Ajax-loader

További értékelések

Az alábbi értékelések a Moly.hu-ról származnak. A Rukkola értékelésekhez kattints ide.


Kikiriki
5.0/5

Aztamindenit.
Már ​az első fejezet után kezdtem kapizsgálni, hogy miért olvassák ennyien Agatha könyveit. Az írásmód, a stílus…egyszerűen csak magával ragad.
Volt egy tippem, ki a gyilkos, egész végig kitartottam mellette, de természetesen nem lett igazam (amit nem is bánok).
Bátran állíthatom, hogy Agatha egy zseni volt!
Holnap megyek is a könyvtárba a következőért, mert ez nagyon tetszett! :)


eme
4.5/5

Képzeljük ​el a mindig aktív, csevegő-pletykálkodó Miss Marple-t idősen, házi fogságban, ráadásul egy olyan ápolónőnek kiszolgáltatva, aki úgy gügyög hozzá, mint ahogy csecsemőhöz vagy szellemileg visszamaradott gyerekhez szoktak – ki is kéri magának az öreglány. De tiltva az aktív kertészkedés is, nem mehet személyesen a könyvtárba sem – lehet annál idegesítőbb, mint hogy az embernek nem a listáján szereplő könyvet adják, hanem egy olvashatatlan valamit? Rémes.
Ráadásul minden megváltozott, hol már a régi kis falu meghittsége. A telep az új világ szokásai szerint éli mindennapjait, Miss Jane pedig múlton és jelenen töpreng. A regény elejét a világból kikopás csöndes hangulata járja át, igaz, Miss Marple nem adta még meg magát, kíváncsisága, felfedezési vágya a régi. Nem csoda, hogy az orvos legszívesebben egy jó kis zaftos gyilkosságot írna fel neki gyógyszerként. Szerencsére nem kell sokáig várakoznia Miss Marple-nek. És az is kiderül, nemcsak a telepen élők, de a falubeli régi házak új lakói sem különböznek a régiektől, a külsőségek változhatnak, az emberi természet kevésbé. Ezt hangsúlyozza az előző kötetekre, gyilkosságokra való utalások sora, az ismerős helyszín (Gossington Hall, a maga híres könyvtárszobájával) is.
És Miss Marple is a régi, annak ellenére, hogy viszonylag ritkán jelenik meg a színen. Szelleme sziporkázik, frappáns megjegyzései remekül szórakoztatják az olvasót, és persze bebizonyítja, hogy öregség és betegség ide vagy oda, gyilkosság terén még mindig ő a messze legjobb nyomozó St. Mary Meadben.


Imádom ​a Miss Marple történeteket. Én sose tudok rájönni a tettesre, ebben is egészen a végéig másra gyanakodtam. Fordulatos és izgalmas szokás szerint.


Navi
5.0/5

Egy ​újabb zseniális AC. Az ember sorra állítja fel az elméleteket, amik persze szépen egymás után dőlnek dugába. Mígnem Miss Marple egy elejtett szóból rá nem jön az igazságra. Mert ő rájön, míg én, balga olvasó, csak kapkodom a fejemet, s végül csak annyit tudok megállapítani, hogy: Miért is nem nekem jutott eszembe, hiszen annyira kézenfekvő volt!!!

2018. aug.

A véleményem nem változott :) Imádtam:)


Most, ​hogy újraolvastam, annyira egyértelmű, hogy mi történt!


vorosmacska
4.5/5

Csendes, ​vidéki faluban játszódó történet jó kis csavarral a végén. Miss Marple színre lép, és a maga visszafogott módszerével a Scotland Yardot is megelőzve derít fényt az eseményekre, ahol nyüzsögnek a filmesek és végül több hulla is lesz. Olvasás közben voltak sejtéseim a végkifejletet illetően, de AC észjárását nem sikerült kikövetkeztetni: az igazság meglepő és végtelenül egyszerű.
Ugyanakkor az is bebizonyosodik, hogy a gyilkosság jó hatással van az egészségre, legalábbis az igencsak idős Miss Marple esetében. Orvosa a történet kezdetén gyógyírként írja fel neki, és aztán elszabadulnak az események – persze „csak” olyan AC-sen.


Orsi_olvas
4.5/5

Agatha ​Christie már megint alaposan csőbe húzott!
Pedig olyan logikus, olyan látványos, olyan érthető – így visszagondolva. De nem sejtettem, a közelében sem jártam a megoldásnak.
Eddig főleg Poirot regényket olvastam, így Miss Marple stílusát még szoknom kell. Nekem ebben a kötetben az ő alakja túl kevés volt, alig jelent meg, nehezen tudtam követni a gondolatmenetét. Egy-két kisebb dolgot pl {{a fotós lány személy azonosságát}} kitaláltam, de a megoldás homályban maradt előttem.
Kíváncsian várom a vénkisasszony újabb kalandjait!


