A szőlőnövény igen közel áll a magyar ember szívéhez. Ha jót akarunk valakinek, akkor bort, búzát és békességet kívánunk neki. Ha egyszer statisztikát készítenének arról, hogy a kertekben, a lakóházak körül melyik a leggyakrabban ültetett növény, akkor ebből a nemes versengésből minden bizonnyal a szőlő kerülne ki győztesen. A szőlőt nemcsak azért kedvelik a Duna és a Tisza táján, mert az emberek szeretik a jó bort – ezt a nemes italt -, hanem azért is, mert a szőlő a leginkább háziasított kultúrnövény: nem terem, de nem is él meg a gazdája rendszeres gondoskodása nélkül és nagyon meghálálja a hozzáértő, szerető törődést.
Ezért nagyon hasznos az olyan könnyen érthetően megírt, gyakorlatias összefoglaló könyv a szőlő- és bortermelésről, amilyet most Ön, kedves Olvasó a kezébe vett és amelyet – remélhetőleg – érdeklődéssel fog elolvasni. Hogy e könyvben a legfontosabb tudnivalókat közérthetően és szakszerűen találja, az abból következik, hogy a mű szerzője az évek során sok száz előadást tartott szőlősgazdáknak, bortermelőknek, akik kifogyhatatlanok voltak kérdéseik feltevésében. E kérdések és a kérdésekre adott válaszok alkotjak az itt leírtak keretét, a könyvnek a vázát.
Kapcsolódó könyvek
Adolf Hitler - Mein Kampf
A Mein Kampf (Harcom) Adolf Hitler nemzetiszocialista vezető egyetlen, még az életében kiadott könyve, melyet landsbergi fogsága idején kezdett el írni, miután 1923-ban az ún. sörpuccsban való részvételéért börtönbe zárták. A könyvben áttekintette addigi pályafutását és megfogalmazta világnézetét, valamint politikai programját. A mű a nácizmus ideológiai alapvetése lett.
Hitler magát a könyvben nem politikusnak, hanem programadónak (Programmatiker) ábrázolta. Eszerint „a programadó feladata nem az, hogy az ügy teljesíthetőségének különböző fokait megállapítsa, hanem, hogy az ügyet mint olyan megvilágítsa: másként szólva: kevésbé kell törődnie az úttal, mint a céllal.” Továbbá: „[a programadó] jelentősége csaknem mindig csupán a jövőben mutatkozik meg, mivel ő nemritkán az, akit „világidegen” szóval illetnek. Mert ha a politikus művészete valóban megfelel a lehetséges művészetének, a programadó azokhoz tartozik, akikre áll, hogy az isteneknek csak úgy tetszenek, ha a lehetetlent követelik és akarják.”
Hitler ezzel az írással egy átfogó elméletet kívánt a nép elé állítani a marxizmus ellenében. Emellett úgy kívánta bemutatni addigi pályáját, mint ami pártja és az egész nép ideális vezetőjévé teszi őt a zsidóság, mint közös ellenség elleni összefogásban. Megerősítette az NSDAP 25 pontos programjának érvényességét. Megállapította, hogy a nemzeti szocializmus egyik elődjének számító Völkisch mozgalom sikertelen maradt és ideje lejárt; ezzel szemben az NSDAP modern, céltudatos gyűjtőmozgalommá vált, amely sikerrel tömörítheti a weimari köztársaság nacionalista és antidemokratikus erőit.
D. D. Oprea - V. Dvornic - 100 kérdés és felelet a szőlőtermesztésről
Ehhez a könyvhöz nincs fülszöveg, de ettől függetlenül még rukkolható/happolható.
Prohászka Ferenc - Szőlőművelés és borgazdaság
Ehhez a könyvhöz nincs fülszöveg, de ettől függetlenül még rukkolható/happolható.
