Ajax-loader

Az ​X Térséget a kormányzat már harminc éve környezeti katasztrófa sújtotta övezetnek álcázza, így mostanra az érintetlen és burjánzó vadonnak látszó terület csupa misztikum és rejtély az emberek szemében. A Déli Végek nevű titkos ügynökség ez idő alatt számos expedíciót küldött a hely felderítésére – szinte mindegyik tragikus véget ért.

Most indul útnak a tizenkettedik expedíció.

A kutatócsoport négy nőből áll: egy antropológusból, egy geodétából, egy pszichológusból és egy biológusból. A küldetésük felderíteni a terepet és mintákat gyűjteni, feljegyezni minden tudományos megfigyelést a környezetről és egymásról, valamint mindenek felett elkerülni az X Térség természetfeletti hatását.

Az expedíció mindenre felkészülve indul útnak, és hamar megdöbbentő felfedezéseket tesz – például talál egy megmagyarázhatatlan topográfiai jelenséget és olyan életformákat, amik meghaladják a megértés képességét -, de mégsem ezek, hanem a tagok egymás elől gondosan elrejtett titkai változtatnak meg mindent.

Jeff Vandermeer Déli Végek-trilógiájának az első kötete szépirodalmi magasságokba emelkedő, sodró lendületű, mélyen elgondolkodtató sci-fi, ami az ismeretlennel való szembenézésről szól. Mind a világban, mind magunkban legbelül.

Értékelések
5.0/5 - 2 értékelés alapján

Somfai Ákos
5.0/5

Az első 100 oldal után abba akartam hagyni – ami nem gyakran fordul elő velem – és egy olyan értékelést akartam róla írni hogy “Valaki írt egy újabb Sztalkert – azoknak akik valamilyen baleset folytán nem olvasták volna az eredetit…”
De továbbolvastam és nem bántam meg.
A 130. oldaltól kezdve a könyv végéig olyan metamorfózison vezetett végig az író, ami legalább annyira mellbevágó mint a bábból előbújó pillangó látványa. Az X Térség érthetetlen, bizarr, furcsa világa egyszerre értelmet nyert, a céltalanság, értelmezhetetlenség, idegenség egy csapásra logikus egésszé, céllá, jövővé áll össze.
Kíváncsian várom a folytatásokat is.

Sajnos a magyar a kiadó valamiért teljesen más címeket adott a regényeknek mint az eredetiek így kicsit nehéz beazonosítani a könyveket. Végülis a “Les Miserables” is kaphatta volna azt a címet magyarul hogy “Jan Valjean”, a “Terminátor” azt hogy “A Kivégző”, szóval még nem is jártunk olyan rosszul :)


dunszt.sk
5.0/5

A dunszt.sk kritikája itt olvasható: https://dunszt.sk/2017/10/31/a-felfedezo-maganyossaga/

→ Az értékelés eredetileg itt jelent meg:

https://dunszt.sk/2017/10/31/a-felfedezo-maganyossaga/


Kapcsolódó könyvek

Értékelések

Rukkola értékelés
5.0/5

Statisztika

51.7
átlagos pontszám i
0 példány értesítés alatt
0 prerukkolt példány
0 elérhető példány
0
stoppolás
0
folyamatban lévő rukk / happ

Címkék

Kollekciók