Ajax-loader

José ​Ortega y Gasset (1883-1955) spanyol filozófus a XX. század egyik nagy gondolkodója.
A spanyol gondolkodó egyik fő célja hazájának filozófiai modernizálása, a modern polgári filozófia meghonosítása volt. Így korántsem véletlen, hogy Ortega kezdettől fogva a – szépírói hajlamához és képességéhez is közelebb álló – filozófiai esszé műfajához fordult, és később írt könyveinek nagy része is eredetileg napilapokban vagy folyóiratokban jelent meg.
Ortegának a XX. századi Spanyolország filozófiai és kulturális életére gyakorolt hatása szinte felmérhetetlen. Túlzás nélkül állítható, hogy Spanyolország filozófiai modernizálása, a filozófiai analfabetizmus felszámolása lényegileg azonos Ortega y Gasset munkásságával. Ez a modernizálás konzervativizmusba, arisztokratizmusba forduló polgári platformon valósult meg.
A Hajótöröttek könyve Ortega y Gasset esszéiből ad válogatást.
A spanyol filozófus értelmezésében az élet önmagában – és mindig – hajótörés.
“A hajótörés azonban nem vízbefulás. Amikor érzi a nyomorult ember, hogy alábukik a mélységben, kapálózni kezd, hogy felszínen maradjon. A kezeknek ez a kapálózó mozgása, amellyel az ember saját veszte ellen ágál, ez a kultúra: úszómozgás. Ha a kultúra nem több ennél, betölti feladatát, s az ember önnön mélysége fölé emelkedik.”

Ortega y Gasset a század első felében nagy hatással volt Magyarország szellemi életére. Bölcseletének hatása Németh László esetében a legerősebb. A század második felében Magyarországon indexen volt. Nagy művét, A tömegek lázadását elrettentő példaként, meghamisítva idézték a marxista"filozófiai" munkák.
Itt az ideje, hogy Magyarországon újból felfedezzük ezt a nagy spanyol gondolkodót!

Kapcsolódó könyvek

Értékelések

Rukkola értékelés
-/5

Statisztika

-
átlagos pontszám
0
aktív példány
0 példány értesítés alatt
0 prerukkolt példány
0 elérhető példány
0 eladó példány
0
stoppolás
0
folyamatban lévő rukk / happ
0
lezárult rukk / happ

Címkék

Kollekciók