Ismeretlen szerző - A gyümölcsösök és a szőlő ökológiai növényvédelme
Az ökológiai növényvédelem napjaink kertészeti termelésének egyik legaktuálisabb témája. Az árutermelő ökológiai termesztésben nagy gyakorlati tapasztalattak rendelkező szakemberekből és a tudományterület neves, elismert képviselőiből álló szerzőgárda
- nagyszámú hazai és külföldi szakirodalmi forrás felhasználásával - részletes, pontos és naprakész ismereteket nyújt a témáról. A mű kiválóan rendszerezi az ökológiai gyümölcsösök növényvédelmi ismereteit, és komplex módon tárgyalja a károsítók elleni ökológiai védekezés lehetőségeit. Ismerteti a jelenlegi ökológiai (bio-) termesztés helyzetét, a jogi szabályozást és az egyes növényvédelmi elemeket. A könyv további fejezetei gyümölcsfajonként részletezve bemutatják az egyes növényi károsítókat és a növényfenológiához kötötten ismertetik a növényvédelmi teendőket. Különösen értékes gyakorlati szempontból a komplex technológiai javaslat, ami a növényvédelmi ismereteket a gyakorlat számára közvetlenül felhasználhatóvá teszi. 340 oldal, kötve, 137 ábrával.
Miriam Fields-Babineau - A kutyakiképzés alapjai
Társalogjon sikeresen a kutyájával, és meglátja, hamarosan azt fogja tenni, amit kér. Akár szobatisztaságra, követésre, ülésre megtanítja, akár azt szeretné, hogy odajöjjön, játsszon vagy trükköket mutasson be, ebben a könyvben megtalálja majd a megfelelő kiképzési módszereket. A gyors és hosszan tartó eredményesség kulcsa a dicséret, nem pedig a kutya játékokkal vagy jutalom falatkákkal történő elkényeztetése. Tanulja meg hatékonyan alkalmazni beszédét és testbeszédét, és sajátítsa el a kutya testbeszédét is. Lelje örömét abban, hogy feltárja kedvence különleges személyiségét, érvelőkészségét és humorérzékét. Ez a színes útmutató mindemellett számos egyéb tudnivalót tartogat a kutya- és kölyökgondozástól, a ketreces kiképzéstől és ápolástól a testmozgáson át egészen a kutya társas fejlődéséig. Különleges meglepetésként táblázataink segítségével 75 kutyafajta eltérő ápolási és mozgásigényét tárjuk fel önöknek.
Próbálja ki ön is ezt a könnyen használható és teljességre törekvő útmutatót. Kezdje az újszülött kutyusok gondozásáról szóló ötletek olvasásával, majd térjen át a mintegy nyolchetes szabályozott kiképzési programra, ami előkészíti kutyáját az egész életen át tartó tanulásra. S ami a legnagyszerűbb, hogy kutyájának kiképzését gyakorlatilag bármely életkorban elkezdheti, mert - félretéve a régi mondást - nem igaz az, hogy "öreg kutyának nem lehet új trükköt tanítani".
Miriam Fields-Babineau állatkiképző szakember, valamint a Training Unlimited nevű cég tulajdonosa, amely bemutatókra képezi ki az állatokat, tulajdonosaikat pedig arra tanítja, miként kell kedvenceiket megmutatni másoknak. Az írónő számos televíziós és rádiós műsor meghívott vendégeként ismert, írásai pedig országszerte újságok és képes folyóiratok oldalain jelentek meg. Miriam családjával, két kutyájával, két macskájával és lovával Virginiában él.
Jens Priewe - Új borvidékek
A közelmúltban jelentős változásoknak lehettünk tanúi a világ bortermelésében, hiszen a 20. század végén tengeren túli országok váltak jelentős bortermelő hatalommá. Kiderült, hogy a világ távoli vidékein is vannak olyan minőségű borok, amelyekről az európaiak eddig azt hitték, hogy csak az öreg kontinensen teremhetnek. Az új versenytársak komoly kihívások elé állították a borkultúrában nagy hagyományokkal rendelkező országokat, melyekről számos könyv született már, míg az újonnan feltörekvőkről meglehetősen keveset tudni. A sok szép, színes képpel illusztrált könyv megismertet ezekkel az Európától földrajzilag távol fekvő bortermelő országokkal.