Hoacin
5.0/5

Vajon ​ki akarhatja megölni a híres színésznőt? Mitől kövült meg pillantása a gyilkossági kísérlet előtti percekben? Fáradtság, ijedelem, megdöbbenés? A falon függő festmény? A rejtélyes tekintet oka engem végig izgalomban tartott, jobban érdekelt, mint maga a gyilkos személye. Közben további furcsa pillantásokat is kapunk, mikor az egyik szereplő olyan arcot vág, “mint egy bohóc, aki valami borzasztó szomorú dolgon nevet, amit csak ő lát egyedül”. Az áldozat férje egyre jobban hasonlít egy megrágott madzaghoz, a flegma titkárnő kitartóan tüsszög, névtelen fenyegetések bukkannak fel, még jó, hogy Miss Marple-nek receptre írta fel az orvos a furmányos fejtörőket.
Mit őriz öreg hölgyünk a sarokkredencében? Miért fontos egy leöntött ruha? “Miss Marple olyan ébernek látszott, mint még soha, és olyan volt, mint egy foxterrier a patkánylyuk előtt”. A gyilkos sosem fog ki rajta… maximum az elviselhetetlenül nyüzsgő házvezetőnője.

Szerintem ott van a huszonöt legjobb Christie krimi közt!

(Eredetileg a könyvben szereplő festmény után próbáltam kutakodni neten, amikor szembejött velem egy érdekes infó wikipédián. [spoiler]“Christie valószínűleg Gene Tierney amerikai filmszínésznő valóban megtörtént tragédiáját vette a cselekmény alapjául. 1979-ben Tierney maga is megírta önéletrajzában a történetet, de az már jóval korábban ismert volt a sajtóból. 1943-ban Tierney első gyermekével volt várandós, amikor egy fellépés során rózsahimlős lett. Koraszülött gyermeke süket, részben vak és súlyosan fogyatékos lett, s végül intézetbe került. Utóbb Tierney megtudta egy rajongójától, hogy az kiszökött betegágyából autogramot kérni tőle. Az eset, beleértve azokat a körülményeket, ahogy a filmsztár szembesült az igazsággal, majdnem szó szerint megjelenik a krimiben”[/spoiler])

Fogalma sem volt a külvilágrólfelelte Miss Marple lassan.Fogalma sem volt az emberekről. Sose gondolkozott róluk. És így, tudod, védtelen volt mindazzal szemben, ami történt vele.


Gyöngyi0309
4.5/5

Ez ​a nő, sosem találok megfelelő szót a munkásságára. Ezt a történetet is zsenge könyvmolykoromban olvastam, mégis újra meglepett. Az, hogy ugyanazaz a helyszín, ami már egy korábbi történetben szerepelt, cseppet sem von le az élvezeti értékéből, sőt, általa még könnyebben híressé válhatott a könyv, mert egyáltalán nem lett elcsépelt, sablonos. Az általam vélt gyilkos hamar kimúlt, aztán kitaláltam másodszorra, a tettetest, mert elég átlátszó volt a viselkedése. Noha az índéték végig ott volt az orrom előtt előtt, sőt, kb. a számba rágták mégsem jöttem rá…Az ápolónő – Miss Knight – karaktere nagyon vicces volt a többesszámaival. Amennyire nem bírtam régen Miss Marple-t, mostanában egyre jobban kedvelem, a csípős visszavágásai, az fitalos csintalan viselkedése egyre jobban szórakoztat. Agatha Christie történeteiben sosem csalódom, mindegy épp hány éves vagyok, örökzöld detektívtörténetei minden korosztály számára kellemes kikapcsolódást nyújtanak a hamisítatlan angol vidék giccses bájával együtt.


csillagka
4.0/5

Végre, ​hosszú távolét után visszatért a könyvtárunkba, elolvashattam :) az se volt semmi, amekkora nyomozás végeztem, hogy a családból ki lovasította meg. Moly adatbázis felbecsülhetetlen :)
Visszatérés Gossington Hallban (életem első önállóan olvasott krimije, családi-polcról levett könyve a “Holttest a könyvtárszobában”),még sem ugyanaz a hangulat. Bevallom nem szeretem Agatha modern krimijeit, nálam a korábbi történetek működnek, a mosogató gép és a “Született feleségek” szerű telep már nagyon sok a pletykás falu helyett, és ehhez hozzávesszük az öregedés akkor elmondható hogy szegény Miss Marplet rettentően sajnáltam, főleg a “kedves nővér” mizése miatt. ( persze az öreglány akkor is kivágja a rezet )
Nem indult jól és nagyon terelt egy olyan vég felé amit logikailag nem tudtam felépíteni, az események bonyolódtak és már világosan látszott hogy a kinevezett gyilkosnak nem sok köze van a történésekhez, sőt egy véletlen áldozat akinek azért rendesen felkavarják a szennyesét.
A vége és a megoldás tetszett a gyilkosra az első pillanattól kezdve gyanakodtam, de az indíték nem volt meg, viszont az eleje és a hangulat nálam nem volt tökéletes, ezért nem jár a maximális pontszám.


← Vissza a könyv adatlapjára


Értékelések

Rukkola értékelés
3.5/5

Statisztika

10.7
átlagos pontszám i
0
aktív példány
0 példány értesítés alatt
0 prerukkolt példány
0 elérhető példány
0 eladó példány
0
stoppolás
0
folyamatban lévő rukk / happ

Címkék

Kollekciók