Ajax-loader

További értékelések

Az alábbi értékelések a Moly.hu-ról származnak. A Rukkola értékelésekhez kattints ide.


ursus
4.5/5

Jean ​Froissart-t a XIV. század harmincas éveinek végétől a XV. század elejéig élt francia történetíróként szokás ismerni, de munkássága nem merült ki fő műve, a híressé vált Krónika történeti fejezeteinek megírásában. Ahogy igazi történetíróhoz illik, források alapján dolgozott, ám nemcsak a múltat, hanem saját kora eseményeit is megörökítésre méltónak találta. Ebből következően tekinthetjük a szó klasszikus értelmében vett krónikásnak, de egy csavarral akár a bulvár és a profi oknyomozás határán egyensúlyozó újságírónak is, annak ellenére, hogy az általa lejegyzettek természetesen nem napilapban jelentek meg, lévén még nem léteztek napilapok.

A jeles férfiú eredetileg a mai Belgium vallon régiójában található Chimay városka kincstárnoka és kanonokja volt, de mivel információkat gyűjtve keresztül-kasul beutazta a kor Európáját, nem valószínű, hogy maradéktalanul el tudta látni hivatali feladatait, s mivel így a neki járó jövedelmeket sem vehette fel, támogatókra szorult, akiket aztán meg is örökített a Krónikában. Egyik igencsak bőkezű támogatója Enguerrand de Coucy gróf volt, egy nagy hatalmú francia nemesi család utolsó sarja, akinek cselekedetei sűrűn felbukkannak Froissart művében, s a szerző mindig a legnagyobb elismerés hangján szól róla.

Ez a bizonyos de Coucy a “főhőse” Tuchman esszéjének, amelynek vezérfonalát Froissart Krónikája adja. A megjelenített kor az angolok és franciák között dúló, pestisjárvánnyal súlyosbított százéves háború időszaka, amely a két királyságon kívül gyakorlatilag egész Nyugat-Európa jövőjére is hatással volt, miközben tág teret biztosított a lovagi eszmények újbóli előretörésének. Coucy természetesen nem jelentéktelen figura, sok lényeges eseménynek volt részese, ráadásul birtokainak gyarapodási ütemében és volumenében van valami „hunyadijánosos”, de a kor számos, hasonlóan jelentős alakkal bírt, akik egytől egyig érdemesek lehettek volna egy jelenkori történész figyelmére. Coucy „főhőssé” avanzsálása valószínűleg magának Froissartnak köszönhető, aki másoknál gyakrabban emlékezik meg támogatója dicső vagy csupán hétköznapi cselekedeteiről, amiből egyenesen következik, hogy érdemes jóban lenni a médiával, mert annak keze az utókorig is elérhet.

A könyv egyébként a XIV. századot befogadható formában feldolgozó egyetemes történeti irodalom egyik alapműve, koncepcióját, szerkezetét, nyelvezetét egyaránt dicsérhetem. Számomra a legértékesebbnek az első hat fejezet tűnt, amelyekben Coucy alakja még csak egy-egy utalás szintjén bukkan fel, viszont hiteles és nagy beleéléssel megírt összefoglalót kapunk a késői középkor életének teljes vertikumáról, a gyerekneveléstől a lovagi lét műhelytitkaiig. A későbbi fejezetek aztán részletes (és olykor erőltetetten részletező) leírását adják a század második fele igencsak sűrű eseménysorának, amelyet a hosszú háború alakulása közben és a különféle mozgalmak, felkelések, éhínségek, további járványok, gyakori pálfordulások és orvgyilkosságok mellett a pápák avignoni fogságához kapcsolódó politikai huzavona is jellemez. Szóval igazi csemege mindenkinek, aki komolyabban is fel akarja idézni mindazt, amit erről a korról a középiskolában tanult.


Pierre75
5.0/5

Tuchman ​a narratív történetírás amerikai úttörője. Szellemesen és olvasmányosan felépített mestermű, amely egy francia főúr életén keresztül mutatja be a százéves háború kirobbanásának okait és főbb állomásait, nemzetközi vonatkozásait. Van itt minden: pestis, flagellánsmenetek, parasztlázadás, intrika. Egy grandiózus tabló a XIV. századi Európáról.


Alexanderr
5.0/5

Nagyon ​tetszett ahogy bemutatta a korszak mindennapi életét is. Ajánlom olvasásra.


acsferi
5.0/5

Egy ​francia főnemes életén keresztül a lovagkor hőseiről, mindennapjairól nyújt hihetetlenül átfogó képet a szerző. Téma kedvelőinek kötelező darab.


← Vissza a könyv adatlapjára


Értékelések

Rukkola értékelés
-/5

Statisztika

8.0
átlagos pontszám i
0
aktív példány
0 példány értesítés alatt
0 prerukkolt példány
0 elérhető példány
0 eladó példány
0
stoppolás
0
folyamatban lévő rukk / happ

Címkék

Kollekciók