Alkonyi László - Tokaj - A szabadság bora
Soha nem tudtam megmagyarázni magamnak, honnan ered a rajongás, ami Tokaj-Hegyalja határát átlépve tör elő belőlem. Talán azért alakult ki a vágyódás, mert ezen a vidéken a kérdéseket mindig kristálytisztán teheti fel az ember. Talán abból ered a kísértés, hogy a válaszok szédítő magasságokat és mélységeket nyitnak meg a kérdések felvetésére készen álló előtt.
Egy szőlőültetvény ember és természet egymásra utaltságának jelképe. Tokaj-Hegyalján ez a jelkép transzcendens tartalommal telítődik. Itt az Isten próbára teszi az embereket, mert a kincs, amit a természet ad, könnyen halandó isteneket teremthet belőlük. A tokaji bor életfilozófia az egyén, lét vagy nemlét bizonysága egy nemzet és az életöröm megtestesítője lehet bárki számára.
Csávossy György - Borászat
E kötet, amely 1963 óta az első Erdélyben megjelenő magyar nyelvű külön borászati munka, a kertészeti hallgatók egyetemi tankönyvként, a kis- és nagyüzemekben gyakorló borászok, szakkönyvként egyaránt használhatják. Minden fontosabb elméleti és gyakorlati kérdést ismertet, részletesen foglalkozik a szüreti munkákkal, a borászati helyiségekkel és edényekkel, a szőlő feldolgozásával, a must összetételével, kezelésével és erjesztésével, a kénessav alkalmazásával, a különböző bortípusok készítésével, a bor alkotórészeivel, az egyszerű és stabilizáló pinceműveletekkel, a bor harmóniájának kialakításával, a különleges minőségű és a szénsavas borok technológiájával, a bor palackozásával, betegségeivel és hibáival, valamint a melléktermékek hasznosításával, beleértve a törköly-, seprő- és borpárlat készítését.
Mercz Árpád - Kádár Gyula - Borászati kislexikon
Gyürk Antal "Borászati szótár" című, 1861-ben kiadott művétől mostanáig nem jelent meg borászati lexikon. A Borászati kislexikonba a borászat legfontosabb elméleti és gyakorlati ismereteit válogatták össze a szerzők.
Céljuk, hogy a lexikon segítségével gyorsan tájékozódhasson a szakképzett borász és a borral foglalkozó, borbarátok széles tábora is. A közel 2000 címszó közül a legfontosabbakat enciklopédikus jellegű cikkekben tárgyalják, a részletkérdéseket meghatározásszerűen , röviden közlik.
Az új bortörvény, valamint a hegyközségekről szóló törvény fontosabb rendelkezéseit is beépítették lexikonukba.
Cey-Bert Róbert Gyula - Tokaji borgasztronómia
A borgasztronómia fogalma a borok és az ételek harmonikus egyeztetésének meghatározó tényezőit és szabályait fejezi ki. Bármely borvidék borait és ételeit, akkor harmonizálhatjuk a legtökéletesebben, ha megismerjük és átérezzük szellemiségét, történelmi és kulturális értékeit.
A tokaji borgasztronómia a legnagyobb presztízsű magyar bornak, "a borok királyának és a királyok borának" fantasztikusan széles körű ízharmonizációs képességeit fejezi ki. A tokaji bor a borgasztronómia királya is. A régi időkben főúri, fejedelmi és királyi lakomákon a tokaji aszúborokat ugyanígy felszolgálták, hal-, baromfi, vad- és húsételekkel, zöldségekkel, különleges ínyencségekkel, mint gyümölcsökkel és édességekkel. A tokaji aszúk rendkívül gazdag és sokrétű illat-, íz- és aromavilága, amelyben a cukor tökéletes összhangban áll a hosszan visszacsengő gyönyörű savakkal, lehetővé teszi, hogy megfelelő ízesítésű, különféle alapanyagokból készült ételekkel ez a kivételes bor egyedülállóan szép harmóniát hozzon létre.
