Ajax-loader

A ​japán származású angol író, a Napok romjai és a Ne engedj el… szerzőjének lenyűgözően komplex lélektani regénye, mely 1986-os megjelenése után elnyerte az egyik legrangosabb brit irodalmi elismerést, a Whitbread-díjat.
1948 ősze. Japán a II. világháború pusztítása után javában építi újjá városait. Az emberek igyekeznek maguk mögött hagyni a vereséget, inkább a jövőre fordítják figyelmüket. Nem így az egykor ünnepelt, majd a háború után visszavonult festő, Ono Maszudzsi, aki kertje és háza gondozásával, illetve két lányával és unokájával tölti az idejét. Kisebbik lánya közelgő eljegyzése okán fájdalmas erővel tolakodnak elő egykori döntéseinek emlékei. Vajon jól tette-e, hogy hűtlen lett a gésák és teaházak lebegő világához? Jó irányt vett ezt követően az élete? Nyugalmára sötét árnyat vetnek a múlt megidézett eseményeivel kapcsolatos gondolatai, és egyre több felkavaró kérdéssel szembesíti önmagát. Ahogy bejárja emlékezete labirintusát, sorra feltárulnak művészi és emberi pályájának döntő epizódjai.

Értékelések
4.5/5 - 1 értékelés alapján

Kota Jolán
4.5/5

Csak akkor fogod érteni, ha van fogalmad a keleti emberek – ezen belül a japánok – filozófiájáról, becsületkódexükről, mindennapjaikban használatos módszereikről. Egyébként el se kezdd.

Az elhallgatásnak nagyobb súlya van, mint több száz elkiabált indulatnak.
Vállald fel önmagad, iszonyú nagy szó ez abban a társadalomban, ahol mindenki művészetté tökéletesítette a tapintatot, a másik arcának megörzését. Van-e hűség, árulás-e az árulás, meddig terjed társadalmi ügyekben az egyéni felelősség? Hogyan csúszik el a lényeg a hivatalok erőszakszervezetében, és terjed olyan síkra a jóindulat benne, amelynek következményei megmérgeznek jelent, múltat és jövőt. Hazafi-e a hazafi, ha elveszíti a háborút? Minden magánember veszítette el, vagy csak az ország?


Kapcsolódó könyvek

Értékelések

Rukkola értékelés
4.5/5

Statisztika

124.7
átlagos pontszám i
0
aktív példány
0 példány értesítés alatt
0 prerukkolt példány
0 elérhető példány
0 eladó példány
0
stoppolás
0
folyamatban lévő rukk / happ

Címkék

Kollekciók