Ajax-loader

"E ​könyv címét látva nem szabad mindjárt rejtelmes dolgokra gondolnunk. Sőt, a cím jócskán útszéli. Egy út szélén, Queenslandben, Ausztráliában, egy táblán olvasható nagyjából ugyanez a szöveg. Ezen a helyen nyolc év alatt harminc koalát gázoltak halálra a járművek. Ezért állította fel az ausztrál közlekedésrendészet ezt a különös figyelmeztető táblát: ITT ESETENKÉNT KOALÁK MÁSZNAK ÁT AZ ÚTON.
Az "esetenként" az biztosan "esténként" akar lenni. De mit akarunk mi? Mit akarunk, mit akarunk. Szó lesz ebben a könyvben bizonyos helyről, tengerparton, ahol egészen mulatságosnak ígérkezne az örökfekvés… már így elgondolva, persze; de hát ez aligha lehetséges. És szó lesz azokról, akik miatt feltétlenül örökké kellene élnem; és ez is aligha lehetséges…"
- írja legújabb könyvéről a szerző.
A különös játékossággal és humorral "mesélő" tizenegy történet szereplői koalák meg sok más kicsi medve: Aloysius, Alacsony, Titusz, Blinkey Bill, Dömi, Bulmár – megannyi Micimackó; kedvesek, ártatlanok, okosak.
Azért ilyenek, azért vannak, hogy az emberek érzelmei tisztán, őszintén és érintetlenül mutatkozhassanak meg bennük. Az a világ, amit ők teremtenek, nem egzakt, hanem lírai – és gyermekien bölcs, meseszerűen meghitt.
Éppen ezért mondja Tandori Dezső: "Itt tartunk tehát; nem tudjuk jól megfogalmazni, hogy nem kell kérdezgetni erről a könyvről, meg ami benne van, mert ez itt… Ezt nem tudjuk jól megfogalmazni.
Ahogy a vers is mondja:
Ha a városban járkálok,
S medvét vagy ilyesmit látok,
Kire gondolok? Könnyű dolog!
Csak rátok, rátok, rátok.
Ti meg otthon "ültök az ágyon",
Nyugodtak vagytok: Játszom…
Kire gondoltok? Könnyebb dolgot
Kérdezzek? Jó, belátom…"

Kapcsolódó könyvek

Értékelések

Rukkola értékelés
-/5

Statisztika

5.0
átlagos pontszám i
0
aktív példány
0 példány értesítés alatt
0 prerukkolt példány
0 elérhető példány
0 eladó példány
0
stoppolás
0
folyamatban lévő rukk / happ

Címkék

Kollekciók