A szerző a jelen kötettel ki szeretné szabadítani a tokaji aszúborok gasztronómiai értékelését az édességek szűkreszabott, korlátolt világából, és közzétenni a jó hírt, hogy ez a csodálatos bor, a legtökéletesebb társa a magyar és küldöldi gasztronómiák legnagyobb ismertségű különlegességeinek is. Az aszúk és az édes szamorodnik mellett rendkívül elegáns száraz borokat is teremnek Tokaj-Hegyalja szőlői (furmint, hárslevelű, száraz szamorodni), amelyek a tokaji borok ízharmonizációs jelentőségét még tovább szélesítik.
Tóth Miklós - Gyümölcsfélék és a szőlő kiskerti védelme
A családi ház kertjében álló néhány gyümölcsfát, ribiszke- vagy málnabokrot, a szőlőlugast is ugyanúgy veszélyezteti a lisztharmat, a varasodás, a monília, eláraszthatja a levéltetvek, a molyok tömege, mint egy nagyobb ültetvényt. Védekezni szükséges ellenük, ha egészséges gyümölcsöt, szőlőt szeretnénk fogyasztani. A szerző hangsúlyozza az időjárás rendszeres megfigyelését, a helyes művelésmód megválasztását, azok kiszámítható következményeit, a jó fajtaválasztás fontosságát. Közérthetően, lényegre törően, világosan és röviden írja le a betegségek, kártevők okozta tüneteket, a védekezési lehetőségek közül a mechanikai, agrotechnikai módszereket, majd a kémiai védekezési eljárásokat, a beszerezhető növényvédő szereket. A leírás mellett a színes fotók segítik az olvasót a pontos diagnózis felállításában. A mű végén növényenként összeállított technológiai táblázatok gyors és átlátható védekezési sort tartalmaznak. A könyvben szereplő növényvédő szerek legfontosabb tulajdonságait a záró táblázat ismerteti.
Dr. Diófási Lajos - A minőségi borszőlőtermesztés tudományos alapjai
Ehhez a könyvhöz nincs fülszöveg, de ettől függetlenül még rukkolható/happolható.
Csávossy György - Magyarán a borról
.... Szeresd a bort, benne rejlik a hosszú élet titka. Testnek és léleknek istenáldotta orvossága. Gyógyítja a bánatot, a keserű csalódások sebeit, de testet építő, vért és szívet frissítő, balzsam erejű táplálék is. Élet vize, az örök fiatalságé.
Laposa József - Dékány Tibor - Pincejárás
E bortúra útikalauznak is beillő könyv, képeinek többsége ismert szőlőhegyi tájakról, műemlék vagy műemlék jellegű pincékről, présházakról, illetve az utóbbi években a magyar bor újjászületésében szerepet játszó neves pincészetekről, borászokról készült.
Benyák Zoltán - Magyar borok és borvidékek
A sok színes fényképpel illusztrált kötet a magyar borok történetét ismerteti, kezdve a bortermő
vidékek földrajzi sajátosságaival, folytatva a különböző szőlőfajtákkal és a belőlük készíthető
borokkal. Külön taglalja az ország 22 kiemelkedő bortermelő vidékét, táji, építészeti sajátosságait és az ott termelt borok jellegzetességeit.
Alkonyi László - Vigyázz, kész, rajt: Bor!
Bort nem azért iszunk, mert minden öröme ellenére fáj- hanem mert minden nehézsége ellenére szép az élet.
