Ajax-loader

Művészetének ​kevés példáját ismerjük, a többség menthetetlenül elveszett – de a kevés fennmaradt alkotás így is elegendő, hogy értékeljük vívmányinak erejét.
A XIV. és XV. századi rusz ikon történetében Rubljov művészete világos, vidám fényt áraszt. Nagysága a misztikus és reális elemek harmonikus összekapcsolásában rejlik. Rubljov le tudta győzni a bizánci minták hivatalos merevségét, az antik hagyományból és a világ megfigyeléséből merített. Felszabadította művészetét a szigor félelme alól, átitatta reménnyel és az egyensúly érzetével. Ez korának festészete: közel áll a természethez, az emberhez és a mennyekhez is. A szentségnek itt meleg, emberi arca van. Rubljov fordulópontot jelentő művészete nem forradalmi, nem bontja meg a kialakult rendet, csak megváltoztatja azt. A művész-szerzetes a parázsló hitet a világ helyeslésével, a szerzetesi alázatot az isteni gondviselésbe vetett hittel, és az alkotói újítással kapcsolta össze.
Példája bizonyítja, hogy az igazi tehetség és a szellemi mélység még a merev szabályok keretein belül is szabad útra lelnek.

Kapcsolódó könyvek

Értékelések

Rukkola értékelés
-/5

Statisztika

-
átlagos pontszám
0
aktív példány
0 példány értesítés alatt
0 prerukkolt példány
0 elérhető példány
0 eladó példány
0
stoppolás
0
folyamatban lévő rukk / happ
0
lezárult rukk / happ

Címkék

Kollekciók