti vállalkozást is, és számos esettanulmányt, majdnem ezer képet, ábrát, grafikont tartalmaz. Magyar nyelven ez az első, a régészet egészét átfogó tankönyv. Újszerű történeti-antropológiai szemlélete miatt a régészek mellett a történészek, az antropológusok és a néprajzosok is haszonnal forgathatják.
Colin Renfrew - A civilizáció előtt
A szerző, az angolszász világ egyik vezető ősrégésze, számos expedíció tagjaként, vezetőjeként kőkori települések feltárásában vett részt, a cambridge-i St. John’s College kutató munkatársaként pedig Európa őstörténetét oktatta több európai és amerikai egyetemen. Radiokarbonos kormeghatározó vizsgálatai segítségével egy új kronológia kereteit sikerült megalkotnia. Ennek használatával művében szinte új őstörténetet állít az olvasó elé. Renfrew egészen a kőkorszak végéig, a bronzkor kezdetéig taglalja az európai civilizáció kialakulásának folyamatát. A kötetet táblák, szövegközi ábrák, bőséges jegyzetanyag, név- és tárgymutató teszi teljesebbé.
Geronimo Stilton - Egy habos kávé és nagy hűhó!
Egy habos kávé? Ugyan, mi történhet egy habos kávé miatt? Sok minden, nagyon sok minden! Mert így kezdődött minden... az őrült szenvedély Ementália iránt, a jósnőnél tett látogatásom, az expedíció az Aprósajt-völgyben. Igazán extraegeres kaland volt, rágcsáló becsületszavamra!
Oliver Sacks - Ébredések
1920-ban szörnyű járvány söpört végig Amerikán. Az áldozatai néhány görcsös rángást követően furcsa pózba merevedtek, s többé meg se mozdultak. Szemüket egy pontra szegezve morzsolták éveiket, évtizedeiket a „szerencsés” túlélők. Az orvosok már lemondtak a szoborrá dermedt emberekről. Úgy vélték, talán már nem is tekinthetők embereknek. 1969-ben egy akkor csodaszernek számító szer felfedezése után egy vállalkozó szellemű kutatónak eszébe jutott, miért ne alkalmazhatnák a Parkinson-kórban hatásos vegyületet az álomkórban szenvedő betegeknél? A kísérlet nyomán csoda történt: az évtizedekig tetszhalott emberek feltámadtak, beszélni, rajzolni, sőt énekelni kezdtek. Teljes erőből élvezni akarták az Életet, mely számukra csaknem elveszett. Az egyik beteg olyannyira vágyott az önálló életre, hogy emiatt összeütközésbe került a kórház vezetőivel…