Eperjesi Imre - Házi borászkodás
Aligha van olyan település hazánkban, ahol ne foglalkoznának házi fogyasztás- ra szánt borok készítésével. A szőlő-borosgazdának általában a saját bora ízlik a legjobban, melyhez lelkileg is kötődik.
Nekik szól Eperjesi Imre könyve, aki a szőlő és a bor iránti szeretetét szülőváros- ából, Gyöngyösről és a szülői házból hozta magával. Saját telepítésű, 50 éves szőlőskertjében több évtizedes egyetemi borászati oktatói tevékenysége során, majd nyugdíjas korában továbbra is szinte napi kapcsolatban van a szőlővel, pincéjében érlelt borával. A szőlő és a bor ugyanis állandó törődést, felügye- letet igényel, hogy ez a nemes nedű minél finomabb, élvezetesebb lehessen. Tapasztalatait, borkészítési praktikáit, tudását, elhivatottságát, a szőlő és a bor iránti szeretetét adja át azoknak az olvasóknak, akik bort szeretnének előállíta- ni saját vagy vásárolt szőlőből, mustból. Könyvében kiemelten ír a szőlőről is, abból a megfontolásból, hogy a jó bor alapja a jól megválasztott terület és az odaillő szőlőfajta, az időben végzett ápolási munkák, a helyesen megválasztott szüret időpontja. A cél az íz- és zamatanyagokban gazdag bor, amelynek szak- szerű készítése, kezelése, érlelése révén asztalunkra kerülhet a legnemesebb alkoholos ital.
A könyv ehhez kíván szakszerű segítséget nyújtani jól érthető stílusban meg- fogalmazva, sok ábrával kiegészítve. A szerző lépésről lépésre vezeti az olvasót azon a szép, de gyakran nem is könnyű úton, aminek az eredménye a saját bor,
amelyet családi körben, valamint barátaival együtt jóízűen fogyaszthat.
Rolf Kriesi - Peter Osterwalder - Borok világa
Ez a könyv csevegni és csábítani szeretne. Csevegni szeretne a bor mélységeiről, a bor lényegéről. Az első rész bemutatja a megközelítés legjobb módját: kísérőnkké szegődik a tálalásnál, az ízlelésnél, és segít a véleményalkotásban - szavakkal, de még inkább képekkel. Csábítani pedig a borok világába, a legszebb borok nagy és távoli világába szeretne. Ez a második rész egy világméretű borkalauz, egy "csevegő" képeskönyv.
Kaiser Ottó - Ízes borok, ódon várak
"Nehezen tudnám részletezni, hogyan szerettem bele Magyarországnak ebbe a hegyes-bogas vidékébe. Azt hiszem, e lehető legegyszerűbb módon: egy csapásra. Persze ez sok-sok évvel ezelőtt történt, de ma is ugyanazt az izgalmat érzem, amikor Tokaj-Hegyalja szőlőtőkéinek bódító látványát aperitifként nyújtja felém ez a minden varázslatra képes vidék."
Lukács László - Ambrus Lajos - L. Simon László - Édes szőlő, tüzes bor
Az Édes szőlő, tüzes bor című kötet a Velencei-tó menti szőlő- és borkultúrát dolgozza fel. Lukács László A Velencei-tó környékének szőlőkultúrája és borpincéi című nagy ívű, olvasmányos tanulmányához szervesen kapcsolódnak Ambrus Lajosnak a Szőlő és bor, valamint a Bor és poézis című írásai, illetve L. Simon Lászlónak a tókörnyék jelentősebb pincéit, borászatait bemutató fejezete. A kötetet a környék településeinek (Pákozd, Sukoró, Nadap, Velence, Pázmánd, Kápolnásnyék, Gárdony, Agárd, Dinnyés) rövid története, valamint a szerzők által készített és a Velencei-tó környékén élőktől, közintézményektől, múzeumoktól összegyűjtött több mint 400 fénykép, ábra teszi teljessé.